“Hoorn is de mooiste stad van West-Europa!”

COLUMN

COLUMN
HOORN - Het TV-programma EenVandaag trok vrijdag maar liefst 866.000 kijkers. Zelfs meer kijkers dan Pauw & Witteman dezelfde avond, meer dan het Bobsleeën, meer dan het Tien Uur Journaal. 866.000 Nederlanders hebben dus weer eens kennis gemaakt met ‘Mooi Hoorn’.

Niemand maakt mij echter wijs dat dit goede promotie voor onze stad is. Ook niet als je een voorstander van een strenge aanpak bent van drankmisbruik door jonge mensen. Ook niet als je het betuttelend vindt als kroegen om middernacht de deur al op slot moeten doen.

866.000 kijkers
In ieder geval zal geen van deze 866.000 kijkers naar EenVandaag na afloop hebben gedacht: “Ik ga deze zomer met mijn bootje naar Hoorn.” Of “Dat is gezellig stappen in Hoorn, laten we daar eens uitgaan.” Of “Wat moet het daar in Hoorn goed vertoeven zijn, eens kijken of daar een leuk hotelletje zit...” Nee, Hoorn-promotie was het niet. En het ‘als er maar over je geluld wordt…-effect’ zal ook niet aan de orde zijn. Daarvoor zijn we met onze wereldstad al te vaak negatief in het nieuws geweest.

“Noord-Zuid-Lijn”
De EenVandaag-kijkers zagen dronken jongelui in een parkje, een arts van de ‘Hoornse’ alcoholpoli, agenten op de Roode Steen, een klagende uitbater, mopperende politici, ontevreden kroeggangers, een nieuwe SP-fractie die Hoorn al direct een “Noord-Zuid-Lijn-project”-imago bezorgt, etc. Gelukkig klopt onze lijfspreuk nog steeds: “Hoorn moet je voelen.”

Hoorn topper van West-Europa
En dankzij onze PvdA-voorvrouw vernamen al die 866.000 kijkers ook nog eens dat in Hoorn en omstreken het meest door jongelui wordt gedronken van “heel West-Europa”. Volgens haar drinkt de jeugd in onze contreien meer dan die op Sicilië, die in Ierland, die op Ibiza, die in de Achterhoek, die op Texel, die op de Veluwe, die in Noord-Oost Groningen, die in achterstandswijken in Eindhoven. Ja, de Westfriese en Hoornse jeugd drinkt zelfs meer dan de jeugd in zuipketen in Kampen, Westland, Hardenberg en Barneveld.

Hoorn in ‘t Hop
Lekker hoor. Al die negatieve publiciteit over mijn stad! Terwijl ik, en vele anderen, met mijn dagelijks werk probeer mensen naar onze prachtstad te trekken, wordt het onder je handen afgebroken, teniet gedaan, in het Hop gepleurd. Terwijl we natuurlijk een prima stad zijn om veel eigen inwoners, en die uit de regio en de rest van de wereld, te ontvangen. Ze kunnen hier prettig winkelen, prima uitgaan, een prachtige historische binnenstad en haven bekijken, etc. OK, over een bioscoop en een grote dansgelegenheid moet je het dan niet hebben, dat duurt nog even.

City-marketing
Onze gemeente stopt elk jaar veel geld in het aantrekkelijk maken van Hoorn. In toeristische en recreatieve voorzieningen, maar ook in promotie door bv. de VVV financieel te ondersteunen, door instellingen als musea te ondersteunen, etc. Ook probeert onze gemeente de promotie van onze stad (city-marketing heet het dan) al jaren profesioneler op poten te zetten. Helaas lijkt elke 4 jaar het wiel opnieuw uitgevonden te moeten worden, oude wijn (heb je die drank weer) in nieuwe zakken gestopt te worden, moeten er nieuwe nota’s gemaakt worden of externe adviseurs ingehuurd worden. En nieuwe logo’s, nieuwe slogans, nieuwe boekjes en folders bedacht worden. Overigens zijn alle Hoorn-promotie-activiteiten van de afgelopen jaren met 1 EenVandaag-uitzending als deze van 26-2-10 teniet gedaan. Kassa.

Gewoon lekker biertje schenken
Misschien moeten we met al die plannenmakerij (nota’s, slogans, etc.) eens stoppen en gewoon aan de slag gaan. Zoals een horeca-ondernemer in feite alleen maar bezig wil zijn met een goede sfeer in zijn tent te realiseren, een mooie advertentie plaats, z’n klanten een gratis bakje pinda’s aanbiedt, een mooi muziekje draait, zijn personeel motiveert en een lekker merk-biertje schenkt. Zo zou de stad Hoorn ook moeten ondernemen: De goede en mooie zaken onder de aandacht brengen, positief bezig zijn en lekker veel mensen in Hoorn laten genieten, werken, terraszitten, etc. Daar heb je geen dure ingehuurde stadsmarketeer voor nodig. Een foldertje maken kunnen we zelf wel. En anders ken ik nog een dochter van een onroerendgoed/horecabaas die prima een poster of flyer kan maken.

Nee, we gaan liever rondbazuinen dat we hier meer drinken dan waar dan ook op het Westelijk Halfrond! Wat overigens helemaal niet waar is!!!! Als ik die nep-onderzoeker of politicus, die deze West-Europa-leugen als eerste naar buiten heeft gebracht, te pakken krijg, dan, dan…. Binnenkort zal duidelijk worden dat in West-Friesland / Hoorn door een deel van de jeugd best soms veel gedronken wordt, maar dat dit vergelijkbaar is met veel andere regio’s in Nederland en West-Europa!
 
Vind ik positieve Hoorn-promotie en na 00.00 uur kunnen stappen belangrijker dan de gezondheid van onze jeugd? Nee, natuurlijk niet! Ik heb een dochter van 2 en ik zal over ruim tien jaar mijn uiterste best doen als ouder te voorkomen dat excessen plaats vinden. En laat de leeftijd dat jongeren drank mogen kopen, waar dan ook, direct maar naar 18 jaar gaan. Prima.

Beste toeristenseizoen ooit
In ieder geval wordt dit ons beste toeristenseizoen ooit: Nu al hebben we 866.000 bezoekers / kijkers gehad in de mooiste stad van West-Europa! Maar hopen dat dit niet de enige toeristen dit jaar zijn.

PS: Ouders in Hoorn, check vannacht even in welke staat en hoe vroeg uw kind thuis komt. En doe iets met die informatie. Dat is effectiever dan het gemeentelijke 00.00-beleid.

Reacties
Reactie: (Joke)
1-3-2010, 11:10
@ Lucas, klopt , op wwww.wijblijven.nl staan onze speerpunten er is wel een doorklik mogelijk naar www.voc.hoorn.nl hier is ons verkiezingsprogramma te lezen en/of te downloaden.
Vriendelijke groet,
Joke van der Meij

Reactie: (Lucas)
1-3-2010, 08:35
@ mevrouw Joke: ik sta nergens op een lijst, ik hou me daar verre van. Ik was vroeger lid van de PvdA, maar daar op afgeknapt...
Daarom nu twijfel (lokaal) tussen Tonnaer, GroenLinks of D66.

Misschien dat ik de website van uw partij nog zal bezoeken, voor uw standpunten. Ik kon het verkiezingsprogramma overigens niet vinden op WijBlijven.nl maar die staat wellicht ergens anders? Op uw andere partijsite?

In ieder geval complimenten voor uw andere bezigheden, onder andere met het Cultuurweekend. Eén van de leukste evenementen in Hoorn, net als bijvoorbeeld ook Jazz aan de Hop. Dat brengt tenminste reuring...

En wij (onze familie) zijn het er over eens dat Hoorn een prachtige en heel leuke stad is. Daarom moeten gemeente en horeca en ouders er echt samen aan werken dat het gelazer met die dronken en drugs snuivende jeugd, zoals in Eén Vandaag te zien was, beëindigd wordt. Die fixatie op de toegangstijd - en dat blijft mijn mening - brengt dat acute probleem op de achtergrond, alsof de horeca ze dronken wil blijven voeren. En ik kan niet geloven dat echt goede horeca ondernemers daar op uit zijn.

Reactie: (Dirk de Vries)
28-2-2010, 19:45
@ Frits,
Ik vergeleek de belofte van dure Tunnel en de daar bij horende garage met Amsterdamse toestanden, duurder dan begroting en later klaar, en verwacht voor dit helaas het zelfde.

Omdat ik niet in haalbaarheid geloof, zo zonder geld en in Crisis zie ik een snel te regelen bus zolang deze tunnel er nog niet is beter.

@Joke, ik denk dat je Lucas wisselde met Luciën, er is geen Lucas te vinden op de lijst en als NR 12 van Lijst 9 weet ik dat zeker.


Reactie: (Wim)
28-2-2010, 18:17
mooie promotie voor hoorn idd.
In het NHD van zaterdag j.l ook een mooi staaltje van natrappen door onze Partij v/d Afscheidnemers wethouder Jack Ass van Es.
Hij moest in zijn stukje in het Dagblad voor Westfriesland de veel te populair geworden Roger Tonnaer
van de Fractie Tonnaer betichten van zg. onbekwaamheid. De angst slaat bij de P vd Afgang duidelijk toe en moeten nu met modder gaan gooien. Onbekwaam van Es? Tel ff de eigen fouten te beginnen bij het casino, het ooster eiland en ijsbaan de Westfries waar je zeer tegen was. ook de plannen voor De Vale Hen mocht van J v E te H niet
niet doorgaan enz, enz. Foute JACK, vertrek !!

Reactie: (Joke)
28-2-2010, 16:05
@ Lucas, klinkt erg gefrustreed allemaal! Ben jij Lucas van de SP?
Nou ja wie je ook bent, ik vind je reacties inhoudelijk niet veel voorstellen. Probeer eens te reageren op de column in plaats van een aantal partijen zwart te maken!
En misschien een idee om eens wat verkiezingsprogramma’s te lezen?
Wedden dat er in het programma van VOCHoorn meer staat dan alleen de toegangsstop horeca?
Moeten wij goed nadenken voor we antwoord kunnen geven op onze standpunten??? Ik heb nog nooit het genoegen mogen hebben je te ontmoeten. Wat wil je weten? Maar misschien kun je eerst beginnen met wat leeswerk want nu roep je dingen die gewoonweg helemaal nergens op slaan.
Je bent duidelijk aanhanger van een andere (waarschijnlijk linkse) partij met angst voor liberale partijen.
Is jouw keuze, gelukkig leven we in een vrij land en dat moeten we vooral ook zo houden!
www.wijblijven.nl de campagnesite van VOCHoorn met onze speerpunten, op dynamische wijze weergegeven (een echte aanrader Lucas).
Ons verkiezingsprogramma en actuele informatie kun je bekijken via: www.voc.hoorn.nl
Dag Lucas.........?
vriendelijke groet,
Joke van der Meij
VOCHoorn

Reactie: (Lucas)
28-2-2010, 13:00
Oh ja, en we zijn in Hoorn komen wonen vanwege de mooie historische binnenstad, het algemeen goede voorzieningenniveau, leuke restaurantgjes waar goed gekookt wordt, de grote woning, het wijkpark in de buurt, dat we vrij snel in Friesland zijn (woont familie van mijn vrouw), maar ook in Amsterdam (waar ik werk, en ik ga met de trein), en omdat er ook familie van mijn kant hier vandaan komt. Daarom wonen we in Hoorn, één van de mooiste steden van Europa (de familie van mijn vrouw vindt hetzelfde over Franeker, vandaar)...

Reactie: (Lucas)
28-2-2010, 12:56
Tja, de PvdA in Hoorn heeft al jaren en jaren de wijsheid in pacht toch? Kijk maar naar hoe ze in het verleden omgingen met projectontwikkelaars, als er maar snoepreisjes werden aangeboden waar ze mee konden.

Maar ik ben ook geschrokken van de openbare drionkenschap zoals die in beeld werd gebracht.0 En mijn kinderen weten uit ervaring ook in welke cafés het niet goed toeven is, vanwege de openbare dronkenschap die daar in ere wordt gehouden. Dus als Tonnaer tijdens die uitzending zegt dat hij niet weet of het waar is, of iets betwijfelt, dan heb ik het gevoel dat hij ook niet eerlijk bezig is. En dat geldt dan ook voor de horeca-partijen VVD en VOCH. Zo populistisch, zo PVV-erig. Ze roepen net zo makkelijk iets over de toegangsdeur als Wilders over hoofddoekjes. En als je naar standpunten vraagt over andere zaken, dan moeten ze nog eens heel goed nadenken wat ze daar nu eigenlijk van denken of willen. En of de VOCH de vorige keer zo goede wethouder geleverd hebben, hebben ze nu wel iemand met kwaliteit? Dus aub geen VOCH in het College.

Reactie: (K-rel)
28-2-2010, 09:15
Hoorn is een fijne stad, maar ook hier geld voor de politiek: wat men voor de verkiezingen beloofd, blijft men ook na de verkiezingen beloven !

Reactie: (Daniel)
28-2-2010, 01:46
Sjappo voor Dirk! Weg met die parkeerplaastzoekendediesel/benzineslurpende stinkauto’s. ruime parkeerplaatsen aan de rand van de stad en gratis vervoer per bus of paardentram..

Reactie: (Frits)
27-2-2010, 20:30
@De Vries
@Boots,
Sorry hoor, zo zinnig was die reactie van De Vries niet. In ieder geval off topic.
De SP-Noord-Zuidlijn-opmerking in deze column sloeg natuurlijk op hun tromgeroffel op en over het Oostereiland zoals te zien was in de EenVandaag-uitzending.

Reactie: (kees boots)
27-2-2010, 20:23
Wat ik meestal opmaak uit de reacties een hoop lawaai en weinig meedenkers zo ook bij dit artikel de enigste die meedenkt is Dirk en de andere roffellen alleen maar wat op de trommel.

Reactie: (Forumvolger)
27-2-2010, 20:08
@Kees de Greeuw
Kees, ik vind je een prima jongen, dat heb ik mede kunnen ervaren bij de reunie van de Jozefschool, waarna wij elkaar nog hebben gesproken in de Stadskroeg, maar je begint hier op dit forum wel erg vaak te zeuren over van alles en nog wat.
Hou ’t bij de grote lijnen. Verlies je niet in elk pietluttig detail. Laat die mensen toch gewoon hun vlaggetjes ophangen. Het is nog heel even verkiezingstijd, daarna gaan we weer gewoon over tot de orde van de dag.

Reactie: (Dirk de Vries)
27-2-2010, 20:06
De werkelijkheid is dat niet de partijen maar 1Vandaag het thema uit zoekt dus ze werden gedwongen om over dit onderwerp te praten.
De Ex en huidige PvdA dus!
Verder was bekend dat de SP als enige tegen de tunnel was dus Noord/Zuid opmerking was te verwachten.
Wel vraag ik me af hoe we dit ooit moeten betalen, Crisis en bezuinigen en een bus naar parkeerterrein buiten Centrum is goedkoper en sneller te realiseren.
Want naast deze Tunnel die niet bepaald goedkoop is moet er dan ook een Parkeer Garage klaar zijn.
Dus er komt meer dan alleen een tunnel en als er geen geld is, vind ik het alternatief van de SP tenminste haalbaar en beter.
Elke Zomer is de parkeerplaats bij de Westfries (IJsbaan) vrijwel leeg dus ze kunnen 4 maart al starten met een bus naar centrum om de stad autovrij te maken.

Als in 1 bus 40 automobilisten stappen is dat 1 file minder!

Reactie: (kees de greeuw)
27-2-2010, 20:01
hoorn is een mooie stad, waar we met zijn alle trots op moeten zijn.
ons winkelrondje is beroemd,
toen ik vanmiddag op het grote noord liep zag ik dat de vvd, onze winkelstraat had volgehangen met
verkiezingsvaandels aan de lijnen van de feestverlichting,
is dit nieuw beleid?
is dit in de toekomst ook voor anderen te gebruiken, zoja bij wie kunnen wij ons melden, en wat zijn de kosten per meter reclame?
ik dacht dat we de grote schreewende reclame juist wilde beperken in onze monumentale binnenstad.


Reactie: (Forumvolger)
27-2-2010, 17:35
Hoorn is een prachtige stad met heel veel mogelijkheden en dat wordt te grabbel gegooid door de nadruk te leggen op negatieve aspecten. Deze column is in ieder geval een pleidooi om met andere ogen te kijken naar onze stad.
Weg met betuttelende maatregelen in ieder geval, die de verkeerde mensen raakt. Die mogelijkheid ligt binnen handbereik, want binnen enkele dagen kunnen we bestuurders aanstellen, die het goed voor hebben met de stad en die het goed voor hebben met zowel de jeugdige als de volwassen bewoners. En zich niet laten leiden door de verkeerde argumenten.

Reactie: (robbie.)
27-2-2010, 16:51
Ook ik heb me zitten ergeren aan de anti-reclame van Judith de Jong.God helpe ons de brug over wanneer dit vedergewicht op het pluche komt.Ze doet me denken aan een figuur uit de Fabeltjeskrant: juffrouw Ooievaar.

Reactie: (redactie)
27-2-2010, 16:44
Ook hier worden reacties die worden geplaatst zonder geldig emailadres verwijderd.
Uw emailadres wordt door de redactie alleen voor controle gebruikt en is niet op de site zichtbaar.
Zie ook alle regels voor Reacties op de COLOFON-pagina.