Gratis aangeboden: 60 hectare Hoorn. Gevraagd: dynamische politicus.

COLUMN

COLUMN

HOORN - In een eerdere column op deze site heb ik de mogelijkheid tot gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop beschreven. Daar zijn vele positieve reacties op gekomen en vervolgens is door mij aangegeven welke financiële consequenties dat aanleggen zal hebben aan de hand van cijfers vanuit de branche. Daaruit is voortgekomen dat de kosten voor een inpoldering of landwinning begroot kan worden op ongeveer 50 miljoen euro, waar uiteindelijk dan weer een grondopbrengst tegenover staat van minimaal datzelfde bedrag, waardoor de conclusie gerechtvaardigd is dat 60 hectare grond grenzend aan de binnenstad en het IJsselmeer verkregen kan worden zonder dat het de gemeente een cent kost.

Wonen, werken, recreëren en ontspannen
Op de nieuwe verworven grond kan een combinatie van wonen, werken, recreëren en ontspannen verwezenlijkt worden. Huizen, kantoren, winkels, horeca, pleinen, bioscoop, casino, parkeergelegenheid, boulevard en vooral ook veel groen. En water.  Met de juiste mensen kan de Hoppolder (om hem voorlopig maar even zo te noemen) worden ingericht tot een prachtig woon-werk-ontspanningsgebied met heel veel allure. De enkele tegenstander is bang dat Hoorn zijn Hop verliest, maar dat is volledig onjuist. Het in te polderen gedeelte zal onderdeel uitmaken van de gemeente Hoorn en daar blijft het Hoornse Hop gewoon aan grenzen.

Hoe nu verder?
Eén optie is aangedragen: start een stichting op en zorg dat je binnen een tijdsbestek van enkele jaren een politieke groepering hebt, die als belangrijkste oogmerk heeft om tot inpoldering van het Hoornse Hop te komen. Dat vergt dus jaren en omdat ik niet tot de geduldigste mensen van Europa behoor, duurt dat me te lang. Ik weet het, geduld is een schone zaak, maar er moet wel zicht zijn op inpoldering binnen een redelijk tijdsbestek. Het inpolderen zelf vergt tenslotte al enkele jaren, het vrijgeven door archeologen zal enige tijd kosten, het bouwrijp maken duurt ook weer een jaar en als daar dan ook nog eens jaren gaan bijkomen om te kijken of het ooit zover zal komen, dan vrees ik dat we het te ver van ons afschuiven. Nu is het moment. Hoorn heeft bij monde van de burgemeester kenbaar gemaakt dat we ruimte nodig hebben. Welnu die ruimte kunnen we krijgen. Voor niets. Het is dan ook zaak om er nu werk van te maken. Dan kan er planologisch gezien ook nu al rekening mee worden gehouden. Zelf behoor ik niet tot de barricadebestormers. Ik mis de capaciteiten, de tijd en de macht om leiding te geven aan een club die Hoorn deze polder gaat schenken. Iemand uit de huidige politiek zal dit onderwerp op moeten pikken. Ervoor moeten gaan. Liefst een jonge politicus of aanstaand politicus, die lef heeft, doorzettingsvermogen en de capaciteiten om dit project ter hand te nemen en tot een goed einde kan brengen.

Als dat niet gebeurt, dan is het wat mij betreft einde oefening. Ik wil niet versleten worden voor de man die steeds maar weer doordramt over de inpoldering van het Hoornse Hop en al helemaal niet als daar kennelijk geen behoefte aan zou bestaan. Maar ik voel en ik weet dat die behoefte er wel degelijk is. En ook de noodzaak. Het wachten is dus op de juiste lokale politicus die dit project gaat oppikken. Diezelfde politicus kan rekenen op mijn volledige steun en hulp. Ik ben een regelaar pur sang, ik vlieg overal op af, maar doe dat graag op de achtergrond. Voor mij geen plaats op het podium. Daar zijn hopelijk anderen voor te vinden. Mijn aandragen stopt hier. Mijn berekeningen stoppen hier. Technisch is het allemaal mogelijk. Als vandaag besloten wordt tot inpoldering dan kan over 2 jaar de eerste archeoloog al gaan onderzoeken welke schatten er verscholen liggen in de nieuwe polder. Wat mij - en velen met mij - betreft gaan daar vervolgens prachtige dingen gerealiseerd worden, waarbij veel aandacht zal moeten worden besteed aan schoonheid, zowel in bebouwing als in de kunst van het weglaten. Het inpolderen van de Hoornse Hop kan. Gratis. Of we het gaan doen? U mag het zeggen.

- door Harry Hofland

Zie ook:

Reacties
Reactie: (Jan K)
29-5-2011, 13:18
Te zot voor woorden dat inpolderen.Het gat van Hansen aan de Westerdijk kan niet worden opgevuld met woningen. Geen interesse en duur. Wordt weer een parkeerruimte.!!!

Reactie: (Wally Ooms)
14-9-2010, 19:08
@Jeroen

Geen sprake van gepikeerdheid, Jeroen. Ik reageer op postings, waarbij de ene uiting feller zal zijn dan de andere. Maar ga nu zelf niet het geweten uithangen van de website en mij te wijzen op totaal onbelangrijke zaken als die naamswijziging, waar ik part noch deel aan heb gehad en dus ook verre van trots op kan zijn.
En als ik een taalkundige onjuistheid bespeur en je daar vervolgens op wijs, is dat niet om superieur te doen, maar om die fout recht te zetten en te helpen voorkomen, dat die fout zich wederom zal openbaren.
Geen sprake van hunkering naar aandacht en/of begrip. Die kan me gestolen worden. Ik zie liever een inhoudelijke reactie van iemand die met Hopland iets gaat doen. Ik trek me dan volgaarne terug. Zoals ook al eens eerder door mij aangegeven, by the way.
De citaten, die jij opsomt en die jij onnodig vindt, vond ik wel nodig. Ieder zijn eigen manier om zich te uiten. En als jij dat kwalificeert als onsportief, dan moeten we het kennelijk nog eens hebben over wat sportief is en niet.
De polder mag er wat mij betreft komen, dat moge duidelijk zijn. Maar niet koste wat kost. Ook dat heb ik al eens eerder aangegeven. Als een overgrote meerderheid van mening is, dat Hopland ongewenst is, dan moeten we er gewoon een streep onder zetten. Klaar. Niets meer en niets minder. Maar voorlopig ben ik die mening niet toegedaan.
En mocht de polder er wel komen, dan zal dat zijn dankzij de inspanningen van andere mensen. Ik ben slechts de influisteraar van deze optie. Het echte werk zal moeten gebeuren door mensen vanuit de politiek. En dan zal ik geen enkele rol meer spelen. En die rol op de achtergrond past volledig bij me. Ik laat het met grote graagte over aan de mensen die er vorm aan kunnen geven.
Laat er geen enkel misverstand over bestaan: die aandacht kan me gestolen worden. Echt. Zit ik echt niet op te wachten. Bovendien kost het me erg veel tijd en ik moet het allemaal maar tussen de bedrijven door doen. Daarmee beklaag ik me niet, maar constateer ik een feit.
Maar weglopen voor problemen heb ik nog nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. Daar mag je me aan houden.

Reactie: (Jeroen)
14-9-2010, 17:44
@Wally Ooms:

U raakt behoorlijk gepikeerd bij een kabbeltje tegenslag, meneer Ooms. Het is ons allen bekend dat u trots bent op het feit dat de Kerksteeg is vernaamd naar Lange Kerkstraat omdat uw opa dat meer kaliber vond hebben, het is ons ook bekend dat u niet van het bouwbedrijf of van de verhuizingen bent. U bent van de feestwinkel. Dat is ons meegedeeld in emotioneel getinte bijdragen, waarin wordt uitgelegd waarom u eerst onder de pseudoniemen Forumvolger en Harry Hofland opereerde. Nu bent u, naar aanleiding van een reactie van Qwartje, weer Wally Ooms. Ook in de reacties die u vandaag heeft geplaatst in onweerstaanbaar weerwoord op kritische medemensen zie ik een soort hunkering naar aandacht en begrip, als ware u de hoofdrolspeler in een meeslepend epos die maar niet wil worden begrepen. Uw persoonlijke email aan mijn adres waarin u mij wijst op de schrijffout "in dat ligt bezien" (moest zijn "in dat licht bezien") heb ik in dit licht altijd gezien als een mogelijkheid voor u om superieuriteit uit te oefenen. De moeite die u doet en het wilde slaan in de rondte, ja, tot het afkraken aan toe, als iemand sceptisch is, doet mij erg vreemd aan.

Het is niet nodig, meneer Ooms.

Citaten als:
"De toonzetting in je reactie is er overduidelijk één van: “ze kunnen mij een hoop wijsmaken, maar ik weet nu al meer dan genoeg.”
Toch maar een reactie, wie weet neem je het wel tot je."
"Vermakelijk, eigenlijk, die reacties. De ene specialist na de ander komt aanzetten met suggesties. Zo ook ene Ron."
"Met het schaamrood op je kaken overpeinzend: “Had ik het potverdorie toch helemaal mis. En ik dacht nog wel....”"
"Bij veel reageerders, die de grootste moeite hebben met een nieuw plan, zeker met een plan tot inpoldering, waarbij een beroep wordt gedaan op het bevattingsvermogen, besluit men met de mededeling: droom maar lekker verder. Om daarmee hun onmacht maar weer te onderstrepen."

Wat moeten we nou met deze toon, meneer Ooms? Criticasters afdoen als gewaande specialisten, verbolgen zijn over toonzettingen, voorspellen dat mensen na de oplevering van Hopland met het schaamrood op de kaken uw gelijk moeten bekennen en onmacht aflezen uit reacties. Het siert u weinig, meneer Ooms, en het is uiterst onsportief.

Het is duidelijk dat u koste wat het kost die polder wilt neerleggen. Mocht het ooit zover komen, dan zult u de trots onverholen kenbaar maken bij elke gelegenheid, zoals u ook in meerdere reacties zegt dat het dankzij uw opa is dat we nu de Lange Kerkstraat hebben en niet langer de Kerksteeg. Welnu, als initiator krijgt u ook een standbeeld op het plein van Hopland. Groter dan dat van Coen. Met als opschrift: "Zijn Ware Wens."

Zullen we nu weer op waardige toon met elkaar de discussie voeren?

Reactie: (Wally Ooms)
14-9-2010, 16:24
@Folly

Eerder schreef je: “Als iemand ook maar een piepkleine kans had gezien om iets dergelijks te realiseren had die persoon dit initiatief allang geadopteerd.” Geen tijfel mogelijk, dat hier een voorstander voor inpoldering spreekt, maar triest genoeg moet buigen voor hogere machten.
Die door jou aangehaalde deskundigen zijn het erover eens, dat er de nodige hobbels dienen te worden genomen. Maar onmogelijk is het geenszins. Zo’n papieren oorlogje moet alleen in gang worden gezet door de juiste personen. Niet door pantoffelhelden, maar door mensen van enig kaliber. Ik blijf Hopvol.
En blijf voor jezelf spreken, Folly. Je slotzin doet vermoeden, dat je namens een groepering spreekt, maar ik hou het er toch maar op dat je gewoon namens jezelf het woord voert.

Reactie: (Folly)
14-9-2010, 16:05
@ Wally: u moet mij geen woorden in de mond leggen, die ik niet geschreven heb. Het idee is juridisch (Europese regelgeving) onmogelijk en wordt dáárom niet omarmt. Kortom een onmogelijk te omarmen plan. Vandaar de stilte. Soms is de realiteit hard Wally Ooms en kennelijk moeilijk te accepteren.Maar steek je licht nu eens echt op bij wat deskundigen. Pas daarna weer met op- of aanmerkingen komen over je hersenspinsel. Dan nemen we u serieus.

Reactie: (Wally Ooms)
14-9-2010, 15:48
@Folly

Toch prettig te lezen, Folly, dat bij de geringste mogelijkheid het initiatief tot inpolderen van het Hoornse Hop geadopteerd zou zijn geworden. Waarmee je meer dan duidelijk aangeeft, dat het plan tot inpolderen eigenlijk al lang al omarmd had moeten worden. Dat laatste is nog steeds niet gebeurd. Het is, zoals je zegt, oorverdovend stil. Wat jou betreft getuigt dat van realiteitszin. Wat mij betreft getuigt dat van angst.
Maar die stilte, die oorverdovende stilte vanuit de politiek, heeft mijzelf en ook andere voorstanders bepaald niet het zwijgen opgelegd. Problemen zijn er om overwonnen te worden.
Just wait and see.

Reactie: (Folly)
14-9-2010, 15:34
@Wally Ooms: Wel even goed lezen wat ik eerder schreef. Ik heb niet gemeld of ik voor of tegen uw hersenspinsel ben. Wel heb ik een feitelijke juridische belemmering duidelijk gemaakt. Er is dus geen sprake van onmacht maar van realisme. Een realisme dat kennelijk ook bestaat bij onze raadsleden en leden van het college van B&W. Tot nu toe houden die zich muisstil. Als iemand ook maar een piepkleine kans had gezien om iets dergelijks te realiseren had die persoon dit initiatief allang geadopteerd. Er is echter sprake van een oorverdovende stilte.

Reactie: (Wally Ooms)
14-9-2010, 15:16
@NN

NoMan, er zijn ook mensen die de heer Nieweg van de stoomtram niet meer willen. Maar godzijdank zijn er mensen, waaronder de jou niet onbekende Evert van Bunnik, die het daar niet mee eens zijn en vervolgens tot actie overgaan. En met succes, zo is gebleken.
Als een meerderheid Hopland wel wil, dan zal ik me tot het uiterste inspannen om deze unieke kans aan te grijpen.
En die burgerinitiatieven, waar je het over hebt, verdwijnen in een la ten stadhuize en daar hoor je vervolgens niets meer van. Hebben we niks aan dus.
Ik heb als positief ingesteld mens nog steeds de hoop, dat het inpolderingsplan een keer onder de aandacht komt van de juiste persoon, die er vervolgens concreet iets mee gaat doen.

Reactie: (nomen nescio)
14-9-2010, 15:09
Nog heel even? Wat is er tussen 2 maart en 9 september dan gebeurd?
Daar ligt een groot gat. Polder dat eerst ’ns in!

Reactie: (nomen nescio)
14-9-2010, 15:04
Eenvoud siert de mens @Wally Ooms, maar als er numensen zijn die zo’n polder niet willen om wat voor reden danook,dan ga je dat toch niet doordrukken?
Hierbij een tip: Wil je hetbesproken hebben in de Raad, start je een burgerinitiatief, met een x-aantal handtekeningen moet de Raad jouw plannetje(s) wel bespreken. De voorwaarden waaraan zo’n initiatief moet voldoen vindt je middels google wel op Internet.
Wellicht onstijgt zo’n initiatief nu eindelijk eens het stokpaardje-niveau. Idd, stokpaartje. Die indruk krijg ik nu: Lange tijd heel stil en plotseling duikt de polder weer op!

Reactie: (Wally Ooms)
14-9-2010, 14:25
@Folly

Bij veel reageerders, die de grootste moeite hebben met een nieuw plan, zeker met een plan tot inpoldering, waarbij een beroep wordt gedaan op het bevattingsvermogen, besluit men met de mededeling: droom maar lekker verder. Om daarmee hun onmacht maar weer te onderstrepen.
Beste Folly: alles wat onmogelijk leek en toch uiteindelijk wel degelijk mogelijk bleek is zo veelomvattend, dat het me onnodig lijkt hier verder op in te gaan. Ik volsta met de eenvoudige voltreffer: waar een wil is, is een weg. Naturo 2000 of geen Naturo 2000. Gecompenseerde natuurwaarden of geen gecompenseerde natuurwaarden.
De inpoldering van het Hoornse Hop is een geweldig plan en ook uiterst simpel. Een dijk aanleggen van een kilometer en het vrijkomende gebied benutten voor uiteenlopende doeleinden. Sommige dingen zijn zo eenvoudig.

Geen kolder rond de polder.

Reactie: (Folly)
14-9-2010, 14:08
@ Wally Ooms: Het door u beoogde in te polderen land maakt onderdeel uit van het Natura-2000 gebied "Markermeer & IJmeer". Daarom mag Ooms ook geen drijvende huizen bouwen bij de nieuw aan te leggen haven bij de Schelphoek. Als al tot inpolderen overgegaan zou kúnnen worden, zouden de natuurwaarden gecompenseerd moeten worden. Ik zou zeggen: dream on... Het is een volkomen onrealistisch plan, waarvoor geen enkel serieus te nemen raadslid of wethouder zich zal willen inzetten.

Reactie: (ron)
14-9-2010, 13:22
@Robbie: makkelijker: zanddijk afgraven en opspuiten aan de dijk. Twee vliegen in één klap.

Reactie: (robbie.)
14-9-2010, 12:25
@Ron
Van de kop van het Visserseiland tot aan Scharwoude loopt er onderwater een zanddijk. Die zanddijk zorgt ervoor dat het Hop al jarenlang aan het dichtslibben is. De visstand is dramatisch teruggelopen,de ecologie is verstoord.Wanneer dit
doorzet, krijgen we over een aantal jaren, nieuwe en uitheemse plantensoorten en micro-organismen die de ecologie van het Hop kompleet op z’n kop zetten. Met het veranderende klimaat is het niet denkbeeldig dat de malaria vlieg ook weer z’n kop opsteekt.
Hoezo milieu? Inpolderen die hap en rap.

Reactie: (Wally Ooms)
14-9-2010, 11:21
@Ron

Vermakelijk, eigenlijk, die reacties. De ene specialist na de ander komt aanzetten met suggesties. Zo ook ene Ron. Ron vindt 500 meter opspuiten een giller, maar daarentegen kan 200 meter weer wel. Parkeerruimte erin en dan is het wel weer mooi geweest. Niks meer van deze specialist over het milieu, niks meer over de financiën.
Hoorn heeft, volgens deze zelfde specialist, helemaal geen ruimte nodig. Wat die burgemeester zegt is allemaal onzin, vindt hij. Die kan wel aangeven dat Hoorn uit z’n voegen barst, dat de nood hoog is en dat er naar oplossingen moet worden gezocht, maar daar heeft Ron geen boodschap aan. Die vindt het wel een goed idee om een begraafplaats te plannen op een industrieterrein. En maakt de inschatting dat Westfriesland er flink van langs gaat krijgen met bevolkingskrimpcijfers. Toe maar.

Ron, dat stukje extra Hoorn, is een fantastisch idee. Grenzend aan de binnenstad en het water en ideale ontsluitingsmogelijkheden naar de provinciale weg, waardoor de binnenstad wordt ontzien.
Wat mij betreft komt Hopland er. Wat jou betreft niet. Maar dan ook nooit over die wandelpromenade gaan lopen he, als alles klaar is. En geen gebruik maken van de ontspanningsmogelijkheden. Vooral geen woning kopen op deze bijzondere plek. Je auto parkeren mag je er wel. En van een afstand toekijken. Met het schaamrood op je kaken overpeinzend: “Had ik het potverdorie toch helemaal mis. En ik dacht nog wel....”
Zo zie je maar, Ron. Zo zie je maar.

Reactie: (ron)
14-9-2010, 10:54
sjongejonge, dat dit ideetje nog zoveel losmaakt. Rond 1 april was het wel op z’n plaats geweest maar nu? Dit gaat gewoon nooit gebeuren, mensen. Uit milieu-oogpunt niet, uit financieel oogpunt niet, Hoorn heeft trouwens - met de vergrijzing in het verschiet - helemaal geen extra ruimte nodig. Kijk nog maar even naar de landelijke bevolkingskrimpcijfers, westfriesland krijgt er de komende decennia ook van langs. En op de bestaande bedrijfsterreinen kunnen we nog heel veel verdichten en herbouwen. En...lekker verstandig, buitendijks bouwen. Nog steeds geen lesje geleerd, In het zuiden van het land weten ze inmiddels beter. Wat nog wel leuk zou zijn om iets over te laten van dit plan: 200 meter zand opspuiten, waarvan de eerste 100 parkeerruimte (brengt geld op en ontlast de binnenstad) en de rest een leuk stadstrand.

Reactie: (Wally Ooms)
14-9-2010, 09:58
@Peter

De toonzetting in je reactie is er overduidelijk één van: “ze kunnen mij een hoop wijsmaken, maar ik weet nu al meer dan genoeg.”
Toch maar een reactie, wie weet neem je het wel tot je.
Die genoemde 50 miljoen is geen slag in de lucht. Dat is een berekening van Arcadis, die overigens volledig gespecificeerd staat weergegeven in een van de reacties bij de Column.
De geraamde opbrengsten zijn gebaseerd op een volkomen normale vierkante meterprijs van 200 euro.
De schadeclaims zullen naar mijn inschatting 5 miljoen euro bedragen (100 huizen met een gemiddelde schade van 50.000 euro). Mocht jij daar anders over denken: kom maar op met je berekeningen.
In de Columns aan dit onderwerp gewijd en met name in de reacties daarop is terug te vinden, dat er aanzienlijke besparingen worden gedaan doordat bepaalde grote werkzaamheden achterwege kunnen blijven.

In eerdere reacties heb ik al duidelijk gemaakt, dat er een onderzoek dient te komen naar de mogelijkheden en de financiële consequenties van de inpoldering. Natuurlijk kunnen we elkaar hier over en weer met cijfers om de oren slaan, maar ik laat dat graag over aan een onafhankelijke commissie.
We moeten het alleen niet uitstellen. Burgemeester Van Veldhuizen heeft het zelf al eerder aangegeven: we hebben ruimte nodig. Welnu, die hèbben we. Daar kunnen we nù wat mee doen.

Reactie: (Peter)
14-9-2010, 08:45
De elkaar enthousiast opvrijende voorstanders voor de Hoppolder zouden toch nog eens moeten kijken naar de kritische geluiden die te lezen zijn bij de andere column die over dit onderwerp op deze site is geschreven:
http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3262468/nieuws/is_een_hoppolder_haalbaar.html

Wat mij betreft:
- Het bij herhaling genoemde budget van ’slechts’ 50 miljoen is een slag in de lucht.
- Net als de geraamde opbrengsten die toevallig net zo hoog zijn (nog een slag in de lucht), zodat de Hoppolder ’gratis’ zou zijn.
- Maar verblinde politici, ingefluisterd door projectontwikkelaars, laten zich helaas maar al te vaak graag zo om de tuin leiden. Na hun de zondvloed, toch?.
- En dat terwijl dit soort projecten doorgaans geconfronteerd wordt met giga-overschrijdingen. 50 miljoen kan zomaar 100 miljoen worden.
- Wat bijvoorbeeld ’opgelost’ wordt door de geruststellend in het vooruitzicht gestelde laagbouw dan toch maar hoogbouw te maken.
- Bij het budget moet in elk geval nog worden meegenomen de te verwachten optelsom van schadeclaims van omwonende particulieren en bedrijven, van Galgenbocht tot Visserseiland. Zij zullen hun omgeving voorgoed verknoeid zien worden (uitzichtbederf, verkeersoverlast) en zullen dat niet lijdzaam laten gebeuren.
- (Tussen haakjes: het zou me dan ook niet verbazen als de nieuw te bouwen appartementen op de Westerdijk (voormalige Schouwburgterrein) op dit moment voor geen meter verkopen.....)
- En dan hebben we het nog niet eens over de niet te becijferen schade - financieel en immaterieel - die we doorschuiven naar volgende generaties.
- Kortom: hoezo: een ’gratis’ Hoppolder? Dit gaat de Hoornse hoax van de eeuw worden. Laat het niet gebeuren.

Reactie: (Wally Ooms)
13-9-2010, 19:43
@Sebastiaan

Het inpolderingsidee is meer dan de moeite waard. Dat zagen de schrijvers van de kroniek van Hoorn al meer dan een eeuw geleden in, zo blijkt uit je posting.
Vooral het slot van hun uitgesproken wens spreekt me zeer aan, waarbij ze dus de verwachting uitspreken, dat Hoorn pas echt mee gaat tellen, wanneer de gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop zal zijn volvoerd.
Ik klink op de heren Kroon en Kapteijn. En spreek met hen de wens uit, dat Hoorn zal gaan doen wat al meer dan een eeuw van ze verwacht wordt: inpolderen.
Opdat we de ruimte hebben om alle wensen te doen uitkomen.

Reactie: (Sebas)
13-9-2010, 19:36
@ Wally, ha, heb ik het citaat onder een ander ecolumn over het onderwerp geplaatst...

"(...) Wagen wij verder een enkelen blik in de toekomst van onze stad, dan is het, om te wenschen, dat de onderzoekingen betreffende de drooglegging van een gedeelte der Zuiderzee en in hoofdzaak die van het Hoornsche Hop met kracht mogen worden voortgezet. Deze zaak begint meer en meer de aandacht te trekken van de mannen (sic!), van wier werkkracht en bekwaamheid we alles verwachten mogen, wanneer ze zich geheel aan die zaak willen geven. We gelooven dat eerst wanneer dit werk tot stand komt, Hoorn weer onder de bloeiende, vooruitgaande plaatsen zal kunnen gaan behooren. En dat wenschen we allen, daarnaar streven we allen, elk op zijne wijze."

H. Kroon Pz. en F. Kapteijn in de "Nieuwe Kroniek van Hoorn", uitgave A.C. Boldingh, Hoorn 1891.

Reactie: (Wally Ooms)
13-9-2010, 19:21
@Sebastiaan

De toegezegde kroniek over Hoorn en een stukje over het inpolderen van ’t Hoornse Hop heb ik nog tegoed van je.
Ongeduld is een schone zaak.

Reactie: (Wally Ooms)
13-9-2010, 17:20
@Niels

Laten we het voorlopig beperken tot de inpoldering zelf, Niels. Dat de gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop allerlei extra voordelen met zich meebrengt ten aanzien van o.a. besparingen op bestaande dijken moet meegenomen worden in de berekeningen.
Maar het wachten is nog steeds op de plaatselijke politiek. Op een man of vrouw of een groep mensen, die voldoende kwaliteiten in huis hebben om zich dit project eigen te maken.
Ik blijf Hopvol dat Hopland er zal komen. Maar wat mij betreft mogen ze best wel voortmaken.
Hoppa d’rmee.

Reactie: (niels)
13-9-2010, 16:26
ja oke, das waar. en al de versterking van de dijken??
das dan voor niks, moeten ze allemaal weer opnieuw beginnen met dijken anleggen.

Reactie: (Sebas)
9-9-2010, 21:25
Wally, ik zal uit een kroniek over Hoorn (eind 19e eeuw gepubliceerd) een stukje over het inpolderen van ’t Hoornse Hop reproduceren. Moet nu wandeling voorbereiden, etc. Maar die hou je tegoed...

Reactie: (Wally Ooms)
9-9-2010, 16:49
@Niels

De Parkschouwburg, Niels, blijft gewoon waar ie is. Gebeurt niks mee. De gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop, betekent dat er alleen maar wat water verdwijnt en land voor in de plaats komt.
Het uitzicht vanuit de Parkschouwburg zal dus nog mooier worden dan nu al het geval is.

Reactie: (niels)
9-9-2010, 16:05
en wat gaat er dan met het park schouwburg gebeuren???

Reactie: (Dwazig)
2-3-2010, 08:47
@ "off topic"

De ontleding alhier, van mijn persoonlijkheid, kan mij bepaaldelijk niet aangerekend worden.

En dat u, Qwartje, niet in een "Sterreflat", ook niet in een Sterrenflat woont, verbaast allesbehalve. Neerhalen en groots bebouwen ligt veeleer nabij uw inborst.

@ "Soit. Einde kolder. Terug naar de polder."

Ik kleef volgaarne aan!



Reactie: (Qwartje)
2-3-2010, 00:32
@Mark @Robbie.

For the record, gentlemen: I did not have any intercource or whatsoever with this lady. Op enig moment heb ik @Dwazig hier de roepnaam Dorien toebedeeld, zodat je @Wazig overhoudt. Persoonlijk ken ik haar, bij mijn beste weten, niet. Het tiepje moge zich inmiddels geprofileerd hebben. Beetje allenig, beetje zweefteverig, beetje aankleverig. Gaat rustig off topic om door te zwatelen over iets wat er niet toe doet. Hunkerend naar respons.

Mij prangt geen grammetje behoefte om verder met dit goede mensje in contact te treden. Telefonerend, corresponderend noch opzoekend. Ik bewoon ook geen ‘sterreflat’.

Soit. Einde kolder. Terug naar de polder.

Reactie: (robbie.)
1-3-2010, 23:31
Mark, volgens mij is Dwazig het alter ego van Qwartje. Ik leid dit af aan de zinsopbouw, het ietwat archaische en wollige taalgebruik.Ik maak mij sterk dat het duo in solo het verzamelde werk van de heer H.A. van der Kallen, korter gezegd Havank, in de boekenkast heeft staan.Ik zeg u Mark: merkwaardig, hoogst merkwaardig

Reactie: (Mark)
1-3-2010, 23:13
@ Qwartje, wie is dit dwaze mens?
Jullie kennen elkaar, dat is duidelijk. Misschien beter als jullie gaan: 1. corresponderen?
2. Telefoneren? 3. Elkaar opzoeken voor een goed gesprek onder het genot van "een bakkie"?
Ik ontdek heel wat frustratie bij dame Dwazig/Dorien.

Reactie: (Dwazig)
1-3-2010, 23:05
@qwartje: "Wanneer ik je daar mee kan plezieren laat ik deze wat dwazige pseudologica fantastica gaarne aan jou."
Dank u vriendelijk. U bent een vrijdenkend mens, dat siert u. Jammerlijk schiet het nopens de voorgestelde inpoldering tamelijk door.

Terugkomend op het volgende:
"Een Horinese ondernemer die onlangs een pand in de binnenstad verwierf dat hij voor ordentelijke bewoning wenst in te richten krijgt daar voorshands geen vergunning voor."

Dat is inderdaad ongewoon, t.b.v ’ordentelijke bewoning’ is in en rondom het centrum een varia aan verfoeilijke projecten opgetogen.

"Sterker nog: ginds, op het resterende Hopmeer, kunnen achter boogvormige strekdammen plonsdorpjes worden ingetekend met door de firma Ooms ontwikkelde drijvende villa’s. Voor de maritieme medemens onder ons."

Met enig geluk kunt u, bewoner van de Sterreflat, daar ’om niets’ op uitzien! Het begint op papier bereids naar Aquadence Luyendijk te geuren.

Reactie: (Qwartje)
1-3-2010, 19:19
@Dwazig

Ach, Dorien… Wanneer ik je daar mee kan plezieren laat ik deze wat dwazige pseudologica fantastica gaarne aan jou. Jij hebt het tenslotte zelf gevoelsmatig geformuleerd. Je deelt het met, of all people, een wat verwarde Deense blogger. Je zult het mij inmiddels niet euvel duiden dat het mijn stijlgevoel ontglipt. Neologismen wil ik bezigen. Van koeterwaals houd ik mij verre.

Reactie: (Dwazig)
1-3-2010, 14:02
@Qwartje: "En mocht het een staande uitdrukking binnen Hop-planners worden: megalomanisten bestaan evenmin als pyromanisten en nymfomanisten."

Toch niet, mijnheer. Gedrag is als megalomaan te kwalificeren, megalomisten daarentegen bedrijven de megalomanie welberaden, beroepshalve dan wel anderszins bekwaam. Megalomanisten dus, mijnheer! Het is, volgens de stijlleer, een nuanceverschil, hetgeen van allen juist u zou hebben moeten kunnen aanvoelen.

"Naar mijn bevinden is die kenschetsing (megalomanen) hier overigens buiten de orde."
Het zal u niet verbazen; mij is een andere beschouwing toegedaan.

Reactie: (robbie.)
1-3-2010, 13:17
"Rond mijn boom zullen wij bijeenkomen".Als bij Johannes Openbaarde zich bij mij het Licht! Wij hebben een druide in ons midden. Een lid van de Orde van Barten, Ovaten en Druiden, afgekort OBAD.Nu begrijp ik ook haar nickname: Dwazig.In plaats van rationele argumenten moeten we haar aan onze zijde krijgen met florale getuigenissen. Ik trap gelijk maar even af. Mevrouw Dwazig, met welke bomen, planten, struiken en ander gewas kunnen wij u in het Hoornse Hop plezieren?Wij zullen het graag onder uw boom vernemen.
Met vriendelijke groet,
een betrokken buitenpoorter.

Reactie: (Qwartje)
1-3-2010, 12:51
@Dwazig

Welkom, @Dorien, in de nabije toekomst.

De huisvestingskaart die je in je laatste posting trekt blijkt een joker. Een Horinese ondernemer die onlangs een pand in de binnenstad verwierf dat hij voor ordentelijke bewoning wenst in te richten krijgt daar voorshands geen vergunning voor. Vanuit het stadhuis werd hem Diets gemaakt dat eerst alle woningen in de wijk Bangert-Oosterpolder bewoond moeten zijn alvorens nieuwe projectjes in het oude centrum worden gehonoreerd. Ziehier een van de abcessen waarmee de gaande pow-pow de blijvende gemeenschap heeft opgezadeld.

Huisvesting is, dunkt mij, dan ook niet de leidende noodzaak voor Hop-landwinning. De simpel te verwezenlijken wenselijkheid er van kent veel vaders en moeders. Het geeft ruimte aan veel meer behoeften dan wonen alléén. Sterker nog: ginds, op het resterende Hopmeer, kunnen achter boogvormige strekdammen plonsdorpjes worden ingetekend met door de firma Ooms ontwikkelde drijvende villa’s. Voor de maritieme medemens onder ons.

Terzijde. De kwalificatie ‘snob’, Dorien, staat voor ‘sine nobilitate’ (niet van adel, zonder adel), en gaat in het huidige tijdsgewricht dus letterlijk op voor iedereen. In het Nederland’s Adelsboek en gegevens uit het Filiatieregister zijn alle 327 nog levende adellijke families opgenomen. That’s it. Meer zijn er niet. En mocht het een staande uitdrukking binnen Hop-planners worden: megalomanisten bestaan evenmin als pyromanisten en nymfomanisten. Naar mijn bevinden is die kenschetsing (megalomanen) hier overigens buiten de orde.

Reactie: (Dwazig)
1-3-2010, 11:38
@Forumvolger: "Kijk, dan worden we als Hopvolplempers in ieder geval serieus genomen."

In het geval het u vergenoegt, bij dezen. De bekommernis ligt breder dan de rug van het door uw bereden stokpaardje is.

Het groen voor Hopsnobs versterkt het projectklimaat voor megalomanisten dat resulteert in een verdergaande Jordanisering van de binnenstad: U weet in de Amsterdamse Jordaan woont nu vooral de nouveau riche en de eigenlijke Jordanezen wonen nu in de Kersenboogerd, verontschuldig mij voor deze verspreking, ik bedoel natuurlijk Almere, Lelystad en de buitenwijken van Amsterdam.

Vanzelfsprekend worden alle inwoners van Hoorn wel de belastingcenten uit de zak geklopt om aan de ’deportatie’ van de eigenlijke binnenpoorters, en zo aan de vestiging van de Hopsnobs in prestigeprojecten mede te werken. Het is een potsierlijke huisvestingpolitiek.

Reactie: (Forumvolger)
1-3-2010, 10:32
@Dwazig
Het organiseren van een manifestatie is misschien nog niet eens zo’n slecht idee. Daar zal ik me over beraden. Dank daarvoor.
Ietwat kwalijker is uw boombijeenkomst en de daaraan gekoppelde zin, waarin gesproken wordt over afrekening. Mag ik, Dorientje Wazig, dit opvatten als een heus dreigement? Kijk, dan worden we als Hopvolplempers in ieder geval serieus genomen. Dat doet me dan toch ook wel weer een beetje deugd. Zorg dat het overleg hoog in de boom plaatsvindt, dan kunt u in ieder geval spreken van topoverleg. Ik miste overigens het woord megalomist in uw betoog. En voor nu: pak de bezem en vlieg de boom maar weer in Dorien.

Reactie: (Dwazig)
1-3-2010, 09:06
@Nomen Nescio: "Het enige waar jouw combinatie goed in is, @Gerard, is het op slot doen van de café’s te middernacht en daarmee het mogelijke toerisme kapotmaken. Dat laatste is naturlijk op zichzelf genomen, ook al een ’’machtig project’’."

U ziet, waarde lezer, ook hier twijfel aan politieke geloofwaardigheid; een les voor u en mijn belastingcenten! Welke partij perst na de verkiezingen zonder uw toestemming dit project – kosten wat het kost – door de kelen van de thans zo gelauwerde potentiële kiezers. Wij zouden hier getuigen kunnen zijn van weer een volgend ambitieus plan waarover u vooraf de finesses niet uit de doeken zijn gedaan, let wel; onderzoeken hebben uitgewezen dat onderbegroting voor overeenkomstige grootschalige projecten eerder regel dan uitzondering zijn. Mij dunkt dat Hoorn bewezen heeft daar bepaaldelijk niet van af te wijken!

Het netelig aan deze situatie is dat u enerzijds een mededeelzaam kijkje in de lobby-keuken en achterkamertjes van politiek Hoorn meekrijgt, maar zelf zal moeten inschatten welke politici na de verkiezingen met uw stem zouden kunnen gaan weglopen.

Welhaast desgevraagd, zo zou schier gesteld kunnen worden, verschijnen hier lijstjes met man en paard waarmee u uw voordeel kunt doen aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Moge het desalniettemin tot een Hoppolder komen, beloof ik u daarop een manifestatie te zullen organiseren waarin wij ons zullen voorbereiden op de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Zoals u weet, ook ik heb hier inmiddels mijn ingangen verworven en rond mijn boom, die ook de uwen zal zijn, zullen wij bijeenkomen alwaar wij een strategie opzetten om af te zullen gaan reken met projectontwikkelaars, bestuurders met potentieproblemen, en ambtenarij waar kermisexploitanten nog watertandend naar kijken!

Vooralsnog: houdt uw pappenheimers hier in het oog en weet waar u straks het rode potlood achter plaatst.

Reactie: (gerard)
1-3-2010, 00:16
@Nomens: vergis je niet, ik twijfel ook. Er is weinig daadkracht. Tegelijk zijn dit - toebvallig of niet -ook mensen die volgens de wandelgangen weinig ophebben met het toegangsbeleid.

Maar wat ik nu belangrijker vind: gaat Tonnaer de verkiezingsuitslag wel tijdig aan de pers leveren? Een uitslag geheidmhouden vind ik de grootste politieke doodzonde.

Reactie: (Nomen Nescio)
1-3-2010, 00:08
Het enige waar jouw combinatie goed in is, @Gerard, is het op slot doen van de café’s te middernacht en daarmee het mogelijke toerisme kapotmaken. Dat laatste is naturlijk op zichzelf genomen, ook al een ’’machtig project’’.

Reactie: (Gerard)
28-2-2010, 23:50
Ik doe mijn best gegevens van de aankomende potentiële raadsleden te verzamelen, maar dat is toch moeilijk. Waarom staat nergens wat hun beroep is, enzovoorts.
De bestaande raadsleden hebben het gewoon op hoorn.nl staan.
Op volgorde van de site:
PvdA - A. Flameling - planoloog
PvdA - T. van de Wijdeven - aandacht voot toerisme/economie
VOC Hoorn: niemand met een "ruimtelijke/economische" achtergrond.
CDA: idem.
GroenLinks: P.Kusters: Integraal Manager Beleid en Projecten gemeente Drechterland.
VVD: C. de Meij: financiel directeur service Centrum Amsterdam.
HSP: -
D66: -
HB: -
fractie Tonnaer: -
Erg veel potentie is er in de huidige raad dus niet. Van de kandidat-raadsleden weet ik het nog niet wie er potentie heeft een ambitieus project op de ksart te zetten. Maar op basis van de huidige raad zijn PvdA, VVD, en GroenLinks het interessantst.

Reactie: (gerard)
28-2-2010, 16:34
VOC Hoorn heeft volgens mij ooit de plannen voor een project met parkeergarage langs de Westerdijk omarmd.

Chris de Meij van de VDD durft ook wel wat als het om de stad gaat (fluitschip op Oostereiland enz.).

En de PvdA heeft ooit toen het om het Oostereiland ging ook aangegeven dat het Visserseiland verder ontwikkeld mocht worden, met een brug, woningbouw enzovoorts. En Ed Wagemaker is ook niet zo van de heilige huisjes.

Maar het is de moeite waard de kieslijsten na te zoeken wie er kennis hebben van economie, volkshuisvesting, planologie enzovoorts. Dat zullen als snel voorstanders zijn van een ambitieus project.

Reactie: (Forumvolger)
28-2-2010, 16:23
@Gerard
Gerard, het is voor mij ondoenlijk om aan de hand van de lijsten van alle partijen te beoordelen wie wel of niet het lef heeft voor een gedurfd project in het Hop. Ik kan het aan de buitenkant niet zien. Volgens jou zijn ze er. Ook bij VOC Hoorn, VVD en PvdA. Kom er maar in. Laat maar horen wie het volgens jou zijn en hopelijk voelen ze zich aangesproken.

Reactie: (Dwazig)
28-2-2010, 16:06
"Ze zijn er, zeker ook bij VOC Hoorn, VVD en PvdA."

Streept uzelf mee?

Reactie: (gerard)
28-2-2010, 16:00
Goede oproep, alleen heeft het weinig zin om maar één partij uit te dagen. Zo’n project komt er alleen als meer partijen zich erachter scharen. Ik zou zeggen: struin de lijsten van alle tien partijen af, en noteer wie op die lijsten het lef hebben voor een gedurfd project in het Hop.
Ze zijn er, zeker ook bij VOC Hoorn, VVD en PvdA.

Reactie: (Dwazig)
28-2-2010, 15:37
@simon: "Op 1 april weer een presentatie in het Architectuurcentrum???"

Laat dat waar zijn, dan nog raakt het de politieke werkelijkheid in de gemeente Hoorn; zonder realiteit geen grap!

Reactie: (Dwazig)
28-2-2010, 15:27
De uitwerking is grondig, de motivatie een belofte van geluk en zaligheid. Er moet een enorme investering plaatsvinden, en welke politicus durft daar nu, voor de verkiezingen openlijk zijn hand voor op te steken? De plaatselijke PVDA wordt, terecht, voor minder afgerekend.
Als alle geluk en zaligheid ontegenzeggelijk zou toeschijnen, zou ’het volk’ zo om zijn. Maar het verdient wat ellebogenwerk (zoals hier en daar in reacties ook letterlijk te lezen is): dat is precies het onaanlokkelijke geurtje, juist ook voor politici dezer dag in Hoorn. Na de verkiezingen staan de megalomanisten zonder twijfel voor u in de rij, heren en dames planologen: Let op welke potentiële bedrieger u stemt aanstaande verkiezingen, inwoners van Hoorn!

http://xrl.in/4m3k

Reactie: (Forumvolger)
28-2-2010, 14:06
@Simon
Driewerf nee, Simon. Het gaat hier wis en waarachtig niet om een grap. Eerder was in het Westfries Weekblad al de stelling ‘Hoorn loopt tegen grenzen aan: we ontkomen niet aan bouwen op groen’ te lezen. We zijn inmiddels een smeekbede rijker van de burgemeester van Hoorn om ruimte te creëren en de man heeft in zoverre gelijk, dat we daar naar dienen uit te kijken. Regeren is vooruitzien. Wie nu grond creëert heeft daar straks alle profijt van. Visie, daar gaat het om. En daadkracht. Geen politieke beloftes die uiteindelijk nooit ingelost worden, maar echt iets doen aan datgene wat we nodig hebben: ruimte om te leven. Dat kleine stukje Hoorns Hop kan daarbij van onschatbare waarde blijken te zijn. We moeten de gelegenheid aangrijpen om Hoorn uit te breiden. Nu. Niet later.

Reactie: (Simon)
28-2-2010, 13:29
Op 1 april weer een presentatie in het Architectuurcentrum???

Reactie: (Qwartje)
28-2-2010, 13:21
@Lucas

No sweat, @Lucas. Naast een riant zandstrand, een boulevard en een pier kan er een soort Bosbaan voor roeiers en kanoërs worden uitgegraven, waarop ’s winters kan worden geschaatst. Parallel daaraan kan een jaagpad worden aangelegd waarop de vereniging Oud Hoorn des zomers een toeristische trekschuit kan voortzeulen. Met andere woorden: roept u maar. De invulling is maagdelijk en biedt een mer à boire aan mogelijkheden.

Reactie: (Lucas)
28-2-2010, 12:49
Leuk idee, zeker het uitwerken waard. Kijk eens naar de oppervlakte, net zo groot als de binnenstad. Maar kijken jullie dan wel waar we dan na het inpolderen kunnen schaatsen? Want dat kan dan niet meer gratis bij vorst in de winter, na het inpolderen van het Hoornse blubberHop...

Reactie: (Forumvolger)
28-2-2010, 12:28
Ik ben oprecht benieuwd naar een reactie vanuit het D66-kamp. @Qwartje doet al een beroep op youngster Dirk Minnebo, @Robbie stelt groot vertrouwen in Cees Franke en zelf wil ik aan dit lijstje dan nog Bob van Leeuwen toevoegen, lid van dezelfde club. Heb maar eens het lef, genoemd drietal, om hier op dit podium een mening te geven over het plan om Hoorn uit te brieden met 60 hectaren door inpoldering of landwinning. Wie A zegt moet ook B zeggen, welnu ik zeg A, B(ob), C(ees) en D(irk). Kom maar eens op D66. Laat het ons maar eens weten.

Reactie: (robbie.)
28-2-2010, 11:33
Fantasie en creativiteit laat staan visie heb ik weinig kunnen ontdekken bij de hedendaagse Hoornse politici. Hoewel... ik zie een lichtpuntje, namelijk Cees Franke van D’66 die ik beroepsmate ken. Mocht ie zich niet laten inkapselen door fractie dictaten of mocht ie zich niet het politieke jargon eigen maken, dan zie ik wel verfrissende voorstellen van ’m.

Reactie: (Dwazig)
28-2-2010, 11:09
Over "winden" gesproken: Is het spijtig of bedenkelijk te noemen dat dit plan ’net niet’ in de verkiezingsprogramma’s terecht heeft kunnen komen!?

Reactie: (Qwartje)
28-2-2010, 11:07
Hopla! Zoals sommigen wellicht bekend, ben ik hier een fervent voorstander van. En met mij een aantal anderen, die hun positieve visie onder de eerste column over dit onderwerp (01-02-2010) met kracht van argumenten hebben gefundeerd.

‘De politiek’ heeft er nog niet op gereageerd. De normale koudwatervrees.

Dat gaat anders worden wanneer zich binnenkort de contouren van een Blauwe Berg-debacle zullen gaan aftekenen. Daar is voorlopig de eerste steen niet gelegd. Laat staan de laatste.

Mensen die deze inpolderings- of landwinningsgedachte nog niet helemaal boven water hebben kan ik recht hartelijk adviseren om de eerste column hierover tot zich te nemen. Met name de reacties daar op. @Dwazig, een verklaard tegenstandster, was op de 26ste dezer nagenoeg ‘om’ toen ze postte: “Lieve Heer, u kunt zich aan mij bewijzen: Laat dit alles dan geen komediespel zijn!”

Welaan, Dorien: ik ben Lieve Heer niet, maar ik kan je met droge ogen verzekeren dat dit geen luchtfietserij van een paar crackpots is. En Horinezen die tegen de gedachte te hoop lopen onder de slogan “Handen af van ons Hoornse Hopje!” kan ik melden dat zich aan gene zijde van de polder, als een spiegel uit de hemel, een wijds water zal uitstrekken. Genaamd: Het Hoornse Hop.

@Dirk Minnebo: kom er maar in.



Reactie: (robbie.)
28-2-2010, 11:00
De media commentaren, niet het rapport zelf, heb ik gelezen. De nadruk ligt terecht op de ontvolking van Noord en Oost Groningen, Zuid Limburg, West Brabant en Zeeland. Die mensen gaan op zoek naar werk en trekken naar de Randstad. Hoorn ligt op een half uur rijden van de Randstad. Ook Hoorn krijgt de komende 10 a 15 jaar met krimp in de bedrijvigheid en bevolking te maken.Om Hoorn nadien weer aantrekkelijk te maken voor mens en bedrijf heb je een bijzonder plan nodig. Het Hoornse Hop!En voorts ben ik van mening dat er ook in Hoorn een Republikeinse wind moet gaan waaien. Dus om te beginnen: alle koninklijke portretten uit de openbare gebouwen.Ik heb geen zin meer om tegen de fysionomie van mevrouw van Amsberg te kijken.

Reactie: (Dwazig)
28-2-2010, 10:43
In de herhaling weer!? Andermaal:

http://xrl.in/4m3k