Eerste reacties op bijzondere uitslagen in Hoorn

4-3-2010

HOORN - De VVD is de grootste partij in Hoorn geworden, maar de Fractie Tonnaer is de grootste ’stijger’ in Hoorn gebleken. Hier de eerste reacties op de uitslagen van woordvoerders:

Wim van Hilten van VVD: ”Ik ben uiteraard heel blij. Vanavond komen we met de VVD-fractie bij elkaar en we gaan met iedereen, alle partijen, praten. Het worden moeilijke jaren, dus we moeten afwachten hoe de onderhandelingen uitpakken. Vanavond eerst even de winst vieren.”

Jack van Es: ”Veel van de PvdA-stemmen zijn naar Tonnaer gegaan, het is aan de ene kant een lokale partij, dat scoort. En Tonnaer is één van de bekendste politici in Hoorn, dat helpt natuurlijk, voor mijn gevoel was ie 2 jaar toen hij begon in de politiek…”

José Kamphuis van HB: ”Een tweede zetel had ik gehoopt, als je ziet wat er bij anderen voor klappen zijn gevallen, valt het nog mee. Ik ga gewoon door en heb goede mensen die mij helpen.”

Burgemeester Onno van Veldhuizen: ”Stevige pieken, stevige dalers, VVD-winst niet verwacht, PvdA grote verliezer, je had volgens landelijke trends 7 mogen verwachten,maar het werden er 5. Levent Helelespe kan één zetel schelen bij de PvdA en Fractie Tonnaer. De toegangsstop heeft ook een rol gespeeld, maar ik zie het thema niet terug in de opkomst, er zijn geen grote extra groepen naar de stembus getrokken. D66 heeft met een genuanceerd standpunt qua horeca ook gewonnen. Ik hoop dat er goede coalitieonderhandelingen komen, makkelijk zal het niet worden.”

Nieuw raadslid Cees Franke van D66: ”Drie zetels ben ik tevreden mee, op vier gehoopt, maar dat zat er niet in. Zittend college behoorlijk afgestraft. In een rode stad als Hoorn is verlies PvdA toch wel erg opvallend...”

Judith de Jong van de PvdA: ”De kiezer heeft gesproken, het is jammer, maar het is nu eenmaal zo. We worden afgestraft voor zaken waar we niets mee van doen hadden. De bioscoop heeft niet echt een rol gespeeld, horeca-thema wel zeker. We willen doorgaan en staan open voor een nieuwe coalitie.”

Enkele opvallende zaken:

HSP is onverwachts naar 2 zetels gegroeid. Joke van Diepen komt er nu bij als raadslid.

Henk de Boer komt als 4e raadslid voor VOCH in plaats van Han Wolthuis in de raad. Lidy Klaassen niet in de raad, maar Karin Hakhoff is wel met voorkeurstemmen in de raad gekomen.

Reacties
Reactie: (Wim Mul)
4-3-2010, 19:26
Beste burgemeester,

Roger Tonnaer had incl. Levent 2 "van de P v/d A geleende zetels! De Fractie Tonnaer is dus feitelijk
van 0 naar 5 zetels gegaan. Dat is een unieke historische prestatie. En dan moet u niet zeurderig iets roepen over Levent en zo.
De druiven zijn kennelijk zuur voor u maar blijft u wel prudent a.u.b.