Overwinning VVD ”ongekend en uniek”

4-3-2010

HOORN - De VVD is met zes raadszetels in Hoorn de grote winnaar en ook nog eens de grootste partij geworden. De partij spreekt van een unieke gebeurtenis. Voormalig VVD-fractievoorzitter Harry van Lunteren, die bijna een jaar geleden op 53-jarige leeftijd onverwachts overleed, kan tevreden van boven naar ’zijn Hoorn’ kijken. Jammer dat hij dit succes niet meer van dichtbij mag meebeleven.

Wim van Hilten, de nummer 1 van de VVD, over het succes: ”Het is ongekend en uniek in Hoorn. Na de oorlog niet voorgekomen dat de VVD groter is dan de PvdA, ik ben er stil van. College met 2 PvdA-wethouders heeft veel steken laten vallen en daar profiteren we van. Je kunt dus ook constructief oppositie voeren als kleine partij en dat vertaalt zich nu in een perfecte uitslag. De toegangstop heeft gespeeld, maar veel meer zaken. De Poort van Hoorn met een tunnel onder het spoor bijvoorbeeld.”


Reacties
Reactie: (Forumvolger)
5-3-2010, 11:03
begrijp = vergrijp

Reactie: (Forumvolger)
5-3-2010, 10:53
@Matthijs

Ik ga je ondanks dit kleine begrijp toch binnenkort voordragen tot "Voorbeeldig burger van het jaar", Matthijs. Voortaan gewoon blijven spoelen die glazen. Kun je probleemloos de auto pakken daarna. En ondanks het tijdstip gewoon zeggen, dat je net onderweg was naar de fietsenmaker. Wil nog wel eens helpen, zo heb ik gemerkt.

Reactie: (Matthijs)
5-3-2010, 10:32
Wat ik zo knap vind aan de VVD-overwinning, is dat ze ook meteen de eerste resultaten boeken. Vandalen betalen. Meer blauw op straat. Twee enthousiast gemaakte dienders hadden vannacht meteen de daad bij het woord gevoegd en zich pontificaal met hun voertuig op het Grote Oost opgesteld. En ja, daar kwam ik met mijn fiets met defect voorlicht. Inderdaad heel verstandig van mij om deze vervoerswijze na een paar borrels in de plaatselijke Horeca te verkiezen boven gemotoriseerd vervoer, maar ik begreep natuurlijk dat ik de boetedans niet zou ontspringen. Ja, dat had ik zo ingeschat. Goed dat ze er waren. Zo hebben ze erger voorkomen.

Reactie: (gerard)
5-3-2010, 09:45
Kortom: ik ben benieuwd of de Fractie Tonnaer dit soort zaken in gaat brengen bij de mogelijke coalitiepartners VVD en VOC Hoorn. Die zullen dit soort "linkse hobby’s" niet willen.

Reactie: (gerard)
5-3-2010, 09:43
@ Nomen: de Fractie Tonnaer is zeker de grote winnaar, zo zie ik dat ook. De VVD heeft een zetel bij VOC Hoorn weggehaald, en er één gewonnen door toename van het aantal raadszetels dat maakt per saldo weinig uit.
De Fractie Tonnaer moet nu bedenken wat ze wil. Horecabeleid aanpassen is helder. Maar met welke partijen realiseer je andere wensen dan het beste?
Gratis openbaar vervoer?
Bescherming monumentale binnenstad/dorsplinten & respect voor historie?
Geen uitbreiding aantal koopzondagen?
Meer jongerenwerkers?
Elektrische gemeentelijke voertuigen?
Bescherming bomen?
Snelle aanleg Hoornse Poort?
Meer brede scholen?
Afsluiting Keern-Noord?
Veel zaken die nogal links aandoen.

Reactie: (gerard)
5-3-2010, 09:33
NB: horecabeleid in deze portefeuille, is zeker ook logisch. Dat hoort bij toerisme.

Reactie: (gerard)
5-3-2010, 09:32
@ Sebastiaan: Volgens mij moet kunst & cultuur juist deel uitmaken van de portefeuile met toerisme, evenementen, economische zaken, stadspromotie. Daar kan onderwijs bij, maar het hoeft niet per se. Belangrijk is om kunst & cultuur te zijn als iets om je stad mee op de kaart te zetten.

Reactie: (Qwartje)
4-3-2010, 22:53
@Sebastiaan

Yep. Van Lunteren’s Lauweren.

Reactie: (Sebastiaan)
4-3-2010, 22:38
Overigens: zowel Fractie Tonnaer als GroenLinks pleiten in hun verkiezingsprogramma voor de instelling van een Kunst- en Cultuurprijs (zoals we die vroeger ook kenden). Als we die nou eens de Van Lunteren award zouden noemen? Of zou een dergelijke award nog breder getrokken kunnen worden: de meest creatieve (startende)ondernemer, of een beloning voor een initiatief om de stad Hoorn op een ludieke manier te promoten?

Reactie: (Sebastiaan)
4-3-2010, 22:34
@ Nomens Nescio: qua Kunst & Cultuur kan het sowieso beter dan in het vorige College. Voordat Cees van de Maat doorhad hoe cultuur werkte, moest hij opstappen en werd de portefeuille verknipt. Het moet nu gewoon weer een integrale portefeuille worden van Onderwijs, Musea en Cultuur, eventueel in combinatie met Horecabeleid (niet het veiligheidsgedeelte, dat blijft bij de burgemeester). In de huidige omstandigheden lijkt mij Roger de meest geschikte persoon voor deze portefeuille, eventueel aangevuld met Monumentenzorg en Erfgoed, en Toerismepromotie. En de projectportefeuille Oostereiland. Eerste belangrijke zaken die dan moeten gebeuren: een gemeentelijk symposium over de creatieve (of aantrekkelijke) stad, en een Kunst- en Cultuurdebat om de cultuurnota te evalueren en de start van het schrijven van een nieuwe.

Over de overige partijen moet ik nog even nadenken, VVD ligt voor de hand als grootste partij. Zelf heb ik een voorkeur voor Marjon van de Ven als wethouder, met de portefeuille Welzijn (o.a. WMO) en sociale zaken.

Overige kandidaten moeten ook geen lichtgewichten zijn. In gemeenten - dus ook in Hoorn - moeten de komende jaren zware beslissingen worden genomen. Geen enkel lokaal bestuur zal ontkomen aan de economische crisis en de daarmee gepaard gaande lagere bijdrage vanuit Den Haag. En aangezien we een opkomst hadden van nog geen 52% zullen alle partijen in de gemeenteraad zich moetenrealiseren dat ze niet meer dan de helft van de kiezers vertegenwoordigen. Dus de beslissingen zullen mede daarom niet minder gemakkelijk zijn...

Reactie: (Nomen Nescio)
4-3-2010, 16:09
De VVD is op 6 zetels gekomen, maa daarmee nog niet ""de" winnaar., want "de""Winnaar isTonnaer. Ga maar na: 2 "geleende zetels" (van PvdA), dus eigenlijk 0% begonnen haalt men nu "ëven" 5 zetels! Dat is ongekend en voor Horn uniek.
VVD zal, gezien haar grootte, nu wel het initiatief tot de collegevorming moeten nemen. Mijn gedachte:: VVD+D66+VOC Hoorn+Tonnaer. En op Kunst en Cultuur Joke? Kan ze Cilia opvolgen, Joke zal het op die post vást beter doen!

Reactie: (Diana)
4-3-2010, 15:09
Beste Roger, na het verlaten van de pvda ontzettend sterk terug gekomen als eenmansfractie Tonnaer. Nu heb je je eigen mensen om je heen die voor het zelfde staan en dat is beloont met ontzettend veel stemmen! Van harte gefeliciteerd met deze uitslag. Nu aan de slag om Hoorn weer Hoorn te maken zoals die wij kennen... succes

Reactie: (Sebastiaan)
4-3-2010, 14:25
Die potentie voor de VVD heeft er altijd al in gezeten, zie de opmerking van Joke van der Meij. Het is inderdaad wel uniek dat de combinatie van liberale krachten VVD-VOCH-D66 nu zo groot is geworden.

@Joke, gefeliciteerd met je raadslidmaatschap. Hoewel de VOC Hoorn wel heeft verloren; dus alle Collegepartijen van de afgelopen vier jaar hebben verloren. Maar ook de VOC Hoorn werd in stemmenaantal groter dan de PvdA, dat had ik niet verwacht!

De VVD gefeliciteerd! Ik wens de (kandidaat) wethouder en de raadsleden veel wijsheid toe!

Reactie: (Bob)
4-3-2010, 12:55
Hi Joke,

jij ook gefeliciteerd met je raadslidschap,nu eerst de belangrijkste zaken aanpakken!

Succes!!

Bob

Reactie: (Forumvolger)
4-3-2010, 12:19
@Joke van der Meij
Die bescheidenheid siert je Joke. En dank voor je reactie.
Neem als partij nu het voortouw. Bespreek het. Verdiep je in de materie. Het is echt van groot belang, dat er nu structureel een oplossing wordt gevonden voor heel veel problemen. Dat kan allemaal gerealiseerd worden door het project Hoornse Hop. En des te eerder dit letterlijk op de kaart wordt gezet des te beter. En, zoals door mij eerder gesteld, het is van belang om daar zo snel mogelijk een besluit over te nemen, omdat er nogal wat procedures aan gaan komen. Maar laat dat jou en jouw partijgenoten er niet van weerhouden ermee aan de slag te gaan. Ik wens je veel succes en wijsheid de komende tijd.

Reactie: (Joke)
4-3-2010, 12:06
@ beste Forumvolger, ja ik moest even fladderen hoor. Nu ik zeker weet dat ik raadslid word zal ik me zeer ernstig gaan verdiepen in de plannen aangaande de inpoldering van het Hoornse Hop.
Dat beloof ik!
Oh ja en natuurlijk heb ik de discussie hierover wel gevolgd op hoorngids, heb me alleen nog even bescheiden op de achtergrond gehouden.

Reactie: (Forumvolger)
4-3-2010, 11:11
@Joke van der Meij
Beste Joke, ik zie je alweer fladderen over het forum en nu de verkiezingen achter de rug zijn kunnen we toch hopelijk binnenkort eindelijk een standpunt vernemen van jouw partij aangaande de inpoldering van het Hoornse Hop. Zoals je weet kun je daar alles over lezen op ditzelfde forum.
Ik hoor graag van je.

Reactie: (Joke van der Meij)
4-3-2010, 10:50
Even geheugen opfrisser voor Wim van Hilten, nee het is nog nooit voorgekomen dat de VVD groter was dan PvdA, maar wel bijna Wim en dat was in 1994, VVD behaalde toen 8 zetels (2 wethouders) PvdaA 9 zetels (2 wethouders).
Maar het is geweldig dat de VVD zo sterk is teruggekomen! Gefeliciteerd Wim, Marjon, Chris, Jan Kees en Gert.
"onze Harry"zal zeker tevreden naar beneden kijken.
groet,
Joke