PvdA grootste verliezer in Noord-Holland

4-3-2010

HOORN – De Partij van de Arbeid is in Noord-Holland de grootste verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen geworden.

In de uitslag van 47 van de 52 gemeenten ging de PvdA van 240 zetels naar 160 zetels.  Ook de SP verloor relatief veel zetels. De grote winnaars in Noord-Holland zijn D66, die van 24 naar 87 groeit, en de lokale partijen.

De winst van deze lokale partijen geeft goed weer dat het in de gemeenteraadsverkiezingen niet meer draait om de landelijke politiek, maar dat de lokale politici keihard worden afgerekend door de burgers, die steeds mondiger worden en veelal hun krachten bundelen tot een alternatieve of protestpartij.

Reacties
Reactie: (gerard)
7-3-2010, 22:38
@Nomen: ik heb René Assendelft weleens meegemaakt. Prima kerel. Ook Jos Renckens lijkt me een goede kandidaat.

Reactie: (Nomen Nescio)
5-3-2010, 21:36
Je het een suggestie? @Gerard. Dan graagnaam en rugnummer van deze Tonnaerist!

Reactie: (gerard)
5-3-2010, 21:05
Het zou toch mooi zijn als de Fractie Tonnaer een andere wethouderskandidaat naar voren schuift. Voldoende keuze op zijn lijst, ook uit de jongere lichting politici.

Reactie: (gerard)
5-3-2010, 21:02
@robert vinkenborg: mee eens dat mensen niet te lang op het pluche moeten zitten. Wie is ook alweer de oudstgediende politicus van Hoorn? Tonnaer, en die wil jij weer terug? Wat mij betreft gaan er echt schone bezems door de Hoornse politiek.

Reactie: (Lucas)
5-3-2010, 19:07
BREAKING NEWS: na vertrek Agnes Kant uit de Tweede Kamerv verlaat ook mejuffrouw De Jong de Hoornse politiek. En pakt haar viool weer op...

Volgens mij moet de hele PvdA Hoorn eens goed nadenken over het beleid van de afgelopen twintig jaar, inclusief bouwfraudeperikelen.

Het hielp de PvdA dus niet om de aanbevelingsplaatsen van de kandidatenlijst te vullen met grijze muizen en oude regenten.

Reactie: (Qwartje)
5-3-2010, 16:45
@Marc

Nee hoor @Marc: ik vind het best zo. Inderdaad een discussie over ‘niets’. Fijn. Afgehandeld.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
5-3-2010, 16:40
vervolg: VERTEK MET STILLE TROM

Het verziekte klimaat in Hoorn heeft een lange geschiedenis. Nog steeds zijn niet alle lijken uit de bouwfraude-tijd boven water (Business-as-usual? Dus een grote markt voor een luxe bordeel op de Blauwe Berg. Hoeven de taxi’s – in het ALGEMEEN BELANG – niet meer van het stadhuis naar Amsterdam te rijden.)

Alle goedbedoelde inspanningen van onze burgemeester, die integriteit uitstraalt en het goed doet, ten spijt. Te lang in het pluche corrumpeert, maakt arrogant of blind. Of allemaal. Aardige jongens en meisjes veranderen in potentaten bij wie je heel soms op audiëntie mag.

De verkiezingsuitslag biedt kansen:

- de eerste DAAD moet zijn dat de sluitingtijd in de horeca van 00.00 uur onmiddellijk wordt ingetrokken;
- Roger Tonnaer wil heeeeeeel graag wethouder worden (maakte hij ook nooit een geheim van): ga ervoor, maar houd je rug recht. Lukt het niet om de reclamebelasting af te schaffen, zorg dan tenminste voor goede controles op de uitgaven, excuses aan geschoffeerde ondernemers en een onderzoek dit dieptepunt van lokale wetgeving en georganiseerde overheidsdiefstal!
- PvdA, Groen Links en CDA gaan vier jaar in de oppositie, houden zich koest en maken intern schoon schip: geen van deze partijen verdient het pluche plaats te nemen.

Tenslotte een dringend verzoek aan Onno: organiseer alsjeblieft GEEN peperdure afscheidsrecepties op kosten van de belastingbetaler voor vertrekkende regenten. We moeten bezuinigen! Laat ze vooral vertrekken met stille trom, zonder lintjes, vooral GEEN huichelachtige toespraken en andere NEP. Nee, er is echt NIEMAND bij die echt grote verdiensten heeft voor deze stad. De wachtregelingen gaan lopen en ook dat gaat ons nog genoeg kosten. Daardoor krijgen deze vertrekkende bestuurders al veel meer dan ze verdienen. Het is wel mooi geweest na dat “FANTASTISCHE” verkiezingsontbijt (graag ook eens maar nooit weer!).







Reactie: (Robert Vinkenborg)
5-3-2010, 16:38
Graag een bordeel op BLAUWE BERG en weg met die “VIEZE MAN” naast FEMKE HALSEMA. Collegepartijen Hoorn afgestraft. En geef niet de landelijke politiek de schuld. De PvdA: ruimschoots gehalveerd! En zelfs Femke Halsema kon niet voorkomen dat Groen Links in Hoorn flink is geschoren. Een flauwe woordgrap: het CDA zakt PIJLsnel weg. Beeuuuh, pardon dat verkiezingsontbijt valt slecht.

Geweldig, dat einde aan het wethouderschap van Jan de Boer. De verkiezingslogan ‘Boer zoekt kiezer’ gaf zijn “kleutertje luister”-niveau wel aan, We waren gewaarschuwd, helemaal toen hij als “vieze man” naast Femke Halsema opdook op de GL-verkiezingsposters. Alleen het CDA kwam met “Kies pijlsnel Michel Pijl” ’artistiek gesproken’ in de buurt. Het waren de PEILLOZE dieptepunten van de verkiezingscampagne.
PvdA-voorvrouw Judith de Jong is mogelijk sympathiek, maar totaal vervreemd van de kiezers. Invloed van slechte leermeesters? Met haar regenteske (zogenaamd politiek correcte) argumenten voor vervroegde sluitingstijden gooide alle glazen van haar partij in. Ze legde een gapend gat tussen stadhuis en bewoners bloot: “Wij weten wat goed voor u is.” “Wij gaan voor het Algemeen Belang.” “U hoeft zelf niet na te denken, dat doen wij.” Klip en Klaar. Maar we trappen er niet in. Vooral niet als het “Algemeen Belang” niet telt als het grote geld aanklopt en er opeens een AMUSINO goed blijkt te zijn voor onze stad. Dag Judith, wegwezen. Kan het vandaag nog? Misschien is er een plekje voor je op de lijst achter Wouter Bos.
Helaas is Groen LinkserJan de Boer niet hard genoeg afgestraft voor de Kafkaiaanse – met wartaal omgeven – RECLAMEBELASTING. De rekening die ik moest betalen had geen enkele relatie tot mijn gebruik van het bedrijventerrein Westfrisia. En zeker niet in vergelijking tot de honderden vrachtwagens die wekelijks bij de LIDL af- en aanrijden (en de woonwijk Bangert-Oosterpolder vergiftigen – over planning gesproken – en waar was GROENLINKS???) En voor mijn paar vierkante meters betaal ik meer aan “collectieve voorzieningen” dan LIDL! Hoe valt dit te rechtvaardigen??? De lokale overheid als dief. En als burger krijg je een grote bek van de ambtenarij toe. Alles onder de bezielende leiding van roverhoofdman JAN DE BOER. Laat deze stelende Paulus de Boskabouter gauw een andere hobby zoeken: op de foto met zoveel mogelijk BN’ers of als imitator van Kees van Kooten’s vieze man. – meer volgt

Reactie: (Marc)
5-3-2010, 16:16
@ Qwartje
Je probeert je er mooi uit te draaien. Ach zo leuk een discussie om niets. Maar als ik jou er tevreden mee kan stellen doe ik dat graag voor je. Jouw opmerking "Blanco stemmen of ongeldige stemmen worden dus totaal genegeerd bij de zetelverdeling. Geen enkele lijst heeft er voordeel bij."
suggereert dat blanco stemmen en ongeldige stemmen hetzelfde zijn. Dit is onjuist. Blanco stemmen hebben wel degelijk een functie en worden vaak net zo overwogen (of misschien wel meer overwogen) genomen door een kiezer. Het is juist de bedoeling van een blanco stem dat geen enkele lijst er voordeel bij heeft. Uiteraard zal je wel weer met een antwoord komen. Ik gun je geheel het laatste woord.

Reactie: (Frits)
5-3-2010, 11:52
In een artikel in Trouw komt Hoorn ook aan bod:

"De PvdA kan ook tegen een paar echte dieptepunten aankijken. Zoals in Maastricht, waar de partij mede verantwoordelijk was voor het afserveren van de populaire burgemeester Gerd Leers. De aanhang halveerde. Net als in Hoorn, waar de VVD met de eer ging strijken. Hier heeft de PvdA een maatregel genomen om het alcoholgebruik van jongeren aan banden te leggen, iets wat het lokale electoraat zeer betuttelend vond."

http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article3005852.ece/Verliezers_en_toch_de_grootsten_.html


Reactie: (Qwartje)
5-3-2010, 03:32
@Marc

Dank, @Marc, voor je bevestiging van wat ik al opmerkte.

Reactie: (Marc)
5-3-2010, 00:21
Qwartje O gij alwetende. Inderdaad had ik behoefte aan frisse lucht en behoefte mijn naar wat ik voel burgerplicht te doen. Onderstaand zoals omschreven in het verkiezingsrecht;

Een blanco stem is geen ongeldig uitgebrachte stem al telt hij voor het bepalen van de uitslag niet mee. De blanco stem wordt algemeen beschouwd als een boodschap. De betreffende kiezer heeft er geen twijfel over laten bestaan dat hij geen stem kan of wil uitbrengen. Misschien omdat hij geen van de kandidaten geschikt acht of omdat hij zich in geen van de lijsten kan vinden. In tegenstelling tot de kiezer die niet ter stemming verscheen nam hij wel de moeite dit kenbaar te maken. Het is dan ook gebruikelijk deze categorie stemmen in de uitslag afzonderlijk te vermelden.

Een blanco stem wordt dus meegenomen als geldig uitgebrachte stem. Misschien tijd voor jou om eens een frise neus te halen.

Reactie: (Wim Mul)
4-3-2010, 22:03
@Qwartje, Roger en Levent zaten op (geleende) zetels van de P v/d Aaah
zo bedoelde ik dat. Zo gezien is het van 0 naar 5 zetels, historisch! Ik ben blij met mijn 33 voorkeurstemmen, ik kom immers net kijken in de politiek.
Wel ben ik blij een steentje te hebben mogen bijdragen aan dit Fractie Tonnaer feestje. Het gaat tenslotte om de fractie niet om mij.

Reactie: (Truus)
4-3-2010, 21:37
@ Wim Mul,
Gezien de bekende namen is jou partij dus op 5 en de SP op slechts 2.
Maar gezien de stemmen zijn er zowel bij de 2 zetels als de 5 zetels partijen nog flinke verschillen.

In Enkhuizen waar de SP net als CDA en PvdA 3 zetels haalde hadden zij er net geen 4.
Dus heb je net 3 of ruim 3 en dat is jammer.
Dat Wim Mul een lage score haalde, het was de partij met de meeste keuze dus daarom kon je niet meer dan deze uitslag verwachten.

Reactie: (Qwartje)
4-3-2010, 20:24
@Wim Mul

Wach effe, @Wimmul, wach effe. Is de fractie Tonnaer niet van 2 naar 5 zetels gegaan? Of hadden Roger Tonnaer en Levent Helelespe in de oude pow-pow zitting in een fractie waar ik nog nooit van gehoord heb? Nog maar proficiat met je 33 voorkeurstemmen op de Tonnaer-lijst.

Reactie: (robbie.)
4-3-2010, 20:20
Beste Wim, ik heb in mijn vorige post geen waarde-oordeel gegeven over de fractie Tonnaer en de SP. Ik ben gevallen over het woord jongste.De f. T zit al een paar jaar in de raad.De SP komt dit jaar pas kijken, dus is de jongste partij in de raad.

Reactie: (Wim Mul)
4-3-2010, 19:44
@Robbie, jij vindt het veel knapper dat de SP met 2 zetels in de raad komt t.o.v. de Fractie Tonnaer? Laat je even nakijken, van 0 naar 5 zetels in de raad, dat is pas een top prestatie waar niemand wat aan af kan doen. Ach verliezen is nooit leuk, maar doe het dan wel met klasse.

Reactie: (robbie.)
4-3-2010, 19:28
Cheryl,ik trek efkes jouw gekleurde bril van je hoofd en laat een frisse wind door je hoofd blazen.Niet de Fractie Tonnaer ( fractie, wat een afgrijselijk woord uit de oude politiek). Maar de SP is de jongste partij in de raad.Ze bestaan net en nu al in de raad.

Reactie: (Cheryl)
4-3-2010, 19:11
Die Tonnaer is niet gedreven om wethouder te worden maar gedreven om de belangen/het welzijn van de burgers van de Gemeente Hoorn te behartigen. Tonnaer die met meerderheid stemmen de vorige verkiezing door de PVDA aan de kant is gezet heeft nu met 5 zetels als jongste partij bewezen dat onze burgers achter hem zijn blijven staan. Gerechtigheid!

Reactie: (robbie.)
4-3-2010, 17:16
Twee minuten geleden op Radio 1 gehoord dat Agnes Kant (haar eigen woorden) aftreedt als fractie voorzitter en lijsttrekker voor de komende Kamerverkiezingen. Een moedige daad na haar zware nederlaag. Zou mevrouw Judth de jong hieruit geen conclusies kunnen trekken?

Reactie: (Qwartje)
4-3-2010, 16:22
@Marc

Tegen het licht van wat hier onder staat, @Marc, vraag ik me in gemoede af waarom je je de praktische moeite getroostte om ter stembus te gaan. Behoefte aan frisse lucht?

"Blanco stemmen en ongeldige stemmen worden niet meegeteld bij de verdeling van de zetels over de lijsten. De wettelijke basis hiervoor is terug te vinden in artikel 55 van de Gemeentekieswet en in artikel 18bis van de Provinciekieswet. Deze artikelen bepalen dat het stemcijfer van elke lijst bepaald wordt door de optelling te maken van het getal van de stembiljetten waarop een geldige stem werd uitgebracht bovenaan op die lijst (volledige lijststem of stembiljetten voor de gehele lijst) of op één of meer kandidaten van die lijst (onvolledige lijststem).

Blanco stemmen of ongeldige stemmen worden dus totaal genegeerd bij de zetelverdeling. Geen enkele lijst heeft er voordeel bij."


Reactie: (Marc )
4-3-2010, 16:09
Ik heb niets met de PvdA. Maar ik vind het een wat dubieuze weergave van de feiten. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen won de PvdA historisch veel zetels dat ze nu alleen maar konden verliezen. D’66 bestond toen bijna niet meer (intern waren er zelfs stemmen om de partij maar op te heffen) dus dan kun je alleen maar winnen. Maar het CDA verloor vier jaar geleden ook al en nu weer. Die is dus veruit de grootste verliezer. Landelijk doet de VVD het ook niet echt goed met Wilders in de nek, maar wat ik triest voor Hoorn vindt is dat de landelijke politieke een hele grote stempel op deze verkiezingen heeft gedrukt en dat de mensen zich in Hoorn laten leiden door een in veler ogen belangrijk punt. Sluitingstijd van de horeca. Doe je vier weken voor de verkiezingen als VVD’er een hesje van de partij aan, ga je naar de kroeg waar je toch al ieder weekend glazig zit te kijken of dom zit te kletsen en deel je flyers uit. Dat ze voor de rest net zo min iets op hebben met de burger als Jack van Es dat had is schijnbaar voor veel kiezers niet zo belangrijk. En die Tonnaer ? Die wil alleen maar wethouder worden. Linksom of rechtsom. Maakt hem niet uit. Blij dat ik gestemd heb. Blanco, dat wel. In een democratie krijgt ieder land (gemeente)de bestuurders die het verdient. Ik hoop dat ze jullie gelukkig maken. Maar straks niet lopen zeiken.

Reactie: (Daniel)
4-3-2010, 15:07
helemaal geweldig! En maar vol blijven houden dat zij het beste met de mensen voorhebben, dat hebben we gemerkt de afgelopen jaren. Nu lekker een frisse wind door de stoffige achterkamertjes..

Reactie: (Rick)
4-3-2010, 11:11
Yeah !!

Op naar de landelijke verkiezingen. Hoop dat ze nog dieper zinken.