EénVandaag blikt terug op bezoek aan Hoorn

4-3-2010

HOORN - Onder de noemer ”Hoe ging het in Arnhem, Vroomshoop en Hoorn?” blikt het TV-programma EénVandaag terug op drie uitzendingen waaronder die in Hoorn.

Lees hier hun terugblik zoals die op hun site staat:

Vorige week tourde Wouter Kurpershoek door het land. Hij bezocht gemeentes waar in de verkiezingen overduidelijk één onderwerp het hete hangijzer was. In Vroomshoop sprak hij over de komst van megastallen, in Arnhem over een hele dure haven in aanbouw, in Tytsjerksteradiel over een grote weg, in Hoorn over de problemen met drankgebruik en in Utrecht over de veiligheid in de wijken. Hoe hebben de verkiezingen in de door EenVandaag geadopteerde gemeentes uitgepakt?
 
Hoorn
In Hoorn was het hete hangijzer in de verkiezingen het vervroegde toegangsuur in de horeca. Om alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan, hoopte de PvdA door iedereen te dwingen in het weekend voor 12 uur in het café te zijn – de deuren gaan dicht na middernacht – jongeren minder de gelegenheid te geven thuis in te drinken. De maatregel was omstreden. Heel veel kiezers waren er tegen.

De PvdA verloor, zwaarder dan de landelijke trend en voor het eerst sinds lange tijd zijn ze niet meer de grootste in de stad. “Het is de trend om rechts en lokaal te stemmen”, zegt de lijsttrekker van PvdA Hoorn, Judith de Jong. Van 11 zetels gingen ze terug naar 5. Of hun pleidooi voor het vervroegde toegangsuur heeft bijgedragen aan het verlies kan ze niet zeggen.
 
Fractie Tonnaer stond bekend als groot tegenstander van het vervoegde toegangsuur omdat ze vonden dat de verkeerde mensen hiervan de dupe zouden worden. De fractie werd beloond. Van 0 zetels gingen ze naar 5! “Het vervroegde toegangsuur heeft duidelijk een grote rol gespeeld voor de uitslag, voor onze winst, maar ook voor het verlies van de PvdA”, aldus Eric van de Beek van Fractie Tonnaer.
 
Grootste partij in Hoorn werd de VVD. Ze wonnen 2 zetels en nemen met 6 zetels nu de leiding in de te vormen coalitie. Ook VVD is tegen het toegangsuur. Voor De Jong is het toegangsuur geen breekpunt om tot de coalitie toe te treden. “Maar we blijven trouw aan onze kiezers. Of we in de coalitie toe treden hangt ook af van de andere partijen. Net zoals de toekomst van het toegangsuur daar ook van afhangt.”
 
Van de Beek: “Voor VVD, VOC Hoorn, met ook 5 zetels en onze Fractie is het terugdraaien van het toegangsuur ononderhandelbaar. Dat weet de PvdA ook, dus als ze nog mee willen doen in het college moeten ze draaien. Als het aan ons ligt zit iedereen deze zomer ook na twaalven weer op het terras.”

Reacties
Reactie: (t.lammers)
5-3-2010, 13:35
Matthijs, waar is toch je beduchtzaamheid voor de Fractie Tonnaer op gebaseerd? Je hebt het over los zand. Als je daarmee bedoelt dat de vijf fractieleden zelfstandig denkende individuen zijn dan ben je,onbedoeld complimenteus. Over los zand gesproken: ben je vergeten dat Chris de Meij (VVD) pardoes de fractie de rug toekeerde en voor zichzelf begonEn ben je vergeten dat sommige leden van de VOCH elkaar de tent uitvochten?
Overigenbs ben ik van mening dat Judith de Jong (PvdA) de verantwoordelijkheid moet nemen voor het catastrofale verlies van zes zetels en in navolging van Agnes Kant (SP) haar functie beschikbaar stellen.

Reactie: (gerard)
5-3-2010, 08:48
Het lijkt me duidelijk dat de toegangstijden van tafel zijn. Zelfs voor de PvdA blijkbaar geen breekpunt.
Over de Hoornse Poort zal een coalitie het ook snel eens zijn, want daar is alleen de SP tegen. Idem voor het doorgaan met het Oostereiland-project.
Als deze punten dan geregeld zijn, dan zal bij de coalitievorming naar andere onderwerpen gekeken moeten worden. De bezuinigingen zullen daarbij de hoofdrol spelen.
En dan hebben de VOC Hoorn/VVD/Hoorns Belang enerzijds en de PvdA/D66/GL/FT/CDA/HSP/SP anderzijds behoorlijk wat verschillen.
Kleine partijen als HB, SP en HSP zullen niet snel in een college komen. Dus de overige partijen moeten er uit zien te komen.
Worden nog spannende dagen/weken/maanden in Hoorn.

Reactie: (Forumvolger)
4-3-2010, 19:35
@Qwartje
Ach, nu we toch bezig zijn met gezegdes, kan deze er ook nog wel bij: “Als je niet weet waar je naar toe wilt maakt het niet uit welke weg je neemt”.
Strategie is dus de boodschap. Strategie is niets meer dan het bepalen van de weg, de manier, waarop doelstellingen kunnen worden bereikt. Zonder doelstelling heeft het geen zin om een strategie te bepalen.
Als nu gericht wordt toegewerkt naar de inpoldering van het Hoornse Hop op basis van een goede visie op de omgeving, de markt, de economie en andere omgevingsfactoren dan ben je strategisch gezien het Hoornse Hopwater al ontstegen.
Nou ja, dat lijkt me wel weer genoeg peptalk. Misschien had ik wel eenvoudig kunnen volstaan met een minstens zo doeltreffend “Hoppa!”.

Reactie: (Qwartje)
4-3-2010, 18:50
@Fovo

En een oud Iraans gezegde, @Fovo, luidt: “Een gegeven woord is als een fluim; je neemt het niet terug.”

Maar mevrouw Van der Meij heeft alleen nog maar toegezegd er serieus naar te zullen gaan kijken. Laat ons vermetel hopen dat een andere vijfpluus-fractie haar daar in vòòr wil zijn. Of misschien wel de zespluus-fractie.

Wat zeg je? Jawel: elkaar-vliegen-afvangen-oude-stijl. Alles wat goed is voor Hopland is wel gedaan. Als het allemaal te lang gaat duren gaan de vliegen elkààr afvangen. Tsé-tsévliegen, that is.

Reactie: (Forumvolger)
4-3-2010, 18:26
We gaan het allemaal Hoorn.

Reactie: (Forumvolger)
4-3-2010, 18:24
@Matthijs
Now we’re talking business Matthijs. Zet de Hoppolder maar op de agenda. De VOCH heeft bij monde van Joke van der Meij al aangegeven, dat er uiterst serieus en secuur naar gekeken gaat worden en ik spreek met jou de wens uit, dat ook de andere partijen zich hierover gaan buigen.
Een oud Chinees spreekwoord luidt: wie zich sterk maakt voor grote zaken is ook groots in het kleine.
Waar ik graag aan toevoeg, dat de peanuts eenvoudig onderhandelbaar zijn. Maar laat maar eens zien waar je staat in echt grote vraagstukken. We gaat het allemaal Hoorn.

Reactie: (Matthijs)
4-3-2010, 18:01
Persoonlijk denk ik dat de heren en dames overwinnaars momenteel andere zaken aan hun hoofd hebben dan het toegangsuur. Bij de VVD bijvoorbeeld of ze uberhaupt een coalitie voor vier jaar aandurven met het losse zand van Tonnaer. Waar gaan al die raadsleden met hun meningen heenfladderen de komende vier jaar? Wil VOCH wel bij Tonnaer horen? Heb ik ook wat gefronsde wenkbrauwen bij gezien de afgelopen weken Of de kleinere (noodzakelijke) partijen die een redelijke meerderheid moeten garanderen. Willen die (CDA, D66, GL, SP) in een coalitie mee met de ruk naar rechts? Wat ik maar wil zeggen, is dat de logische coalitie misschien nog helemaal niet zo eenvoudig gaat zijn. En wordt de hoppolder misschien het breekpunt in de onderhandelingen? ;-)

Reactie: (Truus)
4-3-2010, 17:40
Dus als alle 2.00 uur partijen een coalitie vormen?
Maar of de SP met de VVD wil moeten we maar afwachten.

Reactie: (Wim)
4-3-2010, 16:54
Da’s mooi, eindelijk eens een wenteling in de Hoornse politiek.
Nu komen de vaste volwassen bezoekers ook snel weer naar hun favoriete kroegen terug en gaan er geen ondermers failliet.