Provinciale bijdrage nieuwe jachthaven Schelphoek

ingevoerd op 2-11-2005

De provincie Noord-Holland stelt een bijdrage beschikbaar van 1,75 miljoen euro voor een nieuwe jachthaven aan de Schelphoek. De provincie neemt het project op in haar programma ‘Water als economische drager’. De jachthaven vergroot de toeristische en recreatieve aantrekkelijkheid van Hoorn als watersportgemeente.

Deze voorziet in de vraag naar meer ligplaatsen, evenementen als (jeugd)zeilwedstrijden en zeilopleidingen voor minder valide jongeren.  De werkgelegenheid neemt direct met 40 en indirect met 100 arbeidsplaatsen toe. De gemeente streeft ernaar de nieuwe jachthaven in 2007 gereed te hebben.

Jachthaven Schelphoek
In 2007 heeft Hoorn naar verwachting een nieuwe jachthaven aan De Schelphoek met zo’n 500 tot 800 ligplaatsen. Voor de jeugd komt bij de jachthaven een nautisch kwartier waar ze zeilopleidingen en wedstrijdtrainingen kunnen volgen. Ook de minder valide jeugd kan hier gebruik van maken. De nieuwe jachthaven komt te liggen ten westen van de strekdam die ligt tussen het bedrijventerrein Schelphoek en het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Op de strekdam komt een promenade. Hieraan worden havengebonden bedrijven en winkels gesitueerd.

Kosten
De totale kosten voor aanleg van de jachthaven bedragen 21 miljoen euro. De raad heeft een bedrag van maximaal 1 miljoen euro toegezegd. De provincie stelt een bijdrage beschikbaar van 1,75 miljoen euro. De overige kosten worden gedragen door marktpartijen.

Samenwerking met derden
De realisatie en het beheer van de jachthaven legt de gemeente in handen van marktpartijen. De gemeente streeft ernaar om voor het einde van dit jaar een overeenkomst af te sluiten met projectontwikkelingsmaatschappij de Peyler voor realisatie van de haven. De exploitatie van de jachthaven zal de ontwikkelingsmaatschappij in handen geven van een andere marktpartij die hierin is gespecialiseerd. De Peyler is onderdeel van Ooms Avenhorn holding die eigenaar is van de toegangsweg en strekdam bij De Schelphoek. Het zeilopleiding- en wedstrijdcentrum voor de jeugd is een initiatief van de Stichting Nautisch Kwartier Hoorn (SNKH). Om te komen tot realisatie van het zeilopleiding- en wedstrijdcentrum is het SNKH een samenwerking met de Peyler aangegaan.

Nieuw bestemmingsplan
De huidige bestemmingsplannen bieden geen ruimte voor de realisatie van de jachthaven. Er wordt daarom een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Om een nieuw bestemmingsplan te kunnen vaststellen voor een jachthaven met 500 ligplaatsen of meer is een Milieueffectrapportage vereist. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Op 14 december a.s. zal het concept- MER en het voorontwerp-bestemmingsplan voor aanvaarding aan de raadscommissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving (SL) worden voorgelegd.