D66 de fout in met GroenLinkse “chantage”

Commentaar

HOORN - Maandag waren de eerste openbare collegeonderhandelingen in Hoorn. Over de inhoud van een mogelijk collegeprogramma werd niet gesproken. Niet verbazingwekkend, maar zelfs de (uitstekende) voorzitter Henry Meijdam uitte zijn teleurstelling over het gebrek aan spektakel.

Het voelde zeer oncomfortabel dat leden van het “oude” college pontificaal op hun eigen collegezetels zaten. Het was fatsoenlijker geweest om als belangstellende toehoorders gewoon op de publieke tribune (zoals bijvoorbeeld oud-wethouder Van der Meer) plaats te nemen. Burgemeester Van Veldhuizen oogde zeer onrustig. Misschien omdat hij straks aan de buurgemeenten een lastig verhaal moet uitleggen zodra het nieuwe college de sluitingstijden voor de Hoornse kroegen weer heeft genormaliseerd. Maar het feit dat je als toeschouwer ook de lichaamstaal van de burgemeester meekrijgt, moet ook voor de nieuwe raadsleden ongemakkelijk voelen. En wat de vertrekkende wethouders Van Es en Witteveen nog in de collegebanken - het was geen raadsvergadering - te zoeken hadden, bleef een groot raadsel.

Maar het meest opzienbarende was toch wel het standpunt van D66.  Volgens fractievoorzitter Arthur Helling wil zijn partij alleen het college in als ook Groen Links mag meedoen. Alsof we terug zijn op het schoolplein. Dat, tegen de landelijke trend in, de verliezende Groen Linkser Jan de Boer zich aan elke strohalm vastklampt is te begrijpen – hij wil heel graag wethouder blijven – maar verdient weinig respect. Verliezer De Boer heeft maling aan de zeer duidelijke boodschap van de kiezers en die luidt: wegwezen. Die boodschap geldt overigens ook het CDA en vooral de meer dan gehalveerde PvdA.

De beoogde coalitiepartijen VVD, VOCH en Tonnaer hebben nog 1 of 2 kleine partijen nodig om een raadsmeerderheid te krijgen en een college te kunnen vormen. Het is op zich begrijpelijk dat de kleintjes hun huid zo duur mogelijk willen verkopen, maar D66 speelt het spel wel heel hoog en dreigt daarmee z’n eigen glazen in gooien. En dat is onbegrijpelijk. D66 heeft namelijk ook gewonnen bij de verkiezingen. Arthur Helling heeft als voormalig wethouder zeer veel krediet en de rode loper naar het collegepluche lag uit. En terecht. Helling toonde in de campagne een groot verantwoordelijkheidsbesef voor de stad, naast een grote realiteitszin over de komende bezuinigingen. Hoe kan het dat Helling met zijn schoolpleinalliantie met Groen Links een grote blunder maakt en zijn partij waarschijnlijk buitenspel zet? D66 en GroenLinks presenteren zich nu als 1 fractie. Samen zijn zij met zes zetels net zo groot als de VVD. De VVD kan nooit accepteren dat de fractie D66/GL 2 wethouderszetels krijgt en de VVD – met ook 6 zetels - maar 1. Het zou ook wel totaal wrang zijn als de combinatie D66/GL 40% van het college in handen krijgt. D66 moet verantwoordelijkheid durven nemen en heel snel de alliantie met GL – in de wandelgangen wordt gesproken van chantage – loslaten. D66-stemmers hebben niet gekozen op Groen Links, er was zelfs geen eens sprake van een lijstverbinding. D66 mag niet uit opportunisme de eigen kiezers in de kou laten staan.

De VVD is de grootste partij in Hoorn en kan zich niet laten chanteren. Deze partij heeft zich uigesproken voor vier wethouders in plaats van vijf. Daar valt veel voor te zeggen. In een tijd dat ook van burgers grote offers worden gevraagd is het ook van een lokale overheid correct om zelf het goede voorbeeld te geven en te snijden in eigen vlees. Als de VVD vasthoudt aan vier wethouders, heeft D66 de mogelijkheid om als vierde partij plaats te nemen in het college. Dit doet meer recht aan de kiezersuitspraak dan een eventuele terugkeer van het CDA.

Robert Vinkenborg - freelance journalist

Reacties
Reactie: (Qwartje)
13-3-2010, 12:24
@Robert Vinkenborg

Over de VVD gesproken, heer @Vinkenborg: de stembiljetten liggen na de telling nog na te ritselen in de archiefdozen, of Wim van Hilten belazert de kluit waar iedereen bij staat. Lees even mee wat het vakblad Misset Horeca deze week afdrukt.

‘Nu bij de gemeenteraadsverkiezingen de VVD de grootste partij is geworden in Hoorn, is er kans dat de openingstijd alsnog wordt opgerekt. VVD-lijsttrekker Wim van Hilten: “Sommige partijen willen verruimen tot 01.00 uur, andere tot 02.00 uur.” Die verruiming van de toegangstijd is onderdeel van de coalitie-onderhandelingen. Idealiter hoopt Van Hilten dat de aanpassing zo snel mogelijk wordt doorgevoerd, dat wil zeggen per 1 juli. “We willen het zo snel mogelijk afronden, maar het moet technisch en administratief ook goed worden geregeld.” Blijkt 1 juli niet haalbaar, dan wordt het 1 januari 2011.’

Het stààt er. “…dan wordt het 1 januari 2011.’ Terloops, tussen neus en lippen, wordt het meest heikele punt binnen alle verkiezings-retoriek even naar volgend jaar geschoven. De buit is binnen; het stemvee kan de cholera krijgen. Horeca en uitgaanspubliek worden getild. Door Wim van Tilten. Van die partij met het meest vergaande standpunt over de toegangstijden (helemaal vrij laten). Een partij, zo blijkt nu, met de ruggengraat van een banaan. Nu maar hopen dat de fracties van VOC Hoorn en Tonnaer zich standvastiger betonen. Op dinsdag 27 april vergadert de gemeenteraad. Per woensdag 28 april kan de avondklok van de baan zijn.

Leg mij maar eens uit waarom niet.

Iets anders. Het hier besproken coalitie-overleg werd “…uitstekend voorgezeten” door de VVD-er Henry Meijdam. Ik mis in de verslaggeving een hoogst opmerkelijke uitlating van diezelfde Meijdam. Vanuit de zaal kreeg hij op enig moment door een toehorende dr. G. Onno van Veldhuizen, burgemeester van Hoorn en opwinder van de avondklok, toegebeten: “We zitten hier niet in Zaandam!” Waarop Meijdam onmiddellijk terugkwam met: “Hoor ik daar het deksel van een vuilnisemmer klepperen?” Voorwaar een gedenkwaardige soundbite. Mocht die niet gepubliceerd worden?

Tenslotte: voorafgaande aan dat openbare coalitie-kransje, afgelopen maandagavond, riep Onno van Veldhuizen in allerijl het Presidium bijeen. Een overlegorgaan van burgemeester en fractievoorzitters, waarvan de leden tot strikte geheimhouding zijn verplicht. De dames en heren kwamen diep onder de indruk uit dat delicate overleg. Heeft Van Veldhuizen (D66) hen voorgehouden dat zijn vriend Alexander Pechtold (D66) hem heeft verzocht zich gereed te houden voor een hoge positie op de landelijke kieslijst voor de aanstaande kabinets-verkiezingen?

Zou zomaar kunnen.

Reactie: (Wim Mul)
12-3-2010, 21:29
@ THE INSIDER, ik weet dat de druiven zuur zijn voor jou maar jouw natrappen naar Roger Tonnaer is wel héél laag bij grond, zus.
Op natrappen staat een rode kaart, past goed bij een rode partij die de boel verziekt heeft.

Bah

Reactie: (Sebastiaan)
11-3-2010, 00:51
Net terug van de vergadering van het overleg Leefbaarheid en de nazit. Waarbij ik weer eens blij werd verrast in de combinatie van humor met serieuze onderwerpen en respect voor elkaar als persoon en elkaars standpunten.

Als men de verkiezingsprogramma’s van D66 en GroenLinks nog eens op na leest, kan men bij deze twee partijen overeenkomsten vinden in opvattingen over creativiteit, en duurzaamheid in de stad, en met de broodnodige aandacht voor (de kwaliteit van) onderwijs. Ik sprak vanavond een echtpaar dat voor het Grote Lijsttrekkersdebat een heel belangrijke vraag hadden indiediend over Voortgezet Speciaal Onderwijs in de stad Hoorn, oftewel kwalitatief goed en gericht onderwijs op kinderen met een leerprobleem of ontwikkelingsstoornis (zoals bijv. autiosme). Hun vraag werd als "niet relevant" door de ambtelijke werkgroep naar de prullebak verwezen. Zowel in de programma’s van D66 (zie ook kandidaat raadslid Mark Leek) als in het programma van GroenLinks werd hier aandacht aan besteed. Ook de SP heeft aandacht voor dit onderwerp. Logisch dat D66 bij het aanbod om in het College plaats te nemen binnen de gemeenteraad een bondgenoot zoekt om hun idealen op terreinen als onderwijs, duurzaamheid en creatieve stad te realiseren. Want een College gedomineerd door VVD en VOC Hoorn wordt dat dan lastig. Want zie een VVD die in het programma had staan "linkse hobbys afschaffen". En een VOC Hoorn dat ondanks een socialer programma dan voorgaande jaren de afgelopen vier jaar niet uitblonk in standpunten over onderwijs. Dan kan ik me voorstellen dat D66 haar wethouder graag naast Jan de Boer neer zet. Ondanks mogelijke oneffenheden in het functioneren van Jan de Boer als het gaat om de ingevoerde reclamebelasting of onoplettendheid bij bomenkap (blauwe berg, Liornestraat). Wel heeft Jan bereikt dat er stageplaatsen zijn geregeld voor MBO en ROC leerlingen. Maar dat soort zaken zijn - in tegestelling tot de populistische onderwerpen als de toegangstijd of reclamebelasting - wellicht minder zichtbaar geweest voor deze (overigens door mij persoonlijk gewaardeerde) columnschrijver en andere commentatoren op Hoorngids.nl.

Tot zover, het is tijd voor een goede nachtrust. Wellicht spreek ik vanavond (donderdagavond) nog mensen tijdens de instalatie van de nieuwe gemeenteraad.

Reactie: (Matthijs)
10-3-2010, 22:35
Nog wat puntjes dan:
- Meijdam deed wat een voorzitter moest doen. Waar de kwalificatie ’ uitstekend’ vandaan komt, weet ik niet. Het gebrek aan spektakel lag hem met name in de door hem en Van Hilten opgezette algemeenheid van de bijeenkomst waarbij tevoren al werd gemeld dat het echte onderhandelen pas in de bila’s zou komen. Gevolg: men hield het kruit droog

- Leden van het oude college waren waarschijnlijk geinteresseerd in hun opvolging. Het ware pas vreemd geweest als er anderen op hun plek hadden plaatgenomen.

- Burgemeester Van Veldhuizen oogde in mijn ogen zeer ontspannen. Ik denk niet dat het horecabesluit hem dermate bezighoudt, dat hij er uitgerekend deze avond iets in zijn gedrag over liet aflezen.

- Arthur Helling heeft aangegeven, in het huidige spectrum, een natuurlijk verbond met GroenLinks te zien en hier ’als uitgangspunt’ ook de onderhandelingen mee in te willen. Hij heeft niet gezegd dat hij alleen het college in wil als GroenLinks daarbij zit. Meijdam vroeg daarover nog een verduidelijking en maakte een grap over het voorbehoud van Helling.

- Zelfs als D66 zichzelf buitenspel zet, hoeft dat niet per definitie ’onbegrijpelijk’ te zijn. Collegedeelname is natuurlijk niet in alle gevallen een heilige graal. Het is juist heel begrijpelijk dat een kleinere fractie slechts onder voorwaarden een collegezetel ambieert. Dat geldt ook voor het CDA, getuige ook de bijdrage van Dhr. Pijl.

- De suggestie dat D66 en GL als een fractie in het college willen is uit de lucht gegrepen. Er is geen sprake van 2 wethouders voor 1 fractie. Er is geen lijstverbinding, er zijn twee fracties.

- Ik heb de wandelgangen maandag bewandeld en ben de term chantage niet tegengekomen. Nou ben ik niet bij alle fracties kind aan huis, maar over het algemeen werd het als politiek spel gezien waar men -zo het scheen- wel uit dacht te komen.

Ik handhaaf derhalve mijn stelling dat hierboven een weinig gefundeerd, gekleurd en suggestief artikel staat.

Maar volgens mij moeten de onderhandelingen momenteel wel bereinteressant zijn...

Reactie: (Derek)
10-3-2010, 21:20
@nescio: waarom 5 wethouders?
Vier is meer dan genoeg. Wat moet die vijfde wethouder doen? Zorgen voor voldoende strooizout?
Dat is een van de weinige dingen die fout gegaan zijn de afgelopen periode met 4 wethouders. Verder hadden alle wethouders nog tijd genoeg voor hun "hobbies".

Reactie: (The insider)
10-3-2010, 20:36
Utopia...duidelijkheid vooraf...zo werkt het niet in de politiek..iedereen houdt zijn mogelijkheden maximaal open...en even een inkijkje...de college onderhandelingen zijn in de wandelgangen van de politiek al in de herfst 2009 begonnen...met geheime afspraken voor na de verkiezingen...

Reactie: (Robert Vinkenborg)
10-3-2010, 20:08
@Matthijs
Geachte heer Matthijs, lees nu even nauwkeurig svp: nergens schrijf IK dat Arthur Helling zich als wethouderskandidaat heeft geprofileerd. De enige onderbouwing die Arthur heeft gegeven is: natuurlijke bondgenoot en: bestuurlijke continuiteit (van De Boer).
Ik heb maandagavond overigens zelf van Arthur gehoord - nadat ik hem er gewoon naar heb gevraagd - dat hij GEEN kandidaat wethouder is. Ik heb het dan ook over de rode loper voor D66, het is toch logisch dat D66 als winnaar kandidaat collegepartij is. Al op maandagmiddag (dus voor de openbare college-onderhandelingen waren begonnen) heb ik via dit medium gemeld dat Arthur Helling niet terug wil komen als wethouder(wat velen verbaadsde en niet wilde geloven). Ook heb ik Arhur gevraagd waarom hij deze alliantie wil. Het antwoord was verrassend (althans voor mij), maar dit wil ik - gelet op de lopende onderhandelingen - nog niet openbaar maken. Als Arthur vind dat ik het mag melden, moet hij me maar even bellen, of beter nog: laat hij het op deze plek zelf maar uitleggen en laat de lezer dan maar oordelen. Overigens moeten we raar opkijken als D66 straks "heel goede redenen" heeft om de alliantie weer los te laten "in het stadsbelang".
Ik schrijf dat in de wandelgangen werd gesproken van chantage en zou wensen dat de aanwezigen die dat hebben gezegd dat hier op deze plek zouden willen herhalen. Er waren ergere termen en iedere oplettende bezoeker heeft dat maandag kunnen waarnemen. Ik garandeer u dat heel politici "off the record" het woord chantage hebben gebruikt. Ik durf te stellen dat de meeste politici het ook zo ervaren. Of ze ook openlijk met dit woord uit de kast komen, is aan hen. Ik heb opgeschreven wat ik heb waargenomen en gehoord. Ik ben heel benieuwd hoe u dan de alliantie D66-GroenLinks wenst te duiden? Ik ga niet voorbij aan de verwantschap, maar het was fatsoenlijker geweest als dat de kiezer voor de verkiezingen was duidelijk gemaakt.

Reactie: (Matthijs)
10-3-2010, 19:28
Merkwaardig artikel. Ik weet niet helemaal zeker wat ik hier van moet vinden. Ik mis ook de onderbouwing die Arthur Helling ter zitting gegeven heeft. Jan de Boer brengt dossierkennis met zich mee. De schrijvers dezes, kennelijk een journalist die onafhankelijkheid niet erg hoog in het schrijversvaandel heeft staan, hetgeen blijkt uit het artikel, maar vooral uit zijn eigen comment eronder, gaat voorts voorbij aan de natuurlijke verwantschap die er -ten dele- is tussen GroenLinks en D66; beide partijen met een redelijk progressief liberaal karakter. Bovendien gaven VVD, VOC Hoorn en Tonnaer aan het liefst de combi D66/CDA te zien. Maar dat is electoraal gezien net zo krom.

Chantage is een beladen term, geachte freelance journalist. U schrijft hiermee een suggestief en gekleurd artikel waarin u bovendien onwaarheden predikt. (Arthur Helling heeft zich tenslotte nimmer als wethouderskandidaat geprofileerd. Sterker: tot op heden kennen we van de andere partijen -minus Tonnaer- de kandidaten niet.)

Het is heel wel mogelijk dat u gelijk heeft dat hier een politiek steekspel gespeeld wordt. Maar als u zich op basis van de eerste openbare gesprekken al zo’n uitgesproken mening over het eindresultaat meent te kunnen permitteren, bent u mijns inziens niet zoveel gewend. Inderdaad: zo werkt het gewoon. En nee, daar hoeven we het niet mee eens te zijn. Maar toch werkt het zo.

Kortom: u heeft een aardig artikel geschreven, evenwel niet goed opgelet en als ik een onafhankelijk medium had, zou ik geen gebruik maken van uw freelance activiteiten.

Overigens stoor ik mij niet zo erg aan de nicknames als u dat kennelijk doet. Het is hier internet. Wederom: zo werkt het hier nu eenmaal. Dat hoeft u inderdaad weer niet goed te vinden. Persoonlijk heb ik een beter beeld bij Mega Mindy en Donald Duck dan bij Robert Vinkenborg.

Reactie: (Nomen Nescio)
10-3-2010, 18:47
Dit woordt een heel moeizame collegeformatie: 5 wethouders zullen het wel worden, hoe ’’verdeel’’ je die over de partijen? als we nagaan dat ook VOCHoorn voor het ’’kerncollege’’ is genoemd, wordt het met GL en evt. CDA erbij wel heel flink puzzelen. D66 doet er verstandig aan, wil ze in het college komen, de ’’verliezer’’ GL óf te laten vallen óf(ingewikkeld hoor!) 2 jaar te laten gaan in het college en dat te gedoogsteunen om na 2 jaar de post van GL over te nemen waarop GL gaat gedoogsteunen.

Reactie: (Donald Duck)
10-3-2010, 18:45
Hee wat is er mis met mijn mening. Kwaak.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
10-3-2010, 18:37
@ Pietje Bel
Neem mij niet kwalijk dat ik mensen die onder hun mening hun eigen naam zetten serieuzer neem en geloofwaardiger vind dan Mega Mindy, Dick Trom en Donald Duck. Iedere redacteur of journalist van een serieus medium zal mijn ervaring met anonieme "bellers" beamen.
@ The Insider
"zo werkt de politiek nu eenmaal" Okay, maar dat hoeven we toch niet goed of normaal te vinden.
@ "johan" Nee "johan" ik haat helemaal niemand, daarvoor is onze dorpspolitiek iets te onbelangrijk. En ja "johan" mijn commentaar is serieus bedoeld. Haal mijn commentaar dus svp met argumenten onderuit "johan". De Boer heeft als wethouder gefaald en dat oordeel hebben ook de kiezers geveld. Wat vind jij dan "johan"? Dat hij gewoon moet blijven zitten? En dat ook de PvdA weer in het college moet? Vind jij het netjes wat D66 nu doet? Als dan GroenLinks zo’n natuurlijk bondgenoot is, waarom maak je dat vooraf niet duidelijk door een lijstverbinding aan te gaan, "johan"? Oh ja "johan" wie ben jij eigenlijk "johan" ;-)???? Dag "johan", held van het vrije woord.

Reactie: (Derek)
10-3-2010, 17:47
D’66 heeft interne problemen; Ina Bakker-terecht- op een onverkiesbare plaats gezet is door voorkeursstemmen toch weer in de raad gekozen.
Trouwens erg zwak van de gehele raad dat men de ex-portefeuillehouders niet vriendelijk verzocht heeft de zaal te verlaten of plaats te nemen op de publieke tribune.

Reactie: (Frits)
10-3-2010, 17:34
@The Insider,

Weer terug op dit front? Weer tijd na een drukke, maar afgestrafte campagne? Het woordje ’heren’ en je taalgebruik verraadt je...

Maar je bent niet de enige anonieme politicus op dit forum, merk ik aan de reacties.

Reactie: (johan)
10-3-2010, 17:28
@Robert
Dat je kennelijk (getuige eerdere commentaren) Jan de Boer haat is jouw zaak. Maar om die haat te gaan verpakken alsof het een serieus commentaar betreft; en dat de redactie dat nog plaatst ook, daar kijk ik oprecht van op.

Reactie: (The insider)
10-3-2010, 16:56
@ heren

dit is politiek heren...om persoonlijke en vaak heimelijke wensen of posities te bereiken is alles geoorloofd in deze fase! Tonnaer wil zo graag wethouder worden (want zijn wachtgeld loopt af) dat die bereid is om vergaande concessie te doen...alle linkse hobbies zoals gratis openbaar vervoer laat hij dan zo vallen... dus wat Helling doet om zijn vriend De Boer te helpen... valt allemaal onder de categorie spinnen en spindoctors.... zo werkty de politiek nou eenmaal...

Reactie: (Dirk Minnebo)
10-3-2010, 16:27
@frits

Arthur Helling heeft zich nooit gepresenteerd als wethouderskandidaat. En de huidige nr 11 heeft zeer veel ervaring. Wanneer D66 toetreedt tot het college zal hij een prima wethouder zijn.

Reactie: (Pietje Bel)
10-3-2010, 16:12
@Robert,

Zo beter? Een beetje ongenuanceerde uitspraak die kant nog wal raakt. Kijk liever naar de inhoud.
Frits

Reactie: (Frits)
10-3-2010, 16:03
Wat mij betreft inderdaad chantage van D66 en GroenLinks. Of het zo slim is? Overigens heeft Arthur Helling, de voorman van D66, zijn kiezers aardig misleid... Volgens mij gingen zij er van uit dat hij wel open stond voor het wethouderschap. Nu wordt door D66 de nummer 9 of 11 (las ik ergens op deze site) naar voren geschoven. Valt mij van deze Democraten tegen.