Schrijfster Margreet van Hoorn overleden

18-3-2010

HOORN - De bekende Hoornse familieromanschrijfster Margreet van Hoorn is donderdag overleden. Dit heeft haar uitgever bekendgemaakt.

Margreet van Hoorn, pseudoniem van Gré de Reus, is 87 jaar geworden. Bijna 80 titels verschenen van haar hand. Tot kort voor haar dood publiceerde ze wekelijks een gedicht in het Westfries Weekblad.

In totaal zouden zo’n zes miljoen boeken van haar hand zijn verkocht. (Volgens haar uitgever heeft ze deze mythe van 6 miljoen verkochte boeken zelf naar buiten gebracht, maar zijn ”het hooguit een miljoen exemplaren”.) Al jaren staat ze in de uitleentop-10 van de Nederlandse bibliotheken. Van begin jaren ’50 tot 1965 werkte Margreet van Hoorn op de redactie van damesblad Libelle in Amsterdam.

Haar uitgever, Floor Jonkers uit Hoorn, vergelijkt het oeuvre van zijn successchrijfster met dat van Willeke Alberti. ,,Haar repertoire wordt gerespecteerd ondanks het gegeven dat niet iedereen haar genre apprecieert. Sommigen beschouwen haar oprecht als een heldin.’’

Zo’n 70 jaar geleden gaf Jonkers’ opa het eerste boek van Margreet uit. Toen heette ze nog gewoon Greta de Reus en was ze de wat dromerige jongste dochter van de plaatselijke fietsenmaker.

Klik voor een video over Margreet van Hoorn op de tweede foto.

bron: oa nhd.nl

Reacties
Reactie: (redactie)
22-3-2010, 09:51
Mooi verhaal over Margreet van Hoorn in Trouw:

http://www.trouw.nl/achtergrond/Naschrift/article3021314.ece/Alles_wat_had_k_uacute_nnen_zijn_.html

Reactie: (Ans en Geert Hamers)
21-3-2010, 10:15
Het nieuws kwam voor ons geheel onverwacht.Wij kende haar door haar zus die wij in Tilburg tot haar einde hebben gediend.Hebben haar enkele keren bezocht en vonden haar een bijzonder aardige en lieve vrouw die hield van kinderen en dieren.Moge zij rusten in vrede.

Reactie: (Sebastiaan)
20-3-2010, 09:01
’t Was een mooie (korte) reportage over Gré de Reus alias Margreet van Hoorn in het NOS acht uur journaal van 19 maart jongstleden.

En de zegswijze is: van de doden niets dan goeds!

Sebas.

Reactie: (robbie.)
20-3-2010, 08:35
Heer/mevrouw Klink, Quartje heeft vast bog wel een divan staan voor een psycho -therapeutische behandeling. Alleen waarschuw ik u voor de vlekken in de sprei,de muffe lucht, het stof dat opdwarrelt en de veren die in uw rug prikken. Want de praktijk van onze zelfbenoemde zieleknijper is al jaren geleden failliet verklaard door een groot gebrek aan klandizie.

Reactie: (Qwartje)
20-3-2010, 03:14
@P. Klink

Vanuit het gerede vermoeden van leedsublimatie kan ik u recht hartelijk aanbevelen uw onverwerkte bagage voor te leggen aan een professionele psycho-therapeut.

Waar mensen uw laatste zin (“Als iemand ten onrechte heeft moeten nablijven op die onrechtvaardige school, dan ben ik dat.”) afzetten tegen degene wier ‘terechte nablijven’ is beëindigd, zullen ze u gelijk geven.

Ik zal niet meer ingaan op uw eventuele dupliek.





Reactie: (p. Klink)
20-3-2010, 01:01
Heer/mevrouw Qwartje, gezien uw eerdere gedichtje was u een groot fan van deze streekromanschrijfster. Spijtig als ik uw gevoelens kwets. Misschien is mw. De Reus op latere leeftijd nog een fatsoenlijke vrouw geworden. Ik ken haar echter uit mijn kindertijd, en dan als niet zo’n fatsoenlijke vrouw. Als groot fan van mw. De Reus zult u er wel achter kunnen komen dat zij zeker in de de periode 1966-1973 op het Gildeplein in Hoorn woonde, ondanks dat dit nergens op internet is terug te vinden.
En onthoudt u zich van wijsheden over de "school des levens" als u mensen niet kent. Als iemand ten onrechte heeft moeten nablijven op die onrechtvaardige school, dan ben ik dat.

Reactie: (Qwartje)
20-3-2010, 00:04
@P. Klink

Dit klinkt niet wijs, heer of mevrouw Klink. U zet zichzelf hier neer als iemand die heel veel heeft gespijbeld van de school die ‘leven’ heet.

Haat keert zich tegen de hater.

Sterkte gewenst.

Reactie: (redactie)
19-3-2010, 23:07
NHD meldt in de krant van zaterdag:

Hospice erft van Margreet van Hoorn
Hoorn -
Hospice Dignitas in Hoorn is de erfgenaam van schrijfster Margreet van Hoorn. Het huis waar ernstig zieke mensen de laatste tijd van hun leven kunnen doorbrengen krijgt onder meer het uitleengeld.

Volgens uitgever Floor Jonkers wordt Margreet van Hoorn nog zo’n 100.000 keer per jaar uitgeleend. Het uileengeld bedraagt zeven cent per keer dat het boek door de bieb wordt uitgeleend.



Reactie: (P. Klink)
19-3-2010, 22:50
Kan er niet rouwig om zijn, ik haatte haar. Zij had eind jaren 60 een oogje op mijn vader, toen wij en zij aan het Gildeplein in Hoorn woonden. En ze was in haar gedrag naar mijn vader zeer opdringerig. Mijn vader ging er niet op in, maar mijn moeder heeft er desondanks een paar jaar zeer onder geleden. Mijn ouders zijn beiden al overleden. Ik kan niet zeggen dat de dood van deze vrouw (die mijn vader ooit aanbood om de nieuwe moeder van mij en mijn broer te worden) mij iets doet. Behalve opluchting, dat ze deze wereld nu ook heeft verlaten.

Reactie: (Tip)
19-3-2010, 17:29
www.margreetvanhoorn.nl

Reactie: (Rob Snoeck)
19-3-2010, 10:54
Niet meer kunnen genieten van onze gesprekken is voortaan een groot gemis. Jouw kijk op het leven zal ons altijd bijblijven. Je leeft voort in onze gedachten en onze vriendschap beschouwen wij als een groot goed. Rust zacht lieverd.
Lottie en Rob

Reactie: (Sebastiaan)
19-3-2010, 01:42
Ach gossie! Dat was mijn eerste reactie bij dit bericht over deze "stadsdichteres". Dus ik zal nog even die mooie foto van Magregreet en Dirk Beemster tijdens de Annie M.G Schmidt middag (1998? 2000?) opzoeken, scannen en ter beschikking stellen van het Hoornse publiek en iedereen buiten Hoorn...

Ook al was haar werk (de streekromans) niet mijn "cup of tea", ze was een prachtige vrouw en bijzonder mens.

Sebas.

Reactie: (Wilfred)
19-3-2010, 00:39
Wat een verdriet, ook op oude leeftijd nog zo enthousiast!
www punt margreetvanhoorn punt nl voor een condoleanceregister.

Reactie: (Qwartje)
19-3-2010, 00:28
Het Veld van de Monniken was eerder al verschraald.
Nu Gré, onze goedlachse, kleine, Reusachtige vrouw,
voor eeuwig uit de droom van dit leven werd gehaald
zwijgt zelfs de muze, zwijgt zelfs de muze in haar rouw.

Reactie: (Joke van der Meij)
18-3-2010, 23:39
@ Hoi Dirk Beemster, ik sluit me volledig bij jouw woorden aan!
Dat geldt ook voor jou@ Robert Vinkenborg.
Groet,
Joke

Reactie: (Matthijs)
18-3-2010, 20:34
@Nomen. Ik denk niet dat we daarvoor per se de Fractie Tonnaer nodig hebben. Deze vrouw heeft dermate veel voor de inwoners van de stad betekend, dat er bijna als vanzelfspreken een eerbetoon in wat voor vorm zal komen. Maar ik zal elk initiatief steunen. @Joke. Volgens mij bedoelt Nomen het goed hoor. ;-)

Reactie: (redactie)
18-3-2010, 20:11
We hebben bij het bericht over het overlijden van Margreet van Hoorn een video uit 1985 toegevoegd.

Klik op de tweede foto voor de video.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
18-3-2010, 18:55
Maar even geen politiek en ander nieuws meer. Op deze plek blijf ik even stil uit respect. Inderdaad @ Dirk Beemster "mogen ze ruste in vrede".

Reactie: (dirk beemster)
18-3-2010, 18:38
wij, van de schrijversstichting sisyfus hebben enorm veel plezier met margreet mogen beleven. op onze schrijffeesten was ze altijd aanwezig en nog heugt ons de viering van haar 84ste verjaardag. haar liefde voor mens en dier was schier onuitputtelijk. haar hele leven heeft in het teken van het shrijverschap gestaan. dat ze moge rusten in vrede

Reactie: (Nomen Nescio)
18-3-2010, 18:35
Nou @Joke vd Meij, dan reken ik erop (en Matthijs waarschijnlijk ook) dat je, komt FT met een voorstel, dat je voor stemt. Of stem je dan tegen omdat ’’men’’ bezwaar gaat maken tegen een straatnaamwijziging (dat kost handenvol geld, denk ’ns aan al dat briefpapier dat gewijzigd moet worden)

Reactie: (Joke)
18-3-2010, 18:27
@ NN, een beetje meer respect voor deze vrouw zou je sieren ipv er weer een politek item van te maken!

Margreet was een bijzondere vrouw, enig in haar soort, speciaal en heel erg lief.
Ik hield van haar en gelukkig zij ook van mij. Ik heb van haar vriendschap en gezelschap genoten en bewaar fijne herinneren aan haar.
Joke van der Meij

Reactie: (Nomen Nescio)
18-3-2010, 18:22
Een straat of laan @Matthijs. Maken we samen een voorstel voor de fractie Tonnaer? Het is een programmapunt van ze!

Reactie: (Matthijs)
18-3-2010, 17:52
Groot mens. Belangrijk voor de stad. Snel een standbeeld of een straat.