Hoezo bezuinigen?

7-4-2010 Redactioneel commentaar

HOORN - Wie de ambitieuze plannen van de nieuwe Hoornse 5-partijen-coalitie leest, vraagt zich nu al af waar dan wel op gaat worden bezuinigd. Natuurlijk heeft zo’n Coalitieakkoord een positieve inslag, het is immers het product van vijf partijen die het anders, lees beter, willen gaan doen dan de voorbije jaren. Althans dat geldt natuurlijk vooral voor 4 van de 5: Het CDA zal volhouden dat het de afgelopen jaren ook allemaal prima ging.

Lezend in het verse Coalitieakkoord bekruipt je toch het gevoel dat het allemaal erg positief en anders moet klinken, dat men ons een beetje waarschuwt voor moeilijke (financiële) tijden, maar vooral dat al het goede blijft en er nog veel meer ‘goed’ bijkomt. Alle instellingen, van scholen tot culturele centra, van kunstenaars tot verenigingen, lijken zeer gewaardeerd te worden, krijgen ook in de toekomst van de gemeente steun, maar … wat te denken van een zin als dit in het hoofdstuk “Hoorn bruist met kunst en Cultuur”:
“Gezien de financiële situatie van de gemeente zetten we in op brede samenwerking, waarbij partijen gezamenlijk meer zelf gaan doen, zodat kostenreductie hand in hand gaat met vooruitgang.”

Hier lijkt al de klassieke fout te worden gemaakt die vaker door ambtenaren en politici wordt gemaakt: ‘Laat ze samenwerken, of stop ze in één gebouw, of geef ze één bestuur of directie of boekhouder of conciërge, laat ze samen de PR doen, etc… en we kunnen bezuinigen.’ Welnu, dat werkt dus niet. Want niet alleen werken al die organisaties al vaak efficiënt en goedkoop, bv door de vele vrijwilligers, maar belangrijker, het zijn zeer verschillende instellingen met hun eigen karakters en werkzaamheden. Dus nieuw college kom aub straks niet met voorstellen in de trant van 1 dirigent voor alle muziekclubs, 1 oefenlokaal voor alle toneelclubs, 1 administrateur voor alle organisaties met vrijwilligers of 1 gezamenlijk pr-budget voor 10 stichtingen of verenigingen.  Ga ook niet verkondigen dat als je als gemeente maar voldoende gratis cursussen voor vrijwilligers regelt, er op termijn minder betaalde functies bij instellingen nodig zijn. Lariekoek!

Als jullie echt moeten bezuinigen in culturele, sportieve of sociale hoek… doe dat dan door echte keuzes te maken. Heb dan het lef om te zeggen: “Dit is volgens ons geen gemeentelijke taak meer en we stoppen de subsidie.” Dat is niet makkelijk, maar wel eerlijker dan samenwerkingsconstructies op te leggen die niet werken en ook niet goedkoper zijn. 

Maar kijk vooral eerst goed hoe er binnen de gemeentelijke organisatie bezuinigd kan worden. Daar is meer winst te behalen dan bij al die instellingen en organisaties bij elkaar. Tel eens op hoeveel geld per jaar naar externe bureaus en managers ging en ga dan rekenen. Of ga nog eens goed na hoe een organisatie als de brandweer ons ontglipt is en onbetaalbaar is geworden. Waar onze eigen deskundigen met hun dwingende adviezen zowel raad als college regelmatig voor het blok zetten en er zogenaamd geen andere weg is dan weer investeren in nog meer mankracht en materiaal.

Durf te kiezen en laat die kaasschaaf rustig liggen, de dikke plakken die we nu nodig hebben komen niet uit een schaaf, maar kunnen alleen met een scherp mes gesneden worden.

Hans Stuijfbergen