01.00 of 02.00 uur? Waar gaat het nog helemaal om?

23-04-2010 COLUMN DOOR: Robert Vinkenborg

Voor we overgaan tot de orde van de dag

Commentaar: Door Robert Vinkenborg

Na een jaar van tamtam-geroffel en rooksignalen tussen de huidige grootste partijen in de Hoornse gemeenteraad over de toegangstijden, wordt komende  dinsdag de avondklok verzet naar 01.00 uur.

Daar lijkt zelfs de wanhoopskreet van de burgemeester van Medemblik - ”Hoorn veroorzaakt in de regio bestuurlijke anarchie”-  niets aan te veranderen. (Wie zorgt hier nou voor onrust zo pal voor de beslissende raadsvergadering in Hoorn?)

Alle verkiezingsbeloften zijn komende dinsdag vergeten. Ook woede van kiezers, zoals vertolkt aan de openbare weg bij het stadhuis, zal de oude situatie van 02.00 uur niet te herstellen. Lijfsbehoud gaat nu boven gezichtsverlies. En dat iederéén verliest, heeft GroenLinks treffend duidelijk gemaakt.

We moeten raden naar het ”waarom”. De nieuwe coalitie heeft nog geen enkel fatsoenlijk argument voor het 01.00 uur-akkoord laten horen. Afgezien van wat besmuikt gemompel over ”regio-convenant” (wat tijdens de verkiezingsstrijd geen item was) en ”compromis’. Maar welke hogere gedachte er zit achter 01.00 uur weet nog immer geen enkele kiezer. Misschien schuilt het antwoord in het uitgelekte zinnetje: ”Bij 01.00 uur gaat de burgemeester niet dwarsliggen”. Op 23 maart heeft de burgemeester de coalitiepartijen, waarvan een meerderheid voor 02.00 uur was, nog eens op het belang van de regio-afspraak gewezen. Hij kreeg daarop tegengas. Toch ging de coalitie binnen 2 dagen om naar 01.00 uur.

Bij het binnensmonds houden van het ”hoe” en ”waarom” trekt het kersverse college een zware wissel op het vertrouwen van de mensen die het pluche-waarts hebben gestuurd. Dan komt Boontje de komende vier jaar om zijn uur-loontje. Wie weet waren er heel goede argumenten. Nou: deel die dan met kiezer. Da’s normaal.

Steken wij de hand even in eigen boezem. Waarom al die aandacht voor de avondklok?

Het gaat nu over het geschonden vertrouwen van de kiezers in de gekozenen. Als je zelf als coalitie dit onderwerp belast met een spreekverbod, dan wek je niet alleen de aandacht van journalisten, maar ook de achterdocht van burgers. En dat veroorzaakt pas onrust. Helemaal als vervolgens betrokken politici er ieder voor zich een zo goed mogelijke draai aan willen geven. Daarin schuilt de relevantie van dit op zichzelf kleine onderwerp. Reeds op 29 maart publiceerde Hoorngids een schets van wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld. Waarom noemen wij geen man en paard? Voor ons is het beschermen van bronnen nu belangrijker dan het laten zien van het bewijs (dat hebben we natuurlijk).

De gemeenteraad moet zelf 4 jaar lang leven met wat zij komende dinsdag de burgers voorschotelt. De betrokkenen vullen zelf maar in hoe zij verantwoording afleggen aan de burgers. Tenzij er grote brokken worden gemaakt, gaan wij voor wat betreft dit onderwerp na de 27e ook weer over tot de orde van de dag. Maar we blijven opletten.

Reacties
Reactie: (Qwartje)
26-4-2010, 14:03
@Matthijs

Er zijn binnen het hoogste gezagsorgaan van Hoorn, de gemeenteraad, twee partijen die geen fractiediscipline hanteren, @Matthijs. GroenLinks en D66. Eigenlijk drie, want de VOC Hoorn-fractie was het, toen Cees van der Maat zijn wethouders-portefeuille inleverde, niet onverdeeld eens met die stap.

We hebben eind 2009 aan het stemgedrag van zowel D66 als GroenLinks kunnen zien waar die vrijheid van standpunt en stem toe kan leiden. Uitgebreide stemverklaringen, gevolgd door een tegenstrooms ‘ja’ of ‘neen’ van een paar enkelingen dat de deur van een nagestreefde meerderheid nèt de andere kant op scharnierde. Dat zou puur democratisch zijn geweest, ware het niet dat de andersdenkenden zich beriepen op ‘bestuurlijke betrouwbaarheid binnen de regio’. Huh? Daar hadden ze in hun campagnes nog nooit over gerept.

Toegespitst op dat onderwerp sprak Cees Franke afgelopen zaterdag op de D66-site (citaat): “Elke kiezer in Hoorn kan weten dat D66 een verdeeld standpunt had rondom de huidige horecatoegangstijden (00.00 uur) van vrijdag en zaterdag. (…) Meedoen in een coalitie betekent onderhandelen en water bij de wijn doen zonder de boel te beduvelen. Voor onze fractie en mij blijft de coalitiewijn met dit compromiswater drinkbaar. Het doet recht aan ons verdeeld partijstandpunt. En het blijft naar de regio uit te leggen gezien de verkiezingsuitslag.”

Tot 21 maart lag er een coalitie-akkoord vóór 02.00 uur. Dat akkoord werd op 23 maart nog even over de kook gehaald in een Onno-cooker en wappert nu als een danig gekrompen compromis aan de lijn. “Kijk eens, kiezers: schone was!” Het verfrommelde coalitie-akkoord van 02.00 uur deed, toen het nog een levende letter was, gèèn ‘recht aan ons verdeeld partijstandpunt’(Cees Franke). D66 had tòen al de enige voor de hand liggende consequentie moeten trekken: uit de coalitie stappen. NOT.

Wel of geen fractiediscipline: het maakt uiteindelijk geen ene moer uit. Roger Tonnaer en Chris de Meij werden ondisciplinair bevonden en uit hun respectievelijke fracties gekinkeld. We hebben gezien hoe de hazen vervolgens liepen. Leny Molema ruilde ondisciplinair HSP in voor CDA. Levent Helelespe wipte ondisciplinair van PvdA over naar Fractie Tonnaer. Alles kan. Pluche plakt.

“Voor mijn part”. Aldus @Jeroen. “valt een coalitie twintig keer - het gaat nog steeds om de kiezer en diens wil.” Hear, hear! Maar een coalitie valt niet zómaar. Het algemeen (kiezers-)belang komt op de derde plaats, na partijbelang (2) en eigenbelang (1).

Met name dat laatste, @Matthijs, zal naar mijn overtuiging ‘de politiek’ er toe blijven aanzetten om dagelijks even het plasmavenster aan te tikken van een barometer als Hoorngids. Kijken wat het kwik doet.



Reactie: (Jeroen)
26-4-2010, 11:43
@Matthijs:

Denk nu alsjeblieft niet dat ik dit onderwerp mee naar bed neem, onder mijn kussen stop en er ’s ochtends weer mee op sta. Ook heb ik geen enkel belang bij de Hoornse horeca, behalve als klant.

Veel gemeenteraadsleden zullen altijd stemmen in het partijbelang. Wie dat niet doet, zal vroeg of laat uit de partij gedonderd worden of er zelf uitstappen. Kijk naar Tonnaer. In het landelijke landschap Wilders en Verdonk.

Een moedige enkeling stemt niet altijd met zijn/haar fractie mee, maar die brengt daarmee geen schade aan de partij toe. En daarmee ook niet aan de slagkracht van een coalitie.

Om na deze inleiding concreet op uw vraag te antwoorden of het verkeerd is als iemand zijn eigen koers vaart binnen bepaalde kaders: nee, dat vind ik juist een goed iets. Tijdens verkiezingen roept elk potentieel raadslid dat men op hem of haar moet stemmen, want hij of zij vertolkt dit of dat geluid. Dat van de jongeren, dat van de ouderen, dat van de lama’s, dat van de allochtonen, dat van de vissenkomgoudvissen, dat van de autochtonen. Prima. Dat moet dan niet na de verkiezingen worden afgesnoerd onder het mom van partijgeluid of steun voor een coalitie. Voor mijn part valt een coalitie twintig keer - het gaat nog steeds om de kiezer en diens wil.

Vergeet niet, Matthijs: we zijn een democratie, geen 17de eeuwse herenmaatschappij waar hebzucht en heerschappij domineren. Als deze coalitie valt over een lullig onderwerp is dat triest, maar het zegt dan nog steeds meer over de coalitie dan over de mensen die hem hebben doen vallen.

Reactie: (Matthijs)
26-4-2010, 09:23
Toch vind ik het een bijna filosofisch genoegen na te denken over het o.a. door @Qwartje aangehaalde feit van de virtuele raadsmeerderheid. De meest fervente tegenstanders van het compromis hebben zich verenigd in een oproep, bijkans een eis tot hoofdelijke stemming. Natuurlijk omdat zij weten dat er op die manier een waarschijnlijke meerderheid is voor hun standpunt. Een standpunt die -zo schat ik in- momenteel vooral vanuit zakelijke hoek gebezigd wordt. En daarbij overigens, zo heb ik bij meerder ondernemers die door de lobby alhier als ’bang’ worden weggezet, slechts door een deel van horeca-Hoorn.

Elk raadslid dat binnen fractiediscipline stemt, wordt hier beschimpt en zal beschimpt worden na dinsdag. Dat is overigens een recht, dus daar hoor je me niet over. Echter dit zal uiteindelijk leiden tot minder interesse uit de politiek voor dit forum, en ik zou dat jammer vinden. Concreet de vraag: vinden jullie het in principe, dus los van het onderwerp, verkeerd dat een raadslid meestemt met zijn partij en/of de coalitie om een bepaald doel te realiseren? En zo ja, moeten we dat dan dus bij elk onderwerp gaan loslaten? En zo ja, wat zou dat voor gevolgen kunnen hebben voor de slagvaardigheid van een college? Even dus los van dit onderwerp he? Ik weet dat het moeilijk is voor sommigen hier, maar toch.

Reactie: (Qwartje)
25-4-2010, 23:42
@Harold IJskes

Right on. Ik ga dat na, @Harold, en kom er op terug.

Reactie: (Harold IJskes)
25-4-2010, 22:59
@Qwartje
Het gaat over een delegatie van de lokale horeca met de betrokken gemeenten in West-Friesland. Ik heb niet geschreven over lobbywerk en het zijn verhalen, die naar mijn mening, ook journalistiek bekeken moeten worden.

That’s all

Reactie: (Jan van Heij)
25-4-2010, 21:47
Schokkend. Lees de scheldpartijen tussen Joke van der Meij en Johan van der Tuin er eens op na onder het artikel: Toegangstijd horeca beheerst Verkiezingen in Hoorn
26-2-2010 - hier op Hoorngids: de drie tegenstanders van de avondklok hielden zelfs een gezamenlijke manifestatie tegen de avondklok. Gek he dat de kiezers zich belazerd voelen.

Reactie: (Jan van Heij)
25-4-2010, 19:59
CDA, tegen Casino, voor handhaven avondklok, boekt overwinning: bewaakte fietsenstalling. Dit is geen grap.

Vandaag het CDA-verkiezingsprogramma helemaal nagelezen alsmede de website; voor handhaven van avondklok en een goede relatie met de buurgemeenten (dat lukt al niet meer). Veel: "Duidelijke keuzes maken" en "Verantwoording afleggen" "CDA moet bereikbaar zijn" etc, etc: echt u moet het allemaal lezen.

Muisstil is het CDA nu. Inderdaad ook de CDA-kiezer verliest, voor hoeveel zilverlingen? En noteert u vast het volgende "compromis" de jongeheer Pijl was in februari nog tegen de komst van een casino. Terecht, als je Bijbel-vast bent. Gelet ook de rol van het CDA bij de totstandkoming van de avondklok, heeft deze partij misschien de meeste boter op het hoofd. Werd er gesproken over een Goede Vrijdag-akkoord? Inderdaad een lijdensweg zoals destijds heel alert door de @Dirk Beemster is opgemerkt.

Op de CDA-website een persbericht over de nieuwe coalitie. Geen woord over de avondklok, maar wel (wat nou? verantwoording afleggen!):
"De afspraak dat de winkelopenstelling op zondag niet wordt uitgebreid ziet het CDA als belangrijk (zie blz. 6 van het akkoord)." Dit is het belangrijkste punt voor het CDA, daarna komt het onderhoud van de stad en als derde "overwinning" meldt het CDA "de bewaakte fietsenstalling." Oordeelt u zelf.


Reactie: (Jan van Heij)
25-4-2010, 18:48
triest dat je @nico al maanden nee moet verkopen, misschien kan ’rasondernemer’ Cees Franke het je allemaal uitleggen

Reactie: (Nico Danenberg)
25-4-2010, 17:45
Waar het om gaat ?

Dat de inwoners van Hoorn en zijn toeristen niet om 24:00 u naar hun bed gestuurd dienen te worden.
Dat politici zich aan hun woord houden, en een meerderheid in de coalitie zich niet met een ongeargumenteerd compromisje af had moeten laten schepen.
Dat de kroegen met onterechte argumenten naar de klote worden geholpen.
Ik ben al maandenlang "nee" aan het verkopen, tussen 00:00 en 2:00, aan verbouwereerde klanten
Vrije openingstijden zou de beste optie zijn, 2:00 u een compromis, de rest niet.
We zullen het dinsdag beleven.

Reactie: (Qwartje)
25-4-2010, 17:09
@Harold IJskes

Als nummer 8 op de kieslijst van D66 (21 voorkeursstemmen) zou je de feiten van dit dossier toch wat beter paraat moeten hebben, @Harold. Maar dat lijkt, gelezen de blog van raadslid Cees Franke, een aandoening waarvan de hele afdeling Hoorn van D66 zwanger gaat.

Op 5 mei 2009 gaf Horeca Nederland bij monde van Ben Tap (sic) een schril piepje in de chaos: ”Veel raadsleden blijken zich niet te hebben gerealiseerd dat als gevolg van hun besluit ook de terrassen om 24 uur dicht moeten." (Dagblad voor West-Friesland) Vervolgens meldde de Enkhuizer Courant: “De PvdA Enkhuizen is bereid te praten over verschuiving van het toegangsuur in de horeca per 2010 van 24 naar 1 uur. Van het CDA in Hoorn hoeven de terrassen na 24 uur niet dicht. Als na twaalven maar geen alcohol wordt geschonken. Het lijkt er op dat de lobby van Horeca Nederland in West-Friesland om het toegangsuur in het weekeinde per 2010 van 24 naar 1 uur te krijgen, hier en daar gehoor begint te krijgen.”

Einde piepje.

Daarna is er van Horeca Nederland niets concreets meer vernomen. Er wàs helemaal geen ‘lobby van Horeca Nederland’. Die werd op gang gebracht door de branche-leden zelf - die hun visie niet vertolkt achtten door HN. En de branche-leden gingen voor handhaving van 02.00 uur, en gaan voor herstel van 02.00 uur. Ze werden daarbij op de voet gevolgd door meerderheid binnen de nieuw gekozen Hoornse gemeenteraad.

Over dat laatste schrijft Cees Franke nu het volgende. “Redelijkheid verdwijnt in de aswolk van het uitblijven van de toegangstijd van 02.00 uur. Bestuurders worden beschimpt en bespot. Immers “We hebben op jullie gestemd! Dus hebben we recht op...” En dat allemaal vrijwel anoniem. Maar helaas voor hen, toch niet genoeg gestemd om een overweldigende meerderheid voor hun standpunt te verwerven.”

Wellicht kun je ‘jouw’ Cees Franke even wijzen op de inhoud van de volgende Hoorngids-postings. Door niemand weersproken. Ook niet door D66.
·Qwartje 21-4-2010 12:07:51
@Matthijs

Gevoed door het zeer recente verleden en de ontstane actualiteit, @Matthijs, concludeer ik wel degelijk een raadsmeerderheid voor 02.00 uur. VVD, Tonnaer en VOC Hoorn (16 zetels) hebben zich in hun campagnes expliciet uitgesproken voor 02.00 uur. Wanneer D66 er in slaagt om hun balsturige mevrouwtje Ina Bakker bij zinnen te brengen komen daar nog eens 3 zetels bij. En gisteravond schoven, hoe je het ook wendt of keert, daar nog eens 8 oppositie-stoeltjes bij aan.

Ik tel er 27.

Noem het een meerderheids-gevoelen. Neigend naar gezond verstand. Natuurlijk zal volgende week een aantal fracties zich weer schielijk terugtrekken achter de barricade van hun programma, waarin 02.00 uur niet letterlijk staat genoteerd. Want leve de regio.

·Jan van Heij 24-4-2010 15:24:06

Oplossing: CDA eruit, GroenLinks erin.

Cees verdraait de waarheid met: er is geen ruime raadsmeederheid. Als VVD, VOCH en Tonnaer doen was ze mondeling beloofden zit je al op 16 zetels + pakweg 2 x D66 (als ze eerlijk zijn) = 18 + 2x SP = 20. Nog eens 6 leden van de oppostie willen nu ook voor 2 uur stemmen: Dan zit je al minstens op 26 raadszetels. Het meest zuivere is: laat achterkamertjes akkoordjes achterwege en maak er een vrije kwestie van: gewoon hoofdelijk stemmen. Als iedereen volgens zijn geweten en gedane beloften stemt, dan er is een vette democratische meederheid voor 2 uur.





Reactie: (Harold IJskes)
25-4-2010, 16:21
Er kwam een error in beeld, vandaar 3x het bericht.....

Reactie: (Harold ijskes)
25-4-2010, 16:20
Er kwam een error in beeld, vandaar 3x het bericht.....

Reactie: (Harold IJskes)
25-4-2010, 12:56
Er kwam een error in beeld, vandaar 3x het bericht.....

Reactie: (Harold IJskes)
25-4-2010, 12:55
Ik moest nog aan iet denken(in het kader het vermeende probleem journalistiek vanuit alle kanten bekenen moet worden, zodat het publiek alle argumenten heeft om haar mening te vormen): kloppen de verhalen dat in besprekingen met de West-Friese gemeenten de onderhandelingsdelegatie vanuit de horeca zelf 01.00 uur als compromie heeft aangegeven in plaats van 00.00 uur?

Als dat klopt, ’draait’ ook de horeca....

Reactie: (Harold IJskes)
25-4-2010, 12:54
Ik moest nog aan iet denken(in het kader het vermeende probleem journalistiek vanuit alle kanten bekenen moet worden, zodat het publiek alle argumenten heeft om haar mening te vormen): kloppen de verhalen dat in besprekingen met de West-Friese gemeenten de onderhandelingsdelegatie vanuit de horeca zelf 01.00 uur als compromie heeft aangegeven in plaats van 00.00 uur?

Als dat klopt, ’draait’ ook de horeca....

Reactie: (Harold IJskes)
25-4-2010, 12:54
Ik moest nog aan iet denken(in het kader het vermeende probleem journalistiek vanuit alle kanten bekenen moet worden, zodat het publiek alle argumenten heeft om haar mening te vormen): kloppen de verhalen dat in besprekingen met de West-Friese gemeenten de onderhandelingsdelegatie vanuit de horeca zelf 01.00 uur als compromie heeft aangegeven in plaats van 00.00 uur?

Als dat klopt, ’draait’ ook de horeca....

Reactie: (martin mutter)
24-4-2010, 16:29
@ Cees, sorry voor D66 maar als horecaondernemers water bij de wijn gaan doen komen ze pas echt in de problemen.

Reactie: (Jan van Heij)
24-4-2010, 15:24
Oplossing: CDA eruit, GroenLinks erin.

Cees verdraait de waarheid met: er is geen ruime raadsmeederheid. Als VVD, VOCH en Tonnaer doen was ze mondeling beloofden zit je al op 16 zetels + pakweg 2 x D66 (als ze eerlijk zijn) = 18 + 2x SP = 20. Nog eens 6 leden van de oppostie willen nu ook voor 2 uur stemmen : Dan zit je al minstens op 26 raadszetels. Het meest zuivere is: laat achterkamertjes akkoordjes achterwege en maak er een vrije kwestie van: gewoon hoofdelijk stemmen. Als iedereen volgens zijn geweten en gedane beloften stemt, dan er is een vette democratische meederheid voor 2 uur. CDA in gewetensnood kan vervangen worden door D66-bondgenoot GroenLinks. Waarom CDA "Afspraak=Afspraak" akkoord gaat met 1 uur mag ook wel eens aan de orde komen. Hoe verkoopt Van der Tuin dat in de regio?

Reactie: (robbie.)
24-4-2010, 15:02
Geen sterk verhaal van Cees.Ik had openheid verwacht wie wat en hoe water bij de wijn heeft gedaan en wat de rol van de burgemeester is geweest. Nu blijft het voor mij en velen in de stad water bij de troebele wijn. Had ballen getoond om met de burgemeester van Medemblik te spreken.En van de zin: omdat onze kinderen in West-Friesland zich kapot zuipen,hun toekomst en ook die van de regio naar de verdommenis helpen, schieten mij de tranen in de ogen. Erg gechargeerd.Het fabeltje dat de West-Friese jeugd het meest drinkt van Europa blijft maar rondzingen in de politiek. Meerdere malen heb ik op deze site aangegeven dat er geen enkel nationaal-en internationaal onderzoek is te vinden dat deze bewering staaft.De Europese Gezondheidscommissie heeft in 2007 een onderzoek gehouden onder de jeugd van 35 landen met betrekking tot het drank-en drugsgebruik.De Nederlandse jeugd komt met drinken op de 9e plaats!Maar ja, het heeft in het NHD gestaan, dus papagaait iedereen elkaar na.

Reactie: (Jan van Heij)
24-4-2010, 14:54
Pijnlijk @Cees Franke dat u zich binnen het duale bestel neerzet als bestuurder. U bent een gekozen volksvertegenwoordiger (leest u Van Mierlo er nog eens op na): het bestuur zit aan de andere kant. Verder bevat uw blog nogal wat tegenstrijdigheden. Compromis? Ok. Maar het wie en waarom van dit compromis blijft onduidelijkheid. En dat is precies wat de onvrede veroorzaakt. Jammer, ik had van een D66-er wat meer transparantie verwacht. Maar blijft u vooral creatief hoor, ook dat hebben we nodig in de stad! Volgende keer beter!

Reactie: (Redactie)
24-4-2010, 12:57
D66-raadslid Cees Franke verdedigt vandaag de keus voor 1 uur. Zijn blog ’Bestuurder of boodschappenjongen’ vindt u hier: http://d66blog.nl/cees-franke/

Reactie: (Redactie)
24-4-2010, 12:54
Raadslid Cees Franke (D66) verdedigt vandaag op zijn blog de keuze voor 01.00 uur. Zijn column ’Bestuurder of boodschappenjongen’ is hier te lezen: http://d66blog.nl/cees-franke/

Reactie: (Lodewijk)
24-4-2010, 12:18
@ik kom op voor de jeugd.
Het lijkt me beter om die aandacht die je nu geeft aan uitgaan, opkomen voor de jeugd, en het sluitingsuur van de horeca, om die aandacht te gaan besteden aan een opleiding in het schrijven van je taal.
En i.p.v. het instellen van een later sluitingsuur voor de horeca, zou een later sluitingsuur voor de scholen waarschijnlijk meer effect sorteren voor onze jongeren.
Diegene die dit gaat regelen, krijgt mijn steun!!

Reactie: (dirk beemster)
24-4-2010, 11:35
ik maak me zorgen over de verzinkbare afsluitselen bij de kruising west/wijdesteeg. die zouden tot vrijdag 18.00 uur open blijven, maar ik luister naar de jeugd en naar spinoza. als je voort een kwartje denkt de boel te kunnen afsluiten, moet je technisch wel verdomd sterk staan, want die dingen zijn nu al kapot. is dat werk van vijzelstraat terroristen? of kunnen ze beter om 17.00 uur dicht? ik ben benieuwd wat joke er vanmiddag over zal melden. de discussie hierover in de parkschouwburg kwam tot de conclussie dat de hele binnenstad moet worden afgesloten voor autoverkeer. tonnaer, vvd en voc-hoorn gaan de verkiezingen in met: een tunnel onder het spoor doortrekken naar het oostereiland. spoorbomen kappen met eindeloos gebrabbel.

Reactie: (Daniel)
24-4-2010, 10:05
@ik kom op voor de jeugd, zolang de hedendaagse jeugd schrijft en praat zoals jij doet is het MIJN mening dat die jeugd eerst maar eens beter op moet letten op school en fatsoenlijk leert wat er door de maatschappij verlangt wordt eer die jeugd eisen gaat stellen met betrekking tot uitgaansgelegenheden.. Maar ja, ik ben natuurlijk al een ouwe lul in jouw ogen..

Reactie: (ik kom op voor de jeugd)
24-4-2010, 09:32
inplaats van dat jullie meer gaan kijke naar uitgaans plekken en hotels en bioscoop om de stad meer naar een stad te maken en niet gaan mompelen om een uurtje eerder of later sluitings tijd.
kijk naar de jeugd en volwassene die er nu aan komen en niet aan die oudjes die allemaal maar last hebbe van de jongere omdat zei jong zijn toen hun jong ware was het het zelfde verhaaltje en nu klage ze omdat ze alles al hebbe gehad en wij nog niet lang leven de jeugd!

Reactie: (ik kom op voor de jeugd)
24-4-2010, 09:31
inplaats van dat jullie meer gaan kijke naar uitgaans plekken en hotels en bioscoop om de stad meer naar een stad te maken en niet gaan mompelen om een uurtje eerder of later sluitings tijd.
kijk naar de jeugd en volwassene die er nu aan komen en niet aan die oudjes die allemaal maar last hebbe van de jongere omdat zei jong zijn toen hun jong ware was het het zelfde verhaaltje en nu klage ze omdat ze alles al hebbe gehad en wij nog niet lang leven de jeugd!

Reactie: (IK KOM OP VOOR DE JEUGD)
24-4-2010, 09:31
inplaats van dat jullie meer gaan kijke naar uitgaans plekken en hotels en bioscoop om de stad meer naar een stad te maken en niet gaan mompelen om een uurtje eerder of later sluitings tijd.
kijk naar de jeugd en volwassene die er nu aan komen en niet aan die oudjes die allemaal maar last hebbe van de jongere omdat zei jong zijn toen hun jong ware was het het zelfde verhaaltje en nu klage ze omdat ze alles al hebbe gehad en wij nog niet lang leven de jeugd!

Reactie: (IK KOM OP VOOR DE JEUGD)
24-4-2010, 09:30
inplaats van dat jullie meer gaan kijke naar uitgaans plekken en hotels en bioscoop om de stad meer naar een stad te maken en niet gaan mompelen om een uurtje eerder of later sluitings tijd.
kijk naar de jeugd en volwassene die er nu aan komen en niet aan die oudjes die allemaal maar last hebbe van de jongere omdat zei jong zijn toen hun jong ware was het het zelfde verhaaltje en nu klage ze omdat ze alles al hebbe gehad en wij nog niet lang leven de jeugd!

Reactie: (Daniel)
24-4-2010, 08:36
zonder op de man te spelen denk ik dat Sebastiaan er hetzelfde over denkt als zijn favoriete politieke clubje, niet links, niet rechts maar groenlinks..

Reactie: (Qwartje)
24-4-2010, 04:34
@Sebastiaan

Je hebt je hier zo langzamerhand doen kennen @Haile Sebassie, als de doordachte papegaai van poepelegeinolisten en spycholosofen uit de wereld van -gogen, -logen, -fisten en -kötten die Er Echt Iets Toe Doen.

Hartelijk dank daar voor.

Nu kom je ons weder verlichten met een verlossende visie van Bento de Espinoza, een sefardisch-Joodse lenzenslijper uit omstreeks 1600.

Hartstikkende interessant.

Dat we daar niet eerder aan gedacht hadden!

Maar eh… hoe denk je er nu zèlf over?

Reactie: (Qwartje)
24-4-2010, 03:46
À propos:

Na een faire, objectieve round-up verhandeling over de ontstane en nog steeds woelende kwestie komt Jeroen Vogel (zie bloglink aan de voet van het citaat), verwijzend naar de Hoornse gemeenteraadsleden en gericht tot alle Horinezen en Hoornaren, tot de volgende behartigenswaardige afronding.

“Zij kunnen het convenant op allerlei manieren steunen, maar tegelijkertijd de vloer aanvegen met datzelfde verdraaide convenant. Deze gemeenteraad wordt door de gemeente Hoorn betaald, naar aanleiding van het aantal inwoners van de gemeente. Elke andere gemeente heeft daar niks mee te maken. Hoorn kan een eiland zijn als het moet. Net zo goed als iedere buurgemeente dat zal doen als er eigen belangen op het spel staan. De oude situatie moet worden hersteld. Dat hadden de partijen beloofd en zijn daar in meerderheid voor verkozen.
De bevolking afschepen met een compromis mág en kán niet gebeuren – ook niet omdat een ongekozen (want niet direct gekozen) burgemeester dat zonodig wil.

Ga op 27 april naar de gemeenteraadsvergadering in het stadhuis aan de Nieuwe Steen te Hoorn. U wordt om uiterlijk 20:00 uur verwacht in de vergaderzaal aan de achterzijde van het stadhuis, ingang aan de zijde van het parkeerterrein grenzend aan het politiebureau. De koffie is gratis. Vergeet vooral de gekozen volksvertegenwoordigers niet eraan te herinneren waarom zij hun achterwerk deze avond zo comfortabel in het pluche kunnen parkeren.

De bevolking heeft gesproken. Maar één gesprek bleek vooralsnog niet genoeg.”

http://jeroenmavogel.wordpress.com

Reactie: (Jeroen)
24-4-2010, 02:29
Lees nog een column over dit onderwerp op: http://jeroenmavogel.wordpress.com/2010/04/24/een-herinnering-aan-de-hoornse-politici/

Reactie: (Sebastiaan)
24-4-2010, 00:21
Baruch de Spinoza schreef ooit (in zijn boek over politieke verhandeling): "(...) Een aan iemand gegeven belofte, waarbij men enkel met woorden beloofd heeft om dit of dat te zullen doen wat men krachtens eigen recht ook had kunnen nalaten (of omgekeerd), blijft zolang van kracht als de wil van degene die de belofte gedaan heeft, niet verandert. Want wie de macht heeft om zijn woord te breken, heeft niet echt afstand gedaan van zijn recht doch slechts woorden gesproken. Als hij nu, die toch krachtens natuurrecht zijn eigen rechter is, zelf tot het oordeel gekomen is - hetzij terecht hetzij ten onrechte; dwalen is namelijk menselijk - dat uit de gegeven belofte meer nadeel dan voordeel voortvloeit, dan zal hij krachtens dit geestelijk inzicht van mening zijn dat de belofte verbroken moet worden en zal hij die ook krachtens natuurrecht verbreken." Het handelen van politici of beleidsmakers is namelijk georiënteerd op zowel korte- als lange termijnbelangen. Overigens gaat Spinoza in tegen de normatieve ethiek van Hugo de Groot (Grotius) die het principe ontwikkelde dat overeenkomsten moeten worden nageleefd (als grondslag van het internationaal recht). Politici dienen zich echter - volgens Spinoza - wel te beseffen dat de staat (overheid) is gebaseerd op "de macht van de menigte".

Reactie: (Bewoner)
23-4-2010, 22:27
Omdat ik denk dat het niet helpt tegen drankmisbruik bij jongeren en het probleem bij de bron moet worden aangepakt (ouders), ben ik zeer tegen regulering, of dat nou 0.00, 01.00 of 02.00 uur is. Ik vind het zelfs schadelijk voor het imago van onze stad en regio. Toeristen zullen het niet begrijpen. Ook weet ik nu wie wel en niet politiek te vertrouwen is en zal daar bij mijn volgende gang naar de stembus rekening mee houden. Zo werkt dat (gelukkig) in ons land. Ik verzoek dan ook aan de heer Vinkenborg om niet steeds opnieuw hetzelfde te schrijven en zout in de wonden te blijven strooien. Inmiddels weten we het wel. Hoorngids wordt hierdoor wel erg versmald tot de spreekbuis van 1 opvatting, terwijl het een objectieve ontmoetingsplek zou moeten zijn voor een zo breed mogelijk (Hoorns) publiek.

Reactie: (Bewoner)
23-4-2010, 22:27
Omdat ik denk dat het niet helpt tegen drankmisbruik bij jongeren en het probleem bij de bron moet worden aangepakt (ouders), ben ik zeer tegen regulering, of dat nou 0.00, 01.00 of 02.00 uur is. Ik vind het zelfs schadelijk voor het imago van onze stad en regio. Toeristen zullen het niet begrijpen. Ook weet ik nu wie wel en niet politiek te vertrouwen is en zal daar bij mijn volgende gang naar de stembus rekening mee houden. Zo werkt dat (gelukkig) in ons land. Ik verzoek dan ook aan de heer Vinkenborg om niet steeds opnieuw hetzelfde te schrijven en zout in de wonden te blijven strooien. Inmiddels weten we het wel. Hoorngids wordt hierdoor wel erg versmald tot de spreekbuis van 1 opvatting, terwijl het een objectieve ontmoetingsplek zou moeten zijn voor een zo breed mogelijk (Hoorns) publiek. Zijn er geen andere thema’s?

Reactie: (Waterman)
23-4-2010, 21:47
Ik was even weg, ik zie dat deze soep door de hoofdgangmaker van deze website nog steeds warm gehouden wordt. Wist hij niet dat bliksoep niet te lang warmgehouden mag worden?
Aannames over hoe het gegaan moet zijn terwijl de gangmaker het niet weet, een complottheorie over 23 maart en de burgemeester - hetgeen onzin is - terwijl 5 fracties gewoon een meerderheid willen vormen om richting te geven aan het bestuur van de stad. Hoe kan het in een raad met 10 fracties anders dan met compromissen? Politiek is de kunst van het mogelijke, hoorde ik iemand deze week zeggen. En zo is het!
Het zou het niveau hier ten goede komen als er wat vaker naar het belang van Hoorn gekeken werd.
Dus schrijf eens over zaken die er echt toe doen in Hoorn en niet alleen over belangen van een ondernemer.

Reactie: (RV )
23-4-2010, 20:37
NN ik discussieer niet met mannen met maskers op die niet kunnen lezen. Met open vizier graag. Bel of mail me maar. Hero!

Reactie: (Redactie)
23-4-2010, 20:04
HG heeft wethouder financien gevraagd naar bezuinigingen en dat is hier gepubliceerd: pas in september worden plannen bekend gemaakt en die zullen we melden.

Reactie: (Nomen Nescio)
23-4-2010, 19:52
Personen als de zich journalist noemende Vinkenborg eroorzaken natuurlijk o onrust. Heerlijk om zo’n vuurrtje brandend te houden hè? Schei toch ajb uit met het uitdelen van ’’zwarte pieten’’, er komen nog heel moeilijke financiéle tijden op Hoorn af. Er zal beslist bezuinigd moeten worden, maar daar horen we het ’’journaille’’ niet over!.