Waarom kunnen we in Hoorn geen Bevrijdingsdag vieren?

5-5-2010 COLUMN van W’ll meet again ! tot Kah-Wam-Da-Meh !

HOORN - Op het Bevrijdingsconcert in Amsterdam klinkt het beroemde “W’ll meet again” terwijl ik dit intik. Overal in Nederland is de Bevrijdingsdag weer op een mooie en passende wijze gevierd. Overal, behalve in Hoorn!

Niet alleen op de avond van 5 mei 2010 overdenk ik de wijze waarop wij in Hoorn onze Vrijheid menen te moeten vieren. Toen ik vanmiddag met mijn vrouw en dochtertje door de binnenstad liep moest ik hier ook steeds aan denken. Ik realiseer mij dat ik mij al jarenlang erger aan de magere wijze waarop wij deze bijzondere dag in Hoorn vieren. We hadden dinsdag, 4 mei, een prachtige en respectvolle Dodenherdenking met veel deelnemers (zo’n 700 !), maar waarom kunnen we onze vrijheid niet goed vieren, zelfs niet als dat 65 jaar geleden is, zelfs niet als het voor vrijwel iedereen een vrije dag is?

In Hoorn ontvangen wij op Bevrijdingsdag enkele fietsers die uit zelfkastijding geheel VRIJwillig in weer en wind door de regio hebben gefietst waarbij het mooiste plein van onze stad is omgebouwd tot een Finish-lokatie. En als tweede ‘vrijheids’-activiteit worden op de Gedempte Turfhaven op kraamjes plantjes en allerlei tuinprullaria verkocht. “Op initiatief van de gemeente Hoorn en Binnenstadsmanagement …”, wordt trots in een persbericht gemeld. De naam voor dit evenement, Binnenstadstuinfair, is nog het mooiste van alles …

Verder lopen de mensen verdwaasd door de stad, zich afvragend of er nog iets wordt gedaan aan de viering van de Bevrijding. De winkels zijn (gelukkig) dicht, dus veel mensen zijn onthand. Uit de bezoekersstatistieken van Hoorngids, vooral aangestuurd door Google-zoek-activiteiten, blijkt dat dezer dagen massaal wordt gezocht naar activiteiten in Hoorn op Bevrijdingsdag. Men zal alleen een plantjesmarkt en Fiets-Finish kunnen achterhalen. Zo viert Hoorn deze dag.

Terwijl  juist dit jaar de stichting ‘Het Hoorns Comité 40-45’ meer activiteiten dan ooit heeft georganiseerd, valt er op Bevrijdingsdag niets passends te beleven. Er zijn in deze periode tentoonstellingen, voorstellingen, wandelingen, boeken, etc. Maar Bevrijdingsdag wordt in mijn stad niet gevierd! Was het de afgelopen jaren dan beter? Niet echt, toen meende men amateur-hardrockbandjes en hupsende kinderen op een podium te moeten plaatsen, ook niet echt geslaagd. En was er een mini-Koninginnedag met tien kraampjes waar oude zolder-prullaria werd aangeboden. Ronduit zielig dus.

Er was overigens een prima voorstel voor een betere invulling van Bevrijdingsdag 2010 gedaan: Op 3 juli 2009 stuurden Eric van de Beek en Roger Tonnaer van de Fractie Tonnaer een brief aan B&W van Hoorn. Zij schreven toen o.a.:
“Wij vragen het College vanaf volgend jaar te zorgen voor een meer passende viering van 5 mei. Temeer daar 5 mei 2010 een Nationale Feestdag is. …. De gemeente Hoorn zou zich kunnen onderscheiden van andere gemeenten (die op bevrijdingsfestivals vaak uitsluitend eigentijdse acts presenteren) door een professionele band te laten spelen die het swingende geluid laat horen dat de bevrijders van ons land met zich mee brachten: de bigband-sound van orkesten als Glenn Miller, Benny Goodman, Tommy Dorsey en Count Basie.”

Dit voorstel is door het College simpelweg ongemotiveerd in de prullenbak gemieterd!

En dus gebeurde er niets passends op Bevrijdingsdag 2010 in Hoorn. Terwijl we honderdduizenden euro’s uitgeven aan kunst, cultuur en toerisme. Terwijl we prat gaan op onze toeristische uitstraling. Terwijl we ten stadhuize altijd een mening over Vrede, Oorlog en Vrijheid hebben.

Ik rond af. Laat ik mij op de avond van Bevrijdingsdag 2010 niet te druk maken. Laat ik in stilte stilstaan bij de bevrijding van ons land 65 jaar geleden. Stilstaan bij mijn familie die er voor heeft geknokt. Vandaag, precies 65 jaar geleden mochten mijn vader en oom, en enkele andere leden van de Knokploeg, de zeer foute burgemeester van Hoorn, J.P. Zondervan, naar het Oostereiland brengen.

En ik zal vannacht denken aan een andere Hoornse Vrijheidsstrijder: VVD-raadslid Harry van Lunteren, waarmee ik een aantal prachtige zaken hebben mogen realiseren. Hij overleed deze nacht van 5 mei een jaar geleden op 53-jarige leeftijd. Donderdagavond staan we daarbij stil in het tijdelijke “Harry’s Café”.

W’ll meet again !
Kah-Wam-Da-Meh


Hans Stuijfbergen

We’ll meet again, don’t know where, don’t know when
But I’m sure we’ll meet again some sunny day
Keep smiling through, just the way you used to do
Till the blue skies chase the dark clouds far away

Now, won’t you please say ”Hello” to the folks that I know
Tell ’em it won’t be long
’cause they’d be happy to know that when you saw me go
I was singing this song

We’ll meet again, don’t know where, don’t know when
But I’m sure we’ll meet again some sunny day

Reacties
Reactie: (wij-van-ons)
9-5-2010, 21:27
Matthijs 7-5-2010 10:03:32....;
Met z’n allen dus. Comite oprichten, de typische commerciele evenementenmensen die al jaren hetzelfde kunstje in Hoorn doen een keer overslaan en gaan...
=========
Nou, daar zegt u ware woorden. Weer meer van hetzelfde zit niemand op te wachten, wat een waardeloos bureau (en duur).
Gladde praatjesmakers!
Kijk naar de Stadsfeesten, hoe mooi het kan zijn, zonder die gladde boyz en girlz.

Reactie: (Lucas)
9-5-2010, 15:36
Ik ben wel benieuwd naar de reactie van het bestuur van het Comité 40-45 en de Wethouder van Evenementen (bij wie zit dat in de portefeuille) op de hier geplaatste column en reacties...

Reactie: (danny)
8-5-2010, 19:41
als je van een ieder verlangt te herdenken en dat met respect te doen, moet je een ieder ook laten vieren.
horeca en burgerinitiatief en de gemeente die alleen maar hoeft toe te stemmen en te faciliteren.
het kan zo simpel zijn

Reactie: (robbie.)
7-5-2010, 12:42
Koninginnedag afschaffen en alles concentreren op Bevrijdingsdag. Kompleet met vrijmarkt, bevrijdingsfeesten en na afloop een vuurwerk. Dat is de juiste omlijsting van een dag waarop we de bevrijding vieren van het nazi-regime. De von Amsbergjes moeten hun uitje met koekhappen en zaklopen dan maar vieren in de achtertuin van paleis Noordeinde, met het gangstermeisje en het pampaprinsesje als jurylid.

Reactie: (Matthijs)
7-5-2010, 10:03
Paar dingen. "Bijna iedereen" is in de huidige opzet niet vrij hoor. Dat is wellicht een beetje sectordeformatie. Er mag echter best wat leukers gedaan worden in Hoorn. Ik zie de gemeente daarin vooral als facilitator, niet als participant. Kortom: beoordelen en toestemming geven. Het initiatief moet bij de burger en de ondernemer liggen. Een feestje vier jezelf, wordt niet voor je gevierd. Bovendien hebben we de komende jaren van overheidswege geen geld, heb ik weleens begrepen... Met z’n allen dus. Comite oprichten, de typische commerciele evenementenmensen die al jaren hetzelfde kunstje in Hoorn doen een keer overslaan en gaan...

Reactie: (Bob)
7-5-2010, 08:35
Ik sluit me geheel aan bij dit artikel!Het is inderdaad van de zotte dat er helemaal niets te doen is tijdens bevrijdingsdag,buiten een commercieël marktje in de binnenstad.Ook ik liep met de kinders door Hoorn en zij hadden het idee dat bevrijdingsdag een markt in tuinspullen inhield..Je wordt doodgegooid met spotjes over gedenken en vieren,maar als het puntje bij paaltje komt is het enige wat we vieren een markt met tuinrommel..Een gemiste kans weer voor de gemeente Hoorn.Mocht 5 Mei een jaarlijkse feestdag worden(dit moet mijns inziens),dan hoop ik van ganser harte dat men hier op inspeelt en dat we ook aan de jeugd door kunnen geven waarom deze dag bestaat!

Reactie: (Lucas)
6-5-2010, 17:05
In NRC stond dinsdag 4 mei nog een mooi commentaar over "De zin van 4 en 5 mei". Uiteraard werd het voorbeeld van Selma Engel-Wijnberg aangehaald, die zo slecht behandeld werd na haar terugkeer uit kamp Sobibor. Een van de functies van de jaarlijkse herdenking en viering van de Bevrijding is om stil te staan bij vraagstukken van goed en kwaad. "(...) maar ook met die even onvermijdelijke als onbeantwoordbare vraag: hoe zou ik me hebben gedragen in de oorlog? De vele studies over de grijstinten tussen het zwart en wit - het schema dat lang de historiografie van Nederland heeft bepaald - voeden die ongemakkelijke vraag." En op 5 mei kunnen we denken aan de bevrijding of de actualiteit van het begrip vrijheid. De NRC redacteur verwijst nog naar het Duitse begrip MAHNMAL, een treffend woord voor gedenkteken. De vierde en vijfde mei zijn nog altijd geen afgesloten geschiedenis, maar uiteingen van het verleden.

Maar we hebben in Hoorn al eerder een bevrijdingsdag gehad, toen begin maart de Stalinisten van de Hoornse PvdA een eneorme rotschop kregen van de kiezers. Dus laten we genieten van de "Praagse Lente" die dat in Hoorn opgeleverd heeft. En wellicht eens een zuivering houden in alle organisaties in Hoorn waar deze Stalinisten nog in bestuurtjes en raden van toezicht zitten...

Reactie: (ruud van Vliet)
6-5-2010, 15:32
ho, ho,
Niet weer gelijk de gemeente afschrijven we hebben nu wel wat actievere leden dan voorheen op de nieuwe steen (nou dat hoop ik) Wel is het jammer dat het inderdaad wat triest is op een bevrijdings dag is in onze stad.er zou meer moeten gebeuren dat is een feit. jammer is dat hier weer gelijk geroepen word dat we dat met de horeca moeten doen.... jammer omdat die bedrijfstak dan wel wil sponsoren..... maar ook veel voor het zeggen wil hebben. en zo zijn de stadsfeesten van een in het begin een geweldig intiem sfeervol gemeenschaps feest, uitgegroeid tot een hopeloos slecht amateurs concert waar je geregeld plaatsvervangende schaamte dan wel kromme tenen van krijgt. veul voor woinig dat ook goinig zullen ze zeggen....de organisatoren maar mochten er ideeen zijn? om iets "moois" van de bevrijdings dag te maken? ik doe zeker mee, (ja zelfs sponsoring) maar wel echt iets moois! ik heb echt mijn buik wel vol van de armoedige kaasmarkten en stadsfeesten.
ik hoop dan ook dat de nieuwste attractie speeldag.nl wel zijn ziel zal kunnen behouden!



Reactie: (Karel)
6-5-2010, 14:09
Dit is typische Hoornse bekrompenheid ald het om activiteiten in deze stad.
De stad gaat roept regelmatig dat het de westfriese hoofdstad wil zijn. In dat opzicht wordt het eens tijd dat er een cultuuromslag gaat plaatsvinden. Op deze manier maak je Hoorn als stad nog meer belachelijker als het al is....

Reactie: (Bolus de Beer)
6-5-2010, 09:44
Beste Sebastiaan, dan moet de gemeente hier ook wel toestemming voor geven. Wat ik altijd heb gehoord is dat die juist zo moeilijk doen.

Reactie: (Sebastiaan)
5-5-2010, 23:34
Laten wij dan als creatievelingen in de stad Hoorn, waar ook zoveel MUZIKAAL TALENT is, dan voor volgend jaar zelf een alternatief programma in elkaar zetten. Dan zijn we tenminste positef bezig. Ik denk gewoon een kwastie van in onze creatieve kennissenkring de agenda’s trekken en iets op poten zetten, eventueel samen met de horeca. Als signaal naar de Hoornse politiek...