De Hoornse gemeenteraad heeft een drankprobleem

13-6-2010 COLUMN Betuttelend Hoorn is de weg volkomen kwijt

COLUMN
HOORN - Dat onze volksvertegenwoordigers in de Hoornse gemeenteraad moeilijk met drank om kunnen gaan is algemeen bekend. Niet dat u ze massaal in de goot zult aantreffen of dat ze jenever drinken in plaats van koffie en thee. Ook na vergaderingen valt het alcoholgebruik tegenwoordig mee. Het is ook niet zo dat ze nog meer drinken dan de Westfriese jeugd die volgens sommige napraters het meest drinken van alle jongeren in heel Europa… Nee, waar ik op doel met dit drankprobleem heeft te maken met besluiten rond de horeca. Dit zwalkende onnavolgbare beleid doet je bijna naar de fles grijpen om deze in één teug leeg te drinken.

En ik doel met het drankprobleem van de Hoornse gemeenteraad niet alleen op de beschamende vertoningen rond de invoering van het 00.00-besluit. Waarbij raadsleden in- en extern zo onder druk zijn gezet, dat van een legaal genomen raadsbesluit geen sprake kan zijn geweest. Dat na de gemeenteraadsverkiezingen het besluit halfslachtig is teruggedraaid (de avondklok ging naar 01.00 uur), is een heel klein vies pleistertje op de gapende wond. Maar zelfs daar wil ik het nu niet over hebben…

Wel Theetuin
Nee, deze keer ben ik getroffen door een ander Hoorns drankprobleempje. Burgemeester en wethouders van Hoorn hebben, in al hun wijsheid, besloten Stichting Philadelphia de exploitatie van een theetuin in de tuin van het Statenlogement (het oude stadhuis aan de Nieuwstraat en Nieuwsteeg) te gunnen. Stichting Philadelphia exploiteert ook het restaurantcafé Ridderikhoff op de Rode Steen waarbij de bediening ook in handen van mensen met een verstandelijke beperking is. Helaas weten de huidige gebruikers van het oude stadhuis weinig of niets van de plannen en hebben horeca-ondernemers in onze stad niet eens de mogelijkheid gekregen om na te denken over een commerciële exploitatie. En dus krijgt nu een zwaar gesubsidieerde instelling de kans om hier een theetuin te runnen.

Geen Theetuin
Nog gekker is het besluit van B&W omdat recent een leuk particulier initiatief voor een kleinschalige theetuin in een hofje aan het Munnickenveld door de gemeente van het theetafeltje is geveegd. Terecht schreef d66-voorman Arthur Helling in januari onder de titel “Om de theetuin geleid” over deze Theetuin-kwestie: “Joop Willems heeft zich verslikt in zijn eigen kopje thee. Als braaf burger heeft hij zijn voornemen – om zijn prachtig opgezette tuin aan het Munnickenveld te tonen aan geïnteresseerd publiek door er een kopje koffie en thee te schenken – netjes gemeld bij de gemeente. Goede burgerzin, belangeloos, misschien zelfs met een vleugje idealisme, dat moet toch wel beloond worden zou je zeggen? Maar de lokale politiek schiet gelijk weer in de kramp. Het lijkt wel of men met goedwillende initiatieven niet kan omgaan.”

Raadsleden, word wakker!
Heer Helling heeft helemaal gelijk over die kramp: De gemeente Hoorn reageert ronduit kleinzielig op dit initiatief van enkele burgers. En terwijl hun theetuin simpelweg wordt verboden, krijgt de Stichting Philadelphia wederom de vrije hand. Misschien had Joop Willems moeten melden dat zijn geestelijke vermogens, en die van zijn vrouw, zomaar drastisch achteruit waren gegaan… In ieder geval is de kwestie Statenpoort vs Munnickenveld genoeg aanleiding tot het wakker worden van Hoornse raadsleden. Het zou mij niets verbazen als de D66-fractie hier vragen over gaat stellen aan het College. En anders een andere wakkere fractie.

Citroentje met zout
Maar er is nog meer ‘drankmisbruik’ in onze gemeente. In al zijn wijsheid heeft onze gemeenteraad besloten dat vrijwel nergens meer alcohol genuttigd mag worden. Zelfs de oudenvandagen mogen voor, tijdens of na het biljarten in hun buurthuis geen ‘jonkie’ meer nuttigen, nee zelfs een advocaatje is uit den boze! Terwijl het sigaartje ook al niet meer mag. Leuker kunnen we het niet maken voor onze oudjes.

Raadsleden weten niets
Met een grote meerderheid hebben onze volksvertegenwoordigers tijdens de raadsvergadering van 15 december 2009 ingestemd met deze vorm van oudjes pesten. Misschien hebben ze niet opgelet en de stukken niet goed gelezen, maar het resultaat is in ieder geval dat in onze buurthuizen/wijkcentra de bezoeker tijdens de ouderensoos, klaverjas of na de vergadering van het OLK geen borreltje of citroenlikeurtje meer mag drinken. Lees ook het verslag van het Overleg Leefbaarheid Kersenboogerd (OLK) van 9 juni op deze site! Daar is te lezen dat het “voor de aanwezige raadsleden nieuw beleid is dat ze nog niet kennen”… Daar wordt ik niet vrolijk van…

Al Capone of heupflesjes?
Is er nog een oplossing? Staat er eindelijk een Hoornse Al Capone op die het drankgebruik in onze stad via achterdeurtjes weet te herstellen? Gaan we dezelfde hypocriete kant op als bij de Coffeeshops waar bij de achterdeur van alles wordt toegestaan? Moeten de ouderen in onze stad maar van een heupflesje (ook wel ‘platvink’ genoemd) worden voorzien zodat ze stiekem een borreltje kunnen nuttigen? Wie het weet mag het zeggen. 

We zijn in ieder geval nog steeds de stad met de beste slogan in heel Nederland: “Hoorn moet je voelen!”.

Hans Stuijfbergen


 

Reacties
Reactie: (kees boots)
2-7-2010, 17:12
@Rene kijk:
Raadslid van een gemeente met 60.001-80.000 inwoners

Vergoeding per maand: € 1.214,48
Onkostenvergoeding per maand (bij fictieve dienstbetrekking): € 139,27 (€ 289,96)
Vergoeding per vergadering: € 87,54

Reactie: (Rene)
2-7-2010, 13:17
@kees boots. Raadsleden krijgen geen vergoeding voor een bezochte vergadering, het bedrag wat jij noemt is de vergoeding voor commisieleden (niet-raadsleden) per bezochte vergadering waarin zij daadwerkelijk het woord voeren

Reactie: (kees boots)
2-7-2010, 00:02
Het is toch algemeen bekent dat raadsleden er voor de opvulling zijn om toch de indruk te wekken dat er toezicht is op het beleid van de wethouders, maar mag je verwachten dat een raadslid de stukken die besproken worden in de raadsvergadering van te voren doorleest voor dat luttelle bedrag van plusminus 1400 euro per maand netto en natuurlijk zijn ze wel bij een vergadering aanwezig want in die paar uurtjes strijken ze toch mooi 87.54 euro op.

Reactie: (Lucas)
1-7-2010, 23:31
Zijn er van de politici die er in december 2009 bij zaten toen de borrel in het wijkcentrum verboden werd (mevrouw Mollema van het CDA, de heer Bruijns van de PvdA, de heer De Meij van de VVD) al opgestaan om deze wantoestand aan de orde te stellen ???

Reactie: (Sebastiaan)
22-6-2010, 13:04
Ik beoogde met het plaatsen van nieuws uit de Kersenboogerd ook te laten zien dat er leven in Hoorn is BUITEN de singels van de Binnenstad. Ook omdat er wel eens iets positiefs te melden is over de Stad hoorn of de Wijk Kersenboogerd. Wel hoop ik dat we in het nieuwe seizoen wat meer inhoudelijke discussie kunnen voeren, want afgelopen seizoen waren er wel heel veel presentaties. Maar ik denk dat toekomstige bezuinigingsvoorstellen de tongen wel los zullen maken.

Ik deel de verontwaardiging over de betutteling van de oudere borreldrinker, ofschoon ik weet dat de alcholproblematiek onder ouderen groeiende is (onderzoeken van o.a. Brijder en Trimbos).

Het initiatief van de Theetuin in het Statenlogement juich ik - net als Cees Franke en Judith de Jong - toe. Wellicht dat ik er zaterdag a.s. een kopje ga nuttigen in de tijd tussen de Architectuurfietstocht en de Botox-expo van René van Leeuwen.

Verder heb ik nog geen politici of raadsfracties gehoord over de mogelijkheid tot het drinken van borreltjes door ouderen in de Wijkcentra. Een taak voor het CDA?

Reactie: (Frits)
16-6-2010, 21:32
@Cees Franke, Goed dat je reageert en beterschap. Neem een opkikkertje (cognacje) nu het nog kan.
Je schreef: "Wat de borrel voor ouderen betreft. Daar ga ik niet ellenlang over discussiëren. Geef ze een borrel en een sigaar."

Jammer dat ook jouw D66 heeft ingestemd met de regel dat oudjes geen borrel meer mogen drinken in bv een buurthuis. Ook jullie gingen accoord met de "Drank- en Horecaverordening 2010"...

Zwak dat D66 niet meer opkomt voor de theetuin van Willems. "Omdat daar geen horecabestemming op zit..." Nee, vreemd dat een privetuin dit niet heeft.

Reactie: (Cees Franke)
16-6-2010, 19:28

Beste Lucas ( Nicknamevan...?) ik ben soms hooghartig, ook arrogant zo u wil. Hoewel ik daar zelf genuanceerder over denk word ik daar soms van beticht. Ook in uw schrijfsel. Misschien helpt het u wat milder te worden in uw oordeel als  ik u zeg ziek te zijn.
Maar ik begrijp dat Hoorngids niet zonder mijn onvolprezen mening kan. Dus extra aspirine en ..  
De theetuin in de Statenpoort juich ikvan harte toe. Sterker nog het was mijn eigen idee toen we als huurders onze positie bepaalden tegenover het standpunt van de toenmalige raad. We hebben toen onze ideeën gepresenteerd aan o.a.  toenmalig wethouder Cilia van Weel,en wijlen Harry van Lunteren.
Verschil met Joop Willems is dat er al een horecabestemming (exacte omschrijving ken ik
nu niet) rust op de Statenpoort.
D66 is er een voorstander van. Is er ook niet verdeeld over. 
Wat de communicatie betreft heb ik van de huidige huurders begrepen dat dat dat wel water beter kon.
Kunnen we misschien tevreden zijn met het feit dat de historische tuin en het Statenlogement iets toegankelijker wordt voor publiek? Ik in ieder geval wel.
Wat de borrel voor ouderen betreft. Daar ga ik niet ellenlang over discussiëren. Geef ze een borrel en een sigaar. 
Ik ga weer plat (niet van de drank maar van de koorts)    
   

Reactie: (robbie.)
16-6-2010, 09:36
@Sebastiaan,
Logisch dat mevrouw de Jong enthousiast is.De PVDA bejubelt meer overheidsinitiatieven dan de initiatieven van de vrije markt.Het zit van oudsher in de genen.Enige tijd geleden is er commotie ontstaan onder de commerciele huurders van de Statenpoort.Cees Franke die er met zijn communicatiebedrijf een onderkomen had, kan er misschien op deze site over vertellen. Kan ie gelijk het D’66 standpunt over de Statenppoort, haar functie en de Theetuin neerpennen. Ik nodig Cees graag uit.

Reactie: (Sebastiaan)
16-6-2010, 00:41
Mevrouw Judith de Jong was vanavond heel enthousiast over de Theetuin in het Statenlogement (ze stond end vorig jaar nog in de krant als één van de ondersteunende politici), zij vroeg echter aandacht voor de slechte communicatie over deze Theethuin met de overige gebruikers van het Statenlogement. Het schijnt namelijk dat er al thee gedronken kan worden (zaterdag a.s. maar eens een kijkje nemen). Een minpuntje voor dit "College van de Communicatie", aldus Judith. LIVE gehoord op Radio Hoorn !!!

Reactie: (Truus)
15-6-2010, 16:54
Ik wil de gemeente juist bedanken voor hun geweldige beleid, goedkopere zuip keten en asbak op tafel en geen sluitingstijden, er komen er nog steeds bij en er word niets tegen gedaan!

Dus ik ben wel tevreden, want zonder regels kan het dus goedkoper en beter!

Reactie: (robbie.)
15-6-2010, 16:47
Redactie, is dit een ilustratie uit het sprookjesboek van Tante Pau? Zo ja, waar kan ik het boek krijgen, ik ben er al tijden naar op zoek.

Reactie: (robbie.)
15-6-2010, 16:43
Gemeenteraadsleden gebruiken bijna altijd het stopzinnetje "het is een democratisch genomen besluit en daar komen we niet op terug".Discussie gesloten.

Reactie: (Lucas)
15-6-2010, 14:28
Nog geen reacties op de column van Stuijfbergen van heren Franke, Helling, Van der Tuijn of De Meij, noch van mevrouw Van der Meij. De Hoornse politiek hult zich in stilzwijgen. Angstvallig of hooghartig?

Reactie: (robbie.)
14-6-2010, 18:40
@artiest,
Het zure in het stukje van Hans van Stuijfbergen kan ik niet ontdekken. Hij heeft het terecht over de sluipende betutteling in de Gemeente Hoorn. Weet u wat ik echt zuur vind? Dat u ouderen het plezier ontzegt om bij een biljartje of kaartje een borreltje of biertje te drinken. Voor veel ouderen is het hun enige uitje in een week.

Reactie: (gerard)
14-6-2010, 16:47
Ach, misschien beter dat ouderen net als de jongeren gewoon in een ongesubsidieerde instelling kunnen gaan biljarten of klaverjassen? Kunnen ze drinken wat ze willen.
Trouwens, ook met de restaurants in de verzorgingshuizen en in Lindendael is niets mis. Ook lekker goedkoop. Wie gaat er een collecte houden voor een biljart in het restaurant van Lindendael?

Ook een mooie besparingskans voor de gemeente overigens: geef Lindendael, Avondlicht, Westerhaven enzovoorts een biljarttafel, en de buurthuizen kunnen dicht.

Reactie: (artiest)
14-6-2010, 16:38
Beste mr H. Stuijfbergen. Wat een zuur stukje. Misschien is het grote aantal nieuwe raadsleden debet aan het gebrekkige historischebesef?
Wat mij betreft word er in geen enkel buurthuis of sportkantine meer iets gedronken. Het zelfde geld trouwens voor het stadhuis!

Reactie: (Ton)
14-6-2010, 10:39
Prima column, Hans.

Reactie: (Derek the Fox)
13-6-2010, 22:19
Ondertussen mag de Hoornsejeugd nog steeds ongegeneerd wodka, whisky en bier nuttigen op hangplekken buiten de alcoholvrije zones!
Tijd voor een alcoholverbod voor de gehel gemeente Hoorn!

Reactie: (Lucas)
13-6-2010, 21:54
Hoorn moet je voelen! In je hoofd! Want hier krijg je toch een kater van!

Ik was niet blij met die horecalobby ronde de gemeenteraadsverkiezing (sorry, heer Mutter), maar de politici wisten dus ook niet waar ze mee bezig zijn. Als goed politicus weet je toch wat de consequenties zijn van je raadsbesluiten? Het zegt trouwens ook iets over de selectiecriteria van de politieke partijen. Met de PvdA als slecht voorbeeld: de politici moeten wel de krant halen, ter meerdere glorie van De Partij en haar Politbureau, maar als Een Grote Leidsman iets beweert, gaan We daar pas tegenin als Die Grote Leidsman geen wethouder meer is (heer Bruijns en de Kwestie van de IJsbaan).

Reactie: (robbie.)
13-6-2010, 20:26
Helemaal mee eens.De avondklok voor jongeren, de middagklok voor senioren.De betutteling en vertrutting begint in Hoorn groteske vormen aan te nemen.Liberalen en vrijzinnigen moeten hiertegen met kracht protesteren, terugdraaien al die bekneveling, anders ben je geen knip voor je liberale neus waard.In het college-akkoord staat met fiere woorden geschreven dat maatschappelijke initiatieven worden gewaardeerd. Gewaardeerd betekent nog niet beloond. Vraag maar aan Joop Willems en zijn vrouw

Reactie: (martin mutter)
13-6-2010, 20:16
Hans, misschien kunnen ze beter de hele horeca overnemen. Zijn ze van een hoop gezeur af en kunnen de tijden na eigen believen ingevuld worden evenals wat wel en niet kan.
En, bij sommige zaken kunnen ze de leiding en personeel gewoon handhaven. Deze vallen met gemak onder de doelgroep van philadelphia.