Levensgevaarlijke situaties door fietsers op Willemsweg en Provinciale Weg

21-6-2010

HOORN - Nu er vanwege het zomerseizoen geregeld groepen fietsers door onze regio trekken, ontstaan op de Willemsweg en Provinciale Weg dagelijks levensgevaarlijke situaties. Vanwege de jarenlange werkzaamheden voor de ophoging van de IJsselmeerdijk is deze langere tijd afgesloten en kiezen veel fietsers voor de rijbaan. Fietsers uit binnen- en buitenland negeren massaal de omleidingsborden en mengen zich tussen het autoverkeer.
 
Al twee jaar werkt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn. Tot 2012 wordt de dijk verhoogd om deze weer veilig te maken voor de komende decennia. De langdurige overlast en afsluiting is voor veel ondernemers bij de dijk een ramp, maar het fietsverkeer tussen de auto’s moet volgens velen binnenkort wel bijna tot ongevallen leiden.

Automobilisten die vaak over de Willemsweg en de Provinciale Weg ter hoogte van industrieterrein Hoorn80 rijden, noemen de situatie levensgevaarlijk. Deze maandagochtend reden verschillende grote groepen fietsers weer over de Willemsweg. Andere groepen fietsers staan stil ter hoogte van de Oosterpoort en de stoplichten bij Hoorn80 en zijn overduidelijk aan het twijfelen. Welke route volgen we? En als men dan andere fietsers over de Willensweg en Provinciale Weg ziet rijden, volgen zij vaak ook.

De omleiding (van 3 jaar!) wordt wel met borden aangegeven maar is voor velen onduidelijk of blijkbaar te veel omrijden. Massaal worden de borden genegeerd en kiezen fietsers voor de rijbaan. Ook zijn afzettingsborden vaak omgevallen (ongeduwd?) of zijn borden verdraaid en hekken verwijderd.

Inmiddels maken ook steeds meer (ongeduldige?) fietsers en wandelaars gebruik van de dijk tussen Hoorn en Schellinkhout en glibberen ze illegaal over het steengruis.


Reacties
Reactie: (martien roelofs)
26-9-2010, 13:16
Ik denk dat we er eens actiever in zouden moeten gaan zitten. Ik weet niet of de plaatselijke fietsersbond al ingeschakeld is maar bij de ANWB had (bij auto’s) de telefoon al roodgloeiend gestaan. Ik denk zelfs dat het dan niet eens gebeurt was. Fietsers redden zich toch wel zo denkt menig overheids"dienaar".
Ik kwam er drie weken geleden ook langs (onderweg van Purmerend naar de Kersenoogerd) en het is inderdaad "triest".
Ik ga er maar zelf eens over "in de mail". Tip: zoek ze op: waterschap, fietsersbond, gemeente en bestook ze met mails. (net al ik) Dat helpt !
Martien Roelofs, Provinciaal Vertegenwoordiger Fietserbond


Reactie: (Bob)
22-6-2010, 07:15
Het klopt inderdaad dat er al geruime tijd niets meer gedaan wordt.Het lijkt erop dat de gemeente/waterschap concentratieproblemen hebben en van de hak op de tak springen.Ze beginnen ergens aan en laten het dan liggen om vervolgens aan het volgende project te beginnen.Dit leidt dan tot grote ergenis onder de burgers die steeds meer bouwputten zien en niets afgemaakt zien worden.Dan hebben we het nog niet over de projecten die allang geleden gestart hadden moeten worden,maar waar nog steeds niet mee begonnen is.

Reactie: (Renata)
21-6-2010, 18:49
Ik moet bekennen: ik rij ook wel eens met mijn brommer op de Willemsweg om naar het tankstation TOTAL te gaan. Ik trek me idd ook niets aan van de omleidingen. Waarom? omdat idd we de laatste tijd NOOIT iemand zien werken daar. Het duurt gewoon te lang en mijn ogen onnodig te lang. daarnaast vind ik de situatie IN de oosterpoort ook erg gevaarlijk. Kom ik van de kleine Oost af en ga die helling af richting oosterpoort dan is niet te zien of daar wanderlaars/fietsers zijn. Ik rij al erg langzaam, maar ik kan me zo voorstellen dat daar toch ook binnenkort ongelukken gaan gebeuren. het alternatief is dus ook slecht en onveilig.

Reactie: (Lucas)
21-6-2010, 15:55
Volgens mij heeft Fractie Tonnaer hier tijdens de campagne ook uitspraken over gedaan. Een mooie gelegenheid voor Roger om daadkracht te laten zien, als het om verkeer en de veiligheid van fietsers gaat. En wie schrijft de bekeuring uit voor het Waterschap, vanwege het laten voortbestaan van een onveilige situatie?

Het Waterschap (of is het Hoogheemraadschap?) kapte ook al anderhalf jaar te vroeg de mooie bomen langs de dijk. Stompzinniger kan je niet zijn!

Reactie: (yvon)
21-6-2010, 15:49
ik heb er nog nooit iemand zien werken ik snap ook niet wat de dijk verhogen met het fietspad heeft te maken en die weg naar hrn 80 is een crime de gaten en hobbels zitten in de weg doe daar eens wat aan maak dat fietspad af en asfalteer die weg eens opnieuw

Reactie: (ikke)
21-6-2010, 14:13
Het is toch ook te zot voor woorden dat het fietspad al zolang buiten gebruik is. Ik kan me daar ook vreselijk aan storen. Het heeft in 1e instantie niets met de dijkverhoging te maken. Misschien dat het fietspad aan een opknapbeurt toe was, maar maak dan eerst het ene af voor je aan het andere begint.
Je ziet er inderdaad nooit iemand aan werken, het ligt er als verloren bij terwijl het een veelgebruikt fietspad was.
Gemeente Hoorn: doe hier eens iets aan!

Reactie: (horinees)
21-6-2010, 13:57
Hoorn en het Waterschap moeten zich schamen.

Het toont het failliet van onze niet slagvaardige overheden aan, veel kwebbelen en intussen de voortgang frustreren. Slechte planning en altijd hogere kosten.
In plaats van door te werken teut men maar wat. De dijk tussen het Kleine Oost en Hoorn80 is al veel te lang afgesloten, de fietspaden naast de Willemsweg liggen er al veel te lang overhoop gehaald bij. En je ziet er zelden iemand aan het werk! Het is een schande!
En maar ’’overleggen’’......

Wat mij betreft hebben die fietsers groot gelijk -al is en blijft het levensgevaarlijk.
Het maakt onze geliefde overheid echter niets uit, de staatskas kan lekker met boetes worden gespekt.