Smartlappenfestival op acht locaties in binnenstad

26-6-2010

HOORN – Stichting Evenementen Stad Hoorn is er al geruime tijd klaar voor, de voorbereidingen van het jaarlijks terugkerende smartlappen festival zijn rond. Zondag 27 juniis het huilen geblazen in de Hoornse binnenstad.

Het festival is in den lande een welkome aanvulling als het om wedstrijdverband gaat, Er wordt dan ook gestreden om de vel begeerde Hoornse Bokaal. Vele koren hebben zich in december al aangemeld omdat ze er graag bij willen zijn, 20 koren komen hoorn bezoeken, zo’n kleine 800 koorleden van de 20 koren hebben er zin in en gaan ervoor zorgen dat het weer een groot meezingfeest wordt in de stad. Nu al weer voor het derde jaar

Deelnemende Koren
1
eilandspolderkoor
De Rijp
2
snijderkoor
Hoogwoud
3
om te huilen
Hoorn
4
vergeet je verdriet
Huizen
5
broekerhaven
Bovenkarspel
6
koor middelie
Middelie
7
s.l.k.de blaeders
Blaricum
8
ontroerend goed
Wormeveer
9
Smart en Zo
Kraggenburg
10
bergenveerhuiskoor
Bergen 11
t’ bonte levenslied
purmerend
12
s.l.k.waarland
Waarland
13
havenstraatzangers
Zijdewind
14
schermer s.l.k.
Stompetoren
15
een lach en een traan
Dronten
16
ladies melody
Noordwijkerhout
17
dolarosa
Heemskerk
18
leed vermaak
Enkhuizen
19
s.l.k.swaegh
Zwaag
20
berkensmart
Berkhout

Om het festival te organiseren is er jaarlijks nogal wat geld nodig ,wij zijn dan ook blij dat vele horeca bedrijven, middenstand en BSM uit Hoorn ons hierbij helpt d.m.v sponsoring.

Deelnemende sponsoren zijn
B.S.M Fa Wit aannemer
Baas en Co Keizerskroon
Schippershuis Charlie’s
De klinker Hemels
Café viera La Marquise
Huis Verloren Melangerie
De paardenstal Lotus chinees
De Hoofdtoren De volendammer
Rode Kip De Stadskroeg
In de Verleden tijd Snackbar t hoofd
Parlevliet visboer Hema
Oosterkerk

De evenementen commissie van Stichting Evenementen Stad Hoorn(SESH) onder leiding van John Maijers is druk bezig geweest om het festival neer te zetten zoals we dat graag willen. Een feestelijke dag met heel veel zang en muziek. Met medewerking van de vele vrijwilligers van SESH gaan we er een mooie dag van maken Aldus algemeen coördinator van SESH Frans van Luit.

De twintig smartlappenkoren zullen zondag 27 juni tussen 13.00 en 19.00 uur hun gouden kelen laten horen in de strijd om de Hoornse bokaal. Op acht locaties in het centrum en de haven gaan zij hun liederen ten gehore brengen. Iedereen is uitgenodigd om de deelnemers aan te moedigen en uit volle borst mee te zingen.
De jury, bestaande uit Adrie Braakman ( Hoorn), Hanneke Reijerse(Zaltbommel) en Willem Bakker(Hoorn), gaan de koren beoordelen op uitvoering, uitstraling en presentatie.

Het jurybordes welke geplaatst is op de trap van Huis Verloren daar moeten de koren een tweetal liederen zingen voor het jury die daarmee beoordeeld wie er dit jaar de Hoornse smartlappen Bokaal wint.

De podia’s staan op de volgende locaties
Podia 1
koepoortsplein
Podia 2
breed
Podia 3
Gouw/gedempte nieuwe sloot
Podia 4
Statenpoort
Podia 5
Kerkplein
Podia 6
de roode steen
Podia 7
’t Hoofd
Podia 8
Dubbele Buurt
Jury bordes
Huis verloren

Wisselbeker
Het koor, dat de meeste punten $verzamelt, mag de felbegeerde bokaal in ontvangst mogen nemen. rond 18.15 komen de koren bij elkaar op de Roode steen voor afsluitende samenzang. Om 18.45 uur zal de Hoornse bokaal worden uitgereikt. De koren zullen bekende liederen ten gehore brengen die iedereen, van jong tot oud, kan meezingen!

Reacties
Reactie: (Patricia)
22-6-2017, 13:19
Waarom staat er nergens een tijd op welke locatie, welk koor optreed? Of moet je eerst alle locaties aflopen? Waarom geen duidelijk overzicht., zoals bij de Rock en Roll zondag??

Reactie: (robbie.)
28-6-2010, 11:06
@Matthijs,ik lees dat er 23 sponsors aan het "levensliedfestijn"hebben meegedaan, waarvan 17 horecabedrijven. Da’s meer dan 70%! Me dunkt dat de Hoornse horeca zich weer heeft laten zien.Je stelt een tikkeltje vilein dat je de roeptoeterende horeca-ondernemers op Hoorngids in het rijtje mist.Het zegt niets over hun betrokkenheid bij evenementen in de stad. Wel met emotionele argumenten als: "ïk doe al zoveel, nu effe pas op de plaats of het boeit me niet zo".Vul verder maar in.Het zijn valide argumenten, niks merkwaardigs aan.

Reactie: (Wally Ooms)
28-6-2010, 09:22
@Redactie

Persberichten vallen bij publicatie onder uw verantwoordelijkheid. Wij-vorm eruit, taalfouten eruit, nog een algemene beoordeling en publiceren. Het geeft geen pas om de smartlappen-vrijwilligers daarop aan te vallen.
Die moeten gewoon smartelijk kwelen.

Reactie: (Matthijs)
28-6-2010, 08:53
@Qwartje. Je hebt gelijk hoor. Maar ik zou toch even de kanttekening willen maken dat de uitgever van het medium verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de geplaatste teksten. Als een persbericht integraal wordt doorgeplaatst, is het toch een beetje vragen om problemen; al was het maar uit het oogpunt van consistentie van berichtgeving.

Inhoudelijk: ik blijf het opmerkelijk vinden dat de enige inhoudelijke reacties zich negatief richten op het smartlappenfestival. Ikzelf geef er niet om, maar vind het goed te zien dat er weer wat gebeurt in het dorp, en merkwaardig dat de roeptoeterende horeca-ondernemers op Hoorngids zich niet tot de sponsors mogen rekenen.

Reactie: (Qwartje)
28-6-2010, 04:14

@Frans van Luit

‘Met medewerking van de vele vrijwilligers van SESH gaan we er een mooie dag van maken Aldus algemeen coördinator van SESH Frans van Luit.’

Zoals het fantastisch wervende persbericht @Frans van Luit verwoordde. De geschreven promisse van een dag waar alleen al de zangers en zangeressen - laat staan het publiek - meer dan bedroevend van genoten hebben. Niks mis mee. Ook klimatologisch niet, overigens.

Nu even dupliek op je repliek, @Frans. Je schrijft: ‘Natuurlijk begrijp ik het verhaal van het persbericht en de taal die geschreven is zoals Qwartje heeft verwoord, maar een stichting die het echt moet doen met 100% vrijwilligers heeft ondanks dat ze taaltechnisch af en toe fouten maken, wel even voor de stad Hoorn een mooi en goedkoop evenement neergezet waar we trots op zijn.’ (…) Mocht je onder eigen naam vrijwilliger willen worden bij de pr groep dan ben je van harte welkom, want dan weten we dat het zeker goed komt. (of staan de beste stuurlui toch aan wal?)’

Hoezo: ‘onder eigen naam’? Wie tekende voor dat Neandertalige persbericht? Jij, @Frans? Jij, John Maijers? @Qwartje - die zich gewoon Qwartje acht - reageerde op public relations waar de honden niet eens broodkòrsten van lusten. Vergun even een stuntelstuurman aan de wal te citeer: ‘…een stichting die (…) af en toe fouten maken’.

Mierenneukerij, te drommel. Maar @Frans, mijn waarde: zo goed als de dag in z’n algemeenheid verlopen is, zo goed zou de public relations daar aan voorafgaande moeten zijn.

Getekend, op verzoek: @Qwartje.

Reactie: (Frans van Luit)
27-6-2010, 23:24
Natuurlijk begrijp ik het verhaal van het persbericht en de taal die geschreven is
zoals Qwartje heeft verwoord,
maar een stichting die het echt moet doen met 100% vrijwilligers heeft ondanks dat ze taaltechnisch af en toe fouten maken , wel even voor de stad Hoorn een mooi en goedkoop evenement neergezet waar we trots op zijn.
Mocht je onder eigen naam vrijwilliger willen worden bij de pr groep dan ben je van harte welkom,want dan weten we dat het zeker goed komt. (of staan de beste stuurlui toch aan wal?)
alvast bedankt

Frans van Luit

P.s Graag reactie onder eigen naam

Reactie: (kees boots)
27-6-2010, 21:57
@Robbie je spoort niet en vraag me niet om een verklaring.
En @Matthijs dat was het eerste wat mij ook opviel.

Reactie: (robbie.)
27-6-2010, 21:23
Al jaren verbaas ik me over de populariteit van de smartlap.Wat beweegt vrouwen in de meno-pauze om teksten uit kasteelromannetjes te kwelen? Wat moet ik met mannen met een bollende buik boven de broekriem die vol overgave "Ach vaderlief, toe drink niet meer " zingen? Welke drang zit hier achter? Doe niet zo moeilijk, hoor ik vaak als ik erover begin. Maar wanneer je jezelf zo in vals sentiment wentelt, dan neem je jezelf op oude leeftijd toch niet meer serieus? Dan ben je een zingende clown met een opgedroogd tremelo. Pierrot en August in een omhelzing waarvan ik schaamtranen krijg.

Reactie: (Nomen Nescio)
27-6-2010, 14:36
ja ja heer@Qwartje. En dat alles (teksten en muziek incluis) is ’’uit het leven gegrepen’’;
van mij hoeft het niet zo nodig, maar liefhebbers van dit genre heb je altijd. Ik gun ze een zonnig dagje uit met veel pleizier.
Ik ga straks voetbal zien, al speelt NL nog niet vandaag.

Reactie: (Qwartje)
27-6-2010, 14:10
Hopla. Levensleed onder een schaterende zon. Toonladders van tranen. Aantrekkelijke aandoeningen. Schitterende ongelukken, vertolkt door achthonderd kelen. Voorwaar een ellendig mooi evenement.

Maar wàt een rampzalig stukje tekst uit de koker van de SESH. Normaliter val ik niet zo over ’n enkel verkeerd gespeld woordje. Taal muteert, en uit de context valt doorgaans genoegzaam op te maken wat het geschrevene bedoelt te zeggen. Maar dit, hier boven, is puur ongeïnteresseerde ramschj. Het keyboard, beroerd door een half-analfabeet.

‘Het festival is in den lande een welkome aanvulling als het om wedstrijdverband gaat, Er wordt dan ook gestreden om de vel begeerde Hoornse Bokaal.’ Het stààt er. En alle zangers kwelen firtuoos. ‘Podia’s’…”Podia 1 tot en met Podia 8’… ‘liederen zingen voor het jury die daarmee beoordeeld’… Zelfs de voornaam van een van de drie juryleden is fout gespeld. Punctuatie rammelt. Hoofdletters worden voor het gemak vergeten. Smartlappenkoor Dolorosa heet opeens Dolarosa. Smartlappenkoor De Blaerders heet opeens De Blaeders. En zo voort.

Een smartelijke aanfluiting. Een belediging voor alle deelnemers en sponsoren.

Reactie: (johan)
27-6-2010, 12:24
En wie nog meer koorzang wil genieten kan daarna vanaf 20.00 uur naar Manifesto voor popkoor Amuzement

Reactie: (Matthijs)
27-6-2010, 12:19
Opvallend. Geen van de horecaondernemers die hier niet zelden steen en been klagen over het wat-is-er-te-doen-gehalte van de binnenstad vind ik terug in het lijstje sponsoren. Zijn zeker allemaal dicht vandaag.

Reactie: (Sebastiaan)
27-6-2010, 10:42
Positief nieuws over Hoorn mag ook wel eens een keer! Al dat negativisme over politiek en dat er nooit wat te doen zou zijn in deze stad, daar word ik ook wel moe van...

Dus op naar de binnenstad, te voet of op de fiets (met auto’s gaat men maar weer te snel rijden) en vermaak u met smartlappenkoor, Botox-kunst, op de markt, slenterend door de haven of met een lekker witbiertje (zonder citroen!) op een terrasje in de binnenstad. Oh ja, vanavond om 19:00 uur ook nog een cultureel evenement in de Mariakapel: Music & video’s in de expo "Quiet is the new loud!"...

Reactie: (rianne)
27-6-2010, 08:27
dat moet weer helemaal toppie worden veel plezier van rianne