Partij illegale drank ter overname aangeboden

29-7-2010 COLUMN - ‘Hoorn Gastvrij’ is een gotspe

COLUMN
 
HOORN – Zal Hoorn ooit een gastvrije en klantvriendelijk stad worden? Ik betwijfel het ten zeerste. De lijfspreuk van de ‘hoofdstad’ van West-Friesland wordt wel steeds treffender: “Hoorn moet je voelen”. Letterlijk dan. En dit geldt voor zowel bezoekers als inwoners als ondernemers als instellingen.
 
Ik ga het hier overigens niet hebben over de Welkom-borden die onze stad (als enige in het land inmiddels!) nog steeds niet heeft, ondanks dat ik en anderen er al zo’n tien jaar om vragen. Ik schrijf nu ook niet over dat uit de grond opborrelend paaltje op het West, waardoor we er in slagen om een aantal toeristen in een recordtijd onze stad uit te pesten. (Ga maar eens kijken wat er gebeurt: Auto toerist rijdt over Westerdijk, belandt bij paaltje op het West, kan alleen linksaf en gaat via het Achterom binnen 3 minuten weer onze mooie stad uit. Die zien we nooit meer terug…) Sorry, daar zou ik het niet over hebben. Ook niet over de Onnodige horeca-tijden in ons dorp. Gelukkig is het niet meer warm, stel dat je even na 01.00 uur nog terras zou willen zitten. Nee, ik ga het hebben over de gastvrijheid.

De overtuiging dat Hoorn niet gastvrij is groeit bij mij met de dag. Mijn voornemen om een keer eens positief over mijn geboortestad te schrijven is hedenmiddag weer eens de grond in geboord. Aanleiding voor mijn zoveelste teleurstelling is deze maal een bezoek door twee Hoornse ambtenaren die als extra klusje toezicht houden op de Drank- en Horecawet. Vorig jaar werd ons museum ook al met een bezoek vereerd. Toen werd er een inval door 8 man ambtenaar gedaan en was ik alleen al om die overval laaiend geworden. Nog laaiender was ik over een brief ondertekend door onze burgemeester waarin hij mijn museum betichtte van het houden van een ‘illegaal bedrijfsfeest’ en dreigde met sluiting. Op een vrijdagmiddag in juli  hadden ‘toezichthouders Drank- en Horecavergunning’ geconstateerd dat er ‘werknemers anders dan van het Museum van de Twintigste Eeuw’ aanwezig waren. “Zij constateerden dat rode wijn en bier werd gedronken en dat de barman biertjes aan het tappen was voor de gasten”. Aldus de brief. In mijn zeer uitgebreide schriftelijke reactie hierop heb ik uitgelegd dat die vrijdagmiddag een groep docenten middelbaar onderwijs uit Hoorn een activiteit in het museum hadden en elk na afloop maar liefst 1 consumptiebon hadden en daar koffie of een biertje mee mochten bestellen en dat alles conform onze vergunningen was. Ik vroeg de burgemeester om excuses maar heb nooit meer iets vernomen.

Vandaag (donderdag) dus gelukkig slechts 2 ambtenaren die controleerden of ik een actuele horecavergunning heb voor ons MuseumCafé. Nee, dus. De aanvraag ligt al sinds maart bij de gemeente, meldde ik netjes… In behandeling dus. Al 4 maanden. Ze zagen mijn bevestiging van de aanvraag en zouden het checken. Fijntjes werd ik er nog op geattendeerd dat ik als instelling geen sterke drank meer mocht verkopen en de flessen Cointreau, Grand Marnier, Cognac, Oude Jenever, Whiskey en meer van die mooie flessen direct moest verwijderen. Dat had onze burgemeester immers besloten. Ik riep nog “dat hadden ze ons dan wel eens mogen laten weten”, want we verkopen in ons MuseumCafé conform de vergunning al 15 jaar sterke en minder sterke drank. Hoewel we met de sterke drank wel heeeel lang doen: Af en toe bestelt een bezoeker een ‘lekkere koffie’, een Franse of Italiaanse koffie, met een scheutje lekkers erin dus. Dat mag niet meer dus. Als u dit weekend komt en het codewoord Onno bij onze bar fluistert, krijgt u van ons een gratis sterk drankje in of bij uw koffie! Anders moeten we het weggooien of allemaal zelf opdrinken. Wat dat laatste betreft had ik liever gehad dat we een wijn-verbod hadden gekregen. Komt misschien nog.

Later op de dag vond ik inderdaad een brief van half december waarin de gemeente, nog voor de gemeenteraad had besloten overigens, aankondigde dat er nog meer regeltjes zouden komen. Want men doet wel alsof er minder regelgeving komt, maar de praktijk is aars. Waarom het besloten is, staat niet in de brief, maar er staat wel: “Voor een paracommerciële instelling is het (per 1-1-10) niet toegestaan om sterke drank te schenken.” Punt. Of de Hoornse raadsleden, die allen blindelings accoord zijn gegaan met dit besluit, het weten betwijfel ik. Dat mijn museumbezoekers na 15 jaar zomaar geen Franse of Italiaanse koffie meer mogen drinken is geen ramp, maar het is ook niet gastvrij. Maar die raadsleden hebben er ook voor gezorgd dat oma van 83 en opa van 96 na het leggen van een kaartje of het stoten van een balletje in het buurthuis geen pikketanussie (zie hieronder) meer mogen nuttigen. Wat mij betreft noemen we met ingang van heden de raadsleden in Hoorn dan ook nooit meer ‘volksvertegenwoordiger’.

Wat zal ik blij zijn als we medio 2011 ons MuseumCafé sluiten. We verhuizen met het Museum van de Twintigste Eeuw naar het Oostereiland en exploiteren dan als museum geen horeca meer. Dan hoef ik mij niet meer te verdiepen in het Hoornse horecabeleid en kan ik de horecanota ‘Hoorn Gastvrij’ (toepasselijke titel nietwaar) voortaan links laten liggen. Ter geruststelling: U kunt straks op het Oostereiland  wel iets eten en drinken tijdens uw museumbezoek: Binnendoor loopt u naar het hotel met grandcafé dat door een bedrijf wordt gerund. Sterkte jongens! Ohja, als u voor onze deur het drijvend terras mist. Dat ligt nu bij de buren. We hebben de boot verkocht omdat de stapel bijbehorende papieren te hoog werd. Welkom in Mooi Hoorn.

Hans Stuijfbergen

Een pikketanussie gaat er altijd in,
een pikketanussie maakt je blij van zin
Ik heb geen trek in zo’n Franse Pernod,
dat witte spul krijg je van mij cadeau
En ook die Deense Aquavit, die drink ik van m’n leven niet
In plaats van Wodka, of English Gin
Een pikketanussie, een pikketanussie,
een pikketanussie, dat gaat er altijd in
De één drinkt limonade, een ander drinkt weer wijn
Maar al die zoete spullen zijn zeker niets voor mij
Wordt zoiets aangeboden, bedank ik ied’re keer,
ik hou me bij een dranjie
Een glaasje recht op en neer,
want het liefste word ik teut,
van zo’n Nederlandse neut
Een pikketanussie gaat er altijd in, e
en pikketanussie maakt je blij van zin
Ik heb geen trek in zo’n Franse Pernod,
dat witte spul krijg je van mij cadeau
En ook die Deense Aquavit,
die drink ik van m’n leven niet
In plaats van Wodka, of English Gin
Een pikketanussie, een pikketanussie,
een pikketanussie, dat gaat er altijd in

Reacties
Reactie: (ruud van Vliet)
1-8-2010, 09:59
shame - shame- shame!
Klopt@quartje.
Ik liet mijn brommert omvallen....z’on beetje het lulligste wat je kan overkomen op de roode steen.... (jiffy vergeten) en ja hoor een efteling hielp me het ding weer op beide banden te zetten.
Nou ja, doet hij ook eens een goede daad....
Maar ik schaam me diep! Het zal me hopelijk niet in de sahara gebeuren, daar zijn geen eftelingen .....

Reactie: (Sebastiaan)
31-7-2010, 22:29
Ik heb nog wel een andere bijdrage over hoe gastvrij Hoorn is. Mail ik morgen naar de redactie, na de proefwandeling in het venenlaankwartier (activiteit als Stadsgids, vandaar)...

Reactie: (Qwartje)
31-7-2010, 18:00

@Hans Stuijfbergen @Ruud van Vliet

Waarachtig, @Hans: het werkt. Hedenmiddag had ik een loodsvisje naar het Museum van de Twintigste Eeuw gestuurd. Hij fluisterde de dienstdoende bartender het pikante palindroom ‘Onno… Onno…’ in het oor, en kreeg terstond een glaasje lekker fijns bij de koffie aangeboden. Zeer gastvrij. Zo ging het er ooit aan toe in dit dorp van de Twintigste Eeuw. Morgen van 12.00 tot 17.00 uur dezelfde service, mensen. Stel u in ordentelijke rotten van vier op. Niet dringen. Er is nog zàt.

En @Ruud van Vliet, nu je dit toch leest: door het dorp waart het gerucht dat er vorige week een vroem-vroemvogel met motor-en-al op de kinderhoofdjes van de Roode Steen flikkerde. En dat die ongelukkige toen door een paar toegesnelde sprookjesfiguren op de been geholpen is. Heb jij dat toevallig gezien? Zit wellicht een mooie reportage in.



Reactie: (Truus)
31-7-2010, 16:19
Waarom controle als het in hun PC staat waar wel en geen vergunning is? Ze kunnen dus elke snackbar zonder beter controleren en ik wist niet dat het in het café zelf moest zijn, normaal bewaar ik dit soort dingen thuis.
Ik heb zelf een andere hinderwetvergunning en die is dus niet op het bedrijf!
Dit is echt tijd en geld verspillen door ambtenaren!
Ze moeten nog 18 miljoen bezuinigen dus hier mee beginnen?

Reactie: (Hans)
31-7-2010, 13:47
@Sebastian, Voor de goede orde: We hebben een reguliere drank- en horecavergunning. En om antwoord te geven op je vraag: We hebben nooit een controle gehad wanneer hier ambtenaren, raadsleden, wethouders of burgemeesters waren.

Reactie: (Sebastiaan)
31-7-2010, 13:35
Een alcoholverordening: ik heb het gevoel dat ik me - ook al na de commotie over de borrel in het Wijkcentrum, en de verontwaardiging uitgesproken in het Overleg leefbaarheid Kersenboogerd - er al meer en intensiever in verdiept heb dan menig (door ons verkozen en betaald) raadslid.

Maar eerst een vraagje: heeft het Museum van de XXe eeuw dan niet een beristping of boete verkregen voor de "illegale paracommerciële festiviteiten" op maandag 11 mei 2009 en donderdag 6 mei 2010? Als deze alwijze gemeente consequent is, moeten zij het museum ook vanwege de Harry’s Avonden aanpakken! Ja, het is grof, maar de bureaucratie kan soms heel grof en onmenselijk te zijn (ik probeer dat in mijn eigen werk altijd te voorkomen).

Terug naar de "Drank- en Horecaverordening Hoorn". Nota bene de VOC Hoorn, bij monde van dhr. Weeda, was "blij met deze verodening" (raadsvergadering 15-12-2009), GroenLinks, bij monde van Peter Manshanden, beschouwde het als "een gereedschapskist en bepaalde stukken gereeschap die in die kist zitten en die je niet nodig hebt laat je er gewoon in zitten" (dat biedt trouwens al een opening naar de borreltjes van de senioren?). José Kamphuis van Hoorns Belang wilde in het llop van het jaar 2010 de kinderziektes in de verordening afwachten en bezien of er geënt moet worden of niet. De VVD bij monde van Chris van der Meij (tegenwoordig fractievoorzitter) was op 19 december 2009 tegen deze verordening: het ging om een stuk betutteling en conservatisme. Johan van der Tuin (CDA) benadrukte vervolgens als weerwoord dat de Verordening duidelijk te maken heeft met de handhaving van de openbare orde, de zedelijkheid en de volksgezondheid. Dan mag Johan mij vertellen in hoevrre de zedelijkheid en de openbare orde wordt verstoord als de oude heer Bep van Lunteren (of zoals vroeger Marinus Ligthert) na het OLK een borreltje drink in het Wijkcentrum Kersenboogerd. Of bezoekers van de Twintigste Eeuw, in de namiddag een Irish Coffe nuttigen!

Maar de raadsleden: verblindt door de discussie over de toegangstijden en het programma Jeugd en Alcohol, hebben toch niet de gevolgen van artikel 2 van de Verordening beseft. Het meest duidelijke voorschrift tot het beperken van de verstrekking van alcoholhoudende dranken in niet commerciële instellingen. "(...) Gelet op de belangen die worden gediend met een matig alcoholgebruik is het zonder meer onwenselijk dat sterke drank wordt verstrekt in inrichtingen die primair voor andere doeleinden dan alcoholgebruik worden bezocht" (toelichting op artikel 2).

Maar biedt dit nog een uitweg voor het Museum: "(...) Het verbod geldt overigens niet voor die inrichtingen die door commerciële ondernemers worden geëxploiteerd en die in het bezit zijn van een reguliere drank- en horecavergunning."

Reactie: (Jurrien)
30-7-2010, 11:10
Niet alleen in Hoorn (helaas) is er een storm van verregaande vertrutting gaande. Het hele land lijkt getroffen te zijn door een soort jaren ’50 normen ende waerden aanval die zijn weerga niet kent.

Hoorn is idd van een leuke gezellige stad veranderd in een te krappe dwangbuis...

Alle prachtige ideeen en beloftes van de partijen die nu de dienst uitmaken hier in Hoorn ten spijt, het wordt steeds erger. Het ergste is natuurlijk het onpasselijke populisme waarmee onder meer de plaatselijk VVD (weg met de linkse hobby! wel te verstaan de door D.E. gesponserde burendag) en de VOCH mee schermden. Nog spijtiger is natuurlijk dat zoveel mensen er weer intrapten...

Maar goed, aan iedereen die hier dus continue zich beklaagd over de locale politici; waarom start u geen eigen partij?! Aan de verhalen hier te horen is 100% van Hoorn klaar met de politieke fossielen die hier de nieuwe steen onveilig maken. Ik zeg; ontevreden, iet wat zure, burgers, verenigd u! En laat zien dat het ook leuk en goed kan zijn in Hoorn!

Reactie: (Nico Danenberg)
30-7-2010, 05:13
Ik denk, zeker het afgelopen half jaar, iets te vaak, wat doe ik hier nog ?

Reactie: (binnenstadsbewoner)
30-7-2010, 02:16
Hoorn zien en gemist!
Nog even over de bewegwijzering,al minimaal 30 jaar wordt het verkeer via de westerdijk over het achterom de stad uitgepest.Waar zijn we nou mee bezig???
Is er nu niemand van de gezaghebbende die het doorheeft??
slapen jullie allemaal??
De haven van Hoorn is onze trots en daar mogen best wat toeristen van komen genieten(of voelen)maar nee ,ze worden meteen weer terug verwezen naar de altijd dichte spoorbomen, die ze op de heenweg ook al tegen kwamen ,was weer een gezellig dagje Hoorn.
Ok, neem de bus naar de binnenstad
vanaf het station.
Nu hebben wij in Hoorn veel van die super grote bussen.Die rijden 100 meter de stad in om vervolgens de stad weer te verlaten(terug naar het station is niet mogelijk, dan moet je lopen)

Het schijnt een subsidie verhaal te zijn, dat de bussen de binnenstad aandoen,met alle overlast,files,stank vernieling van panden en wegen. zwaar verkeer hoort hier niet meer? (tonnaer} Maar bij de haven kom je dus nooit
En dit alles blijft gewoon doorgaan???
Hoorn, zorg eerst eens om de belangrijkste regels na te komen
Zorg voor je inwoners en ondernemers.
En laat anderen meegenieten van Ons Hoorn (Onno?)

Reactie: (Jeroen)
29-7-2010, 23:36
@Ruud van Vliet:

U staat in de maillist van mijn weblog. Rond zes uur vanavond heb ik daarop een mogelijkheid gecreëerd voor de gemeenteraadsleden om zich in ieder geval eens persoonlijk te uiten over de avondklok. Dat is een non-issue geworden, irrelevant voor velen, maar ik blijf het wél belangrijk vinden. Het staat namelijk symbool voor vele zaken die niet kloppen in deze stad. Daarom staat er een poll voor inwoners van Hoorn en andere Westfriese gemeenten, waar uit vijf objectieve antwoorden kan worden gekozen wat men nu van de avondklok vindt.

Ik ben benieuwd hoeveel raadsleden zich geroepen voelen om iets te melden. Tot nu toe nog niemand, hoewel ze allemaal behoorlijk goed weten waar het te vinden is...

Het lijkt wel alsof wij burgers de volksvertegenwoordigers scherp moeten houden. Nou, dat doen we dan maar.

De link vindt u onderaan de column "Is een Hoppolder haalbaar?".

Reactie: (Qwartje)
29-7-2010, 23:11

@Hans Stuijfbergen

Dereguleren… communiceren… my ass! Wat jij hier schildert, @Hans, zijn de uitwassen van een regelrechte, aanscherpende Droogstoppel Dictatuur. Waarbij volwassen ondernemers ook nog eens worden gedebiliseerd waar ze bij staan. “En we gaan toch niet uit de brandslang drinken hè, meneertje? Plak daar maar eens fluks een stickertje op.”

Ik kom onbedoeld gevaarlijk dicht bij een Godwin wanneer ik de volgende stelling van stal haal. Overal ter wereld vallen onschuldige, hardwerkende burgers ten prooi aan drieste, bloedige aanslagen. Die worden naderhand opgeëist door een obscuur troepje mafketels dat graag de bevlogen terrorist uithangt. In het dorpje Hoorn - op oude kaarten gespeld als ‘Hoern’ - worden meer en meer aanslagen gepleegd. Opgeëist door het dorpsbestuur. Knechting, inperking van bewegingsvrijheid, absurde nieuwe gedragsregeltjes die nergens elders ter wereld worden bedacht. Wie er niet aan voldoet wordt afgeperst. Aangeslagen.

Neem de komende kermis. Alle horeca-ondernemers hebben een persoonlijk gerichte encycliek gekregen vanuit het veiligheids-Vaticaan aan de Nieuwe Steen. Een dik draaiboek van verboden en geboden die tijdens de kermis-tiendaagse gelden. Afkomstig van (even diep ademhalen) het Bureau Beleid & Juridische Ondersteuning van de Afdeling Veiligheid, Vergunning & Handhaving. Één klein voorbeeldje uit de ratatouille van regels: terrasverwarming mag tijdens die dagen niet aan. Wie dat toch doet riskeert een ‘boete’ van…5.000 euri.

Het volgende overkwam mij onlangs. Ik werd benaderd door een ravissant mooie en puissant rijke vrouw (nee: geen naam). Ze deed me zonder veel omhaal een soort gigolo-voorstel. Ik zou commissariaten in drie van haar bedrijven bekleden, kon daarnaast contractueel rekenen op een onkostenvergoeding van 25.000 euri per week, en had de vrije beschikking over haar wagenpark, vliegtuig en penthouses over de hele wereld. Als tegenprestatie moest ik alleen maar tegemoet komen aan haar seksuele lustgevoelens. Dat was alles. Ze wilde vier keer per dag.

Ik heb geweigerd. Haar oom is regelneef bij de gemeente Hoorn. En twee van haar neefjes werken bij de Efteling-politie. Dan weet je het wel.

Om het toch maar gemütlich af te sluiten, @Hans… pssst… Onno… Onno… Onno (bis).

Reactie: (ruud van Vliet)
29-7-2010, 23:03
Ja hoor!
het was weer een echte controle avond vandaag! Heb je eindelijk de tent lekker draaiende, en gaat alles zoals het moet komen daar de controleurs van de drank en horeca wet.
Alle medewerkers rennen zich de benen uit het lijf, en de " mannen" willen een vergunning zien.... de vergunning die goddomme op hun eigen kantoor is in te zien, en alle leidinggevenden die er op die vergunning staan zijn dus netjes aanwezig. Maar nee...de kok moet stoppen met koken en uit het kantoor de " map" met alle paperassen toveren , die omdat dat ding nooit gebruikt word, natuurlijk achter een paar ordners staat en daardoor voor hem onvindbaar is...
ik sluit me volledig aan bij @hans. wat is het een waardeloze flut stad aan het worden.
Triest dat er hier geen enkele Hoornse politicus nog iets durft te melden.
voor de verkiezingen was dat wel anders!

Reactie: (Bewoner)
29-7-2010, 22:42
We hebben dit jaar een nieuw college gekregen dat alles anders zou doen! Geen betutteling meer, regels minimaliseren, ons werd Utopia voorgehouden...Ik verlang bijna terug naar de ploeg van voor de verkiezingen, daarvan wist je tenminste wat je kon verwachten. Deze ploeg is onder valse verkiezingsbeloften op het pluche terechtgekomen. Te noemen b.v.: de reclamebelasting zou worden afgeschaft (Fractie Tonnaer), het maximale horecatoegangsuur wordt teruggedraaid naar 02.00 uur (VVD). Er moet een beter ondernemersklimaat komen (D’66). Laten we maar lachen om niet in janken uit te barsten.

Reactie: (robbie.)
29-7-2010, 21:15
Het patroon is al sinds de jaren ’70 duidelijk.De ambtenarij, in casu de slaafse uitvoerders er van, houden niet van ondernemers en al hlemaal niet van horecaffers. Dat is in Maastricht zo en dat is in Hoorn ook zo.Ook al belijdt men met de mond dat de regeldruk minder moet, geloof me, het zijn praatjes voor de buhne van het Park. Minder regeldruk zou betekenen minder werkdruk voor een ambtenaar en dan zou een formatieplaats weleens op de tocht komen te staan. En da’s niet de bedoeling. In Hoorn hebben we een coalitie van ondernemersvriendelijke partijen. Ik zou ze met klem willen vragen: zet de regels die jullie willen vereenvoudigen c.q. kappen es op jullie website.Mogen wij als burger dit van jullie verwachten? Zo niet, dan hebben jullie jezelf ontmaskerd als de vijfde colonne van de vijfde macht, de ambtenarij.

Reactie: (horinees )
29-7-2010, 20:39
Volksvertegenwoordigers? Wat zijn dat? Is zoiets nuttig? Lang houdbaar? Stinkt het? Moet het mee met het chemisch afval?

Hans doelde waarschijnlijk op lieden die zich in het politieke begeven, maar wat graag media-aandacht krijgen, het volk belazeren door precies NIET datgene te doen hetgeen de dames en heren zo plechtig beloofden.
In de zieltjes winnen periode. Waarom o waarom begeeft men zich in die politieke arena? Als je jezelf al niet meer kunt houden aan de very basic rules: beloof alleen datgene wat je waar kan maken. Werk hard, zet je in waarvoor je staat, realiseer wat je beloofde.

Volksvertegenwoordigers. Pffff.
Volksverlakkers bedoel je!

Reactie: (Jeroen)
29-7-2010, 20:12
Ik zou hier een heel, hééééél lang instemmend betoog kunnen houden, @Hans, maar uw woorden treffen het mankement als geen ander. Het is dat u teveel van Hoorn houdt, maar anders had u het museum kunnen verhuizen naar bijvoorbeeld Alkmaar.

@Robert:

Soms kan cynisme de waarheid niet verhullen.

Reactie: (martin mutter)
29-7-2010, 20:02
Jammer dat je geen horeca
vergunning meer nodig hebt @ Hans, hebben ze weer meer tijd om ons het leven zuur te maken.

Reactie: (daniel)
29-7-2010, 19:36
En ook hier kan ik alleen maar op antwoorden: Hoorn is mijn Hoorn niet meer!!

Reactie: (Robert Vinkenborg)
29-7-2010, 18:55
Alle begrip voor de frustratie van Hans Stuijfbergen al schrik ik van zijn enorme cynisme over de politiek. En dat moet de politiek zich aantrekken! Stuijfbergen is een man met een groot hart voor onze stad. En hadden we niet afgesproken dat de overheid zou dereguleren en ondernemers met minder regelgeving zou confronteren?

Ik heb op mijn bedrijf ook te maken gehad met onaangekondigde controles. Je wordt geacht je werk neer te leggen en de h.h. inspecteurs te woord te staan en rond te leiden. Aan het einde van het bezoek werd ik gesommeerd om een sticker met “Geen Drinkwater” op de haspel van mijn brandslag aan te brengen. “Wat een flauwekul allemaal”, riepen we in koor nadat de heren de burelen hadden verlaten. We zijn volwassen mensen en willen ook zo aangesproken worden. Natuurlijk drinkt hier niemand uit de brandslang.

Wat betreft die drank: doe er wat leuks mee Hans. Organiseer een borrel achter gesloten deuren, promoot je website, nodig vooral ook rokers uit en maak een lange neus… .

Oh ja, ik wil dit nog heel zachtjes in je oor fluisteren: “Onno.”