Wat vindt Hoorn van de prijzen van kermis-attracties?

8-8-2010 Wordt kermis onbetaalbaar of valt het wel mee?

HOORN - De Hoornse kermis had zaterdag uiteraard last van het regenachtige weer, maar zondag was het bijzonder druk in de binnenstad. Ook de horeca profiteerde van het weer want ’tout Westfriesland’ leek naar de Coenveste te zijn afgereisd. De meeste kermis-attracties deden al goede zaken hoewel menig exploitant ook zag dat de consument prijsbewust is. Een paar minuten in de kinderdraaimolen kost (in het weekend, zie hieronder) al € 2,-, maar de grote attracties rekenen per rit € 3,- tot € 5,-. Wat vindt u van deze tarieven?

Wordt de kermis langzamerhand onbetaalbaar of is het zoals bijna alles in het leven de laatste jaren, en na de invoering van de euro, iets duurder geworden, maar nog wel acceptabel? Geef uw mening en plaats een reactie onder dit bericht.

De gemeente Hoorn haalde voor dit jaar ruim € 500.000,- bij de verpachting op. Maar de gemeente maakt uiteraard ook veel kosten. Denkt u dat kermisattracties goedkoper worden als de verpachting op een andere wijze plaats vindt en de exploitant minder hoeft te betalen? Of moet Hoorn voor de hele kermis maximumprijzen opleggen aan de ondernemers?

Vier dagen met speciale tarieven
Op maandag, dinsdag en donderdag gelden maximum ritprijzen. Het grootvermaak mag op deze dagen voor maximaal € 2,50 draaien en het kindervermaak voor maximaal € 1,50.
Budget-tip: Familiedag
Op woensdag (familiedag) gelden tussen 12.00 en 19.00 uur gereduceerde prijzen, te weten: groot vermaak € 1,50. en kindervermaak € 1,00. Alle andere attracties komen die dag met aanbiedingen.

Reacties
Reactie: (Peter W.)
12-8-2010, 10:51
Kermisexploitanten houden zich niet aan gemeentelijke regels? Volgend jaar niet meer toelaten! Wie houdt dit in de gaten?

Reactie: (Moos)
12-8-2010, 09:44
Beetje jammer dat een aantal attracties zich niet aan de afspraken houden op familiedag. Een aantal van de grotere attracties op de Vale Hen vroegen toch meer als dat de afspraak was. En als je dan begint over de prijsafspraken verstaan ze je zogenaamd niet of weten ze niet waar je het over hebt. Jammer. Dit soort gasten mogen van mij volgend jaar geweerd worden van de kermis.

Reactie: (gerard)
11-8-2010, 12:14
@Chris Bakker: okee, toegegeven, ik heb het nog even nagelezen, en ik had het letterlijk over de entreeprijzen. In mijn hoofd had ik het parkeren wel toegevoegd als kosten, maar letterlijk genomen is dat geen entreeprijs. Dat had ik even duidelijker neer moeten zetten.

Reactie: (gerard)
11-8-2010, 12:06
@Chris Bakker: niets bijstelling. Die 7,50 euro die de attractieparken rekenen voor hun eigen parkeerterrein tel ik ook bij de kostprijs van zo’n atractiepark op. Dat kost me een bezoek aan zo’n attractiepark namelijk ook. De Hoornse kermis kan ik gewoon op de fiets bezoeken.

Reactie: (danny)
11-8-2010, 09:10
van mij hadden ze veel geld kunnen besparen op de opening en geen bnn-er er bij kunnen halen dan hadden ze dat van de standprijs af mogen halen en dan op met de afpraak dat de attracties elk 0.50 euro goedkoper moesten worden, dan had het er misschien nog wel aantrekkelijker op geworden.
voor mij en mijn gezin zit het er helaas dit jaar niet in, sniff.
misschien weer volgend jaar.

Reactie: (Chris Bakker)
10-8-2010, 18:16
Dank voor het natrekken, @Gerard. Geen 40 maar 30 euro: een bijstelling van 25% (u had het over Nederlandse attractieparken). In het vervolg even vooraf checken, dat versterkt uw betoog.

Reactie: (Jeroen)
10-8-2010, 18:08
@Qwartje:

Ik ga me niet wagen aan witwasvermoedens en zie de hoge prijzen ook niet grijzer dan ze zwart zien. Het is gewoon de cultuur van dit moment. Nederlanders zijn geen volk meer dat nog in opstand komt. Daarvoor zijn ze te verdeeld geraakt in allerlei subgroepjes (naar nationaliteit, muzieksmaak, kleedstijl) om nog met elkaar achter één groot ding te staan zoals de Amsterdammers tijdens de Nieuwmarktrellen, waarbij het in 1977 los ging tegen de sloop van oude huizen ten behoeve van de metro. En zolang er geen briesje protest waait, zal het gros van de bevolking vermoeid en zuchtend naar de portemonnee blijven grijpen. Maar dus wel betalen.

Reactie: (Harry)
10-8-2010, 12:43
Ik stond zondag met een eigenaar van een attractie te praten.
Ze gaan tijdens het seizoen de kermissen af. ’S winters wonen ze in Abu Dhabi!!! Zonder een minuut te werken daar. Lijkt mij dat ze genoeg verdienen hier!

Reactie: (Matthijs)
10-8-2010, 12:12
Dat is @Qwartje, een bijzonder gewaagde stelling, al gebruik je ook hier weer het door jou geintroduceerde voorbehoud van iets ’niet beweerd willen hebben’. Ik meende dat je in een eerder topic ook iets suggereerde over afpersing van explointanten. Heb ik dat goed? Misschien, als je jezelf een keer echt Boos maakt, kun je er een diepgravend onderzoeksartikel aan wijden?

Reactie: (Qwartje)
10-8-2010, 12:05

@Demy

Regulier om 14.00 uur, @Demy. Maar sommige exploitanten beginnen wel eens per ongeluk ’n uurtje eerder. Morgen (woensdag) is het Familiedag. Alle entreeprijzen voor kinderen 1 tot 1,5 euro. Vanaf 12.00 uur gratis schminken door Stichting Netwerk op diverse locaties. Vanaf 15.00 uur loopt clown Desalles koddig los.

Reactie: (Roemer)
10-8-2010, 11:38
http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article6300146.ece/Leidingbreuk-kermis-is-unicum

Reactie: (Demy)
10-8-2010, 10:54
Wie weet hoelaat de Kermis opengaat vandaag?

Reactie: (gerard)
10-8-2010, 10:17
@Chris Bakker: De Efteling kost 30 euro p.p. exclusief (nogal duur) parkeren. Walibi 29 euro p.p. exclusief ook nogal duur parkeren. Movie Park Germany 32 euro p.p..
De duurste is Eurodisney (meer dan 50 euro per persoon). Voor allerlei pret- en waterparken in Zuid-Europa zijn tarieven van rond de 40 euro helaas ook "normaal".
Al die parken draaien uitstekend; Jeroen heeft dus gewoon gelijk met zijn betoog: velen zijn bereid het te betalen, dus is het het blijkbaar waard.

Reactie: (Johan)
10-8-2010, 09:56
De kermis is een prachtig vertier en voor Hoorn een belangrijke publiekstrekker en winstbron. De prijzen zijn ’huge’; de kortingsacties van de exploitanten stellen daarentegen nauwelijks iets voor. We kopen er daarom nu vaak alleen maar voorbij. Het zou leuk zijn als Hoorn zijn inwoners eens financieel laat meeprofiteren. Zo niet,dan wordt het en masse ’kijken, kijken en niet kopen’. Daar wordt niemand vrolijk van. Dus gemeente, wees eens creatief & beloon je inwoners.

Reactie: (Qwartje)
10-8-2010, 05:21

@Jeroen

Doordacht betoog, @Jeroen. Er kan, voorzichtig en onder voorbehoud gesteld, misschien tegenin worden gebracht dat je het economisch motief van sommige doorgewinterde spullenbazen zwarter zou kunnen zien dan grijs.

Stel nu eens dat de clan, waarvan reizigers doorgaans deel uitmaken, majeure inkomstenbronnen heeft die minder regulier zijn dan de fiscus voorstaat. Het revenue daarvan moet gewit worden. Daartoe zouden even spectaculaire als kostbare attracties een sympathiek, want publiekelijk geaccepteerd, voertuig kunnen bieden. Het rendement van zo’n middels gangbare U-bochten gefinancierde aftrekpost bestaat dan puur uit de minder goed te controleren entree-inkomsten daarvan. Zo wordt zwart dubbel wit. Dat was destijds met de VOC ook al aan de orde.

Het is maar een filosofietje. Ik wil niet beweerd hebben dat de kermiswereld één grote wasserette is. Maar zo hier en daar glinstert voor een oplettend toeschouwer de bling-bling van de verleiding.

Rest de vraag hoe gemeenten de ontvangst van staangelden kunnen - en willen - controleren.

Reactie: (gelukje)
9-8-2010, 21:32
tuurlijk zijn de prijzen erg hoog in hoorn .Wat ik er vind is de dagen dat het maximaal 2.50 is moet het dan ook zo zijn ,en niet als zo vandaag ik heb gezien van 3.00 tot 4.00 euro vragen . Daar moet op gelet worden door het kermisteam .doe het net als in volendam daar mag je staan als je maar aan je prijs houdt ,anders is daar geen plek voor je .Hier draait een booster voor 5.00 euro en het weekend misschien wel 8.00 euro ,in volendam kost het gewoon 3.00 euro .Daar is sde kermis ook veel goedkoper. maar de kermis is niet leuk meer voor de mensen met een klein inkomen ,veel te duur. En al de optredens hoeft ook niet meer hoorn moet toch zuinig aan doen ,dus stop daar maar mee ,Hoorn is tilburg niet

Reactie: (Jeroen)
9-8-2010, 20:11
Laten we eens, op basisschoolniveau, een sommetje maken om één en ander in een bepaald daglicht te plaatsen.

Als de gemeente een half miljoen int van 74 attractiehouders, dan is dat een gemiddelde van €6.756,76 per exploitant. Natuurlijk betaalt de poffertjeskraam stukken minder dan een gevaarte als de Booster aan pachtgeld, maar juist daarom kun je stellen dat de Booster zo ongeveer dit bedrag kwijt zal zijn. Of meer. Maar niet minder.

€6.750,00 tot naar schatting €10.000,00 om je attractie neer te mogen zetten. En wat zit daar nog meer bij in? Het staangeld voor de woontrailer op de Nieuwe Wal of het Pelmolenpad? De electriciteit? Gebruik van toiletten? Hopelijk wel, maar ook al is dat niet zo, laten we voor het gemak zeggen dat de pacht (met dit alles erin) €10.000,00 is.

Dan heb je, bij een entreeprijs van €5,00, dus 2000 passagiers nodig om alleen al uit die kosten te komen. Dat is best pittig, als veel mensen een keuze moeten maken tussen veel verschillende attracties vanwege zulke hoge bedragen en daarom in juist veel minder attracties zullen stappen. Zo stapte ikzelf gisteren in de zweefmolen van zestig meter hoogte die vier euro kost, bespaarde mezelf daarmee een ritje reuzenrad van vijf euro en een ride in de Booster van vijf euro met hetzelfde uitzicht in veel snellere sneltreinvaart.

Die hoge prijzen komen mijns inziens niet direct door het pachtgeld, maar ’gewoon’ omdat men het kan vragen. Heel Nederland is zich internationaal op de kaart aan het zetten als ChargeCountry, met Amsterdam als ChargeCapital. Daar vroeg het Van Gogh Museum twee jaar geleden nog €10,-- entree, €12,50 het jaar daarop en nu kom je alleen nog maar binnen als je €14,-- wilt betalen. Gezien de rij is dat geen enkel probleem, al vroegen ze €40,-- p.p. En het voorbeeld van Van Gogh, geldt natuurlijk voor heel veel attracties, parken en musea. Artis kost €18,50 en ontvangt miljoenen subsidie van loterijen en overheden, terwijl elk dier ook nog eens geadopteerd is door een firma dat denkt daar goed aan te doen. Maar nogmaals, mensen betalen het. Ook al kost de Zoo van Berlijn €11,--.

In datzelfde licht zie ik ook de enorme prijzen van de Hoornse kermis. Als passagiers/bezoekers het ervoor over hebben, dan wordt het gewoon gevraagd. Dat is de Nederlandse handelsgeest, de VOC-mentaliteit waar Balkenende mee dweepte.

Meer volume is meer omzet. Ik geloof er heilig in. Maar Nederlanders zijn zo vermurwt door de hoge prijzen, dat ze daar niet eens meer naar kijken. Dus ook al kostte de Booster 1 euro, dan nog zou hij net zo vol zitten als nu met 5 euro.

En dan de gemeentelijke symptoombestrijding:

Zo’n fenomeen als Familiedag, met maximumprijzen... Het is te bizar voor woorden dat dat nodig is. En tegelijkertijd is het alleszeggend over de toegangsprijzen als het geen Familiedag is...

Daarom zou de gemeente niet met zulke symptoombestrijdingsmiddelen aan moeten komen zetten, maar met oorzaakbestrijdingsmiddelen. Als vijf euro teveel is, waarom kan het dan vijf euro kosten?

Reactie: (Daniel)
9-8-2010, 19:55
En voor die ouders beste Yvon, bestaan er dus de maan,- dins,- woens,- en donderdag zodat de wat minder bedeelde ook van kermisvertier kunnen genieten. Ik bespeur toch enige wrang in jouw betoog.. Eeerst maar eens beter de artikelen lezen voor je begint te SCHREEUWEN.

Reactie: (yvon)
9-8-2010, 19:03
nee hoor de hoofdletters waren fout ik had geen zin meer om het te verbeteren nee geen schreeuw dat laat ik aan paul over
en mij zal het een zorg zijn ik denk aan die ouders met kinderen die voor een avondje een gods vermogen kwijt zijn en dat in deze tijd

Reactie: (Sebastiaan)
9-8-2010, 18:49
Zoals @ Daniel ook zegt: liever wat meer creatieve gebeurtenissen en evenementen, inplaats van goedkoop duurkoop René Froger. Een Kunstkermis zoals in 2002, acteurs die kermisbezoekers op het "verkeerde been" zetten, zoals met Karavaanvoorstellingen, etc.

Maar wellicht is de creativiteit teloor gegaan door overmatig alcoholgebruik in het verleden?

In iede rgeval kan je elke avond GRATIS naar muziek luisteren in café SWAF. Consumptie niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld...

Reactie: (Chris Bakker)
9-8-2010, 18:24
@Gerard,
Welke attractieparken hebben er dan een entreeprijs van 40 euro?

Reactie: (Marnix)
9-8-2010, 16:20
Een rondje lopen over de kermis is sowieso al een attractie op zich, vind ik.

Reactie: (Daniel )
9-8-2010, 13:08
Het is niet de gemeente die deze hoge pacht vraagt maar de exploitanten zelf die met een hoge prijs inschrijven om maar een plaatsje in Hoorn te kunnen krijgen. Dat de gemeente zoveel geld uitgeeft aan een of andere kloon van een dooie of die kwiebus van een Froger stoort mij veel meer, liever het geld geinvesteerd om tijdens de kermis wat ludieke acties te laten plaatsvinden, Tilburg is daar een mooi voorbeeld van.. daar heeft iedere dag zijn eigen thema waardoor je meer mensen op de wat stillere dagen over de kermis laat paraderen..

maar jah, het is en blijft Hoorn met zijn betuttelende horecabeleid..

Reactie: (gerard)
9-8-2010, 11:32
Het is gewoon marktwerking: degene die het meeste betaalt voor de standplaats, krijgt de plek door de gemeente toegewezen. Uiteraard moet dat weer terugverdiend worden met de tarieven voor de attracties.
Het lijkt mij beter als Hoorn vanaf volgend jaar van tevoren voor meer dagen maximale tarieven voor de attracties vaststelt. Dan kunnen de exploitanten door rekening mee houden in hun bod aan de gemeente.
Maar eerlijk is eerlijk: in vergelijking met de attractieparken in Nederland waar je ook 40 euro entree betalen moet, valt het met de kermis wel mee.

Reactie: (jongenwijs)
9-8-2010, 11:09
het is beter al worden de prijzen lager er komen meer mensen en bijna elke attractie zit vol met jongeren kermis gata bijna het meest om jongeren en die willen geen geld uitgeve tog

Reactie: (Roemer)
9-8-2010, 09:09
En toen was er ook nog de tijd dat als het je verjaardag was je overal gratis in mocht. De kinderen zijn nu snel uitgekeken op de kermis, het geld wat ze aan het begin van de zomervakantie verdient hebben is al lang besteed aan andere dingen of op de spaarrekening gezet en hun zakgeld red het niet zover op de kermis. Na een grote rode lolie een suikerspin en 3 ritjes in atracties is het op en gaan ze bij de buurjongems in de keet zitten.

Reactie: (Nomen Nescio)
9-8-2010, 01:05
Door die belachelijk hoge prijzen @Yvon, maakt de gemeente de kermis niet stuk, maar de attractie- en standhouders zelf. Maar die zullen wel aan komen met "de gemeente vraagt zo veel staan-/pachtgeld’
En beste @Yvon, schrijven in hoofdletters wordt gewoonlijk uitgelegd als schreeuwen. Ik neem aan dat dat je bedoeling niet is, tenzij je denkt dat we(dat zijn ik en alle anderen) door het schrijven over de kermis doof geworden zijn.
En nav mijn vorige posting: Tussen de vakantiefotos ook fotos van een dorpsfeest: 40 à 50 stelletjes trouwden op folkloristische wijze.
Op zihzelf al een kermis en, nog volledig gratis te bezoeken geweest!

Reactie: (YVON)
8-8-2010, 23:28
GEWOON BELACHELIJK DIE PRIJZEN IN hOORN DIE DE GEMEENTE VRAAGT DAAROM VRAGEN ZE BIJ DE OKLIEBOLLEN KRAAM TEGENWOORDIG EEN EURO VOOR EEN OLIEBOL TE BELACHELIJK VOOR WOORDEN
MAAR HET VOORDEEL IS WAAR JE VORIG JAAR NOG IN DE RIJ STOND VAN HIER TOT GUNTER VOOR EEN BOL BEN JE NU ZO AAN DE BEURT WANT MENSEN DENKEN JA EEN BOL VOOR EEN EURO TOEDELEDOKIE
EN ZO MAAKT DE GEMEENTE OOK DE KERMIS IN DE KOMENDE JAREN KAPOT

Reactie: (kees boots)
8-8-2010, 23:24
Ben dit eigelijk vergeten maar het optreden van Froger word betaald van de pacht die de exploitanten betalen toch een sigaar uit eigen doos.

Reactie: (kees boots)
8-8-2010, 23:20
Zoiezo vind ik dat de gemeente profiteert van het feit dat er veel kermisexploitanten zijn die in Hoorn een boterham willen verdienen door veel geld te vragen voor een standplaats en de gebruiker betaald.
Budget-tip dit zijn prijzen die redelijk zijn wil elke exploitant iets verdienen want als een kind 25 euro kermisgeld krijgt van zijn ouders kan hij of zij dit maar een keer uitgeven of vijf maal in het reuzenrad en met de budgetprijzen houden ze nog geld over voor meerdere leuke attracies.
Pachtprijzen omlaag deze hoeven niet hoger te zijn als de onkosten want in princiepe is het vestzak broekzak met dat verschil dat de hoge winst bij de gemeente in kas blijft en het maakt de exploitanten volgens mij niets uit of ze nu een hoge pachtprijs betalen of een lagere zodat ze minder voor hun ritprijs hoeven te vragen en ik denk dat het laatste gunstiger is voor hun omdat door de lagere ritprijzen er meer mensen zijn die dan in de attracies gaan.
Kijk alleen maar naar de reactie van Bob dit zegt genoeg.

Reactie: (cerie)
8-8-2010, 20:49
Ik wacht wel tot woensdag met de kinderen is het te duur ,voor ons zijn we blij met woensdag.

Reactie: (Bob)
8-8-2010, 20:39
Laat ze een voorbeeld nemen aan Volendam(en vast ook andere gemeenten),daar zijn de kinderattracties aan een maximum gebonden(1,50 geloof ik).Ik was vanmiddag op de kermis en een ritje met het reuzenrad kwam op 9 euri’s voor mij en mijn dochtertje,stel dat je 3 a 4 kinderen hebt dan ben je snel uitgekeken dunkt me.
Veel te duur dus naar mijn mening,maar dat zal alles te maken hebben met de dure pacht die betaald moet worden.