Froger haalt in Hoorn rond de 17 mille op

10-8-2010 Gemeente: “Kermis levert de gemeente geld op”

HOORN - Hoorn betaalt Rene Froger en zijn gevolg rond de 17 duizend euro voor het optreden op zondag 15 augustus tijdens de Hoornse kermis. Dit bevestigde gemeentewoordvoerder Marieke van Leeuwen dinsdag desgevraagd. Dit bedrag is exclusief de bijkomende kosten: “Het is niet veel meer of veel minder dan 17 duizend, maar het precieze bedrag maken we niet bekend. Dat is tussen ons en Rocket, het boekingskantoor van Froger. Het exacte bedrag doet er ook niet zo toe, omdat we jaarlijks gewoon een budget hebben voor de organisatie van het gehele entertainmentprogramma. Maar het voornaamste is: de kermis kost de gemeente geen geld, maar levert geld op. Dat is belangrijker dan het noemen van het exacte bedrag.”

De gemeente Hoorn benadrukt daarmee dat het optreden Froger wordt betaald uit de opbrengsten van de kermis zelf. “De pachtgelden zijn dit jaar hoger dan vorig jaar en toen bleef er na aftrek van alle kosten voor de gemeentekas anderhalve ton over.” Volgens Van Leeuwen is het optreden van Froger een investering: “Dat doen we samen met de exploitanten in een goed randprogramma, dat bewoners en bezoekers van elders naar de kermis trekt. Daar hebben wij allemaal baat bij: de exploitanten trekken meer klanten, de gemeente krijgt meer opbrengsten uit pacht en de bezoekers van de kermis krijgen hoogwaardig entertainment.” Van de kermisinkomsten is altijd een deel gereserveerd voor dit soort extra evenementen om de kermis zo aantrekkelijk mogelijk te maken: “De Hoornse kermis heeft hierdoor een veel hogere opbrengst dan andere kermissen in Nederland.”

De gemeente Hoorn is genuanceerder dan medeorganisator Niek Zuidhoff die het optreden een cadeautje van de gemeente aan de inwoners noemde. Marieke van Leeuwen wijst erop dat de exploitanten ook driehonderd euro per attractie meebetalen aan het randprogramma: “Je kunt het daardoor niet zien als ons cadeautje. Natuurlijk hopen alle partijen wel dat de bezoekers van de kermis dit optreden waarderen en komen genieten.”

Navraag leert verder dat niet het voltallige college van B&W eraan te pas hoeft te komen om een uitgave van een dergelijke omvang te doen. Het college bepaalt jaarlijks het budget voor de organisatie van de kermis. Wethouder kermiszaken, nu dus Michiel Pijl, vult dit verder samen met zijn kermisteam in. 

Robert Vinkenborg
Twitter: RoxyRobert

Reacties
Reactie: (Frits)
5-11-2010, 13:49
Misschien ook iets voor Hoorn?

René Froger ereburger van Amsterdam
05 nov 2010

AMSTERDAM René Froger is vrijdag benoemd tot ereburger van de stad Amsterdam. Wethouder Carolien Gehrels (PvdA) overhandigde de zanger op het stadhuis de onderscheiding die hij verdiende wegens zijn "uitzonderlijke verdiensten voor de stad’’.

Dat heeft de gemeente Amsterdam laten weten. Volgens een woordvoerder van de gemeente is Froger een ambassadeur voor de stad Amsterdam en is zijn werk onlosmakelijk verbonden met de hoofdstad. "Je kunt de jongen uit de stad halen maar de stad nooit uit de jongen’’, zei Gehrels bij het overhandigen van de onderscheiding.

Eerder kregen Willeke Alberti, Manke Nelis en André Hazes het ereburgerschap van Amsterdam.


Reactie: (Rene Assendelft)
12-8-2010, 23:27
@horinees

Als dat zo is, dan hoeft er ook niet meer externe controle ingehuurd te worden. Wat wel degelijk gebeurd deze week.

Reactie: (horinees)
12-8-2010, 22:41
Rene Assendelft 12-8-2010 22:37:12

Voor wat betreft het parkeergeld (de baten daarvan) kon je nog wel abuis zijn. Daar verliest Hoorn namelijk inkomsten, en fors, vele betaalde parkeerplekken in het centrumgebied moeten immers plaat maken voor de kermis.

Verder ben ik van mening dat de gemeente helemaal geen grote winst op de kermis hoeft te maken.

Reactie: (Rene Assendelft)
12-8-2010, 22:37
Het is denk ik wat te gemakkelijk gesteld dat ’we’ geld overhouden aan de kermis. Het is zeer interessant om eens te weten waar die drie ton kosten precies uit bestaan. De brandweer bijvoorbeeld, toch ook een gemeentelijke organisatie, maakt voor de kermis ook extra kosten (brandwacht, extra bezetting). Ik heb vanmorgen (bij de oefening op het Kerkplein) aan de commandant van de brandweer gevraagd of deze kosten worden doorberekend,dat is niet het geval.Inzet van politie wordt nooit doorberekend, maar de grote politie-inzet drukt zwaar op de begroting van het Hoornse korps.
Daar tegenover staan weer extra opbrengsten uit parkeren, weet niet of dat bij de opbrengsten wordt gerekend. Waar overigens weer extra inhuur van het bedrijf Noord-Holland bewaking tegenover staat, zij kijken of er wel een geldig bonnetje achter de voorruit ligt. Kortom een echte kosten-baten analyse is een ingewikkelde kwestie, waar ik overigens wel zeer benieuwd naar ben.

Reactie: (Chris Bakker)
12-8-2010, 19:19
Als die kosten de kermisinkomsten overstijgen, @Martin Mutter, dan is het misschien een idee dat de horeca in beveiliging participeert.
Gisteravond (woensdag) kon je over de hoofden lopen, er viel nauwelijks een biertje te bestellen, zo druk was het. En dat allemaal ankzij die vervloekte kermis! Daarbij is die extra politie-inzet met name nodig wegens de vele alcoholische versnaperingen die worden gebruikt.

Reactie: (Sarah)
11-8-2010, 22:59
@ Waarde Qwartje, ik ben het (weer) helemaal met u eens!

Reactie: (Qwartje)
11-8-2010, 22:04

@Sarah

Ziehier, @Sarah, een excerpt uit een ANP-bericht van heden.

‘Hoewel er dit jaar meer mensen naar de Tilburgse kermis kwamen dan vorig jaar, gaven ze minder uit. Het lijkt er op dat de mensen door de crisis de hand op de knip hielden, zeggen de exploitanten. De kermis trok meer dan een miljoen bezoekers.’

Ook dat nog.

Misschien moet de inschrijvingsvorm voor staanplaatsen worden gewijzigd van openbaar naar selectief-onderhands. Dat zou jaarlijkse onderlinge prijsopdrijving door exploitanten uitsluiten. Aan een aantrekkelijke mix van spullenbazen zou kunnen worden voorgesteld hun attracties te laten draaien tegen een staanprijs die 30% lager ligt dan de prijs van dit jaar. Op voorwaarde dat ze van die 30% ‘winst’ vijfzesde investeren in verlaging van hun entreeprijzen. De gemeente derft daarmee ruim een ton euro aan inkomsten, maar houdt er - als de berekeningen kloppen - toch nog geld aan over. Dan ook maar geen brulboei op de Noorderveemarkt.

Met wat souplesse van beide kanten - pachtbaas en spullenbaas - kan het voortbestaan van een eeuwenoude traditie van volksvermaak wellicht worden gewaarborgd. Als daarnaast ook nog de onlosmakelijke natte sector het vertrouwen van vrij spel wordt gegeven wordt het tòch nog gezellig.

Reactie: (Derek the Fox)
11-8-2010, 21:45
Lees in het NHD van vandaag dat de
"zingende Hoornse horecaman Nick Dekker"een duet gaat zingen met Froger! Nick mag zijn eigen mini-cd promoten en Nick rekent, nou ja hoopt, dat Froger vooraf nog wat zal eten in zijn zaak.
Een betere promotie kan de Hoornse horeca zich toch niet wensen!
Dus niet langer zeuren over die 17000 euro; de kost gaat nog altijd, net als in de VOC tijd, voor de baat uit!

Reactie: (Jeroen)
11-8-2010, 21:18
@Mark @Frits

Hoewel de uitvoering van René Froger met zijn zonen van "Father and Friend" bij Toppers in Concert ontroerend was en hij geen slechte zanger is, ben ik geen fan van Froger. Ik ben van Green Day. Maar het gaat niet om de artiest die optreedt.

Ik reageer op zaken waarbij ik mij als kiezer en burger geschoffeerd voel, zaken onhelder zijn of iets waar ik gewoon op wil reageren omdat ik me tijdens het lezen een mening vorm. Dat wil niet zeggen dat ik tegen alles ageer wat de gemeente maar doet of dat er een label op mijn voorhoofd prijkt met "gemeentelijke hobbymopperaar".

In dit geval vind ik dat Robert Vinkenborg de zaken evenredig aan bod laat komen in zijn artikel. Het is feest en uit het geld dat dit feest opbrengt wordt een artiest betaald om een half uur op te treden. Ik zie het nut er niet van in om daarover te klagen.

@Frits: Ik zet mensen niet weg als zeurpieten, maar zeg met zoveel woorden dat dit forum straks niet meer serieus wordt genomen cq. hoe de gemeente reacties op deze website kan gaan interpreteren. Maar inderdaad. ze namen als toch al niet serieus. Dat signaleer ook ik, @Frits, inderdaad steeds weer. Ook zwak.

Reactie: (Mark)
11-8-2010, 20:45
Inderdaad @ Frits, wat is er met @ Jeroen aan de hand?
@ Jeroen gaat het wel goed met je jongen? Dit is echt de eerste keer dat ik meemaak dat je het gemeentebestuur verdedigd, Froger fan?

Reactie: (Sarah)
11-8-2010, 20:41
@ meneer Mutter u weet goed uit te leggen wat ik bedoel, ik ben geen ondernemer heb alleen mijn boerenverstand, inderdaad zo vraag ik mij ook af wat zijn alle totale kosten van de kermis, moet er misschien langzamerhand geld bij
als er niet opgepast wordt.
En dan ben ik bang net als waarde @qwartje ook aangeeft, dat de kermisexploitanten als zij een steeds hogere pachtsom moeten betalen Hoorn links laten liggen.
Einde Hoornse kermis!

Reactie: (Frits)
11-8-2010, 20:20
@Jeroen, nu breekt mijn klomp. Jeroen roomser dan de Paus. Hoeveel heb jij hier wel niet gemopperd op van alles en nog wat? Nu ben jij een andere mening toegedaan en is iedereen hier zomaar een zeurpiet.... Zwak.

Overigens betalen de exploitanten volgens mij 300 euro voor tal van zaken, zoals promotie, vuurwerk, diverse optredens, etc. Maar die 300 euro plus het staangeld betaalt natuurlijk uiteindelijk de kermisganger. Dat snap jij ook, Jeroen.

En je hoeft niet bang te zijn dat de "gemeente" gefrustreerd raakt, want zoveel trekken ze zich niet aan van boze burgers. Is dat immers niet altijd wat jij ook signaleert?

Reactie: (Qwartje)
11-8-2010, 20:18

@Sarah

Het was vanmiddag (Familiedag) loei- en loeidruk. Omdat de attracties 1,50 euro entree rekenden. Dat zegt iets.

Overigens kan uit allerlei vergelijkingen met het grote voorbeeld Tilburg worden opgemaakt dat die gemeente elke kermisdag een ander, publiek trekkend, thema meegeeft. Daar wordt kennelijk tevoren goed over nagedacht. Dit in hechte samenspraak met de spullenbazen, die naar verluidt tezamen 2 miljoen euri staangeld ophoesten. Daar kan Hoorn een voorbeeld aan nemen.

Nu hebben we als highlights jaar in, jaar uit het vuurwerk en een - eveneens peperdure - keelcelebrity op de Noorderveemarkt. That’s all. Familiedag is een gebaar van de exploitanten. Roze Maandag, Lady’s Night en Barbecue Doelenplein kunnen niet op het conto van het kermisteam worden geschreven, want die zijn puur horeca- (en paracommercieel-) gerelateerd. En Lappendag is Lappendag; die was er al 100 jaar vòòr Christus.

Het kermisteam brengt wat dat betreft dus niet al te veel briljante stimulantia voort. Het doet zijn werk, maar voegt geen aanzuigende elementen toe. De horeca heeft dat wèl in zich. Binnen die branche broeien thema-ideeën die tijdig, met kermisteam en exploitanten, kunnen worden opgelijnd. Ware het niet, dat die sector elk jaar weer door strakkere regels wordt aangelijnd en ingeperkt. Bezuinigingen bij de politie en koudwatervrees bij het stadsbestuur voeren de boventoon en maken de kermisdienst uit. Een op zichzelf prachtig voertuig van vermaak, en bron van inkomsten, is zodoende onderhevig aan een virulente vorm van corrosie.

Nog een paar jaartjes, en de eerste reizigers met grote publiekstrekkers verhogen hun entreeprijzen niet, maar haken gewoon af. Want ook zij hebben hun ogen niet in hun zak.





Reactie: (Jeroen)
11-8-2010, 20:06
Beste mensen,

Heel af en toe krijg ik het idee dat de gemeente Hoorn niks meer goed kan doen. Vaak is kritiek terecht, maar hier wordt iets gedaan met het geld dat wordt opgebracht uit pachtgeld. Bovendien dragen alle exploitanten bij aan het optreden van René Froger. Als de gemeente niks zou organiseren maar wel het pachtgeld zou heffen, zou men weer roepen dat de kermis als melkkoe wordt gebruikt. Zo is het dus nooit goed.

Hoewel ikzelf ook nogal eens in de pen klim, hoeven we de gemeente niet het idee te geven dat ze álles fout doen. Straks raakt men nog gedeprimeerd en wordt er liever niks meer gedaan uit angst voor altijd maar weer kritiek. Zeiken om het zeiken. Hoorngids als zeiksite. Niet nodig.

Het is een prachtig evenement dat zichzelf terugverdiend. Laten we ervan genieten zolang het nog duurt.

Reactie: (martin mutter)
11-8-2010, 17:57
@ Sarah, je legt het wel redelijk goed uit, alleen in deze tijden is het niet altijd mogelijk voor doorsnee ondernemers om de prijzen te verhogen.In het algemeen zijn zij al blij indien ze de inflatie kunnen door berekenen. Dus wat waren de prijzen vorig jaar b.v. In de meeste gevallen zullen overigens de ondernemers zelfs terughoudend zijn om ook maar iets van een verhoging door te voeren. Verder vraag ik mij af hoe de kosten worden berekend. Zit hier ook de extra politie inzet en het overdreven grote kermisteam in? Zo kan ik er overigens nog wel meer verzinnen. M.a.w. indien niet moet er nog geld bij ook.

Reactie: (Sarah)
11-8-2010, 17:02
@ Inge Fekkes (waar heb ik die naam meer gehoord, oh ja SP) en
@Folly, ik ben het helemaal niet met jullie eens.
Ten eerste vind ik het vreemd dat @Fekkes al haar commentaar richting VOCHoorn klaar heeft terwijl de brief nb nog niet eens gepubliceert is!
Ten tweede;
Goed ondernemerschap @Fekkes betekent in mijn optiek dat je goed je inkomsten en uitgaven in de gaten moet houden en zeker nu, nu ons land in een financiele crisis verkeert. De succesformule mijn beste, is de kermis zelf! Maar wat gaat er gebeuren als de acts steeds duurder worden... ja heel goed dan gaan de pachtsommen omhoog en dan?.... ja weer goed dan worden de toegangskaarten ook duurder en willen we dat? Nee want dan draaien we onze succesvolle kermis eigenhandig de nek om, snappu?
en @ folly misschien moeten er maar eens vragen gesteld worden over het traditionele vuurwerk, kan dat in deze tijd nog wel? Maar ja dat zien velen toch als het echte kadootje van de gemeente en om nu alles weg te bezuinigen, dat willen we toch ook niet? dus dan zit er niets anders op dan keuzes maken.

Reactie: (Folly)
11-8-2010, 15:34
@ Inge Fekkes: Ik ben het helemaal met je eens! Wat kost het vuurwerk ook alweer? € 25.000,00 voor 20 minuten? Daar heb ik nog nooit iemand over gehoord. Ook ondernemend Hoorn niet en zeker de in de vorige raadsperiode volledig mislukte fractie (exit wethouder/nauwelijks een oorspronkelijk idee of voorstel) van de VOCHoorn niet.

Reactie: (horinees)
11-8-2010, 10:27
Ik heb die ’’artiestenzooi’’ niet hoog zitten. Als zelfstandige ben ik niet tegen geld verdienen, maar als ’’marktwerking’’ aanleiding is om 17K voor een optreden van slechts een half uur te betalen....dan zijn wij doorgeslagen. En dan is de gemeente, met alle respect, volkomen debiel geworden om daar in mee te gaan. Dit soort gages heeft niets meer met werken te maken, en ook niet met zakendoen.

Bovendien....; als je die ’’artiesten’’ aanwerft dan bereik je alleen lokaal en regionaal publiek. Voor minder geld haal je een radio-uitzending naar de stad en dan promoot je de kermis landelijk. En heb je ook een aantal shows en mogelijk zelfs een aantal ’’artiesten’’.
Zo’n pakket mag van mij wel 17K kosten.

Reactie: (Inge Fekkes)
11-8-2010, 10:14
Ik snap niet dat raadsleden zich hierdoor weer voor het karretje laten spannen. We hebben het hier over een inkomstenbron en dan gaan we het over de kosten hebben? Zeker VOCHoorn als zogenaamde ondernemersclub zou wel eens ondernemender mogen denken: Minder geld investeren in de kermis betekent minder inkomsten, daar zitten we als stad toch zeker niet op te wachten, een noodleidende kermis? Dit is een succesverhaal, geniet ervan!

Reactie: (Fritsie)
11-8-2010, 09:35
Zou het niet goed zijn als er op de een of andere manier ’muzikale-voedselbanken’ zouden komen om de artistieke ondervoeding, dan wel onderbewuste hongersnood van en rondom dergelijke oppervlakkige commerciële artiesten, waar het immers meestal uitsluitend over succes hebben, geld en beroemd zijn gaat, enigszins het hoofd te kunnen bieden? ;-)

Reactie: (redactie)
11-8-2010, 09:18
Namens de fractie van VOCHoorn zal Joke van der Meij woensdag artikel-43-vragen indienen ten aanzien van de steeds duurder wordende acts zoals die van René Froger.

Deze vragen leest u z.s.m. op Hoorngids.nl

Reactie: (Hans)
10-8-2010, 22:43
@Dirk, vergat nog iets. Je schreef: "ik heb het dan nog niet eens aan de extra opbrengst voor alle lokale ondernemers"

Dirk, veel ondernemers in het centrum gaan al jarenlang tijdens de kermis dicht. Is dat omdat ze zoveel extra omzet draaien? De horeca kan heel goed draaien tijdens de kermis en het is natuurlijk gewoon een mooi evenement, daar is geen twijfel over, maar als we dan van politiek actieve mensen in onze stad onze mond moeten houden over de kosten... Openheid heeft dit College beloofd, dus graag openheid.

Reactie: (Hans)
10-8-2010, 22:36
@Dirk, ik schrik van jouw rekenmachine: "Elke euro heeft blijkbaar 1 euro 66 opgeleverd voor de gemeente." Als dat jouw conclussie is... Zullen we nog een ton meer in de kermis-organisatie stoppen?
En ik wilde grote broer-Tilburg er niet bij halen, dat doe jij nu, maar die halen 2 miljoen op! Daar zouden de organisatiekosten, volgens de methode-Hoorn, dus slechts 1,2 miljoen zijn... Dacht het niet.

Reactie: (Redactie )
10-8-2010, 22:31
Raadslid Mark Leek twittert: ik heb al een eerste vraagje gesteld betreffende budgettering. Ik neem deze mee!

Reactie: (Robert Vinkenborg)
10-8-2010, 22:26
@Dirk je reageerde al eerder met: "als bezuinigen betekent dat je niks leuks meer mag doen, wordt het leven wel erg saai denk ik zo..."
1. Iedereen mag doen wat hij wil, dus ook leuke dingen. Graag zelfs, maar bij bezuinigen is er minder geld voor ‘leuks’. Mensen die de jaren ’80 bewust hebben meegemaakt weten er nog alles van.
2. Als overheden bezuinigen, zijn leuke en luxe dingen als eerste aan de beurt komen. Het is geloofwaardig als de overheid zelf het goede voorbeeld geeft. De huidige coalitie gaf een zeer slecht signaal af door met vijf in plaats van vier wethouders aan te treden.
3. Als je geld tekort komt (en dat is straks in Hoorn het geval en daar kan het college niks aan doen) kun je ook kijken naar manieren om hogere opbrengsten binnen te halen. Tegen de achtergrond van de recente "bezuinigingsbrief" van de wethouder financiën wordt hier niet gezeurd, maar een serieus onderwerp besproken.
4. Iedereen mag weten wat er met belastinggeld gebeurt en pas dan kun je er ook wat van vinden. Met Hans van Mierlo (voor mij vooral oud-journalist) ben ik in alles voor transparantie van overheden en bestuurders.
5. Ik vind 17.000 euro verschrikkelijk veel gemeenschapsgeld.

@sebastiaan als je als punt wil maken dat hier vooraf carte blanches worden afgegeven, hopen we maar op alerte, slimme, doorvragende en rekenende en doorzettende raadsleden. Maar wie weet wat voor slimmerik onze koene wethouder financien is. Houdt hoop, houdt moed.

Tenslotte wil ik @lezers nog toevoegen: ik heb vernomen dat de gemeente en zelfs de wethouders persoonlijk het gesprek aan gaan met instellingen over het invullen van de bezuinigen. Kijk zo neem je de burgers wél serieus.

Reactie: (Dirk Minnebo)
10-8-2010, 22:20
@Hans

Misschien heb je het gemerkt, maar wanneer ik namens D66 spreek vermeld ik altijd D66 in mijn naam. Ik spreek hier op persoonlijke titel.

De kermis levert meer op, dan dat het kost, 300.000 zijn de kosten en de opbrengsten aan pacht alleen al zijn 500.000, ik heb het dan nog niet eens aan de extra opbrengst voor alle lokale ondernemers. Natuurlijk kan je op de kermis bezuinigen, je zou zelfs 3 ton kunnen bezuinigen. Maar daarmee ga je er 2 ton op achteruit tenopzichte van de huidige situatie. Elke euro heeft blijkbaar 1 euro 66 opgeleverd voor de gemeente.

Daar komt bij dat het ook nog een evenement is waar veel Horinezen en mensen uit de omgeving naar uitkijken. De Hoornse kermis die op Tilburg na de langste is van Nederland lijkt mij nou juist een evenement waar we trots op mogen zijn. Dit evenement zou van mij zelfs geld mogen kosten. Dat kost het niet eens, het levert geld op. In dat geval denk ik inderdaad, geld is binnen leuk evenement is binnen, missie geslaagd.
(overigens baseer ik dit volledig op de 2 cijfers die jij noemt er vanuit gaande dat je je research goed op orde hebt)

Reactie: (Matthijs)
10-8-2010, 22:17
Misschien kunnen we volgend jaar speciaal voor @Hans de kermis laten openen door de winnaar van het tv-programma ’Dance like Arne Jansen’.

Intussen maak ik me meer druk om het feit dat kermiswethouder Pijl een officieel ontvangst van Scientology leden aan het feestje heeft toegevoegd. En dat de fractievoorzitter van het CDA op Twitter zegt dat hij dat normaal vindt.


Reactie: (Hans)
10-8-2010, 22:13
SOOOOORRY, te veel in Enterprise rondgedraaid zeker. Dat iemand met zo’n mooie hit...

Reactie: (horinees)
10-8-2010, 22:08
Hans: je bent lekker bij....Arne Jansen is dood. Overleden. Niet meer onder ons. En dat is al een tijdje het geval.

Reactie: (Sebastiaan)
10-8-2010, 22:08
@ Hans (...) : Arne Janse kost niets meer, hij is naar ik meen te weten overleden (zelfmoord).

Reactie: (Sebastiaan)
10-8-2010, 22:04
@ Matthijs:

"(..) Ik ben wel benieuwd of, zoals dat hoort bij een businessplan, achteraf wordt gerapporteerd of de gestelde doelen, zoals mooi vewoord mbt bezoek van buitenaf, zijn gehaald. Zodat je volgend jaar kunt bijsturen, indien gewenst."

Uit ALLE rapporten en onderzoeken van de Gemeentelijke Rekenkamercommissie is gebleken dat de gemeente Hooprn NOOIT achteraf rapporteert of onderzoekt of gestelde doelen of voornemens zijn behaald. Dus ik denk dat dit bij de kermis ook niet echt het geval zal zijn..

Zie o.a. de rekenkamerrapporten:

"Resultaten reïntegratie ondoorzichtig (maart 2010)..."

"Beheer openbare ruimte: planmatig werken nog geen gemeengoed (augustus 2009)..."

"Inkoop gemeente Hoorn kan beter (maart 2008)"

"Onderzoek naar de werking van budgetfinanciering (februari 2006)"

Veel leesplezier!

Reactie: (Hans)
10-8-2010, 21:55
@Matthijs, Ik heb niets (negatiefs) gezegd over die schamele 17.000 euri die de 30 minuten van heer Froger alhier kosten. Ik rekende voor dat de organisatie van de Hoornse kermis elk jaar meer dan 300.000 euri kost en dat dit veel meer was dan ik verwachtte. Ondanks dat ik weet dat een mooi vuurwerkie wat kost en dat promotie aantikt...
Overigens, hoewel ik niet echt van nederlandstalig houd, zou ik meer lol hebben met een optreden van Sieneke... Sha La Lie is ook meer kermissfeer dan Froger, maar "Meisjes met rode haren" blijft natuurlijk de beste kermismuziek! Wat zou Arne Jansen eigenlijk kosten? Als we nu toch gaan bezuinigen.

Reactie: (Matthijs)
10-8-2010, 21:46
Dat ligt eraan wat je onder politiek actief verstaat @Hans. Ik ben politiek vrij actief, maar ik bekleed geen functies. Dat laat mijn werk niet toe. Ik ben geen zelfstandige (meer). Als ondernemer weet jij natuurlijk ook dat er een balans is tussen investeren en incasseren. En dat massa kassa is. Massa kan in crisistijd misschien minder kassa zijn dan in beter tijden, maar een cashcow kun je beter onderhouden dan doodbezuinigen. Zonder Froger wordt de kermis minder aantrekkelijk. Stel dat je die 17K schrapt, of misschien 5K uitgeeft aan godbetert Sieneke. Wat is dan het gevolg? Wat is het verschil tussen wel en geen Froger. Dat vind ik veel relevantere materie dan te spugen op een op het eerste gezicht weloverwogen investering.

Reactie: (Hans)
10-8-2010, 21:38
@Matthijs, ik ben geen boekhouder, maar bedankt voor compliment, ik ben ondernemer. Jij bent zo te lezen geen zelfstandige. Op mijn vraag over politiek actief gaf je overigens geen reactie.

@Dirk Minnebo, dit is hoop ik toch geen D66-standpunt wat je verkondigt?

Jullie verwoorden beiden overigens wel erg wat binnen de politiek veel speelt: "We hebben het geld toch, waar zeuren jullie over?" Ondertussen moet straks iedereen in Hoorn bezuinigen behalve het ’rijke’ Kermisteam.

Reactie: (Dirk Minnebo)
10-8-2010, 21:25
’de kermis kost de gemeente geen geld, maar levert geld op.’

waar zeuren we dan om?

Reactie: (Matthijs)
10-8-2010, 21:18
@Hans. Ik neem aan dat jij wel boekhouder bent. Ik zie de absolute getallen ook wel hoor. Maar het gaat om investeren in het beste rendement voor iedereen. Boekhouders zijn daar meestal bang voor. Die houden meer van zo laag mogelijk kosten. Daarom zijn boekhouders vaak ook slechte ondernemers.

Reactie: (Hans)
10-8-2010, 21:13
@Matthijs, ik hoop dat je en geen boekhouder bent en niet politiek actief in onze stad bent...

@Robbie, optellen en aftrekken. Ik lees op deze site in januari:

Bracht de verpachting van de Hoornse kermis in 2009 nog 441.000 euro op, de kermis van 2010 is goed van 507.000 euro. Daarmee is in de ogen van wethouder C. van Weel-Niesten nogmaals het bewijs geleverd dat de Hoornse kermis niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de exploitanten opvalt door kwaliteit, variatie en vernieuwingen. De uitbouw van het randprogramma met theater en muziek en de in heel West-Friesland huis-aan-huis verspreide kermiskrant spelen hierin een belangrijke rol.

Kijk welk bedrag de woordvoerster noemt als ’winst’ en je hebt de kosten ook...

Reactie: (robbie.)
10-8-2010, 21:06
@Hans,hoe kom je aan dit getal? Mocht je informatie juist zijn, dan gaan mijn wenkbrauwen als Bert van Sesam Straat rechtstandig omhoog. Over 10 dagen betekent dit 30.000 per dag.Bestaat het leeuwendeel uit kosten voor NUON ? Zo, nee, wat is het leeuwenaandeel dan wel? Zo, ja ,is er een speciale prijs met NUON afgesproken? Lijkt me typisch een vraag voor een slimme dame als Jose Kamphuis van Hoorns Belang na het zomer reces.

Reactie: (Matthijs)
10-8-2010, 21:04
Nou. Ik hoor niks geks. Klinkt als een businessplan voor het totale evenement. Daar hou ik van. Ook een zinnige en weloverwogen reactie van Mevrouw van Leeuwen, dunkt mij. Ik ben wel benieuwd of, zoals dat hoort bij een businessplan, achteraf wordt gerapporteerd of de gestelde doelen, zoals mooi vewoord mbt bezoek van buitenaf, zijn gehaald. Zodat je volgend jaar kunt bijsturen, indien gewenst.

Reactie: (Hans)
10-8-2010, 20:50
Waar ik van schrik zijn niet de kosten van Froger, maar van de totale kermiskosten van € 300.000,- !! Althans in 2009, dit jaar waarschijnlijk nog meer.

Ik ging grofweg uit van een ton kosten en de rest, zeg 4 ton, is voor de gemeentekas...
Ik vind het een slecht resultaat. Geen ondernemer zou dit een goede
verhouding tussen baten en lasten vinden!

Moet de kop niet luiden: Organisatie Hoornse Kermis kost elk jaar € 300.000,-

Is de raad overigens nog met reces?