Raadslid en B&W botsen op (kosten van) kermis

13-8-2010 Sneer aan Van der Meij: “U roept negatieve beelden op”

Door: Robert Vinkenborg
 
HOORN - De gemeente Hoorn ziet het optreden van Rene Froger niet als kostenpost maar als investering, blijkt uit antwoorden van B&W aan raadslid Joke van der Meij (VOCH). Met haar vragen roept ze volgens het college van B&W  “negatieve beelden” rond de kermis op: “Beelden waar het college zich niet in herkent.” Opvallend is dat het college zich niet beperkt tot het zakelijk beantwoorden van de vragen. Er spreekt irritatie uit de door burgemeester Van Veldhuizen ondertekende antwoorden.

Het bericht op Hoorngids dat Rene Froger rond de 17.000 euro voor zijn optreden komende zondag in Hoorn toucheert, was voor Van der Meij aanleiding om de vragen te stellen. Mevrouw van der Meij vroeg daarbij ook om een kosten/batenanalyse van de kermis als geheel. De voornaamste argumenten van het college tegen de bezwaren van het raadslid zijn deze week al op Hoorngids verwoord door woordvoerder Marieke van Leeuwen. Het college is niet blij met de vragen blijkt uit een zinsnede als: “Uw brief lezend rijst de vraag of de VOCHoorn-fractie prijs stelt op een hoogwaardige kermis in de Hoornse binnenstad die zich kan meten met de top van Nederland.” En: “U roept een beeld op van een gemeente die geld over de balk die geld over de balk smijt voor dure cadeautjes aan de Hoornse inwoners in de vorm van optredens van artiesten. En dat in een tijd van bezuinigingen!”

In de beantwoording benadrukt het college dat de kosten van Froger en de rest van het randprogramma worden gedekt door de inkomsten uit de kermis. In 2009 bedroegen de totale kosten van het randprogramma (vuurwerk, artiesten etc) € 43.000. Daarvan wordt € 23.000 gedekt door de speciale heffing van € 300 per attractie. “Het resterende deel wordt gefinancierd uit de kermisopbrengsten.”

Het college legt uit dat in 2007 (bij Hoorn 650) is besloten om de kermis een kwalitatieve impuls, ook via een sterk randprogramma, te geven. Het besluit om Froger te boeken is vorig jaar al genomen en het nieuwe college had geen enkele behoefte om het optreden te annuleren.

Wat betreft de vraag over de kosten en baten van de kermis, stelt het college dat de raad daarover al eerder is geïnformeerd. Overigens zit het door mevrouw Van de Meij gevraagde overzicht niet bij de antwoorden. De burgemeester herhaalt dat de gemeente vorig jaar € 150.000 overhield aan de kermis: “In 2010 zal dit bedrag hoger zijn omdat we 55.000 euro meer opbrengsten hebben dan in 2009.”

Ook bestrijdt B&W de redenering dat te betalen pachtsommen leiden tot duurdere toegangskaartjes. Volgens het college bepaalt de markt de prijs. Als de ondernemers te hoge prijzen zouden berekenen, dan zouden er vanzelf minder bezoekers komen en dat willen de exploitanten voorkomen.

Twitter: RoxyRobert
 

Reacties
Reactie: (Doekle)
16-8-2010, 02:21
Excuseer, ik bedoel tienduizend ritjes er staat een nul teveel.

Reactie: (Doekle)
16-8-2010, 02:18
Geachte mevrouw Van der Meij en heer Pijl.

De redenatie dat het een optreden van de heer Froger een investering zou zijn, gaat m.i. echt niet op. Toch gebruikt B&W deze term als hoofdargument voor het optreden. Stel dat 1000 bezoekers zonder het concert nooit naar de kermis zouden komen. Dat is inclusief kleine kinderen en de vele honderden die meteen na afloop huiswaarts vertrokken. Hoeveel geld moeten de overblijvers dan wel niet besteden (denk ook aan BTW-afdracht) om alleen al de kosten te dekken? Dat zijn wel 10.0000 kermisritjes (a 2,50) om breakeven te komen. Laat staan dat er nog wat verdient wordt. Als u een leuk feest wilt, mag dat van mij, maar gebruik geen pseudo-economisch argument dat helaas kant noch wal raakt. Ik hoop dat mijn bijdrage voor u zinvol is bij de verdere discussie. Succes daarmede en uiteraard gun ik de liefhebbers van de heer Froger van ganser harte dat zij een fijne avond hebben gehad. Maar daar gaat de discussie ook niet over.

Reactie: (martin mutter)
14-8-2010, 17:59
@ Doekle, misschien hebben ze te snel geantwoordt.

Reactie: (Doekle)
14-8-2010, 17:54
Dank u wel mijnheer @Mutter. Ik kan niet meten of er een relatie is tussen de kermisopbrengst en een concert van de heer Froger, maar persisteer dat de kermisgangers alles (pachtgelden en optredens) zelf uit de smaller wordende beurs betalen. Het niveau van de antwoorden van het college in combinatie met het gebrek aan openheid, baart mij zorgen. Juist in moeilijke tijden dienen bestuurders rust en gezag uit te stralen. Ik hoop dat de heer Van Veldhuizen, een fatsoenlijk man dunkt mij, zijn wethouders in de hand weet te houden. Een stad besturen is van een andere orde dan toezicht houden op een speelplaats. Uit de antwoorden van B&W op vragen van mevrouw Mevrouw Van der Meij (die hadden ook beter en vooral zakelijker gekund) spreekt helaas te veel emotie en te weinig ratio. Bij de beantwoording ging het niet om de inhoud maar om de buhne. Ik noem dat zeer ordinair en een stadsbestuur onwaardig. Dus genoeg van deze poppenkast.

Reactie: (martin mutter)
14-8-2010, 17:29
Zoals je met eigen ogen kunt zien doen de achtereen volgende wethouders al jaren hun best om de zuidkant van het kerkplein af te schermen van het publiek @ Doekle.
de kermis kost ons geld, wij willen altijd een beetje klasse amusement brengen en dat kost iets meer dan verantwoordt is. Ik zie dit als service een paar keer per jaar. De overige dagen heb ik er meer last van dan gemak. En als klap op de vuurpijl krijgen we een d.j. met een klere herrie voor de deur op lappendag we zijn dan ook maar dicht gegaan, puur omdat ik aan het voeren van de beesten niet mee wil doen. Overigens gun ik het mijn collega’s allemaal van harte. Vraag me wel af of het slim is je bedrijf van 10 dagen afhankelijk te laten zijn.

Reactie: (Doekle)
14-8-2010, 16:44
Vraag @Martin Mutter: levert de kermis uw horecabedrijf meer omzet op? Ik wil dit weten om een afgewogen oordeel te kunnen vormen, maar weet niet of u deze vraag kunt/wilt beantwoorden.

Reactie: (martin mutter)
14-8-2010, 16:39
i.d.d. Sebastiaan,ik betwijfel of er wat overblijft indien alle kosten mee gerekend worden. Verder vindt ik het vreemd dat de standhouders bij een gemiddelde opbrengst van 2000 euro per atraktie zo in bescherming worden genomen. De gemiddelde ondernemer en zeker de horeca betaald op jaarbasis meer aan de gemeente ook houden ze vaak personeel uit hoorn aan de gang die ook weer gem. belasting betalen, zij krijgen in de meeste gevallen niet eens antwoord op een vraag.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
14-8-2010, 11:02
@Sebastiaan Waarvan acte! Ik las ’de burgemeester’ en herken de handtekeningen nog niet. Mea Culpa.

Reactie: (Sebastiaan)
14-8-2010, 10:47
@ Nomens Nescio: ja, maandag is Lappendag. Is was het bijna vergeten, ik wilde namelijk maandagvond mijn nieuwe ID-kaart ophalen.Was ik bijna weer voor een dichte deur terecht gekomen, want met Lappendag is het Stadhuis dicht...

Over service aan de burger gesproken.

Reactie: (Sebastiaan)
14-8-2010, 10:41
@ Robert: burgemeester Van Veldhuizen heeft de brief niet ondertekend, maar een loco (zie b.a.).

@ de Gemeente: zijn in de totaalberekening van baten versus lasten óók de kosten van veiligheid en toezicht mee genomen? Zoals de kosten van het ophangen (en monitoren) van de tijdelijke camera’s, het extra ingezette politietoezicht, etc. Alsmede omgerekend de ksoten van overlast en vernielingen (door overmatig drank- en drugsgebruik)?

Tenslotte; behoort het tot de kerntaken van de gemeente om mede festiviteiten te organiseren. Aangezien het er naar uitziet dat de gemeente onder leiding van dit (naar steeds meer blijkt, rechts-liberale) College qua subsidiëring van dergelijke zaken in het werkterrein Kunst & Cultuur een terugtrekkende beweging wil maken...

Reactie: (nomen nescio)
14-8-2010, 09:13
Wij hebben 1 troost(?) @Qwartje: Uit het item over de formatie alhier blijkt dat politiciHoorngids.nl goed lezen. De vraag is echter ook of ambtenaren-die de voorstellen doen en de ’’geldkraan’’ weten- dat ook doen!
Zelf heb ik geen behoefte aan die Froger, dus blijf ik lekker thuis.
Weet iedereen dat het maandag lappendag is? Daarna is de kermis ook voorbij.

Reactie: (Qwartje)
14-8-2010, 02:21

@Frits

‘Tuurlijk, @Frits: je hebt gelijk. Heb dank. Tijd en Hoorn zijn nu al zò lang elkaars lichaamsvreemde elementen, dat vergissingen op de loer liggen.

Reactie: (Frits)
14-8-2010, 01:02
@qwartje, vrijdagavond !

Reactie: (Qwartje)
14-8-2010, 00:59
De vragen van mevrouw Van der Meij werden zo ‘supersnel’ beantwoord in een poging om, middels een ’top kill’ of ‘junkshot’ van sussende tegenargumenten, een prop aan te brengen in een opwaartse spiraal van kritische kanttekeningen. De beantwoording was op punten minder feitelijk dan snerend.

Daarna maakten 25 leden van de coalitie zaterdagavond tezamen, maar ieder op eigen kosten..., een rondgang over de kermis. Verzamelen in café Charlie’s, daarna eten in de Chinese happerij Azië, waarna vuurwerk-voyeurisme en elke fractie voor zich andermaal de kermis over om te eindigen bij de horeca.

Even informeel als normaal, begrijpelijk, legitiem en gezellie.

Wanneer mevrouw Van der Meij het er wat haar kermisvragen betreft verder bij laat zitten, dan is ze tijdens dat hoeba-hoeba-hoep-uitstapje met sukses bewerkt. Voor de broodnodige rust.

Ik ben geneigd om dat laatste te betwijfelen.

Reactie: (nomen nescio)
14-8-2010, 00:57
Er zijn heel veel meer (overleg)raden in Nederland dan jij denkt of denkt te kennen @kees boots.
Dat heeft niets met achterkamertjespolitiek te maken, maar de politiek zal er wel rekening mee moeten houden dat die raden gevraagd en (meestal) ongevraagd haar benaderen en invloed proberen uit te oefenen.
En nou ga’k slapen!

Reactie: (kees boots)
14-8-2010, 00:30
@nomen nesico, ik maak uit je reaktie op dat je ook met een been in gemeentebestuur zit en ook maak ik uit je reaktie op dat je aan achterkamertjes politiek doet foei.
Dan heb ik liever dat de vragen gesteld worden zoals mevrouw Van der Meij doet zwart op wit en altijd aantoonbaar.

Reactie: (nomen nescio)
14-8-2010, 00:14
Zeker je "sarcasmemodus" aan gehad? @Arend. Als fratievoorzitter (nee, niet daar waar jij denkt, maar elders) en plv.voorzitter van het proviciaal ledenberaad(ook elders), ken ik maar één voorman, nl. mezelf.
Nu zet ik mijn ’’sarcasmemodus’’ uit.
@Arend! Ik stel ook vragen elders, die worden niet schriftelijk beantwoord, maar in een goed gesprek met heel veel koffie (en, duurt het in de ochtenduren te lang, nog een lunch ook),waarbij ik kan doorvragen. Joke zal, is ze het niet met de antwoorden eens, opnieuw vragen moeten stellen.
Wat betreft de politieke voormannen waar jij op doelt: Ik heb in mijn werk elders alleen te maken met Joke’s voorman, niet met de anderen die overigens zonder problemen ook voor jou en mij makkelijk benaderbaar zijn.

Reactie: (robbie)
13-8-2010, 22:30
We kunnen wel eens kritiek op de gemeente hebben, maar net is het vuurwerk geeindigd, vlak voor m’n raam. Eerlijk is eerlijk, het was grootser en imposanter dan vorig jaar, en dat mag ook wel es gezegd worden.

Reactie: (Arend)
13-8-2010, 22:26
@Noman Nescio

Joh, je moet je wel in steeds gekkere bochten draaien om het voor je voorman c.s. op te nemen. Om hier al complimenten uit te willen halen is een beetje zielig vindt je ook niet.

Reactie: (Qwartje)
13-8-2010, 22:01

@Robbie.

‘De naakte aap’ van Desmond Morris biedt in deze al heel wat houvast, @Robbie.

Reactie: (redactie)
13-8-2010, 21:56
@Pedro, u gebruikte een niet geldig emailadres, zie regels op Colofon-pagina.

Reactie: (Pedro)
13-8-2010, 21:49
Waarom is MIJN reactie verwijderd HANS???

Reactie: (robbie.)
13-8-2010, 21:29
@Nomen,stond Communicatie met den Burger niet ergens in het brandlicht van het College accoord? Nou, daar hebben ze zich uitstekend aan gehouden. Alleen bij het lezen van de zin"Uw brief lezend rijst de vraag of de VOC fractie prijs stelt op een hoogwaardige kermis in de Hoornse binnenstad die zich kan meten met de top van Nederland". Hier spreekt vanaf de kale top van de rots de Alfa-aap. Hautain, de handjes hooghartig wapperend naar beneden, naar het grauwe voetvolk.Het type oude regent, dat met de komst van internet en de toenemende informatiezucht van de burger om zich heen begint te slaan.Wanneer ik tijd heb, zal ik aan de hand van geschriften van Desmond Morris en Frans de Waal uitleggen wat de rol is van de Alfa-aap in de poltiek, en die in Hoorn in het bijzonder.

Reactie: (Frits)
13-8-2010, 20:44
@Nomen, compliment? Het snelle beantwoorden van deze vragen (inderdaad uniek) maakt alleen maar duidelijk hoe heilig de kermis is en hoe moeilijk men met kritische vragen om kan gaan!

Reactie: (nomen nescio)
13-8-2010, 20:34
Sneren aan het adres van Joke of niet, het college heeft de vragen wél supersnel beantwoord en dat lijkt me een compliment voor b&w toe. Meestal worden ze eerst na ongeveer 6 weken beantwoord.