Ze komen er aan… ooit…. Ooit Welkom in Hoorn

20-8-2010 COLUMN Email gemeente onderschept

column
HOORN - Er is weer een toeristisch seizoen in Hoorn voorbij. Weer een seizoen waarin onze stad zich niet altijd even GastVrij toonde. Weer een zomer zonder dat we onze bezoekers welkom heten. Maar dat gaat nu echt veranderen. HoornGids heeft een emailtje onderschept waarin de gemeente dreigt nu echt aan de slag te gaan met de Welkom-borden waar al zo’n tien (10) jaar om wordt gevraagd.

Op 19-8-10 werd dit mailtje verzonden vanuit het Hoornse stadhuis:

Geachte mevrouw,
Fijn dat u genoten heeft van uw bezoek aan Hoorn. Ik hoop dat u vaker terug keert naar onze stad. Leuk dat u met het idee komt om ook in Hoorn welkom geheten te worden met borden. Op dit moment zijn wij ook bezig met het voorbereiden voor het plaatsen van borden langs de toegangswegen van Hoorn. Toch bedankt voor uw berichtje. Met vriendelijke groet, ing. V.E.
Verkeerskundige Gemeente Hoorn


Ze komen er dus misschien nu echt… Alhoewel deze ambtenaar schrijft “bezig met het voorbereiden…”. Dat kan dus ook betekenen dat er eerst maar weer eens een Nota wordt geschreven. Blijft altijd spannend of en wat er gaat gebeuren.

10 jaar Borden-voortgang in een notedop:

2000
Het Museum van de Twintigste Eeuw houdt een pleidooi voor Welkom-borden. Dit voorstel wordt in de daarop volgende jaren meerdere malen opnieuw ingebracht bij gemeenteraad, college en ambtenaren.

2003
Het Museum plaatst zelf borden. Die moeten van wethouder Helling direct verwijderd worden want “de gemeente is er mee bezig”.
Commissie Mens en Bedrijf, gehouden op 5 maart 2003: “Mevrouw Van Berkum vraagt aandacht voor de bewegwijzering en een “welkombord” komende vanaf de A7.”

2004
In het voorwoord van de Hoornse toerismenota “Op jacht naar de schat” (december 2004) meldde Arthur Helling, toenmalig Wethouder Economische Zaken en Toerisme, hetvolgende: “De plaatsing van welkomstborden bij onze stadsgrenzen is bewust nog even aangehouden. Daarvoor is het eerst noodzakelijk om tot een gedeelde mening te komen in “welke stad” we de mensen welkom laten heten.
Anders gezegd, wat wordt de “brand” van Hoorn?”

2008
“Hoorn krijgt eindelijk ”Welkom”-borden”, een bericht op Hoorngids.nl op 5-12-2008:
In antwoord op de CDA-vragen meldt B&W dat er nu snel borden geplaatst gaan worden. De CDA-fractie is blij dat er nu aktie wordt ondernomen. Raadslid Michiel Pijl kreeg recent nog een Welkom-bord uit handen van museumdirecteur Hans Stuijfbergen. Het museum had zelf maar borden laten maken en die in 2003 langs de Provinciale Weg geplaatst. Toenmalig wethouder Helling eiste toen dat de borden werden gehaald en deed de toezegging dat er ”spoedig” officiële borden zouden komen.

2009
24-8-2009: Hoorngids.nl: CDA Hoorn: ”Waar blijven de welkomstborden?”, Weer een toeristisch seizoen zonder borden.

2010
Speerpunt in Verkiezingsprogramma 2010 van D66 Hoorn: “Interactieve welkomstborden in en rond de stad.”

Wordt vervolgd.

Ter toelichting: Er zijn belangrijkere zaken dan deze borden. Deze gang van zaken maakt echter duidelijk hoelang iets kan duren in het Hoornse... (Als 2 bordjes al 10 jaar duurt...) En dat stemt mij triest. We hebben een vrij nieuwe gemeenteraad, het zomerreces is voorbij, er zijn prachtige voornemens als ”beter luisteren en meer communiceren...” en ”minder regels”.
Ik hoop dat er een frisse wind gaat waaien op de Nieuwe Steen... Dat de nodige krokodillen gevangen worden en vooral dat afspraken eens nagekomen worden. Op welk terrein dan ook! Als dat gaat lukken, hoort u mij niet meer over Welkom-borden.

Hans Stuijfbergen

PS: Sommige mensen, ook ten stadhuize, vinden mij een lastige zeurpiet. Dat mag. Ik beschouw het maar als een compliment.

Reacties
Reactie: (Matthijs)
12-6-2011, 14:25
@Dirk. Bij D66 kunnen we nog wel wat alerte actievelingen als jij gebruiken om die ambtelijke stroperigheid te lijf te gaan! Je bent welkom.

Reactie: (Dirk)
12-6-2011, 13:27
Ik moet toch echt wel lachen hoor: "Geachte mevrouw, Fijn dat u genoten heeft van uw bezoek aan Hoorn. Ik hoop dat u vaker terug keert naar onze stad. Leuk dat u met het idee komt om ook in Hoorn welkom geheten te worden met borden. Op dit moment zijn wij ook bezig met het voorbereiden voor het plaatsen van borden langs de toegangswegen van Hoorn. Toch bedankt voor uw berichtje. Met vriendelijke groet, ing. V.E. Verkeerskundige Gemeente Hoorn" Onlangs hebben ze de voorrangssituatie op de kruising Poortwachter/ Sluiswachter aangepast. Op de vraag wanneer de gemeente Hoorn dit besluit had gepubliceerd kreeg men te horen dat dit besluit nog voorbereid moet worden! Inmiddels weken verder en dit 'besluit' is nog steeds niet gepubliceerd en dus ook niet genomen. De huidige situatie wordt echter niet teruggedraaid... Hoe kan men dan bezwaar indienen tegen dit nog in voorbereiding zijnde besluit? Mijn vertrouwen in de gemeente lag al op een laag punt maar na dit aangehoord te hebben kan ik niet anders dan concluderen dat ze maar wat doen en dat bepaalde toezeggingen, als ze al gedaan zijn, op lucht gebaseerde zoethouders zijn.

Reactie: (Raadsleden via Twitter)
12-6-2011, 12:24
Raadslid Arthur Helling 12-6-11 over Infoborden: @EdovanEekeres Is al besloten dat wij ze ook krijgen, wanneer plaatsing is blijft wat onduidelijk. Raadslid Rene Assendelft 12-6-11: @EdovanEekeres er is al enige tijd -lees maanden- geleden een substantieel bedrag voor vrijgemaakt, geen idee waar ze blijven #infoborden Naar aanleiding van dit Twitter-bericht van Edo van Eekeres: Ga vandaag naar familie in Hellevoetsluis. Die plaats heeft digitale welkomsborden. Idee voor Hoorn? :-) Zal een foto maken ter beoordeling.

Reactie: (Jeroen)
21-8-2010, 13:56
@Hans Stuijfbergen:

Maar natuurlijk, @Hans, valt er een top tien samen te stellen met positieve dingen in en over Hoorn.

Kijk maar:

1. Initiatief tot bioscoop
2. Initiatief tot dansgelegenheid
3. Initiatief tot ondertunneling Keern
4. Initiatief tot plaatsing liften bij stationsbrug
5. Initiatief tot particuliere theetuin
6. Initiatief tot verbannen coffeeshops uit binnenstad
7. Initiatief tot aanleg wandelboulevard Westerdijk
8. Initiatief tot valse verkiezingsbeloften
9. Initiatief tot opnemen reclamefilmpje Baanstraat
10. Initiatief tot meer communicatie met burger

Reactie: (martin mutter)
21-8-2010, 13:55
Ooo @ Ruud, ik zie het al je gaat er met de grootste attraktie naar toe.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
21-8-2010, 13:14
@Edo en anderen.
Zal ik dan mijn Top 10 van Hoorn doen? Want inderdaad, er valt best wat te klagen, maar we hebben een fraaie stad.

Top 10 van Hoorn
(willekeurige volgorde)

1. Prachtige monumenten
2. Sfeervolle haven
3. Veel activiteiten en evenementen
4. Goede voorzieningen
5. Goede horeca
6. Breed aanbod winkels
7. Nette woonwijken
8. Goede infrastructuur
9. Mooi achterland/omgeving
10. Prettig milieu (schone lucht e.d.)

Natuurlijk kunnen bij de verschillende onderdelen kanttekeningen geplaatst worden, maar we blijven even positief.

Wie maakt er een Top 20 van? Of plaatst zijn eigen Top 10? En deze keer wel positief dus!

Reactie: (ruud van Vliet)
21-8-2010, 13:11
Ja ik heb iets wat ook goed is in Hoorn,
@edo, kom ik zo op terug, maar het is jammer dat veel ondernemers en burgers als schreeuwende in een woestijn staan , als het aankomt op initiatieven,actie, en het nakomen van (loze) beloftes.
De welkom borden zijn ooit beloofd, zoals onvoorstelbaar veel andere beloftes.
Dit frustreert veel mensen, zoals U hier wel kunt lezen.
En als geboren horinees, moet ik met spijt zeggen dat ondertussen het leukste wat er in Hoorn is, nu de trein naar Amsterdam is geworden.


Reactie: (Edo van Eekeres)
21-8-2010, 09:27
Jaren geleden ben ik in Hoorn komen wonen en woon er met plezier. Het is een van de mooiste steden van Nederland. Dus om dat nog eens te benadrukken met een bord is naar mijn mening overbodig. Als ik afga op wat hier allemaal geschreven wordt dan is het wel heel erg gesteld met Hoorn. In mijn werkzame leven heb ik ooit een training gevolgd waarvan een onderdeel was dat je een aantal zaken moest aangeven die je goed vindt van het bedrijf waar je werkt. Is het niet een idee om hier eens, zeg maar 10 punten te noemen van wat wel goed is in Hoorn? Wordt iedereen misschien een beetje vrolijker van. Of is alles hier kommer en kwel?

Reactie: (Sebas)
21-8-2010, 09:16
Zaterdagochtend typfoutje: "moder" moet "moeder" zijn.

@ Jeroen: inderdaad, Hoorn is een voormalige stad in Noord-Holland. Dankzij een meerderheid in de Hoornse politiek.

"(...) De stad Hoorn verkreeg stadsrechten van graaf Willem V op 26 maart 1356 en deed er vrijwillig afstand van op 16 december 2008. In een vergadering van de gemeenteraad werd destijds een achterlijk toegangsdeurbeleid voor de horeca vastgesteld."

;-)

Reactie: (Sebastiaan)
21-8-2010, 09:05
Gastvrij Hoorn en het fremdenverkehrsverein? Mijn moder wilde graag voor een Engelse vriendin een in de Engelse taal (is de wereldtaal!) gesteld boekwerkje of uitgebreide folder over Hoorn en West-Friesland. "Hebben we niet, kijkt u eens bij boekhandel Stumpel". Wat is dat voor achterlijk gedoe !!!

Reactie: (Qwartje)
21-8-2010, 04:16

@Jeroen

‘Wijze mannen met een geweten’. Een even mooie als dubbel dodelijke kenschetsing, @Jeroen. Ik zou me doodschamen als dat op m’n grafsteen zou staan.

Reactie: (Qwartje)
21-8-2010, 04:07

@Ron @Chris

Ja…nee… Sorry @Ron. We werden hier wat melig. Maar dat mag af & toe mogen. Je komt met je ‘vliegen vangen’ gewiekst terug, maar ik koos voor een ietwat forser formaat vliegwezentje om het slap einde weeks-gezwets nog enigszins plausibel te houden.

En nee, @Chris: mijn latente belangstelling voor de oude taal der klassieken vindt geen oorsprong in een klassiek-geënte opleiding. Ik zit er derhalve niet ‘in’. Maar ik onderga het als een heel mooie ‘less-is-more-speak’. Het breedsprakig gebabbel wat er in afgeleide talen op is gevolgd steekt er wat armetierig en tijdrovend bij af. Dat eh, vind ik althans.

Reactie: (Jeroen)
21-8-2010, 03:37
Borden die mensen welkom in Hoorn heten, @Hans, zou toch werkelijk een hypocriete uiting van de stad zijn. In Hoorn is men niet welkom. Men kan nog zoveel evenementen subsidieren die gelegenheidsbezoekers trekken, maar het gaat om de algehele uitstraling. De avondklok mag toeristen ontgaan - voor hen is beleid een gewoon, plaatselijk beleid - en de parkeerboetes mogen hen om de oren vliegen - regels zijn voor hen gewoon, plaatselijke regels -, maar waar ware gastvrijheid vanuit gaat is toch wel een vriendelijk prijsbeleid, horecagelegenheden waar je gratis naar het toilet kunt, een hostel waar je voor €15,-- kunt slapen, een zangvereniging die een podium heeft in de stad waar gratis kan worden aangeschoven, een lokale dansvereniging die het publiek op een leuke lokatie kan betrekken bij de uitvoeringen, straat-entertainers zonder direkt het predikaat zwerver/Oostblokker opgeplakt te krijgen omdat ze dat eenvoudigweg niet zijn, gewoon, een lekker dorpsgevoel want de stadsrechten zijn op 2 januari 2010 van ons afgenomen door wijze mannen met een geweten. Het VVV op de hoek van de Veemarkt is een meesterlijke zet geweest. Nu nog de rest van de binnenstad daarachter. Als de gemeente nu de regels versoepelt, kan de rest er uitvoering aan geven. Daarna praten we nog eens verder over de bordjes met het woord welkom. We willen immers niet liegen.

Reactie: (ron)
21-8-2010, 00:45
Heren, heren, zullen we elkaar hier geen vliegen gaan afvangen?

Reactie: (Chris Bakker)
21-8-2010, 00:38
Foei, @Qwartje, ik had toch gedacht dat u beter in uw klassieken zou zitten!

Maar mocht u werkelijk mussen bedoelen, dan ik wil daar wel eens bewijs van zien, een Passer domesticus die zich op een adelaar stort.

Reactie: (Edo van Eekeres)
21-8-2010, 00:23
Meneer of mevrouw Qwartje of wie u ook bent, door uw poetisch schrijven is mijn dichtader gaan bloeden. Ziehier het resultaat van wat u heeft aangericht:

Als alle bijen zoemen
Dan is de Gooise heide paars
Zijn tuinen vol met bloemen
Terreinen vol met toeringkaars

De wolven zullen huilen
Doch de karavaan gaat voort
In Zandvoort graaft men kuilen
En Hoorn? Daar blijft alles als het hoort...

Dus a.u.b. geen schreeuwende elektronische borden. Gewoon het bordje ’Hoorn’, dat is genoeg.

Reactie: (Qwartje)
21-8-2010, 00:09

@Chris Bakker

Maar heel soms vangt een mus wel eens ’n adelaar, @Chris.

Reactie: (Chris Bakker)
20-8-2010, 23:52
Ik moet u eerlijk zeggen dat ik er ook niet rouwig om ben dat er ’indertijd aan andere zaken voorrang is gegeven’, zoals @Edo van Eekeres het verwoordt. En mocht dit dan representatief zijn voor het beleid, @Qwartje, dan wat mij betreft als voorbeeld dat sommige beslissingen gerust mogen worden teruggedraaid. Met opgaaf van reden, dat wel.
Dus heren, maak u niet druk, aquila non captat muscas.

Reactie: (Qwartje)
20-8-2010, 22:36

@Sebas

Als ik Cornelis Putemmer zou hebben geciteerd, @Sebastiaan, zou ik dat hebben vermeld. Dat is wel zo netjes; ik zie dat jij dat af en toe ook doet.

Het gaat om simpele begripsgrapjes, waar grootheden als Marten Toonder en Heinz Poltzer (drs. P.) bedreven in waren/zijn. Je kunt, om wat gekkigheid bij de veren te nemen, een mantel laten meeuwen, een kare laten kieten, een steen laten uilen, en een scholle laten varen. Het is daarbij aan de speelse fantasie van de lezer om uit te maken wat een ‘kare‘ is. Voorbeeldje van drs. P.

Lente.

Bijen zoemen,
de hei is paars.
Overal bloemen,
en toeringkaars.





Reactie: (Wally Ooms)
20-8-2010, 22:30
Iemand welkom heten kan op verschillende manieren. Zo’n bord scoort daarbij absoluut niet. En bovendien heet je met zo’n bord ook mensen welkom, waarvan je op voorhand al kunt zeggen, dat je ze liever niet binnen je stadspoorten had begroet.
In Frankrijk, waar ik nog wel eens wil vertoeven, doen ze dat anders. Beter eigenlijk en informatiever. Met informatie over de hoeveelheid inwoners, het klimaat (in Fayence bijvoorbeeld staat het meer dan grappig aangegeven: Climat: ideal), of het gerangschikt mag worden tot de mooiste plaatsen van het land, wanneer de kerkdiensten zijn en dat soort zaken. Ook de digitale vorm van informatie heeft er zijn intrede gedaan. Bij sommige dorpjes oogt dat ongepast, maar in het geval van Hoorn kunnen probleemloos digitale informatieborden worden geplaatst, waar de binnenkomende mensen ook daadwerkelijk iets aan hebben.
Une ville a gagner.

Reactie: (Sebas)
20-8-2010, 22:02
Ik wil niemand persoonlijk beledigen, maar @ Arthur en @ Hans, ergens in het stadhuis moet blijkbaar toch iemand met zo’n groot bord voor z’n kop rondlopen...

@ Qwartje: U citeert drs. Putemmer?

Reactie: (Qwartje)
20-8-2010, 21:58

@Edo van Eekeres

Terwijl diezelfde toenmalige wethouder, heer @Van Eekeres, hier nu opmerkt (citaat): ‘Maar je hebt helemaal gelijk Hans, we ontkomen er gewoon niet meer aan (zelfs in tijden van bezuinigingen) om hier nu eindelijk invulling aan te geven.’

Wats kebeurd?

Die beloofde borden staan al lang niet meer representant voor hun noodzakelijkheid. Ze zijn de onzichtbare emoticons geworden van een jarenlang beleid waarbij ‘ja‘ wordt beleden en ‘nee’ wordt gedaan. Of andersom.

Reactie: (Edo van Eekeres)
20-8-2010, 21:36
Met alle respect, maar is dit werkelijk belangrijk? En is het niet te opdringerig om de toerist te vertellen dat hij welkom is in mooi Hoorn? Dat maakt de toerist toch zelf wel uit? Ik vind een simpel bordje Hoorn al mooi genoeg. Eenvoudig, informatief en niet al te duur. Sluit dus helemaal aan bij het karakter van onze regio. Naar mijn mening was het een juiste beslissing van de toenmalige wethouder om andere zaken voorrang te geven.

Reactie: (ruud van Vliet)
20-8-2010, 20:57
@arthur een miljoen in kas????? het is geweldig ! Wel jammer dat een select groepje ondernemers met elkaar bepalen wat er met dat miljoen gaat gebeuren he?
dus Hoorn zal wel nog meer camera’s op de bedrijven terreinen krijgen en natuurlijk enkele diepgaande hartverwarmende evenementen. kom op Arthur, plaats maar borden met GA TERUG! (nu het nog kan)

Reactie: (martin mutter)
20-8-2010, 15:50
@ Arhur, bij het voorbeeld staat de sponsor er al op. Anders wil ik het wel doen, met dit beleid houdt ik toch budget over.

Reactie: (Arthur Helling - D66)
20-8-2010, 15:45
@Hans Stuijfbergen
In mijn wethoudersperiode is er meer aandacht gekomen voor toerisme. De welkomstborden zijn toen gesneuveld bij de aanmelding van nieuwe investeringen. De budgetten voor toerisme waren toen heel laag. Inmiddels hebben we een reclamefonds, waar een kleine miljoen in zit, alleen het bedrijfsleven gaat over de aanwending van de middelen. hEt echte welkom heten gaat met gevulde bloembakken gepaard, koffie dat voor 11.00 uur ’s morgens geschonken wordt en openbare toiletten die er in voldoende mate zijn en vooral schoon en vrouwvriendelijk.
En volgens sommigen ook lage parkeertarieven.
Ik Wijdemeren staan welkomstborden met daaronder een bordje "wegsleepregeling" en "permanente bewoning van recreatiewoningen niet toegestaan".Als je het zo doet werkt het ook niet. Maar je hebt helemaal gelijk Hans, we ontkomen er gewoon niet meer aan ( zelfs in tijden van bezuinigingen) om hier nu eindelijk invulling aan te geven. Wat mij betreft electronisch, kunnen we gelijk evenementen
aankondigen etc.

Reactie: (Matthijs)
20-8-2010, 08:55
Nu beperkt mijn toerismeervaring zich tot de rol van barman op donauschepen, dus wat weet ik ervan, maarre... Ik vind het altijd vreselijk als ik op vakantie van die stadjes binnenkom met van die welkom-in-borden. Van die ubergeexploiteerde oorden waar niets meer spontaan is, maar alles in het kader van de-week-van. Van die toeristenstadjes die tourincar en camperterminals buiten de stad hebben.

Ik voel me veel meer een ontdekkingsreiziger in stadjes zonder dat soort borden. Die in Alkmaar zijn ook zo erg. Stel je voor. Interactieve borden. Dan knippert drie weken lang de komst van Rene Froger op de Provincialeweg.

Reactie: (Qwartje)
20-8-2010, 05:40

@Hans Stuijfbergen

De zoveelste echo van een begrijpelijk pleidooi, @Hans. Je schetst het tienjarig, Kafkaësk bestand van een beschamende bestuurlijke omissie. Wat is nu simpeler dan het plaatsen van een gastvrije welkomstgroet?

Al het andere, blijkbaar.

Het geeft me het volgde hekeldichtje in.

Een kangoe roeide door de Grote Waal,
alwaar een kroko dilde.
Toen ’n verwezen kikker van de kade gilde:
“Waar heeft TomTom me als toerist gebracht!
Wie zegt me wat ik hier in godsnaam wilde?”
Maar de kangoe roeide voort.
En de kroko dilde.

Er wordt, met andere woorden, al heel lang heel hautain niet geluisterd. ‘We hebben een vrij nieuwe gemeenteraad’, merk je snedig op. ‘Vrij nieuw’, want kangoe en kroko plakken nog altijd aan het pluche. En zo’n eenvoudig kutbordje dat een warm welkom uitstraalt blijkt nog even altijd een onhaalbare kaart. De ontstentenis van zo’n door vrijwel alle gemeenten, tot de kleinste gehuchten toe, geuite belofte van een warm onthaal zou de argeloze reiziger bijna de impuls geven van: ‘Gàs! Doorrijden. Opzouten hier.’

But then again: wat heeft het stadje hem te bieden? Een moeilijke autostoelgang om binnen te komen, parkeerproblemen, achterbaks op bonkansen loerende Eftelingen, een statisch fotodecortje van historische gevelwandjes, een aan duizend regels en Sperrzeit gebonden uitgaansleven met disco’s, dancings noch bioscopen, en een potsierlijk uitgevoerd kloontje van de Alkmaarse Kaasmarkt.

Laat eigenlijk ook maar zitten, zo’n welkomstbord. Het zou een belofte liegen.