Briljant horeca-ondernemer en markant mopperaar zwijgt opeens

3-9-2010 In memoriam: Martin Mutter

HOORN – Horeca-man Martin Mutter is donderdagavond onverwachts op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Hoorn verliest met hem een goede horeca-ondernemer. Martin gaf Hoorn mooie établissementen als The Pub en De Beiaard, maar had in Enschede en Amsterdam ook succesvolle horecabedrijven. Hij was recht-door-zee, een eigenschap die hem niet bij iedereen populair maakte. Hij was wel eerlijk, en ondersteunde veel Hoornse verenigingen. De redactie van Hoorngids wenst zijn vrouw Dits en dochter Marloes veel sterkte met dit verlies. Martin was een actief lezer van deze site geworden en nam geregeld deel aan forum-discussies die zich hier ontsponnen.
 
Martin Mutter was ook de man die de veel gelezen kritische P. Ennetje-columns in weekblad Zondag sponsorde waarbij de lokale politiek werd gehekeld. Martin was laaiend op de politiek als die afspraken niet nakwam. Voor de partijen die tijdens de verkiezingen aktie voerden voor de terugkeer van normale horecatijden, maar eenmaal ruikend aan het pluche de kiezers lieten barsten, liet hij mooie billboards maken. Dure reclameborden die hij voor het stadhuis liet plaatsen, zodat de wethouders er op uitkeken. Dat was typisch Mutter. Als ze je belazeren zullen ze het voelen!
 
Afspraak = afspraak. Deal = deal. Dat was Martin. Hij nam nimmer een blad voor de mond, was direct en helder. Hij doopte zijn woorden niet in stroop, maar zei direct, in klare taal waar het op stond. Veel ambtenaren, politici (vooral wethouders en de burrie) maar ook collega’s konden niet uit de voeten met deze Martin.

Ik heb Martin vooral zo gekend: Iemand die je zomaar iets toezegde, iets gaf en er niets voor terug wilde hebben. Zijn handshake was zijn woord. En die handshake was hem heilig. Veel verenigingen en organisaties hebben van hem of zijn bedrijven financiële steun ontvangen. Vaak wilde hij daar echter geen ruchtbaarheid aan geven.

Ik moet Martin in 1976 voor de eerste maal ontmoet hebben. In zijn café ’t Kroegie. Kort daarna ging The Pub (ook van Martin) op hetzelfde Kerkplein open, waar zijn broer Ton lang barkeeper was, en werd dat onze stamkroeg. Soms leek het wel onze huiskamer…  In de jaren daarna zou Martin nog heel wat horecaconcepten bedenken en goede zaken openen zoals De Beiaard. Ook buiten Hoorn was hij actief. In Enschede en Amsterdam bouwde hij ook prima horecazaken op. Brouwerij ‘De Bekeerde Suster’ in Amsterdam was zo’n mooie Martin-zaak. De laatste jaren was hij vooral bezig met onroerend goed. “Stenen”, zo zei hij, “vallen niet om en geven altijd meer rendement dan wankelbanken.”

Martin kwam geregeld in conflict met de gemeente Hoorn. Hij voelde zich miskend. Een terecht gevoel, want zijn activiteiten in het Hoornse zijn niet erg gewaardeerd vanuit het stadhuis. En van de contrôles door ambtenaren werd hij helemaal gek. Martin kon in dat soort gevallen heerlijk dwars worden: OK, dan laat ik maar een gapend gat achter naast mijn Beiaard… Maar hij liet er dan wel een gigantisch bord bij plaatsen voor een prachtig niet bestaand project. Dat was Martin.

Zijn houding leidde geregeld tot krantenberichten als deze:

Mutter slaat deur keihard dicht voor gesprek
Martin Mutter, eigenaar van Centipede Holding, weigert een gesprek met raadsleden Piet Bruijns (PvdA) en Piet Mol (VOCH) over leegstand van zijn panden aan het Nieuwland. In een open brief doet hij een boekje open over de frustraties waar hij als ondernemer in Hoorn tegenaan loopt. De brief bevat slecht nieuws voor Hoorn: Mutter heeft weer een pand dat wat hem betreft mag instorten.
Mutter is verbolgen over het vervroegen van het sluitingsuur per 1 januari 2010, de aanwezigheid van de coffeeshop aan het Kerkplein en bovenal over de tegenwerking die hij voortdurend zegt te ondervinden van de gemeente.
Hij stelt nooit enige waardering te hebben gekregen voor zijn ondernemerschap en de zware investeringen die hij tot zes jaar geleden deed in panden en in horecabedrijven. Integendeel: ’In de loop der jaren heb ik zoveel bouwstoppen, aanschrijvingen, dwangsommen en andere tegenwerking van de gemeente Hoorn mogen ontvangen dat ik overweeg er een kwartetspel van uit te geven’, schrijft hij. En: ’Ik ben van mening dat een stad die bestuurd wordt door mensen met een dorpsinstelling die zonder enige visie opereren vroeg of laat te maken krijgt met iemand die het niet langer pikt.’
Mutter is bestuurder van Centipede Holding. Hieronder valt een aantal ondernemingen. Vastgoed en exploitatie van horecabedrijven zijn in aparte BV’s ondergebracht.
(bron: NHD)

Of Martin plaatste (november 2005) een reactie op een Blog van onze burgemeester:

Geachte heer Van Veldhuizen,
Bij het aantreden als burgervader van de gemeente Hoorn had ik het genoegen een persoonlijk gesprek met u te mogen hebben. In dit gesprek is er bij mij een positieve indruk blijven hangen dat U er wat van wilde maken in Hoorn, ik heb me dan ook een tijdje rustig gehouden op het gemeentelijke bestuursvlak. Je moet tenslotte iemand een kans geven. Wat schertst mijn vebazing echter na de zoveelste publikatie in het onvolprezen Noord Hollands dagblad en met name die van 29 november blijkt deze indruk geheel verdwenen. U zegt te gaan kijken of het mogelijk is een zoveelste paracommeciele instelling wederom te gaan voorzien van een vergunning tot latere openstelling. In andere publikatie’s wordt er door de gemeente op gewezen dat de huidige horecaondernemers eigenlijk hun vak niet verstaan en bijvoorbeeld niet bereid zijn tot nieuwe en andere initiatieven. Vindt U het gek in een dorp waar de gemeente je grootste concurrent is. Is het supersponseren van een restaurant niet genoeg, dan geef je je eigen theater toch alle mogelijkheden om met de plaatselijke horeca te wedijveren. Het wordt toch eens tijd dat de gemeente inziet dat concurentie alleen van de grond komt als er gelijke kansen zijn, en dus de ondernemer niet elk moment moet nadenken waar de gemeente ook zijn geld door de afvoer laat weglopen. Kortom het wordt weer tijd voor actie ! Ik ga ervan uit dat U begrip heeft voor ons standpunt in deze. Dat U dit bericht niet openbaart begrijpen wij wel weer.
Met vriendelijke groet,
Martin Mutter (Horeca) Ondernemer in hart en nieren

Dat laatste was Martin. Een Horeca-Ondernemer in Hart en Nieren! Tijdens de kermis zag ik hem voor het laatst. Hij kon, nadat hij mij voor de tweede dag achter elkaar achter de kinderwagen zag lopen, niet nalaten te zeggen: “Heb je daar tijd voor?”
Typisch Martin.
 
Ik wens Dits en Marloes, en zijn familie en vrienden, veel sterkte met dit verlies.
 
Hans Stuijfbergen
  

Lees hier enkele berichten over Martin Mutter:

Reacties
Reactie: (Bokbier)
17-10-2010, 16:09
Drink mij vanmiddag en proost even op Martin!

Reactie: (Robert Vinkenborg)
18-9-2010, 17:46
Niet zo mutteren op P. Ennetje @Qwartje. Noem het een stukje lokale pershistorie, desnoods een nieuwsfeitje: het afscheid van P. Ennetje is op dit platform van het vrije woord het vermelden waard. Ik vond veel van de soms zijn pen in gif dopende P. Ennetje, maar een proleet in de betekenis van ’persoon uit een onbeschaafd milieu of van grove levensopvatting?’

Ik had van u, die met een schitterende schrijfstijl hier geregeld muttert, een andere inschatting verwacht. Maar ieder het zijne hoor. Er zijn belangrijke zaken om over te mutteren.

We zijn het eens over het nieuwe werkwoord mutteren. Ergens ook een passend eerbetoon aan de naamgever. Over de precieze betekenis moeten we het nog eens worden: het is volgens mij iets tussen mopperen en kritisch zijn/volgen in. Misschien een goede huiskamervraag: wat is de precieze definitie van mutteren?

Reactie: (Qwartje)
18-9-2010, 17:14
@Robert Vinkenborg

Ik heb het zojuist gelezen, heer @Vink. Persoonlijk had ik die P. Ennetje niet bijster hoog zitten. Beetje ’n proleterige malloot.

De volgende posting viel me in dat verband op.

niek 21-8-2010 15:39:17
@martin mutter gezien het opvallend aantal woorden en zinsopbouw die ook gehanteerd worden door ’pennetje’is hierbij wellicht een Hoorns mistery opgelost! Is die controle toch nog ergens goed voor. Dus bent u de Hoornse mistery ’popstar’?

Toen dacht ik al: ‘Nou, nou, nou…’

Maar goed. Die P. Ennetje doet er voortaan dus eindelijk het zwijgen toe. Voor één keer ben ik het, wat zijn laatste ‘adverstory’ betreft, met hem eens. Zijn introductie van een nieuwkomer binnen het Hoornse idioom - het werkwoord ‘mutteren’ - is, gelezen de verklaring er voor, raak.



Reactie: (Robert Vinkenborg)
18-9-2010, 16:19
Ook P. Ennetje zwijgt

Ben mutterig (mopperig zeggen sommige mensen, maar dat dekt niet helemaal de lading). Niet alleen Martin zwijgt, maar nu ook Pancratuis Pennetje. ‘Hekelschrijver’ noemt P. Ennetje zich dit weekeinde in de allerlaatste bijdrage in het weekblad Zondag. In mijn woorden: een zeer lastige luis in de pels die onze bestuurders niet alleen over de ‘hekel’ haalde maar ook de stuipen op het lijf joeg. Een luis ook met humor en eentje die geweldig kom mutteren. En met succes. Ik heb wel eens gehoord dat de gemeente enorm veel juridische kosten heeft gemaakt bij een onderzoek naar de vraag of die P. Ennetje niet aangepakt kon worden. Bij wijze van uitzondering zeg ik: een mooi verhaal moet je niet dood checken.

P. Ennetjes onthult niet zijn/haar ware identiteit, maar wél dat er er sprake was van een hechte vriendschap met Martin Mutter. Ook wordt duidelijk dat Martin Mutter zelf de grote inspirator was voor de columns van P. Ennetje. Mutter verrijkte de lokale taal met nieuwe begrippen als pluusplakkers en Gedoogplein. Was Martin Mutter zelf P. Ennetje? Het is een vraag die niet zomaar met ja of nee kan worden beantwoord. Misschien ligt het antwoord ergens in het midden, want P. Ennnetje maakt in zijn afscheidbijdrage in Zondag duidelijk dat P. Ennetje zonder Martin Mutter nooit had bestaan. Het is dus ook feit dat P. Ennetje zonder Martin niet kan voort kan bestaan. Lees Zondag!

Moge ‘Niemands Hofnar’ nog lang door mutteren.

P. Ennetje Saluto a dostrece de dosdiezyocho


Twitter: RoxyRobert

Reactie: (eentje toe)
8-9-2010, 13:43
We zullen er vanavond 1tje op je doen aan jou bar

Reactie: (Robert)
8-9-2010, 12:45
.



. is wat rest

Reactie: (Sebastiaan)
8-9-2010, 11:55
@ dhr. Ennetje, P.

De hemel weenst zelfs boven Almere. Volgens buienradar ook in Twente aan weerszijden van Enschede. In Enschede is het droog?

Reactie: (P. Ennetje)
8-9-2010, 11:41
Het is woensdag 8 september 2010. De hemel weent boven Hoorn.

Reactie: (ruud van Vliet)
8-9-2010, 10:17
Martin....verdorie, ook deze heb je gewonnen
ik zal je missen.
Ruudje

Reactie: (Ko Boos)
8-9-2010, 03:55

@Hans Stuijfbergen

Dikke ‘Yèsss!’, heer Stuijfbergen. Persoonlijk ben ik sinds vorige week donderdagavond permanent onpasselijk vanwege deze laatste, plotselinge, en definitieve Mutter-move .

Hij is een kleurrijke en zeer talrijke kring van vrienden ontvloden. Onaanvaardbaar voor de mensen die zijn vertrouwen en genegenheid hebben ondervonden. Hoorn, en de rest van het land dat dit stadje slordig omsingelt, zal het voortaan moeten doen zonder deze nurkse, maar o zo sensibele man.

Martin: ik weiger je afscheid. Maar vaja con Dios.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
7-9-2010, 22:24
Dinsdagavond stond gedurende geruime tijd een lange rij bij het Uitvaartcentrum op het Achterom. Velen hebben afscheid genomen van Martin en medeleven aan de familie kenbaar gemaakt.

HoornGids zal de (re)acties van Martin missen.

Reactie: (redactie)
7-9-2010, 17:34
Gelegenheid tot condoleren dinsdag 7 september van 19.00 tot 19.30 uur in Uitvaartcentrum EHBC, Achterom 5, Hoorn.

Uitvaartplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.

Reactie: (Daantje)
7-9-2010, 15:00
Zonde, zo’n markante man. Hij heeft zich letterlijk doodgeërgerd... Sterkte toegewenst aan alle betrokkenen

Reactie: (Ko Boos)
7-9-2010, 00:01

@Floor Jonkers

Geweldige Aha-Erlebnis, Floor. Dank daarvoor. Alleen jammer dat juist die ene persoon het niet meer lezen kan. Wat zòu hij genoten hebben. En dat liber amicorum komt er nog wel.

Reactie: (Floor jonkers)
6-9-2010, 17:34
Met Paul Damen en Edje Wagemaker blies hij nieuw leven in het Hoornse kroegleven. Het Praathuis, Sportcafé Skippy, de ongeëvenaarde The Pub op Kerkplein 35, Het Witte Paard. Met Rob Ladiges in het Wapen van West-Friesland. Elk jaren verhuisde Martin, tot wanhoop soms van dits, die echter gewoon weer mee verhuisde.
Met Hans Stuifbergen en Kees Stumpel mocht ik de voetbalwedstrijden van The Pub maken en in het Engels van commentaar voorzien; de strijd tegen de (Roel) Dolfin boys, oude maten als Tony Macaroni, Pat the Hat, Skin Howard, darts! Madness en de Falkland War. Martin was met zijn imperiumpje de spil in het Hoornse kroegleven in de jaren tachtig. Daarna begon De Beiaard. Martin werd Sjoerd Kooistra in het klein. Vrienden kwamen en vielen af. Martin bleef recht in de leer, wie hem beduvelde, dwars zat of afviel, kon van hem de boom in.
De klanten van het eerste uur, zijn oude kaartkameraden, bleven echter altijd. We hadden niks van elkaar nodig. We deelden onze meningen, dronken een biertje en steunden elkaar in elke openbare discussie. Martin, onze eigen Tukker, werd horinees. De prachtige tijden op zijn boederij in Nibbixwoud vervaagden in zijn fraaie behuizingen in Hoorn. In Nibbixwoud zetten Ton en Martin me naast hun oude vader. De man (altijd met pet)sprak alleen Twents, de Mutters lagen blauw van de lach om mijn wanhoop. Vader Mutter en ik werden dikke vrienden al begrepen we niets van wat de ander vertelde.
Dits en Martin overleefden elke crisis, Marloes werd geboren, groeide op en werd mamma. Martin werd 40, 50 en 60. Ko Boos moet nog maar eens een Mudde Memorial maken, het prachtblad wat Martin cadeau kreeg 20 jaar terug.
Mijn nacht in het hotelkamertje werd een prachtig reis door het verleden. Dit is een maar kleine weergave van 35 jaar Martin Mutter in Hoorn. Toen de fles op was, was het plezier ook weg. Met de kater kwam de klap.
Martin overleden...
Arme, arme Dits en Marloes. Arme Ton en Renate. Arme Rob Knol, die Martin zo lang trouw is gebleven. Wat zullen jullie hem missen!!!
’Wij houden het gezellig in Hoorn’ was het motto van Martins kroegen in de jaren 80. Hij heeft woord gehouden, al was het haat/liefde met de Coenstad. Maar, vond Martin, ’wat in Hoorn lukt, lukt overal.’ Misschien geen compliment, maar wel eerlijk. Altijd maar eerlijk. Maar het wordt niet meer zo gezellig zonder jou, Martin.

Rust zacht, trouwe kaartkameraad. Ik zal je nooit vergeten.

Floor Jonkers

PS Iedereen die langs Ludiwgshafen en Mannheim rijdt dit jaar, even 3 x toeteren bij Mutterstadt aan de A61/A65. Doen wij ook !


Reactie: (Floor Jonkers)
6-9-2010, 17:34
Vrijdagmorgen belde Klaas Boorsma met het bericht dat Martin was overleden. Niet veel later belde mijn zusje Aline, mijn zwager Jeroen Buis, Gertjan van Meurs, Thees Peereboom en nog een dozijn anderen. Het kon niet meer ontkent worden, Martin was echt dood.
Ik zat in een hotelkamertje op de grens tussen Vlaanderen en Zeeland en heb een traan weggepinkt. Loetje Peereboom meldde hier dat hij de eerste klant was van Martin en Dits en dat klopt volgens mij als een bus. Martin rekende ooit uit dat ik zijn vierde klant ben geweest. Hij had net de Don Quichote van Heinz (later van de Schouwburg)overgenomen, het linker gedeelte van ’t Kroegie. Dits en de hond achter het doorgeefluik in de keuken patat bakken, wij in het voorcafé kaarten met Martin. Poker, zwikken, hartenjagen, Martin kende alles en won vrijwel altijd. Om de drie dagen stond er een belastinginspecteur, een fiscale opsporingsambtenaar, een deurwaarder of een privé-detective voor onze neus. Of meneer Mutter bij ons bekend was. Nee, natuurlijk niet. Martin Mutter heette in de jaren 70 een tijdje lang Martin Ruiter, naar Dits. Hij had niet alles goed geregeld in Putten, waar hij een discotheek had uitgebaat. Ach, die dingen gebeuren.
Veel gelachen die tijd, het gemopper dat Martin wordt aangerekend was geen mopperen. Het was meer een gefrustreerd rechtsvaardigheidsgevoel. Want Martin was pijnlijk eerlijk en dat verwachtte hij ook van een ander. Met alle waardering voor ondeugd en burgerelijke ongehoorzaamheid
:-).

Lees verder in de volgende reactie.

Reactie: (Ciaran)
6-9-2010, 15:03
Triest...Kon altijd goed vinden met Martin hij heeft me geholpen met me eerste draaitafels en apparatuur. altijd met plezier voor hem gewerkt en een hoop geleerd. Sterkte aan Dits,Marloes en de rest van de familie,collega’s

Reactie: (camiel)
6-9-2010, 13:53
Te vroeg,te jong....
Ik zal je missen, het biertje op de hoek van de bar, het advies, het gemopper, je dj kunsten,en je geweldige uitspraken
De laatste die je me kort geleden vertelden zal ik niet vergeten. " vriend ik zal het je nog 1 keer uitleggen kijk niet wat een ander wel doet maar kijk bij jezelf wat je dan niet doet"
Martin je was en blijft een inspirator.
Dits Marloes Wietse en Isaa sterkte..

Reactie: (Hostellerie de Hamert )
6-9-2010, 13:32
Wat een schok... ik geloof het ook gewoon niet. Al die mooie avonden dat wij heerlijk over het vak konden praten. En nadat wij ook nog samen zijn 60ste verjaardag hebben gevierd. Martin was een voorbeeld voor mij. Familie Mutter, veel sterkte met dit grote verlies. Roger Smits

Reactie: (tegel)
6-9-2010, 13:27
Veel te vroeg maat.......

Ditsie, Marloes en Wietse en natuurlijk Isaatje zal er altyd voor jullie zyn

Reactie: (redactie)
6-9-2010, 13:10
Gelegenheid tot condoleren dinsdag 7 september van 19.00 tot 19.30 uur in Uitvaartcentrum EHBC, Achterom 5, Hoorn.

Uitvaartplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.

Reactie: (Sebastiaan)
6-9-2010, 12:42
Enig nieuws over een herdenkingsmogelijkheid (ik heb al opgevangen dat de uitvaart van Martin in besloten kring plaats vindt)?

En ik was bijn avergeten dat ik in mijn studententijd ook nog korte tijd Martin als werkgever gehad heb. In Eetcafé Brandpunt, onder de bezielende leiding van Ladiges, kreeg salaris van de Beiaard Groep. Helaas bleek ik toen toch (nog) niet zo geschikt voor de horeca...

Reactie: (Tegel)
6-9-2010, 12:12
Zal je missen maat,

Ditsie,Marloes,Wietse en Isaatje, zal er altyd voor jullie zijn

Reactie: (Madelon)
5-9-2010, 19:00
Ik heb jaren in de Beiaard gewerkt en kende Martin goed hierdoor. Dit is schrikken. Verschrikkelijk nieuws. Het is ondanks een ondernemer ook een man en vader en opa...Veel heel veel sterkte en kracht voor Dits, Marloes en de rest voor de komende tijd.

Reactie: (Jolanda Escabache)
5-9-2010, 01:14

Geen woorden voor...wat een verlies!
Mijn medeleven gaat uit naar Dits, Marloes en familie.
Heel veel sterkte.

Jolanda en Babiche.

Reactie: (Benno van Ree)
4-9-2010, 18:02
Altijd respect gehad voor deze goede man. Een geweldig ondernemer!
Wie goed doet, goed ontmoet. Een man van zijn woord. Een groot verlies van een bijzonder man. Ik mag hem graag.
Wens de familie heel veel sterkte bij dit grote verlies.

En hij heeft gelijk! Het is hier in Hoorn heel lastig om medewerking te krijgen van de gemeente.

Reactie: (Jos Renckens Fractie Tonnaer)
4-9-2010, 11:16
Ook ik las het bericht in het NHD met ongeloof. In één klap is een icoon uit de Hoornse samenleving weggevaagd. Ik had hem persoonlijk nog niet leren kennen maar was onder de indruk van zijn gedrevenheid en vasthoudendheid. En hij was voor velen een spreekbuis in hun ongenoegen over de locale politiek. Dat geluid zal nu ernstig gemist worden.
Ik wens al zijn dierbaren heel veel sterkte de komende tijd.

Reactie: (Uyttendaele Roland)
4-9-2010, 10:54
Toen De GOEIE SLOEBERS uit Oordegem-Belgie midden de jaren 70
kennis maakten met Martin, tijdens de wijnfeesten in LINZ am Rhein,hadden wij nooit gedacht dat onze vriendschap tot vandaag nog zou duren.Wij verliezen een goede vriend!Wij betuigen onze deelneming aan Dits en Marloes.
Namens alle vrienden uit Oordegem! Karina en Roland

Reactie: (jesse dekker)
4-9-2010, 10:28
wat een shock, werd gebeld, snachts door mijn zus die het nieuws al op de nacht erop had gehoord, ik kon het niet geloven, en besefte wat voor geweldige man we hebben verloren.
veel sterkte aan dits, marloes en andere familie en vrienden.

Reactie: (Mark Leek D66)
4-9-2010, 09:37
Las vanmorgen in het NHD het nieuws over het overlijden van Martin. In de aanloop naar de verkiezingen voor het eerst met Martin gesproken naar aanleiding van de problematiek rond de toegangstijden. Had al veel over hem gehoord - in termen van lastig, mopperend,
dwars - maar van het gesprek is mij vooral een horecaman bijgebleven met het hart op de juiste plaats, met goede ideeën en met oprechte verwondering over hoe de politiek haar keuzes maakt. Ik kon vanuit zijn optiek zijn acties en reacties uitstekend begrijpen. Mij werd duidelijk dat Martin Mutter een man was om rekening mee te houden, om naar te luisteren en vooral ook
een man was om mee in gesprek te gaan. Ik heb erg genoten van zijn typische Mutteracties. Dat billboard was natuurlijk fenomenaal; zijn manier om boosheid en frustratie duidelijk te maken, zijn manier om zijn ongenoegen over het uiteindelijke compromis rond de toelatingstijden wereldkundig te houden. Er werd over hem gesproken; positief of negatief, doch altijd met respect. Ik had me - nieuw in de raad - voorgenomen ook op die manier met Martin in gesprek te blijven. Twee weken geleden zagen we elkaar nog even toen ik op zijn terras net een aantal collega’s de start van het nieuwe schooljaar vierden. We groetten elkaar, maar tijd voor een praatje was er niet. Een taxi reed voor om hem - met een groepje vrienden - naar een waarschijnlijk interessante bijeenkomst te brengen. Dat gesprek gaan we niet meer voeren. Martin is niet meer. Ik schrok van het bericht; ondanks dat ik hem nog maar kort kende. Daar blijft het bij. Daar waar de politiek mij langs horecagerelateerde problematiek voert zal ik me echter altijd wel de vraag stellen wat Martin er van zou hebben gevonden. Dat heeft hij in korte tijd in elk geval voor elkaar gebokst. Of we het met elkaar eens zouden zijn geworden zal echter voor altijd een vraag blijven.ik wens familie, vrienden en medewerkers sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Reactie: (Sebastiaan)
4-9-2010, 01:31
Net terug (is het alweer zo laat) uit de Beiaard. Na opening kunstweekend en vergaderingetje over media. In goed gezelschap (onder andere veel voormalig personeel dat binnen kwam) met een drankje en informeel afscheid genomen van Martin Mutter. Onder ander daar gezien en gesproken met: Joep Neefjes, Cees Knol, Robert Vinkenborg, Arthur Helling, en vele anderen. Temidden van het gewone jonge uitgaanspubliek dat er nog geen weet van had. Heel veel respect voor het personeel! En dat biertje, Manke Monnik, dat smaakte prima!

See you in heaven, Martin. En daar schenken ze wel degelijk bier!

Reactie: (cor van valderen)
3-9-2010, 23:11
mooie tijd gehad bij de beiaard

sterkte voor Dits en Marloes en overige familie

cor

Reactie: (Ton)
3-9-2010, 22:04
Hans,

Je kunt van Martin Mutter zeggen/
denken wat je wilt, maar ik vind
dat Hans Stuifbergen Martin volkomen recht heeft gedaan met
zijn in memoriam. Zeker daar waar
het acties naar het gemeentebestuur betreft!
Dat hij ruste in vrede.
En voor zijn nabestaanden: alle sterkte!

Ton

Reactie: (Jan Hoogland en Virginia Klein)
3-9-2010, 20:23
We hoorde vanmorgen het vreselijke nieuws, zo jong gestorven.

Martin was een bijzondere man die we zeker niet zullen vergeten.

Dits, Marloes en familie,
we wensen jullie heel veel sterkte met dit verlies.

Jan Hoogland en Virginia Klein

Reactie: (Jackie en Co)
3-9-2010, 20:04
Ik heb kennis mogen maken met deze
warme persoonlijkheid, met een zeer eige visie. En nog bedankt voor je warme gastvrijheid, we hebben er zeer van genoten.
Familie veel sterkte!
Jackie en Co

Reactie: (paul groes)
3-9-2010, 19:42
Ja,ik ook ik heb mogen ervaren dat martin een man van zijn woord was,en dat kan je van de hoornse Politiek nu eenmaal niet zeggen.ik heb van een conflict met hem waar de advocaten al bij waren betrokken mogen meemaken dat met een eerlijk gesprek van mens tot mens hij heel oprecht was en voor rede vatbaar en zoiets leerde mij heel veel over de mens martin,een mens met een hart op de juiste plaats en niet zo onredelijk als de hoornse politieke kopstukken ons wilde doen geloven.Misschien maak ik mijzelf met deze reactie ook bij hen niet zo geliefd...het zij zo!een ding is wel duidelijk het gemeente bestuur zal om zijn heengaan niet rouwen,maar feit is dat het geweten van hoorn er niet meer is helaas.Een groot gemis.Ik wens zijn familie en dierbare mijn oprechte deelneming,en wens zowel hen als Hoorn sterkte met dit grote gemis.

Reactie: (Margret van Velzen)
3-9-2010, 19:25
Die foto zegt meer dan 1000 boekdelen... Je was nog lang niet klaar hier, maaar goed.. je was eigenlijk nooit klaar, voordat de vlam een waakvlammetje dreigde te worden, bluste jij met kerosine.. Iemand moest ons toch een beetje wakker en scherp houden. Vol ongeloof ben ik in gedachte bij degene die alles voor hem betekende... Rust zacht mooie man.

Reactie: (Bram en Marja van der Mersch)
3-9-2010, 19:00
Bram en Marja van der Mersch,
Vanmiddag kregen wij het slechte nieuws,Martin is niet meer!Een schok ging door ons heen, een markant mens. Lieve Dits en Marloes , heel veel sterkte in de komende tijd, Bram en Mar

Reactie: (Tubantia)
3-9-2010, 18:57
Tubantia (Twentse Courant) meldt:

Horecaman Martin Mutter overleden

ENSCHEDE - In Hoorn is horecaman Martin Mutter (60) plotseling overleden aan een hartstilstand. Mutter, die nog volop actief was in de onroererd goed wereld, is geboren in Enschede en vertrok in de jaren tachtig naar Hoorn waar hij verder werkte aan zijn horeca-imperium. Mutter had in Enschede nog diverse horeca-gerelateerde panden in zijn bezit.


Dat geldt voor restaurant De Ouwe Compagnie (Walstraat), café De Pijp, de Beiaard, café Crash en het grote pand (‘De blokkendoos’) het hoek van de Oude markt waar onder andere Lunatic en De Muur in zit. Ook was hij voorzitter van de Beiaard groep, die in Enschede, Amsterdam en Hoorn diverse café’s had volgens de Beiaard-formule. Die hield onder meer in dat er honderden soorten bier te verkrijgen waren.

Horeca-ondernemers in Enschede typeren Mutter als een markante horecaman, die het liefst op de achtergrond bleef. Hij was, in tegenstelling tot zijn broer Ton, nooit uitbater van een horeca-gelegenheid.

Reactie: (Tsiburaska)
3-9-2010, 18:54
Jammer, maandag was hij nog gezond en vrolijk, en nu weg, ik mis je.

Reactie: (Firma De Haan)
3-9-2010, 17:53
Veel te vroeg van ons heen gegaan, dit nieuws komt hard aan.
We zijn blij dat we al die tijd zaken met elkaar konden doen.
We zullen je zeker missen, met je humor en gezelligheid.

heel veel sterkte aan alle nabestaanden.

Groeten Firma De Haan

Reactie: (Wouter de Jong)
3-9-2010, 17:52
Vanmorgen het bericht van ’Mutter’ gehoord. Ik heb een aantal jaar voor hem gewerkt in cafe de Longneck (nu 80’s) en heb hem daar meegemaakt als een echte persoonlijkheid die inderdaad wel eens flink kon mopperen. Als Martin binnen kwam was de zaal (lees: kroeg) direct gevuld. Zoals eerder benoemd, een authentieke man en misschien dat het me daarom best wel wat doet.

Sterkte voor Dits, Marloes, overige familie, vrienden en natuurlijk zijn personeel.

Wouter

Reactie: (René Blok)
3-9-2010, 17:33
ik hoorde net het ongeloofelijk nieuws dat Martin is overleden.
Uiteraard op veel te jonge leeftijd
Martin was een man waar je veel respect voor kan hebben want hij heeft toch maar mooi een pracht bedrijf opgebouwd door de jaren en
tegen werkingen heen.
Ik wil de hele familie veel sterkte toewensen met dit verlies !!!!

Reactie: (Nel je-weet-wel)
3-9-2010, 17:22
....en dan is het zomaar over en uit.....Dits,Marloes en naasten, ik betuig langs deze weg mijn medeleven.

Reactie: (Samir Bashara)
3-9-2010, 17:14
Hier schrik ik enorm van... Afgezien van een enkele gedachtewisseling hier op Hoorngids, heb ik Martin Mutter nooit persoonlijk ontmoet. Maar hij was een begrip in deze stad, voor vriend en vijand. Een gespreksbepalende burger van Hoorn. Zijn dood is een groot verlies. Mijn diepste medeleven gaat uit naar zijn nabestaanden. Heel veel sterkte.

Reactie: (nomen nescio)
3-9-2010, 17:07
Condoleances aan een ieder.
Ik (zelf ook al 60) schrik er wel even van. ’t Lijkt erop dat ik mijn generatie- en leeftijdgenoten ga overleven. Dit overlijden zet mij toch weer aan het denken over de betrekkelijk- en tijdelijkheid van het leven.

Reactie: (horinees)
3-9-2010, 16:31
Spijtig. Een groot gemis. Sterkte!

Reactie: (meeertje)
3-9-2010, 15:46
een heel groot verlies van Hoorn!
zo’n geweldig man en zo’n goede horecaondernermer in hart en nieren!we wensen de familie van mutter heel veel sterkte toe!in de volgende dagen!

Reactie: (Lucas)
3-9-2010, 14:48
Geen woorden voor. We kwamen er graag (voor of na een theatervoorstelling of filmhuisvertoning). We zullen zijn eigenwijze inbreng missen. En je ziet het maar weer: behalve de meer verlichte en vrijdenkende geesten hult de rest van de politiek zich in hooghartig zwijgen (PvdA voorop, of nergens te zien in dit geval). Maar goed, van politieke vrienden moet je het ook niet hebben, dat bewezen de verkiezingen maar weer (verbroken verkiezingsbeloftes van o.a. VVD). Heeft Martin Mutter toch gelijk gehad. "No Shut" zwijgt nu. Laat de anderen het woord van protest blijven voeren!

Reactie: (Mary ( Mary’s Bruidshuis))
3-9-2010, 14:26
Marloes en moeder Dits heel veeel sterkte,ik weet gen andere woorden

Mary

Reactie: (Martijn)
3-9-2010, 14:02
Gewoon, gewoon en daardoor een prachtige kerel. Een voorbeeld voor vele ondernemers, zeker ook voor mij, groot respect!

Reactie: (Margo de Koning)
3-9-2010, 13:55
Wat een verlies, nog even geen woorden...laatste jaren niet veel in de kroeg geweest, daarvoor goeie tijden als vaste stamgast, ook feestjes bij jullie thuis waren mooi.

Heel veel sterkte Dits en Marloes!

Liefs Margo

Reactie: (Loet Peereboom)
3-9-2010, 13:26
Ik had de eer om de eerste klant te zijn van Martin en Dits toen ze "Verda" overnamen van Jan Bakker. Met een oude mercedes, een herdershond genaamd Assie en een schare van schuldeisers kwamen ze Hoorn binnen om er nooit meer weg te gaan.
Dits, Marloes en verdere familie en vrienden, ontzettend veel sterkte gewenst.

Loet.

Reactie: (Sebastiaan)
3-9-2010, 13:01
Ik zal weer even op zoek moeten naar foto’s die ik in De Beiaard gemaakt heb, onder andere van Martin en zijn dochter Marloes...

Sebasfotograaf
(nu ook bekend van de column door P. Ennetje)

Reactie: (Jelle Blaauw)
3-9-2010, 12:57
Martin was mijn eerste BAAS samen met Eddy Wagemaker, in 1978 begon ik in de week-ends als barkeeper in het kroegie.Martin was 28 en toen al vreselijk eigenzinnig,en hij stuiterde van de nieuwe ideeën,een prima baas en collega en wat er ook gezegd werd of wordt ik vond het een PRACHT KEREL , Dits en Marloes veel sterkte, Jelle

Reactie: (Joke van der Meij)
3-9-2010, 12:38
Wat een vreselijk nieuws, ik kan het nog steeds niet bevatten.
Zomaar opeens is onze markante mopperaar (maar wel een met een warm hart)er niet meer.
Ik ken Martin uit de tijd dat mijn (overleden) man Theo Hoogkamer wethouder in Hoorn was. Martin kon goed met Theo overweg, ze konden bikkelhard zijn tegen elkaar, maar waren allebei recht door zee, een man een man, een woord een woord.
Daar hield Martin van en dat is ook wat mij aanspreekt.
Afspraken kon je met hem maken en die hoefde niet op papier gezet te worden als hij iets beloofde kwam hij het na.
Martin en ik konden samen bekvechten als het over politieke zaken ging maar we deelden onze interesse op het gebied van kunst.
Hij had nog zoveel plannen, ook op het gebied van kunst en cultuur.
Ik voel me triest en verdrietig zal nu nooit meer te horen krijgen wat hij dit jaar van de kunstmarkt vond. Maar bovenal verdrietig omdat ik hem als de persoon Martin heel erg ga missen, zijn kritieken maar ook zijn adviezen waar ik veel van geleerd heb.
Als hij je niet mocht had je een verkeerde aan hem, hij kon dan genadeloos zijn. Ik voel me bevoorrecht dat ik de andere kant van zijn karakter gekend heb.
Hoorn verliest een bijzondere man bij de een geliefd bij de ander misschien gehaat, maar wat je ook van hem denkt, hij verdient respect voor alles wat hij heeft opgezet en gedaan heeft zowel op zakelijk gebied maar ook voor de niet altijd zichtbare zaken zoals steun aan spotclubs en aan kunstenaars.
Ik wens Dits,Marloes, Wietse en Isa heel veel sterkte voor de komende tijd.

Reactie: (Johan en Marga)
3-9-2010, 12:00
Ongeloof, toek ik dit nieuws vanmorgen hoorde. Wat hebben wij een mooie tijden meegemaakt met jou en Dits.Of het nou in Hoorn was of in Enschede of in Amsterdam. We zagen elkaar niet vaak meer, maar als we je zagen, dan was het goed, en haalden wij weer herinneringen op. Jou kennende, zul je de ontwikkelingen wel blijven volgen.
Sterkte, Dits en Marloes.

Reactie: (CeesFranke)
3-9-2010, 11:49
Wat een klotebericht. Martin Mutter dood. Hoorn verliest een bijzondere man. En een echte horecaondernemer. Eigenzinnig maar ook vrijzinnig. Ik heb hem leren kennen als een van zijn woord. Heel veel sterkte voor de familie en dierbaren.

Reactie: (Ko Boos)
3-9-2010, 11:48
Vooralsnog wil ik kennisgeving van mijn gevoelen kort houden. Anders zou alles waar de Bond tegen het Vloeken zich tegen afzet hier woordelijk worden geventileerd. Uit machteloosheid. Een even warm als markant deel is uit mijn ziel gescheurd.

Madre,

Hasta la vista mas tarde.

Dits, Marloes, Wietse, Isa: honderdduizend woorden zeggen nu niks. Sterkte.

Reactie: (Nils Teeuw)
3-9-2010, 11:44
Martin had meer zakelijk inzicht in zijn pink dan de meeste bestuurders/ondernemers in hun hele lichaam, een apart mens is heengegaan en ik zal hem missen, Dits en Marloes sterke, Nils Teeuw

Reactie: (Sebastiaan Hol)
3-9-2010, 11:43
Het was even een vloek die mij ontglipte (excuses aan de kerksen alhier), maar wat is dit toch weer jammer. Je hoefde het niet op alle fronten met hem eens zijn geweest, maar wat een drive had Martin Mutter, om zijn bedrijf van West-Friesland tot Oost-Nederland (de Beiaard te Twente bijvoorbeeld) uit te bouwen. Ik zal hem missen, mopperend of juist genietend (goed biertje!) aan de bar van zijn eigen café De Beiaard. Ik zal vanavond even het café binnen lopen om ter ere van Martin een lekkere biertje Manke Monnik te drinken. Respect Martin, en hum "daarboven" je refrein tezamen met bijv. Cornelis Vreeswijk: "Misschien wordt ’t morgen beter, maar ’t wordt toch nooit goed!"

Familie, nabestaanden, vrienden, sterkte in deze tijd.

Reactie: (Kees Stumpel)
3-9-2010, 11:26
Diep geraakt en verbijsterd door dit schokkende nieuws. Ogenschijnlijk een nukkige ondernemer maar in werkelijkheid een openhartige en warme persoonlijkheid zonder uiterlijk vertoon laat Hoorn achter met een niet te vullen krater. Dits en Marloes, heel veel sterkte gewenst.
Martin, bedankt voor 35 jaar vriendschap.
Kees en Inge

Reactie: (HVV Hollandia)
3-9-2010, 11:22
Met veel ongeloof hebben wij, Hollandia-Hoorn, kennis genomen van het zeer plotseling en onverwachte overlijden van onze sportvriend Martin Mutter. Martin had, bescheiden en veelal op de achtergrond, veel sympathie voor onze vereniging. Martin was een groot, succesvol en oprecht zakenman. Hoorn verliest in Martin een karakteristieke en unieke persoonlijkheid. Hollandia wenst zijn vrouw Dits, dochter Marloes, schoonzoon Wietse en kleindochter Isa heel veel sterkte dit zware verlies te dragen.

Leden en bestuur van HVV Hollandia

Reactie: (rene jongewaard)
3-9-2010, 11:16
Vanmorgen om 8 uur hoorde ik het nieuws van martin op ibiza ben sprakeloos familie en vrienden sterkte

Reactie: (Arthur Helling - D66)
3-9-2010, 11:11
Wat een schok. Ik gebruikte Martin altijd als voorbeeld van een horecaondernemer die weet hoe hij een "mooie tent" moet maken en runnen. Ook al was de gemeente in de afgelopen 30 jaar verworden tot zijn natuurlijke "vijand" en moest hij ook niet veel hebben van politici, ambtenaren, maar ook niet van Horeca Nederland. Hij ging "gewoon" zijn eigen weg, op zijn manier en dat was behoorlijk succesvol. Geen man van concessies, compromissen. Ook al was hij de laatste jaren steeds minder horecaman en meer vastgoed man natuurlijk. In die laatste rol bewonderde ik hem minder, laat ik het zo maar zeggen. Maar als mens en als horeca-uitbater des te meer. Ik heb hem ook altijd serieus genomen, ook in mijn wethoudersperiode. Rond de opzet rond binnenstadsmanagement heb ik interessant met hem een paar uur gesproken en hij had een paar interessante ideeën. In datzelfde gesprek had ik wel de aankondiging "van een aanschrijving" mee en ik zei erbij "je snapt wel waarom je die krijgt". Dat was ook geen probleem, we spraken gewoon door over die zaken die we gemeen hadden. Dat was Martin ten voeten uit. Veel mensen zullen zo’s situatie moeilijk kunnen begrijpen. Ook rond het horecabeleid hebben we in de aanloop van de verkiezingen nog een goed gesprek gehad. We zaten niet geheel op 1 lijn, maar er was waardering, dat kon je wel voelen.
Het fijne was absoluut dat hij recht door zee was en verstand van zaken had. Hij was puur en authentiek. Misschien doet het me daarom toch best wat, dit bericht.
Ik wens zijn familie, de heer Knol en alle andere mensen die dicht bij hem stonden veel sterkte de komende tijd.

Reactie: (Thijs Alferink)
3-9-2010, 10:51
Dit is niet meer normaal... ik geloof het ook gewoon niet. Martin was een voorbeeld voor mij. Dits en familie, veel sterkte met dit grote verlies

Reactie: (Doekle)
3-9-2010, 10:49
Mijn medeleven aan de nabestaanden. De heer Mutter was ook in economisch opzicht van groot belang voor Hoorn. De stad gaat hem missen.

Reactie: (Jan Koelemeij)
3-9-2010, 10:40
Ik heb verhalen gehoord dat hij een pand kocht, het helemaal sloopte en toen pas (in zijn werkkloffie) naar het Gemeentehuis ging om een vergunning aan te vragen. Met dat soort acties maak je je ook niet populair bij onze ambtenaren.
Maar hij heeft een aantal mooie zaken opgebouwd, het was een echte ondernemer.
Hoe oud is hij eigenlijk geworden?

Reactie: (Niek Zuidhoff(Niek Paniek))
3-9-2010, 10:30
Heel veel sterkte toegewenst aan de familie en naaste vrienden. Als DJ mocht ik draaien in destijds de place to be aan de Roode Steen; ’De Heertjes’. Kwam in die tijd nog wel eens op t legendarische hoofdkantoor. Met het overlijden van Martin verliest Hoorn een markant persoon. Martin stond voor zijn zaken en zijn mening, niet meewaaien met alle winden. Een raar gevoel; nooit meer lachen om zijn acties maar altijd in gedachten!

Reactie: (Daniel)
3-9-2010, 10:27
de luis in de pels van de Hoornse "bestuurders" is niet meer.wat een gemis zal dit zijn en worden. Veel sterkte toegewenst aan familie en nabestaanden.

Reactie: (Britt Petersen)
3-9-2010, 10:17
Echt ongelofelijk dit. Abrupt en veel te jong.
Hij was altijd zo sterk en aanwezig. Zei waar het op stond. Recht door zee en op zijn tijd een echte levensgenieter. De gemeente Hoorn mist een bom aan ervaring waar zij wat van kon leren.
Condeolances naar Dits, Marloes, Wietse, Isa, alle familie, vrienden en collega’s.

Reactie: (Hannie en Klaas van Kalken)
3-9-2010, 09:59
Gister nog in de Nieuwstraat met Martin staan praten, blij, positief en levenslustig, een afspraak voor een etentje voor van avond en een afspraak voor een bezoek aan de Bekeerde Suster, hoe is het mogelijk......, Dits, Marloes, Wietse en Isa heel veel sterkte, wij zijn er voor jullie, Hannie en Klaas.

Reactie: (A. van den Anker)
3-9-2010, 09:58
Ik heb gisteravond met afschuw vernomen van het overlijden van deze markante man.
Met groot verdriet verliezen we in de stad een spraakmakende man die zeer aktief, groot ondernemer was. Als het over de horeca ging hier in deze stad, dan werd dat in één zin met Martin of voor anderen bekend, Mutter genoemd.
Ik zal je missen.
Vaja condíos,
Asher

Reactie: (Matthijs)
3-9-2010, 09:54
Schrikken. Wat Wally zegt. Sprakeloos. Markant ondernemer, die het de huidige generatie politici nog jaren lastig had moeten maken.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
3-9-2010, 09:53
Wat een schok. Wat een enorm verlies. Op de eerste plaats voor zijn partner en dochter, zijn familie en goede vrienden, maar een verlies ook voor de hele stad. Een ondernemer, een kritisch luis in de pels, maar één die echt wel wist waar hij over sprak. Wat hadden we nog kunnen genieten van zijn vele mooie plannen. Martin Mutter RIP.

Reactie: (Wally Ooms)
3-9-2010, 09:38
Goh, sprakeloos eigenlijk. Wat een schok. En wat een gemis om deze kleurrijke man niet meer onder ons te hebben.
Sterkte voor zijn gezin.

Reactie: (Marieke)
3-9-2010, 09:38
Schokkend, veel te jong... Sterkte aan familie, vrienden en medewerkers.

Reactie: (CapoHoorn)
3-9-2010, 09:33
Markant zeker, weleens aanvaringen gehad, enige jaren terug als ’buurman’ op ’t Gerritsland, maar dit is te vroeg. R.I.P. Martin.

Reactie: (Harold IJskes)
3-9-2010, 09:29
Te vroeg ....