”Breek het potentieel van Hoorn open” (deel 1)

18-9-2010 COLUMN van Jeroen M. A. Vogel

column
HOORN - De huizen worden al gebouwd op de Blauwe Berg, maar de bioscoop en dansgelegenheid nog niet. Een man als Martin Mutter had veel meer in en vóór de stad kunnen bereiken als hij van de gemeente alle redelijke medewerking had gekregen. Daar is het nu te laat voor, zo vergankelijk als het leven kan zijn. Een particuliere theetuin werd niet toegestaan, maar wel eentje met gemeentesubsidie in het Statenlogement. Een muziekkapel op particulier initiatief, op het Baatland, werd óók niet toegestaan. Een speeleiland voor de Hoornse kust ging niet door wegens geldgebrek en het reeds gestorte zand verdreef over de bodem.

Dit rijtje ging door mijn hoofd. En toen dacht ik: als ík het nou eens een jaartje voor het zeggen zou hebben op het gebied van toerisme en stadsaantrekkelijkheid, wat zou ik dan aan het einde van dat jaar gerealiseerd willen zien? Dat werd een lijst van tien initiatieven, die òf de gemeente zó kan uitvoeren door het uit te besteden, òf door een particulier kunnen worden opgepikt.

1. Hostel in de Grote Kerk
Baby Plus zit prachtig in de ‘Kienkerk’, maar zal moeten wijken bij de uitvoering van het idee om er een hostel in te vestigen met tachtig bedden (tien slaapkamers voor vier personen en vijf achtpersoonsslaapzalen). De lokatie is nagenoeg perfect, het is bij een prijs van €15,00 per bed per nacht (inclusief ontbijt) al snel een zeer interessant alternatief voor het peperdure Amsterdam (daar kost het minimaal €30,00 per nacht in het weekend) en het heeft de potentie om het hele jaar door (bijna) volgeboekt te zijn. Hoorn ligt aan een doorgaande route voor toerfietsers, kan dienen als verblijfplaats voor trips van buitenlandse middelbare scholen die nu massaal naar Amsterdam gaan en is natuurlijk een stad met een internationale geschiedenis. Daarnaast bezorgt een hostel in de binnenstad de levendigheid die we ervaren bij het aanmeren van rivercruisers, maar dan constant. Dit ziet men vervolgens weer terug in de lokale economie. Een algemeen toegankelijk café bij de entree versterkt de omzet van het hostel, waardoor de overnachtingsprijs laag kan blijven.

2. The Hoorn Experience Card
De VVV zit al op de beste plek qua stadsentree en is daardoor het ultieme verkooppunt voor een kaart die toegang geeft tot alle publiekstrekkers van Hoorn. Vraag €15,00 voor de kaart (ongeacht de leeftijd) en geef mensen daarmee toegang tot de Historische Driehoek, het Westfries Museum, het Museum van de Twintigste Eeuw, het Affiche Museum en speelgoedmuseum De Kijkdoos. Met de kaart kun je voor €1,00 per houder zwemmen bij De Waterhoorn of De Wijzend, gratis naar binnen bij De Speelhoorn, krijg je korting op toegangskaartjes voor concerten bij Manifesto en maken kopers dagelijks kans op 2 tot 4 gratis zitplaatsen bij de voorstelling van die avond in schouwburg ‘t Park. Uiteraard is de kaart inclusief een kortingsboekje voor de horeca. Het initiatief vraagt om een behoorlijke gunst van de attracties, maar vergeet niet: zij zullen zeker meer bezoekers trekken dan anders, capaciteit vullend die anders onbenut zou blijven. En die extra bezoekers spenderen altijd wel een eurootje of twee aan souveniers of een kopje koffie met koek. Heel belangrijk is dat Connexxion bij deze kaart betrokken wordt: gratis vervoer met de kaart binnen de gemeentegrenzen. The Hoorn Experience Card: explore to experience.

3. Kerkmuziek en andere activiteiten
De kerk aan het Grote Oost, de Oosterkerk, leent zich voor concerten met maximaal 400 toeschouwers. Gebruik deze capaciteit voor het aantrekken van grote namen in een intieme setting. Vaak nationale zangers, zangeressen en bands, maar soms ook zeker internationaal befaamde artiesten. De opbrengsten gaan naar het behoud van de kerken binnen de gemeente Hoorn, die op hun beurt ook weer evenementen kunnen bedenken om inwoners en bezoekers iets leuks te doen te geven. Denk aan een constant aanbod van marktjes (zonder toegangsprijs!), tentoonstellingen, dansavonden voor de minder gangbare genres en filmvertoningen. Eén organisatie zou zich hiermee bezig kunnen houden.
Ik geloof in het uitbreiden van aanbod binnen de beschikbare mogelijkheden. Vergelijk het met het oprekken van het vakantieseizoen: een hotelkamer is in juni leeg, maar hoognodig in juli en augustus. Zo is het ook met veel voorzieningen in een stad als Hoorn. De zaal van de Huesmolen staat leeg in het weekend, maar er zijn vast en zeker manieren te verzinnen om deze kostendekkend open te stellen. Zo kan dat, behalve met de kerken, ook met de sporthallen binnen Hoorn, andere culturele centra en zaaltjes in buurthuizen. Laat de inwoners zelf dingen gaan organiseren en geef als gemeente daaraan medewerking mits de activiteit binnen de regelgeving past. Zo kun je in buurthuis De Cogge geen stampfeest geven, maar wel een lezing. Door de voorwaarde te hanteren dat het niet winstgevend mag zijn, is het voor bezoekers aantrekkelijk laag geprijsd.

4. Maak de Historische Driehoek af
De Historische Driehoek is eigenlijk tweederde van een driehoek: de historische tram, de historische boot. Maar van Enkhuizen naar Hoorn is men aangewezen op een modern stuk railtuig. Door de Historische Driehoek af te maken tussen Enkhuizen en Hoorn versterk je de attractie an sich enorm. Het kan bijvoorbeeld met oude bussen, maar het is veel praktischer om de boot na de stop bij het Zuiderzeemuseum door te laten varen naar de Hoornse haven. De boot is er toch al. De haven ook. Met een laatste afvaart richting Hoorn tien minuten na sluitingstijd van het Zuiderzeemuseum haalt men alles uit de Driehoek. Als kind vond ik het al heel erg vreemd dat éénderde van de Historische Driehoek niet historisch was, dus vandaar nu maar eens het idee geopperd om dit gat te dichten. Op welke manier, is uiteraard aan museumdirecteur Jaap Nieweg, want die gaat NIE weg!

5. Hoornse Kroegentocht
Een nieuw fenomeen in de dop: de Hoornse Kroegentocht. Voor twee tientjes kun je onbeperkt bier, wijn en/of fris drinken gedurende een vier uur durende kroegentocht door de Hoornse binnenstad. Zes kroegen, waar steeds weer een andere verrassing wacht. Door dit te doen op elke woensdagavond, valt het niet samen met de stapavonden van de lokale bewoners (vrijdag en zaterdag). Dit gaat natuurlijk het hele jaar door, zodat mensen alleen maar hoeven te onthouden dat men op elke woensdagavond de gelegenheid tot een gezellige weekbreak heeft. In Gastvrij Hoorn.

6. Waterscooterverhuur
Tegen de nieuwe pier die Marina Kaap Hoorn beschermt tegen het wassende Hopwater, kunnen nog wat keitjes worden gelegd om een platform te maken van waaruit bezoekers van de stad de mogelijkheid hebben om waterscooters te huren. Het klinkt als een onzalig plan dat problemen kweekt, maar het is des te meer een imago-versterker voor de stad. Het toont dat dingen in Hoorn mogelijk zijn en dit trekt weer andere initiatieven aan, die op hun beurt op hun waarde kunnen worden geschat. Naast de verhuur van waterscooters (vaarbewijs verplicht!) is het ook een ideale lokatie om waterfietsen en motorboten te gaan verhuren. Waarom niet? Vooral als de motoren zo geluidloos mogelijk zijn, kan het omwonenden niet storen. De overweging waard.

voor vervolg zie deel 2:

Reacties
Reactie: (erik luken)
7-10-2010, 21:52
Hartstikke leuke ideetjes. Maak er werk van zou ik zeggen.

Reactie: (t.egel)
19-9-2010, 12:05
Het is zo simpel allenmaal, maar die stakkers in het stadhuis begrijpen er helemaal niets van en ze laten "mijn" Hoorn helemaal naar de klote gaan, zelfs iemand uit Enschede, die zijn hartje aan Hoorn had verpand kreeg hier ook geen vat op, maar de politiek is de heer Mutter wel kwijt, maar ons nog niet!!!!!!