”Breek het potentieel van Hoorn open” (deel 2)

18-9-2010 column van Jeroen M. A. Vogel

Deel 2 van COLUMN ”Breek het potentieel van Hoorn open”


7. Buslijn (Kust-)Hoorn-Enkhuizen-Lelystad(-Veluwe)
De Provincie Noord-Holland ziet er voorlopig weinig in en daarom zou een particulier het initiatief moeten nemen: elk uur een bus tussen in ieder geval Hoorn-Enkhuizen-Lelystad en mogelijk nog verder aan beide uiteinden, zoals Harderwijk na Lelystad en andersom Alkmaar en Bergen aan Zee na Hoorn. Als particulier initiatief zou men onder de prijs van de NS moeten gaan zitten, wat het niet gemakkelijk maakt. In het licht van mensen naar Hoorn krijgen is het toch de moeite waard om dit eens nader te bekijken. Denk bijvoorbeeld eens aan de vakantiegangers op de campings rond Harderwijk en Ermelo. Die kunnen met folders worden verleid tot het maken van een dagtrip naar Hoorn of een dagje uit langs de Historische Driehoek. Maar ze kunnen ook met deze bus naar het strand, zoals natuurlijk ook de Hoornaars. Het belangrijkte element is natuurlijk het stukje Enkhuizen-Lelystad waar het dit initiatief als geheel betreft, maar we hebben het hier over Hoorn. Als ik besluitnemer voor het toerisme in de stad zou zijn, zou dit mijn eerste haalbaarheidsonderzoek worden. Het heeft zoveel potentieel. En bij gebleken vertrouwen zouden ook forensen hiervan gebruik kunnen maken. Dan moet het echter wel éérst worden aangeboden.

8. Zeeaquarium
Hoorn heeft natuurlijk al de nodige attracties in huis, maar ik zocht naar iets wat niet direct in het genre ‘museum’ valt. Zo dacht ik aan een groot spookhuis met acteurs naar het concept van The Amsterdam Dungeon waarin de Hoornse geschiedenis op vermakelijke wijze wordt belicht of aan iets in de categorie Nemo (dat groene gedrocht nabij Amsterdam Centraal naar een ontwerp van Renzo Piano, waarbij je een schip denkt te zien maar het eigenlijk de weerspiegeling is van de IJtunnel). Maar deze attracties zijn vanuit Hoorn binnen drie kwartier te bereiken, dus het is geen goed idee om in ons stadje de concurrentie met Amsterdam te zoeken. De ligging van Hoorn aan het Markermeer rechtvaardigt wel het idee voor een zeeaquarium. Het meer was ooit een zee en daar kun je een excuus in zien om zoiets aan het water op te zetten. Het heeft wel omvang nodig: ik ben zeer tegen het kooien van dieren en nu stel ik notabene zelf zoiets voor. Dus dan wel G-R-O-O-T. De haaien hebben de ruimte nodig, evenals de schildpadden en de goudvissen. Het moet tevens een hoog educatief gehalte hebben. Als lokatie kun je denken aan het open landje naast ‘t Park, of op het Oostereiland (waar, naar ik meen, nog niet alles is ingevuld). Mijn verbazing toen ik een enorme snoek uit een Hoorns wijkslootje ving met een eenvoudige hengel geeft me de ingeving voor de nabootsing van een Hoornse sloot. Toegangsprijs niet hoger dan vijf euro. We zijn Gastvrij en daarmee Betaalbaar, maar niet Goedkoop. Het enige waar ik bang voor ben, is dat zo’n attractie niet aan de verwachtingen kan voldoen: “Veel kleiner dan de foto’s suggereerden” of “Die beesten zwemmen in heel vieze bakkies rond.” Daarom zeg ik: alleen doen, als het ook echt goed gedaan kan worden!!

9. Straatartiesten en kunstenaars
Leuk was dat, hè, die schilders op straat tijdens het Weekend Hoorn Kunst en Cultuur? Alsof het Montmartre even was opgepakt en in Hoorn weer was neergelegd. Misschien een idee voor straatartiesten om de stad wat vaker aan te doen? Niet meer dan vijf tegelijk verspreid over de hele binnenstad. Het geeft weer iets te doen, iets om naar te kijken en iets om te ervaren. Plus de intrigerende vraag: zijn Hoornaars een dankbaar publiek?, kan worden beantwoord.

10. Hoorn moet je voelen!
Dit is een geheel overbodig ‘idee’, maar het kan altijd meer en luider: het aanmoedigen van bestaande initiatieven. Er zijn ontzettend veel dingen gaande die op veel populariteit kunnen rekenen. Neem, bijvoorbeeld, Hans Stuijfbergen. Mede-oprichter en directeur van het Museum van de Twintigste Eeuw, oprichter en hoofdredacteur van Hoorngids, organisator van de Speeldag NL (12 september!). Drie totaal verschillende initiatieven, maar allemaal even gewaardeerd. Neem een kroegeigenaar als Erik en zijn vrouw Marloes van café Charlie’s, waar je elke maand kunt genieten van een bierproeverij. Neem de organisatie achter al die evenementen: de Hoornse Stadsfeesten, het Weekend Hoorn Kunst en Cultuur, de Westfriese Waterweken, Outdoor Stereo. Door de inzet van deze mensen is er wat te doen in Hoorn en krijgen de inwoners meer feeling met hun stad, terwijl bezoekers van buitenaf maar al te graag naar ons toe reizen. Dit zijn de initiatieven, heel groot en zeer klein, waar we het van moeten hebben. Laten we hen blijven aanmoedigen. En laten we initiatiefnemers van nieuwe dingen, wat het ook is, de kans geven om te slagen.

Jeroen M. A. Vogel

En wat zou u willen toevoegen? Laat uw suggesties achter als comment.

Reacties
Reactie: (erik )
7-10-2010, 21:57
De westfrisia laat nog wel een paar decennia op zich wachten... Is het niet een leuk idee de eeuwenoude treinverbinding richting HAL gebied meer te gaan gebruiken? Het station van Bobeldijk zou opnieuw kunnnen worden gebouwd. Genoeg mensen uit Bobeldijk, Berkhout, Wongnum, Risdam Noord en blauwe berg zouden hier kunnen opstappen.

Reactie: (rien stout)
28-9-2010, 17:21
Beste Jeroen,.

Ik mis de sport. Ik heb al enkele jaren de wens dat er in Hoorn een sportweek georganiseerd gaat worden waarin alle takken van sport aan bod kunnen komen. Een korfbaltoernooi, een voetbaltoernooi, een atletiekwedtrijd, een wielerwedstrijd, een..............enz. Maar ook de zaalsporten, denksporten enz zouden die week aan bod kunnen komen. Het moet dus een week worden waarin de sport in Hoorn centraal komt te staan.

Rien Stout

Reactie: (Thijs)
20-9-2010, 14:02
@Marjon Deze markt heeft Hoorn uiteraard al. De Amusetour is een perfect voorbeeld van een laagdrempelig evenement met een hoge waarde voor zowel de restaurants als de gasten.

Reactie: (Marjon)
20-9-2010, 13:08
Een culinaire markt: een verzamelplaats van lekker, goed en gezond eten met een laagdrempelige toegang of een soort happen, snappen en stappen kaart

Reactie: (k-rel)
19-9-2010, 08:05
Meer politie en zeker in de avond/nacht uren op straat, park en wijk is ook een goede attractie.

Reactie: (SMACK)
18-9-2010, 18:46
Ik heb zelf ook een keer gedacht aan een attractie aan het water, zoals een aquarium. Hardewijk heeft Dolfinarium en Schevingen heeft Sea Life. Dit kan zeker wel een trekpleister worden.

Reactie: (redactie)
18-9-2010, 17:41
Reacties zonder geldig emailadres worden verwijderd conform onze regels, zie Colofon.