BURGER AED in Risdam Noord

2-10-2010 Column

COLUMN
HOORN - Of het mede in de Raad afgesproken systeem voor de hele gemeente Hoorn werkt weet ik niet, net zo min weet ik of er over de hele gemeente dekking is, maar vannacht was het bij mij in het buurtje van Risdam Noord ’’raak’’, of zoals een import-Hoornaar het uitdrukte ’’kermis in de buurt’’. We werden zo rond half één wakker. Toeters en bellen van twee politiewagens en een ambulance in de straat: alarm in de straat. Hartfalen.

Reeds van verre hoor je de ambulance en dan komt ’ie pas na zo’n 5 minuten(!) langs je huis. Idem dito 1 politiewagen, de tweede is ons eigenlijk ontgaan. Omdat je ze ook kunt zien rijden, en je dicht bij de Westfrisiaweg woont, denk je snel ’’O, zeker weer wat loos op de Westfrisia’’ maar dan draait het lawaai jouw doorgaande straatje in en stopt zowat tegenover je huis. Da’s wel even schrikken en prompt stroomt een aantal mensen toe, terwijl in andere huizen het licht gedempt aanflitst en men nieuwsgierig door het raam kijkt. 

Ik laat het u  maar direct weten, hartfalen kan altijd gebeuren en op het meest onverwachte moment, daar weet ik zowat alles van sinds in 1990 een collega voor onze ogen in elkaar zakte en kwam te overlijden. De AED, dat ’’stroomstootding’’ was er toen nog niet of stond in de kinderschoenen, maar vandaag de dag heeft zowat iedere winkel, ieder kantoor, en iedere sporthaal zo’n apparaat hangen of ergens liggen en heeft de gemeente een systeem van burger AED.

Burger AED houdt, populair gezegd, in dat bij een melding een bevoegde burger-vrijwilliger wordt gealarmeerd die dat apparaat kan ophalen en direct met de eerste hulpverlening kan beginnen. Hoe sneller hoe beter, liefst binnen 5 à 6 minuten, daar redt je levens mee, is het uitgangspunt. Of de patiënt het overleefd heeft, weet ik niet, want ga maar na: Het gebeurt, er wordt 1-1-2 gebeld en de politie(de wagen heeft ook een AED aan boord) en de ambulance komen, maar dan wel, als we de tijd voor het telefoontje meetellen, zo’n 5 tot 10 minuten later. Maar of dat binnen de marge van het burger AED-systeem is? De bevoegde vrijwilliger is in principe sneller.

Maar dan moet er wel zo’n ’’stroomstootding’’ in de buurt zijn en ook bereikbaar voor de vrijwilliger. Ik weet dat er drie in mijn buurt zijn, maar.....’s avonds en ’s nachts onbereikbaar omdat de betrokken instellingen dan gesloten zijn! De vrijwilliger kan er dus niet bij.
daarover was onder het toegestroomde volk wel enige discussie. Tuurlijk hoort zo’n ding in de buurt bereikbaar te zijn op dit ’’onchristelijke uur’’ (rond 0.30 uur), maar of dat wel verstandig is? Er lopen bij ons in de buurt hangjongeren rond die vernielen (ze hebben laaatst getracht het bushokje in de brand te steken en die schade is nog steeds, 2 weken na dato, niet hersteld), dus, zo redeneert men verder, dan zullen ze ook wel proberen dat stroomstootding in handen te krijgen, want (u raad het vast al), zo’n buitenkastje hoort toch zeker hufterproof te zijn!
Van de noodzaak is ’’het volk’’ wel overtuigd, maar of en waar ze zijn?

Dus gemeente, s.v.p. een goed bereikbare AED in Risdam Noord. Overdag, wanneer de winkels en kantoren/instellingen open zijn, is het geen probleem, ja, er is zelfs dan een gezondheidscentrum met artsen in de omgeving beschikbaar. Zorg er dan wel voor dat zo’n bereikbare kast hufterproof is, dus niet gekraakt kan worden. Met de raadsleden die er mee bezig zijn (geweest), zijn we het wel eens: Je kunt er levens mee redden. En als zo’n ’’stroomstootding’’ er is, spreek dan met politie en ambulancedienst af dat, omdat ze toch ter plaatse komen, ze niet met toeters en bellen gaan rondrijden, dan kunnen wij rustig blijven slapen, stromen we ook niet nieuwsgierig toe en lopen we daardoor de hulpverleners ook niet voor de voeten.

Mocht de patiënt dit hartfalen overleefd hebben en thans op de Intensive Care aan de hartbewaking liggen, mijn beste wensen voor een spoedig herstel zijn voor u.
Mocht de patiënt overleden zijn, mijn condoleances aan de familie.
Achteraf kan je stellen, maar het blijft achteraf, dat het niet nodig geweest zou moeten zijn, was er maar een goed bereikbare AED in de buurt geweest.

En gemeente, al is het te laat: zorg voor zo’n kast, voordat er nog meer slachtoffers vallen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Evert van Bunnik

Reacties
Reactie: (Monique)
5-10-2010, 18:45
In aanvulling op reactie van Peter: Er zijn inderdaad AED’s 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar. Deze zijn alleen bereikbaar voor de burgerhulpverleners, omdat de AED’s in "hufterproofkasten’ zitten. Gelukkig beschikken we ook al over veel burgerhulpverleners (ongeveer 360!). Uiteraard hoe meer AED’s hoe beter, maar een ieder die ons (Peter en mij) kent, weet dat wij ons best daarvoor doen.
@weeking: Ik begrijp dat je/u burgerhulpverlener bent. Kijk dan even via AEDalert.nl waar de AED’s hangen welke in jouw/uw cirkel thuis horen. Doe dit ook met enige regelmaat, want er komen weer AED’s bij!.

Nadere info: burgeraed-hoorn.hyves.nl


Reactie: (peter)
5-10-2010, 17:30
in de Risdam zijn meerdere AED’s 24/7 beschikbaar. dat is het probleem niet; uiteraard kun je stellen: hoe meer hoe beter... maar dat is niet de issue. Die nacht is er vanuit de MKA geen sms-alert verstuurd. de reden? het is een afweging die de centralist maakt naar aanleiding van de melding en het gesprek dat de melder heeft. hier kunnen wij alleen naar gissen.
In Blokker hangt er 1, 24/7 bereikbaar, en er komt binnenkort een 2e bij.
Hufterproof... helaas.. niets is hufterproof, is gebleken...

Reactie: (Roemer)
5-10-2010, 13:08
@weeking: goed idee aleen dan niet alleen bij de huisartsen, maar dan ook bij de apotheek en fysiotherapie. Omdat die dingen overal binnen hangen heb je mooi pech als je snachts een hartanval krijgt in bepaalde plekken in Hoorn. Waarom zorgt gemeente Hoorn niet gewoon voor een goede spreiding?

Reactie: (Weeking)
4-10-2010, 00:15
Zelfde probleem hier in Blokker, als Deen niet open is is er geen AED beschikbaar op haalbare loop/fiets afstand. Overigens heb ik wel al via het systeem een keer een sms gehad voor reanimatie in de kersenboogerd. Overigens is het zeer byzonder dat huisartspraktijken er geen AED buiten aan hun gebouw hebben hangen. De meest logische plek zou ik toch denken.