De twee grootste helden van 2010 komen gewoon uit Hoorn

8-10-2010

COLUMN

Al sinds ik 2 ben, ben ik een trotse inwoner van Hoorn. Maar veel mensen vragen aan mij, waar kan je nou trots op zijn in of uit Hoorn?

Nou ben ik te bescheiden om te zeggen: ‘Nou op mij,’. Maar ja wat moet ik anders zeggen? Hoorn was ooit een grote VOC Stad. Maar ja tegenwoordig weten nog maar weinig wat de VOC was, dus zal dat niet werken. En om nou te komen met namen als George Baker is ook bepaald niet aan te raden. En dat Sonja Bakker en Bonnie St. Claire er woonden maken Hoorn er ook niet mooier op. En Ronald en Frank de Boer zijn nou ook niet bepaald Horinezen die je in de lokale Dirx of snackbar Judith zal vinden. Sterker nog ik heb ze nog nooit iets zien doen voor onze stad. En ik kan natuurlijk wel heel hard roepen dat DEEN groot is geworden in Hoorn, maar ja dat zal de meeste mensen die niet uit Noord-Holland of Flevoland komen niks zeggen. Maar….

Als je mensen nu zou vragen wie volgens hen de helden van 2010 zijn, zullen ze waarschijnlijk komen met de totaal labiele Hagenezen van Oh Oh Cherso. En dat is zwaar onterecht! Want de twee grootste helden van 2010 komen gewoon uit Hoorn. Als eerste heb je Tim Knol, de sympathieke singer/songwriter die eruit ziet als de lieve buurjongen die ’s avonds stripboeken leest op zijn zolderkamer. Maar niets is minder waar! Tim Knol laat op geheel eigen wijze zien dat je als Nederlander ook gewoon perfect Amerikaanse muziek kan maken. Terecht won hij een Edison, en ik weet zeker dat hij nog veel meer gaat bereiken.

En als tweede heb je de held van ‘The Voice of Holland’ Ben Saunders. Hij liet mensen huilen bij zijn auditie alsof we finale van het WK in de laatste minuut wonnen van Duitsland. De kerk riep dat de Messias was teruggekeerd op aarde. Ben liet met zijn stem zien waar Hoorn voor staat, pure klasse. Want geloof het of niet, in Hoorn wonen eigenlijk alleen maar mensen die over uitzonderlijke talenten beschikken.

Dus waarom naar een ver land gaan, als je je vakantie kunt doorbrengen in het nieuwe Hollywood van de lage Landen.

Marijn Liek

Ultramarijn’s Blog

Reacties
Reactie: (Robert Vinkenborg)
17-10-2010, 17:21
@Rob Hoogland Leuk die betrokkenheid bij ons stadje, waar hechte familiebanden al niet goed voor zijn. Welkom op dit forum! Misschien is het begrotingsdiner Hoorn wel een leuk onderwerp voor uw volgende column in de Telegraaf. Succes!

Reactie: (Rob Hoogland)
17-10-2010, 14:00
In het lijstje journalisten dat Qwartje opsomt ontbreekt helaas de naam van Ko Boos.

Reactie: (Robert)
11-10-2010, 13:46
@Nomen @Sebas Laat we het houden op roemruchte Horinezen.

Net als mijn verloofde is John Brozius oomzegger van Martin. Roger Tonnaer heeft een serieuze poging gedaan een straat of steegje naar deze grote tv-persoonlijkheid en acteur vernoemd te krijgen. De familie stond buiten deze actie maar vond de poging wél sympathiek. Het college wist niet hoe snel het dit idee de grond in moest boren.

Reactie: (Sebas)
10-10-2010, 12:24
Er is méér muzikaal talent in Hoorn. Denk aan Eric Lensink, Jeroen Tenty, Feico de Leeuw. De laatste vanmiddag weer met zijn groep doldwaze zangers en zangeressen van het Café Chantant in café J.P. Coen (aan de Veemarkt). Ook leuk om te weten: vanavon ook stand up comedy in café Santé aan de Roode Steen (ja, met dat standbeeld van Coen).

Reactie: (Daan)
9-10-2010, 23:39
@Bernard Rive

En wat dacht je van Michel v/d Kroft!

Reactie: (robbie.)
9-10-2010, 12:16
Na het volks-nationalisme van Geert Wilders, zien we een ander fenomeen opkomen. Het urban-nationalisme. De globalisering en het kosmopolitisme maakt veel mensen onzeker en angstig.Inspirerende leiders ontbreken en daarom gaat men op zoek naar mensen die die rol kunnen invullen.Waren dit vroeger wetenschappers,krijgslieden,politici e.a., nu zijn het the leaders in de entertainment industrie.Niks nieuws onder de zon, alleen herinneren we ons over 50 jaar nog de naam van J.P.Coen. Maar over twee jaar zijn Big Ben en Tim Knol als een pluisje in de wind weggedreven naar het onbetekende niets.

Reactie: (Qwartje)
9-10-2010, 11:33
Theo Koomen, Ria Bremer, Pauline Broekema, Margriet Brandsma, Lars Andersson, Peter Gerritsen, Bert Voskuil, Anneke van Dok, Leo Derksen, Rob Hoogland… Zomaar een plukje namen uit de wereld van de journalistiek die als guppies rondzwommen in de kweekvijver wat het Noordhollands Dagblad te Hoorn eertijds was. Ze groeiden door, en kristalliseerden zich uit tot de meer of minder illustere personen die ze op hun terrein waren en/of zijn.

Reactie: (Bernard Rive)
9-10-2010, 09:36
En wat dacht je van de topkoks Ron Blaauw, Constant Fonk en Lucas Rive? Goed voor meerdere Michelinsterren...

Reactie: (Sebas)
8-10-2010, 22:43
@ Robert, de 19e eeuwse burgemeester (en lid Tweede Kamer en Senaat) Pieter van Akerlaken had helaas wat dictatoriale trekjes, en was tegen Thorbecke’s grondwet. Anderzijds had zijn pleidooi om Hoorn hoofdstad van Noord-Holland te maken i.p.v. Haarlem (en hij daarenboven CdK) wel weer iets. Zijn zoon Dirk, waarvan het graf op de begraafplaats aan het Keern ligt (en waarom de gehele begraaplaats gemeentelijk monument moet worden) was uiterst liberaal en ook bevriend met Samuel van Houten (ja, van het Kinderwetje)...

Overigens zijn er wel meer kleurrijke oud-regenten, maar Agatha is wel een heel sympathieke dame uit een regentengeslacht. En bovendien bevriend met Betje Wolff. Maar ja, Betje Wolff had weer allerlei linkse hobbies, dus die mag niet meer van Wilders.

Reactie: (nomen nescio)
8-10-2010, 21:31
Maar m nou "trots" op Jan Pietrsz.Coen te zijn @Robert, lijkt me een beetje te veel van het goede. Z’bn daden benne mischien groot geweest in "ons Indië", de commentaren en opmerkingen achteraf liegen er ok niet om! Wat mij betref mag z’n standbeeld daarom van de Rode Steen verdwijnen en geplaatst worden op het Oostereiland, met z’n gezicht richting Djakarta(v/h Batavia). Symbolisch om ’’onze zonden aldaar’’ te overdenken.
By the way: John Brozius, is dat familie van Martin? Zo ja, wellicht kan hij dan de gemeente Hoorn laten weten er geen bezwaar tegen te hebben dat er een straat/plein/gracht o.i.d. naar Martin Brozius vernoemd wordt.

Reactie: (Marijn)
8-10-2010, 18:32
@Peter ze zijn geboren in Hoorn.

Reactie: (Robert)
8-10-2010, 18:29
Hoorns glorie (geboren in Hoorn.

- Hadrianus Junius (1511-1575) ‘De Erasmus van Hoorn’ en lijfarts van Willem van Oranje.
- Cornelis Cort (1536-1578) Graveur werkzaam in Italië
- Pieter Jansz Liorne (ca. 1560-1621) Uitvinder van een nieuw type fluitschip
- Willem Cornelisz Schouten (15??-1625) Wereldreiziger die als eerste om Kaap Hoorn zeilde
- Theodorus Velius (1572-1630) Doctor en kroniekschrijver
- Jan Pietersz Coen (1587-1629) Gouverneur Generaal van Nederlands Indië.
- Willem IJsbrandtsz Bontekoe (1587- 1655) Schipper
- Agatha van Foreest (1733-1801) Eigenzinnig lid van de regentenfamilie van Foreest
- Pieter van Akerlaken (1792- 1862) Lid Eerste en Tweede Kamer
- Dirk van Akerlaken (1815-1892) Lid Eerste en Tweede Kamer
- Johannes Martinus Messchaert (1857-1922) Europees vermaard bariton
- Jacob Blokker (1874- ) Grondlegger Blokker-concern
- Bartholomeus Jan Bok (1906-1983) Wereldberoemd astronoom. Geboren op Onder de Boompjes. Er is een Bok-krater naar hem vernoemden de planetoïde ‘1983 Bok’
- Corine Rottschäfer (1938) Miss World 1959
Martin Brozius (1941)Televisiepresentator (RIP)
- Hans Bouwens (George Baker) (1944) Popzanger
- Stefan van den Berg (1962) Olympisch kampioen
- Ronald en Frank de Boer (1970) Voetbalinternationals
-Marcelien de Koning (1978) en Lobke Berkhout (1980) Meervoudig wereldkampioenen zeilen 470-klasse

Dit lijstje heeft mijn zwager, de lokaal bekende kunsthistoricus, publicist John Brozius een keertje voor mij gemaakt. Komt het toch nog van pas.

Twitter: RoxyRobert


Reactie: (peter)
8-10-2010, 18:05
uhh frank en ronald de boer komen niet eens uit hoorn !!!

Reactie: (Trix)
8-10-2010, 17:37
DEEN groot is geworden in Hoorn, en Blokker is ook begonnen met de eerste winkel in hoorn en de winkel zit er nu nog .
En WIJ hebben van ree