Bent u het ook zo zat om voor andere Horinezen te zorgen?

9-10-2010 COLUMN

COLUMN

HOORN - De meesten onder u hebben het zo slecht nog niet. U heeft een auto, een flatscreen, een computer en een flinke hypotheek of huur.  En nog wat pleziertjes die “er bij horen”.  Natuurlijk: velen moeten daarbij goed op de centen letten. En U krijgt allemaal minder geld dan U verdient. Een minderheid heeft het nog minder. Zij heeft, meestal van jongs af aan,  problemen met school of werk of verslaving, of alle drie. Sommigen zijn verstandelijk beperkt of hebben een psychiatrische stoornis.  Zijn dom geweest en zitten nu in de schuldsanering. Er is een crisis en U heeft “een beetje meer dan minder”.  Dat heeft u zelf bereikt met hard werken en u wilt dat natuurlijk niet kwijtraken. Waarom dus betalen voor anderen? Hadden ze vroeger maar naar school moeten gaan. En dan nog: als je wilt werken is er altijd wat te doen! Als die bijstandtrekker stopt met drinken en roken, houd hij meer geld over. Iedereen is toch zelf verantwoordelijk? Een alleenstaande verstandelijk gehandicapte vrouw met kind kan haar huishouden niet overzien. Twee mannen van de gemeente Hoorn komen op inspectie. Hun conclusie: geen recht op huishoudelijke hulp. Goed zo! De tijd van pamperen is eindelijk voorbij!  Dus vindt u het prima dat vanaf januari de antidepressiva voor eigen rekening zijn. Kom op, niet zo somber mevrouwtje! En u vindt het een goede zaak dat psychiatrische patiënten die een dagactiviteitencentrum bezoeken daarvoor een eigen bijdrage betalen. Ook als ze in die tijd papier prikken en de wijk schoonhouden. Logisch dat mensen die meer dan 175 euro per maand te besteden hebben geen voedsel van de Westfriese voedselbank krijgen. Voor elk kind tot 12 jaar mag hier tenslotte ook nog eens 25 euro per maand bij opgeteld worden! Roken, drinken, reizen per openbaar vervoer, een identiteitskaart kopen: dat wilt u toch niet betalen voor iemand anders? En daklozen? Die hebben nergens recht op, want die wonen niet op een adres! Trouwens: hoe moeten we weten dat ze bestaan? Ze slapen bij kennissen en in parken, schuren en tuinen. Eigen keuze. Re-integratie van mensen met veel problemen lijkt ook een illusie. Re-integratiebureaus die naar werk bemiddelen verdienen tienduizenden euro’s per “probleemgeval”. Het bedrijf heeft een koopje. En als de subsidie stopt staat de sukkel weer op straat. Hij is tenslotte nog steeds geen “werknemer van het jaar!” Stoppen: het kost alleen maar belastinggeld. 

Ook de Hoornse politiek heeft ontdekt dat u het zat bent en dat u niet meer wilt betalen voor mensen die het minder hebben dan uzelf. Aanpakken die WMO en bijzondere bijstand! Zij vergeten daarbij twee dingen: kwetsbaren zakken zonder ondersteuning en zorg steeds verder weg in het moeras. En zijzelf en hun kinderen zullen nu en later voor nog veel meer sociale en dus financiële problemen zorgen. Investeren in hen is dus duurzaam investeren in de toekomst. Ten tweede zijn veel mensen de politiek zat en weten zelf ook niet hoe het verder moet in dit land. Maar de meeste Horinezen hebben wel een goed hart. Ze zien niet graag dat iemand die niet kan zwemmen, bijna verdrinkt.

Frans Douw
Hoorn

Reacties
Reactie: (nomen nescio)
12-10-2010, 10:34
De "kanteling WMO" staat op de agenda van de vanavond te houden Raadscommissie. Op de internetsite van Hoorn is het gehele stuk te lezen.

Reactie: (carry)
11-10-2010, 23:26
Lucas, nee ik heb geen bejaarde moeder of vader meer, gelukkig kon mijn moeder tot haar einde zelfstandig wonen met de nodige hulp van haar kinderen, maar om nou de ouderen die een hardwerkend leven achter de rug hebben te gaan vergelijken met de tendens van hedendag zoals vele uitkeringtrekkers slaat nergens op, dan vraag ik me af waar zit je verstand. En ja ook ik heb de ervaring om werkloos te zijn geweest, na veel solliciteren heb ik binnen 3 maanden weer een baan. Niet helemaal naar mijn zin, en voor minder geld en meer uren werken maar verdien het wel weer zelf. En ben ook de jongste niet meer maar als je wilt en lichamelijk kan werken is er altijd wel werk, maar je moet wel willen. In dit land word het te gemakkelijk gemaakt om een uitkering te krijgen, vaak redenen om voor 200,00 euro meer niet te gaan werken.

Reactie: (bart)
11-10-2010, 17:52
Eigenlijk komt het gewoon op neer dat iedereen die niet economisch direct productief is (lees o.a. ouderen, studenten, zieken) al gauw bij de economische criminelen gevoegd wordt, die vervolgens bestraft moet worden. Kinderen zijn op het eerste zicht een merkwaardige uitzondering, maar die worden ook klein gekregen als ze eenmaal van hun jeugdig gevoel van rechtvardigheid verlost zijn.

Reactie: (Lucas)
11-10-2010, 13:47
Als ook werkende voel ik me ook wel eens "gepakt", bijvoorbeeld bij een verhoging van de OZB, of een vage herberekening van de WOZ waarde van mijn huis. Maar wij werkenden hebben nog een vakbond die voor onze rechten op kan komen. Er zijn zwakkeren en onmondigen in deze maatschappij die die weerstand niet kunnen geven: ouderen (met name dementerenden), verstandelijk gehandicapten, mensen met een psychischs probleem, etc. En dat er méér mensen met problemen zijn, ook waar je het niet verwacht, bewees de zelfmoord van de depressieve Kamerling maar weer...

Reactie: (Ben)
11-10-2010, 13:18
Uitdagend stukje Frans,
persoonlijk ben ik het niet "zat" maar vraag me wel af of we ongebreideld moeten doorgaan met steeds meer geld hierin steken.
Alles moet tenslotte uit de lengte of uit de breedte komen.
En.....natuurlijk.....de werkende is het makkelijkst uit te melken...


Reactie: (Lucas)
11-10-2010, 09:33
@ Nico en @ Carry: misschien heeft u geen bejaarde vader of moeder meer, maar dan kunt u die ook wel in huis nemen als we Lindendael en Avondlicht sluiten. Want we betalen ook mee aan de ouderenzorg, mensen die ook niet meer werken. En in die ouderenzorg zijn veel vrijwilligers werkzaam die door omstandigheden niet meer werken, maar zich nog wel maatschappelijk nuttig willen maken.

Uiteraard moeten bijstandtrekkers en WAO-ers die ondanks hun "afgekeurd zijn" zwart bij klussen keihard worden aangepakt. Die bewijzen dan dat ze wel kunnen werken. Als u zulke mensen persoonlijk kent, meldt dat dan a.u.b. bij de sociale dienst of de UWV, maar blijf er niet over zeuren op Hoorngids.

Bovendien zou ik u wel eens willen zien als u zelf werkloos wordt. Of (tijdelijk) arbeidsongeschikt door een voetbalblessure ofzo.

Reactie: (nico1)
11-10-2010, 08:03
frans

je moet vooral niet solidair zijn met de zwakkeren dat heeft links in de loop der jaren wel bereikt
en dat mensen in belgie met een demonstratie roepen:islamieten
zijn parasieten daar was je nog niet opgekomen

Reactie: (carry)
10-10-2010, 22:59
Frans, je weet het allemaal mooi te vertellen, maar niet alleen in Hoorn maar in dit hele land betalen de mensen die werken een hoop voor degene die niet werken. Mensen waarvan er een hoop naast hun uitkering genoeg zwart bijverdienen om de maand door te komen. Niet alle mensen zijn zo dat besef ik terdege, maar neem je het de hardwerkende mens nu kwalijk dat ze het een keer zat zijn om voor andere steeds weer te moeten betalen. Dankzij de politiek wordt steeds de werkende mens gepakt. Ben er zo klaar mee, zomers als je na een dag hard werken thuiskomt zie je de mensen met weinig geld(uitkering) zitten te klaverjassen met een biertje in het zonnetje, en dan op vrijdag met een grote auto naar de sociale dienst. En daar moeten wij voor werken, dacht het niet. Geef wel aan goede doelen, maar dit is water naar de zee dragen, lekker makkelijk. De mensen die door ziekte niet kunnen heb ik geen problemen mee, maar er zijn er heel veel die wel kunnen werken maar te lui zijn.

Reactie: (Truus)
10-10-2010, 19:13
Helaas heeft Frans gelijk, ik heb geld genoeg en klaag niet maar iemand die elk dubbeltje moet omdraaien zul je hier niet horen omdat internet en een PC meestal te duur is.
Op scholen voor voortgezet onderwijs zijn deze extra herkenbaar aan het op school huiswerk maken omdat ze thuis geen PC of Internet hebben.
En de laatste jaren is deze groep 8x groter geworden.

Reactie: (Sebas)
10-10-2010, 12:46
Goede column Frans. Ik ben ook benieuwd of de Hoornse politiek dinsdag a.s. extra geld over heeft voor verbetering van de daklozenopvang en de zwerfjongeren...

In de bijbel staat al geschreven: gij zult barmhartigheid verrichten (onder andere in de bergrede). Je vindt dat ook terug in de Marcus 10 over de rijke jongeling, die door Jezus (de timmermanszoon) wordt opgroepen om zijn rijkdom te delen. "(...) Toen keek Jezus hem liefdevol aan en sprak: Eén ding ontbreekt u; ga verkopen wat ge bezit en geef het aan de armen, daarmee zult ge een schat bezitten in de hemel. En kom dan terug om Mij te volgen. Dit woord ontstelde hem en ontdaan ging hij heen, omdat hij vele goederen bezat."

Dat zou zelfs PVV-stemmers moeten aanspreken, omdat Wilders en zijn kompaan Martin Bosma steeds zeggen dat we als Nederlanders trots moeten zijn op de christelijke en humanistische waarden waar onze Nederlandse sameleving in wortelt.

Reactie: (k-rel)
9-10-2010, 23:43
@ Frans

Ik kan mij best vinden in een aantal dingen welke je noemt Frans, maar een te hoge huur of een hoge hypotheek welke je niet voor je plezier doet een pleziertje noemen is iets waar je eerst aan had moeten denken. (een hoge huur of hypotheek is vaak noodgedwongen in dit rijke land met gecrëeerde woningnood) voordat jij je goed bedoelde column
schreef.