Opening kunstbrug ‘De Kromme Leek’ in Bangert en Oosterpolder

ingevoerd op 10-11-2005

Op donderdag 17 november vindt de ingebruikname plaats van een nieuwe brug in de woonwijk Bangert en Oosterpolder. ‘De Kromme Leek’-brug is ontworpen door kunstenaar Martin Borchert. Hij heeft zich laten inspireren door een eeuwenoude veenstroom die door het West-Friese landschap loopt. In het Serviceloket Bangert en Oosterpolder is vanaf 17 november tot en met 6 december een tentoonstelling te bezichtigen over alle negen bruggen die in de eerste fase van de nieuwe woonwijk komen.
In de eerste fase van Bangert en Oosterpolder komen drie bruggen waarvoor kunstenaars de leuning hebben ontworpen. Martin Borchert heeft het ontwerp gemaakt voor het kunstwerk ‘De Kromme Leek’. De Kromme Leek is een veenstroom van 13 kilometer. Al eeuwen is het een belangrijke ader in het West-Friese landschap. De veenstroom loopt door een gebied dat wordt gebruikt voor akkerbouw, grasland, wonen en fruitteelt. Karakteristiek zijn de lange smalle kavels en vele sloten. Die zijn voor kunstenaar Martin Borchert uitgangspunt geweest voor zijn ontwerp voor de eerste kunstbrug in Bangert en Oosterpolder. Hij heeft de plattegrond van de verkaveling van de Bangert genomen en daarvan een brugleuning gemaakt.

West-Friese properheid
De brug maakt onderdeel uit van een ‘familie van bruggen’, in totaal komen er 9 bruggen in de eerste fase, die allemaal een bijzondere verschijningsvorm krijgen. Zo komt kunstenares Tine van der Weijer met de ‘Kleedjesbrug’. Over de brugleuning komen bronzen kleedjes te liggen, wat de West-Friese properheid symboliseert. Carel Lanters ontwierp de ‘Zeewierbrug’. Dat zijn panelen met bronzen vormen die geïnspireerd zijn op de grillige, organische vorm van zeewier. In de overige bruggen worden op panelen in de leuningen teksten van de dichter Willem van Toorn verwerkt.

Tentoonstelling
Van alle bruggen samen is vanaf 17 november tot en met 6 december een tentoonstelling te bezichtigen in het Serviceloket Bangert en Oosterpolder. Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Architectuurcentrum om vervolgens naar de foyer van het stadhuis te gaan.

Kunst in Bangert en Oosterpolder
In de nieuwe woonwijk Bangert en Oosterpolder speelt beeldende kunst en bijzondere vormgeving een belangrijke rol. In ieder bouwfase wordt gezocht naar een manier om kunst in de wijk te integreren, zodat kunst daadwerkelijk deel uitmaakt van de openbare ruimte en daar niet alleen achteraf aan toegevoegd wordt. Ook wordt er langs de zogenaamde ‘Strip’, de twee kilometerlange hoofdontsluitingsweg door de wijk, veel aandacht aan kunst besteed. Daarnaast vindt er integratie van kunst en vormgeving in de inrichting van de openbare ruimte plaats. Hierbij valt te denken aan de vormgeving van bijvoorbeeld straatverlichting, zitmeubilair en - zoals in fase 1- bruggen.