Wildroosters tegen konijnen bij Hoornse voetbalvelden

15-10-2010 Start aanpak konijnenoverlast op sportvelden Blokkers

HOORN - De gemeente heeft het bedrijf Duke Faunabeheer opdracht gegeven in oktober en november de overlast door konijnen op het sportcomplex Fruittuinen (Blokkers) aan te pakken. Verder krijgt sportcomplex Fruittuinen in november, net als bij sportcomplex Julianapark (Hvv Hollandia), een ingegraven gaashek bij het complex. Ook worden er bij de twee entrees wildroosters geplaatst. Dit om te voorkomen dat konijnen het veld aantasten.

De konijnen graven wentels, holen en gangenstelsels onder de sportvelden. Deze zijn nauwelijks te zien. De sporters lopen een risico op (ernstige) blessures als zij in zo’n konijnenhol blijven haken. De gemeente is eigenaar en beheerder van de velden en kan aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongelukken. Eerdere pogingen om de konijnen te bestrijden hebben niet het gewenste effect gehad.

Wethouder Aart Ruppert:’Veel konijnen hebben hun holen op het terrein van het sportcomplex. Om de velden bespeelbaar te houden, moeten de aanwezige konijnen eerst van het complex worden verwijderd. Daarna nemen we structurele maatregelen, zodat er geen nieuwe konijnen uit de omgeving op het sportcomplex kunnen komen. Het complex is grotendeels omringd door een sloot. Op het deel waar geen sloot ligt, plaatsen we een ingegraven gaashek. De entrees krijgen een wildrooster. Met deze maatregelen verwachten we de konijnen buiten het sportcomplex te houden.’

Het bedrijf Duke Faunabeheer is een gespecialiseerd bedrijf dat konijnen verwijdert. Zij vragen daar ontheffing van de Flora- en Faunawet voor bij de provincie Noord-Holland. De provincie beoordeelt de aanvraag en biedt belangengroepen de mogelijkheid bezwaar te maken. De provincie heeft onlangs ontheffing verleend voor het verwijderen van konijnen op sportcomplex Fruittuinen en het aangrenzende bedrijventerrein van Vlees du Bois. Afhankelijk van de weersomstandigheden start Duke Faunabeheer de werkzaamheden in de week van 18 oktober.

Reacties
Reactie: (Truus)
16-10-2010, 21:34
Eerst een natuurlijke vijand loslaten en alle Konijnen zullen vluchten en dan snel hekken en roosters plaatsen.