Bezuinigen in Hoorn: Ombuigen of barsten?

23-10-2010 Lastige taak voor Hoornse Raad om 18 miljoen te bezuinigen

COLUMN

HOORN – Komende week starten de eerste besprekingen binnen de Hoornse gemeenteraad over de ‘Ombuigingsoperatie’, een eufemisme voor  ‘enorme bezuingingen van 18 miljoen euro die we allemaal gaan voelen’. Het is niet makkelijk voor de raad om hier wijze besluiten over te nemen. Ik ben heel benieuwd met welke creatieve voorstellen onze volksvertegenwoordigers reageren op de voorstellen van het College. En hoe gaat onze ‘progressieve oppositie’ (term hebben ze deze week zelf geintroduceerd) tekeer tegen de plannen? Wordt het (om)buigen of barsten, dat is de komende weken de vraag…

De voorstellen van B&W maken duidelijk dat op sommige beleidsterreinen vele miljoenen te bezuinigen zijn, maar dat er ook onderdelen zijn waar het met duizendjes bij elkaar gesprokkeld moet worden. En natuurlijk zetten vele duizendjes ook nog wel wat zoden aan de Ijsselmeerdijk, maar ik vraag mij toch af of je dan zoveel moeite moet doen en zoveel onrust moet veroorzaken. Zo leveren de onderdelen Economie, Toerisme, Onderwijs, Kunst en Cultuur en Sport slechts een relatief kleine bijdrage. Samen zijn ze goed voor 12 % van de ombuigingsvoorstellen van B&W.

Wat mij betreft wordt er dus voor gekozen om allerlei onrust en aansluitend problemen bij talloze instellingen en verenigingen te voorkomen door op genoemde onderdelen helemaal niet te bezuinigen. De toneelvereniging die bv 1000 euro subsidie krijgt wordt niet gekort met 50 euro, de zangvereniging die nu nog 500 euro subsidie ontvangt, krijgt dus niet 475 euro. Bezuinigingen als deze kosten organisatorisch natuurlijk ook meer dan ze opleveren. Nu zijn er natuurlijk ook organisaties in Hoorn die meer dan enkele duizenden euro’s per jaar aan subsidie ontvangen, maar ook daar leveren de besparingen op het totaal aan gewenste bezuinigingen niet echt veel op. Wel levert het voor deze gesubsidieerde instellingen substantiële problemen op. Ook hebben veel instellingen en verenigingen direct of indirect afspraken voor meerdere jaren met de gemeente Hoorn en kunnen deze afspraken niet eenzijdig aangepast worden. Daar komt nog bij dat B&W volgens mij menen reeds te hebben overlegd met betrokken organisaties (wethouder komt langs en meldt dat de 5 % subsidie ook voor deze organisatie geldt) terwijl de organisaties niet het idee hebben dat er sprake is geweest van overleg. Kortom gemeenteraad, vergeet de 5 %-kaasschaaf-methode (wel dikke plakken overigens) in ieder geval binnen deze sectoren en zoek de oplossingen voor bezuinigingen elders!

Maar waar?
Er wordt door B&W al voorgesteld om te kijken wat de gemeente wel en niet moet blijven doen. Een kwestie die jaren geleden ook speelde (“kerntakendiscussie”) en toen bedroevend weinig opleverde. Want het is voor elke organisatie toch altijd moeilijk om afstand te doen van verworven rechten. Benieuwd of er nu echt taken worden afgestoten… Logischerwijs wordt ook voorgesteld om de ambtelijke organisatie te verkleinen. Prima! Ik denk dat hier echter nog meer winst te behalen valt. Waarom houden ambtenaren zich bezig met wekelijkse markten, waarom zijn die niet kostendekkend? Kan het plannen en afstemmen van evenementen in onze stad niet door bijvoorbeeld de VVV gedaan worden die toch een goede vergoeding krijgt voor de ‘receptietaak’. Kan de inkoop van producten en diensten door de gemeente niet veel beter en goedkoper? Daar enkele procenten bezuinigen levert meer op dan bij alle culturele instellingen en sportclubs wat wegschrapen.

Natuurlijk heeft dit College van B&W al een prachtige en zinnige bezuiniging van vele tonnen (uitgaande van minimaal vier jaar) laten wegglippen door met 5 wethouders onze stad te gaan regeren. In combinatie met de ton die we elk jaar aan wachtgeld voor oud-wethouders kwijt zijn, zou dat toch wel weer een leuke bijdrage aan de bezuinigingen zijn geweest. Eén die meer effect heeft dan een begrotingsdiner of chocolade-workshop afschaffen. Een patatje bij Judith is de oplossing niet.

Het worden spannende dagen en weken.

Hans Stuijfbergen


Reacties
Reactie: (Sebastiaan)
26-10-2010, 00:24
Als onderdeel van de ombuigingen wordt door dit College gestreefd naar "meer efficiency" in besluitvoriming en dienstverlening door het ambtenarenapparaat. onder andere door het invoeren van het zogenaamde "nieuwe werken" (bron: begroting 2011 en meerjarenplannen).

Dat "nieuwe werken" merken we al aan de voorstellen voor de daklozenopvang. Tor drie maal toe wordt het zelfde projectplan van DNO met het te behandelen raadsvoorstel mee gestuurd.

Reactie: (Frits)
25-10-2010, 17:26
Ook in Binnenlands Bestuur:

SP wil salaris politici met 10 procent korten

De SP vindt dat het nieuwe kabinet de salarissen van politici met 10 procent moet korten. SP-leider Emile Roemer doet dat voorstel dinsdag in het debat over de regeringsverklaring met premier Mark Rutte.
Gemeenteraadsleden
Roemer vindt dat Rutte een voorbeeld moet nemen aan de Britse conservatieve premier David Cameron, die al voorstellen heeft gedaan om te bezuinigen op salarissen van politieke ambtsdragers. Wat Roemer betreft gaat de korting gelden voor ministers, Kamerleden, gedeputeerden, wethouders en ook waterschapsbestuurders en de meeste gemeenteraadsleden.


Reactie: (Frits)
25-10-2010, 17:08
Durven Hoornse wethouders en raadsleden dit ook te zeggen?

Lees verhaal uit Binnenlands Bestuur:

Ambtenaren Assen moeten harder werken

De gemeente Assen wil 40 tot 60 ambtenarenbanen schrappen. Om het niveau van de dienstverlening op peil te houden, moeten de resterende ambtenaren maar harder werken, vindt wethouder Jaap Kuin.

Dat staat op de website van In Overheid. Assen wil de komende vier jaar 16,5 miljoen bezuinigen. Een derde van dit bedrag moet op de gemeentelijke organisatie zelf worden bespaard. Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde.

Wethouder Kuin (Sociale Zaken) wil dus minder ambtenaren, maar denkt er niet over om taken te schrappen. Een kleinere organisatie zou volgens hem in staat moeten zijn om dezelfde hoeveelheid werk te verzetten als de huidige personeelsbezetting.

‘We vinden dat we een heleboel dingen dubbel doen. In tijden dat het goed ging, hebben we niet altijd even efficiënt gewerkt. Die slag moeten we nu echt maken. Het absolute signaal moet zijn dat we hier in het gemeentehuis een stapje harder werken. We kunnen het de burger niet uitleggen dat we in de stad geen voorzieningen kunnen bouwen, terwijl de stad wel groeit.’