Kinderen geven geluidsoverlast bij school Bangert en Oosterpolder

31-10-2010

HOORN - De tuinen van twee bewoners aan de Dorpsstraat in Zwaag grenzen aan het terrein van de Vierhoek, het semi-permanente schoolcomplex in de Bangert en Oosterpolder. De bewoners hebben naar eigen zeggen veel hinder van schreeuwende kinderen als die buiten spelen. Het ambtelijk voorstel om als gemeente de helft van een 40.000 euro kostend geluidswerend hek te betalen, is door B&W niet overgenomen. Er komt een nieuw voorstel.

De Vierhoek is een brede school, met basisscholen, kinderdagopvang en een peuterspeelzaal-voorziening (open van 7 tot 19 uur, ook tijdens schoolvakanties). De bewuste bewoners hebben bezwaar ingediend tegen de bouwvergunning, maar hun bezwaar is ter zijde gelegd, omdat er geen reden was om de vergunning te weigeren.

Tijdens de hoorzitting is door een van de bewoners verzocht een geluidswerend hek te plaatsen. Toen is van de kant van de gemeente ambtelijk toegezegd dat die vraag zal worden meegenomen. Wettelijk is de gemeente niet verplicht om geluidswerende maatregelen te nemen.
N.a.v. metingen stelt de milieudienst echter dat het ervaren van geluidsoverlast in dit geval zeer goed voorstelbaar is, daarom stellen zij voor wel een geluidscherm te plaatsen (kostenindicatie € 40.000,--).

Aangezien de gemeente formeel niets valt te verwijten, maar de overlast duidelijk aanwezig is, stellen ambtenaren voor een geluidscherm te plaatsen, onder de voorwaarde dat de bewoners de helft van de kosten voor hun rekening nemen. Het is overigens niet bekend of deze optie voor hen acceptabel is.

Het college van B&W besloot recent een ander ambtelijk voorstel af te wachten. Het huidige voorstel is teruggenomen.

Reacties
Reactie: (Frits Bruin)
29-9-2018, 13:30
@ hier nog de link van het npo programma: https://www.npostart.nl/de-kennis-van-nu/12-01-2017/VPWON_1266690 @ Niek Zuidhoff: Door de toenemende geluidsoverlast gaat op geg. mom. de bloeddruk omhoog; zullen meer personen met hartfalen worden opgenomen in het ziekenhuis (die niet zullen verlangen naar een thuis t.o. schreeuwende kinderen) en kunnen er aan overlijden......

Reactie: (frits bruin)
29-9-2018, 12:51
PS en hoe makkelijk zou het kunnen zijn om als overheid het nutteloze overmatige lawaai van brommers/scooters/auto’s snél aan te pakken -zeker in tijden van milieu problematiek- door dit te verbieden? @ je kent ze wel, de ‘gehoorapparaat-solicitanten’ die heel vaak met buitensporige lawaai-scooters voorbij gaan; volledig zinloos. Makkelijk oplosbaar door andere stillere uitlaat verplicht te stellen bij wetgeving aanpassing.

Reactie: (Frits Bruin)
29-9-2018, 12:40
Komen wij als mensen niet steeds meer in het nauw; Wordt het niet gewoon veel te druk onze onze planeet in het algemeen? De mens die zich blijft voortplanten, terwijl de aarde niet mee groeit. Milieu en geluidsdeskundigen stellen in wetenschappelijk npo programma ‘de kennis van nu’: Door verstedelijking, verkeersdrukte en technologische ‘vooruitgang’, komt er steeds meer lawaai in Nederland. Zonder maatregelen is herrie binnen 20 jaar hét milieu-probleem, met de grootste impact op de volksgezondheid in Nederland. Ook het aantal stilte gebieden neemt af. En dit terwijl de ‘overheid’ o.l.v. glibber-aal premier smiley, heel kortzichtig m.n. voor economische groei gaat; fraudeert, omdat geluidsnormen bepalingen niet middels meten gaat, maar vanuit theoretische rekenmodellen onder ideale omstandigheden; alleen bij droog weer, en waarbij bijv. Lawaai-scooters niet mee genomen worden. Ook gemeente Hoorn gaat voor de kortzichtige termijn. De kosten van massale burn-out’s , zullen op langere termijn onbetaalbaar zijn. Nu dus wrs. uitstel van grote executie....

Reactie: (Sebastiaan ates)
17-9-2018, 21:45
Wij woonden tot een aantal jaar geleden heerlijk rustig op de beatrixstraat Te Zwaag. Nadat de basisschool de Wingeard hun gebouw onderverhuurd aan meerdere kinderdagverblijven, hebben de honderden vogels plaats gemaakt voor kermende kinderen, waarover de begeleiding geen enkele autoriteit heeft. Hier valt wel wat aan te doen.

Reactie: (Niek Zuidhoff)
2-11-2010, 12:47
Er liggen mensen in het Westfries Gasthuis nachten wakker die er een miljoen of meer voor over zouden hebben om iedere dag wakker te liggen van spelende kinderen.

Reactie: (cyclone)
2-11-2010, 12:41
Ikzelf heb ook kleine kinderen en weet hoeveel lawaai die kunnen produceren. Ten eerste is de dorpstraat geen jonge wijk en hebben de bewuste bewoners er niet voor gekozen een school in hun achtertuin te krijgen. En natuurlijk gaat het niet om een speelkwartier maar ook om de buitenschoolse opvang en ook op zaterdag. Daar komt nog bij dat verkoopmogelijkheden en daarmee de waarde van je woning er onder te lijden hebben. Het was heel simpel geweest in dit geval om tijdens de bouw rekening te houden met de huizen door de speelplaats aan de voorzijde te plaaten maar daar hebben de ambtenaren natuurlijk niet aan gedacht. Stom van mij eigenlijk om te denken dat ambtenaren kunnen nadenken, de eerste moet nog geboren worden.

Reactie: (Yvwijo)
2-11-2010, 11:34
Mensen vergeten zo graag dat ze zelf ook zo waren.

En dan kan iedereenz eggen: zo was ik niet,
zo was dat niet in mijn tijd etc etc etc.

Feit is dat het KINDEREN zijn en geen mini-volwassenen.
Laat ze toch kind zijn, tegenwoordig moeten ze al veel te jong "oud" worden van de maatschappij.

Reactie: (g.peters)
1-11-2010, 23:26
Omwonenden van de Mariaschool in de Eikstraat hebben bij mijn weten nog nooit geklaagd. En dat terwijl meisjes op het schoolplein twee keer per dag een wedstrijdje houden: wie kan het hardst gillen.

Reactie: (Derek the Fox)
1-11-2010, 23:19
"Stemgeluid kinderen in RO-spoor
Vraag:
Mag stemgeluid afkomstig van spelende kinderen op een schoolplein of bij een kinderdagverblijf vanaf 1 januari 2010 nog wel worden meegenomen bij de beoordeling of er sprake is van een goede ruimtelijke ordening?

Antwoord:
Ja. Bij de beoordeling of er sprake is van een goede ruimtelijke ordening moet stemgeluid afkomstig van een schoolplein of bij een kinderdagverblijf zelfs worden meegenomen in de akoestische afweging.

In het kader van het Activiteitenbesluit wordt menselijk stemgeluid op schoolpleinen bij primair onderwijs en bij een kinderdagverblijf vanaf 1 januari 2010 buiten beschouwing gelaten bij de toetsing. Hiermee wordt voorkomen dat kinderen niet zouden kunnen buiten spelen, omdat anders de geluidsnormen overschreden zouden worden.

Voor nieuwe situaties (nieuwe woningen bij een schoolplein/kinderdagverblijf, een nieuwe school/kinderdagverblijf bij bestaande woningen, of nieuwe woningen bij een nieuwe school/kinderdagverblijf) moet in het kader van een goede ruimtelijke ordening wel een akoestische afweging gemaakt worden. Dat menselijk stemgeluid op schoolpleinen of bij kinderdagverblijven in het milieuspoor niet wordt getoetst, wil niet zeggen dat het in het ruimtelijke spoor aanvaardbaar is. Immers, het is niet zo dat menselijk stemgeluid van spelende kinderen in bepaalde situaties (bijvoorbeeld een omsloten speelplaats) geen hinder kan veroorzaken. Het ontbreekt echter in het milieuspoor aan maatschappelijk aanvaardbare oplossingen. Juist in het RO-spoor kan door goede stedenbouwkundige oplossingen ernstige hinder door stemgeluid van spelende kinderen voorkomen worden."
Het probleem hier is het semi-permanente, dus eigenlijk tijdelijke( max. 5 jaar) schoolgebouw.
Hoeft niet te voldoen aan afstandseisen voor permanente schoolgebouwen . In de praktijk betekent tijdelijk meestal permanent.Terecht dat omwonenden klagen over geluidoverlast.

Reactie: (k-rel)
1-11-2010, 18:30
Ga verhuizen !!Lees ook Lucas en Capohoorn.

Heren ambtenaren, zij een geluidscherm dan ik ook, hou daar rekening mee.

Reactie: (nomen nescio)
1-11-2010, 12:45
Ai ai. Lijkt typisch "Nimby-gedrag" en dit keer letterlijk. Laat de bezwaarmakers beseffen dat hun bezwaar m.i. geen kans maakt:
Het Algemeen Belang gaat voor eigen of privé belang. Een school en kinderopvang zijn volgens mij
Algemeen Belang.
De gemeente moet geen schutting mee gaan betalen, want dan hebben anderen er ook recht op. En -dat weten we- er zal ook bezuinigd moeten worden.
By he way: Waar blijven de geluidswerende voorzieningen in de
Grote Waal en op de Blauwe Berg?

Reactie: (Lucas)
1-11-2010, 12:37
hallo! Je woont in een jonge woonwijk. Met kinderen. Dit speelde ook al eens met verzuurde zeikers in de Kersenboogerd, geloof ik. Een school is een school en kinderen hebben nu eenmaal éém á twee keer per dag speelkwartier. Dus dat kwartiertje moet toch wel kunnen? Als je niet van kinderen houdt, ga dan in een seniorencomplex wonen!

Reactie: (CapoHoorn)
1-11-2010, 06:38
OMG! Dit is toch een te late 1-april-grap hoop ik? Spelende kinderen, dat is toch het mooiste wat er is? En deze mensen hoeven niet te werk begrijp ik, dus hebben alle tijd om zich aan een speelkwartier te ergeren? Wat een onzin om dan een hek van 40k neer te zetten!