Een project van college en coffeeshop-eigenaar. En de burger betaalt.

7-11-2010 column

COLUMN

Als een horecagelegenheid overlast geeft en het bestuur wil dat aanpakken dan kan dat bestuur een paar dingen doen. Ze kan een boete opleggen of de zaak sluiten. Dat kan tijdelijk en zelfs definitief. De gemeente kan de controles intensiveren en/of klachten onderzoeken.  Daarnaast bestaat er nog de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB).  In dat kader is het diverse gemeenten gelukt om horecazaken te sluiten. In Hoorn is echter iets heel bijzonders aan de hand.

Bewoners hebben kennelijk geklaagd over overlast van coffeeshops. Als burger denk ik dan: “ handhaven”  met als uiterst gevolg: sluiten met die handel. Kennelijk is daar geen reden voor.

Begrijpelijk, want als je in de coffeeshops en hun omgeving gaat kijken (en dat heb ik gedaan), merk je dat er een streng beleid wordt gevoerd door de uitbater: zowel binnen als in de directe omgeving. Er is zelfs camerabewaking.  Erg relaxed, zeker als je dat vergelijkt met sommige kroegen.  Het publiek komt daar vaak dronken en soms vechtend naar buiten. En daarna trekt men een spoor door onze stad. Of denk aan wat je ziet als je langs sommige plekken loopt waar jongeren hangen en alcohol en drugs gebruiken.

Nee, dit college hoeft overlast van de coffeeshops niet aan te pakken, maar gaat ze wel verplaatsen. Als burger denk ik dan: o jee, het “ probleem”  gaat nu dus verspreid worden naar andere delen van de stad? Met alle gevolgen van dien.

De vraag die zich vervolgens opdringt is de volgende: hoeveel gaat deze verplaatsing de uitbater van de coffeeshop opleveren en hoeveel gaat het mij als burger kosten?  De panden in de binnenstad moeten immers misschien worden opgekocht om de coffeeshops er uit te krijgen. Dan moet er een andere plek worden gevonden. Dat betekent vermoedelijk aankoop van grond en de aankoop of bouw van een pand. Ziet u de bedragen met zes nullen al in de krant verschijnen?

Waarom wil het college dit dan? Om de bewoners te helpen tegen overlast? Ik zou zeggen “ Nee. Want daar geeft de wet andere mogelijkheden voor!” Voor het geld hoef je het ook niet te doen: dit miljoenen-avontuur lijkt juist te bizar voor woorden in een tijd dat keihard op voorzieningen voor burgers bezuinigd gaat worden.
De vraag dringt zich op of er andere redenen zijn om dit te doen. Waarom deze actie, midden in de binnenstad,  in dit knooppunt van politieke en ondernemersbelangen?

Ik weet niet wat hier speelt, maar het voelt niet goed. De zogenaamde overlast wordt niet aangepakt, en de eigenaar van de coffeeshop lijkt zelfs goede financiële vooruitzichten te hebben. En u en ik: de burgers? Wij betalen de prijs van dit project.

Frans Douw
Hoorn

Reacties
Reactie: (wakker)
11-11-2010, 07:11
Waarom wordt er overlast gemeld, en niet of minder van café’s, drive in eetgelegenheden e.d.: omdat velen gewoonweg andere misgunnen waar ze zelf niet van houden, en hennep wegens de illegale status een gemakkelijk doelwit is.

Vroeger werd homosexualiteit verboden omdat de meerderheid het onsmakelijk vond.

Wat mij betreft is de onterechte hetze tegen hennep precies hetzelfde.

Reactie: (Qwartje)
8-11-2010, 18:36

@Robbie.

Als ik het wel heb, @Robbie., vloeien de huurpenningen van de koffiewinkel aan de Dubbele Buurt toe naar M. L.

Reactie: (robbie.)
8-11-2010, 18:20
Frans Douw snijdt een interessant item aan. Welke zoete, lieve Gerritje zal de overplaatsing betalen van de coffeeshop aan de Dubbele Buurt ? Het lijkt me dat de gemeente de knip moet trekken. Hoorn wil verplaatsen, de uitbater om begrijpelijke reden niet.

Maar wie is de uitbater? De heer N.W,toch?
Maar is de uitbater ook de eigenaar?
Stel dat de eigenaar de fam. N. en D. B is? Het is niet ondenkbeeldig, omdat meer dan 10 jaar geleden hun oudste dochter een restaurant had in het pand dat nu coffeeshop is.

Maar een paar jaar geleden werd het belendende pand, het bekende cafe Het V., eigendom van de familie B, op last van de burgemeester een jaar lang ge-
sloten.

Ziet u het lijntje? Wanneer ik in de schoenen
zou staan van de fam B. dan ga ik traineren. Proberen er het uiterste uit te halen. In ieder geval zou ik de gemeente provoceren en zuigen, net zo lang totdat ze met een meer dan uitstekend bod komen.Maar dat kan nog jaaaaaaren duren.

We gaan nog spannende tijden tegemoet.Met Frans Douw ben ik het eens: de burger betaalt.

Reactie: (Derek the Fox)
8-11-2010, 17:13
Tinie zegt:"Het zoeken naar een geschikte plek moeten we aan de burgemeester, de politiek en natuurlijk de uitbaters overlaten."
Wat krijgen we nu? De uitbaters meelaten beslissen waar hun hevige overlast veroorzakende coffeeshops
naar toe moeten,op zijn minst dan ook voor de verplaatsingskosten opdraaien.Wat voor bestemming ligt er eigenlijk op de huidige panden? Horeca? Wie is de eigenaar van de panden, de uitbater of derden?
De wet BIBOB geldt zeker niet voor coffeeshops?

Reactie: (Lucas)
8-11-2010, 15:14
Volgens mij wordt de grootste overlast in de binnenstad veroorzaakt door de drinkebroeders die de alcoholische versnaperingen combineren met zowel softdrugs uit de coffeeshops, als met illegaal (in cafés en omgeving) verhandelde harddrugs zoals cocaïne.

Sluiting of verplaatsing van de coffeeshops, met name die aan het Krkplein (de chaos is meestal goed waar tenemen vanaf het terras van De Biaard of vanuit de tuin van Huis Verloren), lost aan dat probleem niets op.

Volgens mij is de overlast die benoemd wordt vooral de verkeersoverlast. Een drive in coffeeshop zou voor dat volk het beste zijn. Maar voor de tevreden gebruiker die een drietl keren per week (zoals een buurman van ons) relaxed een jointje wil doen boven een speelbord GO of schaakspel (zoals hij naar eigen zeggen vroeger wel deed met stadsdichter Putemmer in coffeeshop De Boot) is zoiets gheen oplossing. Dat zijn ook de types die absoluut géén overlast veroorzaken. Maar die benadeeld of zelfs gediscrimineerd worden door de roep om harde maatregelen en verplaatsen en dergelijke...

Maar zoals in veel Hoornse discussies is ook hier de nuznce zoek. Mede dankzij de asociale alcoholverslaafden, die elke zaterdagavond de binnenstad teisteren!

Reactie: (tinie mulder-smit)
8-11-2010, 14:26
In 2000 heeft het Overleg Leefbaarheid Binnenstad al de politiek benaderd en veel tijd besteed aan de verhuizing van de wietshops. Een andere geschikte plek vinden is niet zo eenvoudig. De beste optie was de wietshops te verplaatsen naar de af-en oprit Hoorn dus een z.g. Macwiet. De toenmalige burgemeester van Wester Koggenland wist niet hoe snel hij het bord Wester Koggenland moest laten plaatsen. Duidelijk is dat het een andere gemeente en over die plek kan Hoorn dus niet beslissen. Sinds 2000 is er veel over het verplaatsen gepraat, zijn er lijvige stukken geschreven, hebben juristen en advocaten zich over deze zaak gebogen en zijn er veel ideeën naar voren gebracht. Eén shop is gesloten en daardoor is de overlast op het Kerkplein en de Dubbele Buurt toegenomen. Dat had men van tevoren kunnen inschatten.Het zoeken naar een geschikte plek moeten we aan de burgemeester, de politiek en natuurlijk de uitbaters overlaten. Zodra iedereen zich hiermee gaat bemoeien loopt het weer op niets uit. Wij zullen blij zijn als het Gedoogplein weer het Kerkplein wordt.

Reactie: (Qwartje)
8-11-2010, 13:44
@Hans @Derek the Fox

Voor wat het waard is, @heren, het volgende. Als het aan de keurig in het gareel dolende VVD-olifantenbul Simon Commandeur (voorzitter Overlegorgaan Leefbaarheid Binnenstad) ligt, komt de coffeeshop bij McDonalds. Dat zei hij afgelopen zaterdagmiddag in een discussieforumpje voor Radio Hoorn.

Zijn gesprekspartners waren Anita Muller (ex-VVD, nu als SP-lid lobbyiste voor de Vereniging Botter Behoud, alsmede onledig voor de stichting Oud Hoorn), en Ad Venverloo (VVD-er, Hema-klant, bestuurslid Ondernemers Stad Hoorn OSH). Welnu: Anita Muller ziet ‘het coffeeshop-gebeuren’ het liefst verhuizen naar de periferie. Met andere woorden: jaag ze het platteland maar op; zijn wij er vanaf. Venverloo zegt te weten dat stenenschuiver Wil Meeuwisse gaat bouwen op het terrein van de WoonPlaza – sinds kort de nieuwe benaming voor het Runshop Center. ‘Laat Meeuwisse maar ’n plekje inruimen voor die coffeeshop.’ Aldus de warme worstendealer, die overigens zijn beha’s, zonnebrillen, kattenvoer en lakens binnenkort ook vanuit de Huesmolen wil gaan uitdelen.

Het past allemaal naadloos in het gevoelen van onversneden haat die de OSH-kruideniers in zich voelen branden jegens alles wat met de WoonPlaza van doen heeft. Men gevoelt zich bevangen van een rillende concurrentiekoorts. In een tongcolumn die Venverloo nog even mocht voorlezen haalde hij dan ook nog even relnichterig uit naar de frisse wind die door de gelederen van VOC Hoorn waait (branche-verruiming WoonPlaza).

Waar het de golf van overvallen betreft die de stad momenteel onveilig maakt, gooide de centrum-middenstander ook nog een verfrissende kijk de ether in: ‘Valt best mee. Waait wel weer over. Allemaal de schuld van de media; die maken er weer ’n hype van. Trouwens: die overvallers aan het Keern zijn dom.’

- Radiomannetje: ‘Dòm, zegt u?’
Venverloo: ‘Welzeker. Ze overvallen ’s avonds laat mensen die vanuit de stad komen. Nou, die hebben daar net hun geld uitgegeven. Ze moeten ze eerder pakken, als ze de stad inrijden. Dan is de buit groter. Hahaha!’

Waarmee ongeveer duidelijk moge zijn hoe er aan de fatsoenlijke kant van het spectrum wordt aangeleund tegen de perikelen binnen dit dorp.



Reactie: (Daniel)
8-11-2010, 13:09
Wat te denken van een kunstmatig eiland in de Hoornse hop? Moeten ze eerst een stukkie zwemmen en niet allen zullen die kunst machtig blijken te zijn.. Probleem lost dan zichzelf op..


Reactie: (capohoorn)
8-11-2010, 13:04
@Derek the Fox goed idee!

Reactie: (Derek the Fox)
8-11-2010, 12:37
Sjaak: wat denk je van bij de
Mc Donald’s, een drive-in coffeeshop.


Reactie: (sjaak)
8-11-2010, 11:05
kom maar op met die shop, op naar hoorn 80

Reactie: (Hans)
8-11-2010, 10:47
Rand van de stad...

Oftewel rand van het centrum?
Rand van de stad zelf, dus bijv blauweberg of bovenste puntje Risdam?

Ik vind dit altijd nog erg vaag. Ben benieuwd welke locatie ze in gedachte hebben.

Ik kan me voorstellen dat je als buurtbewoner niet zit te wachten op een coffeeshop aan de rand van je wijk of op een nabije gelegen bedrijven terrein.

Naast de gevangenis wellicht? Lijkt me toch een plek waar je niet teveel rottigheid wil uithalen.

Reactie: (Jan Koelemeij)
8-11-2010, 10:20
Er is een verschil tussen kroegen en coffeeshops, hoewel er natuurlijk ook wel overlast is bij de kroegen.
Maar bij coffeeshops heb je veel hangjeugd en dat is toch wat anders dan kroegvolk.
Verder horen drugs niet thuis in de binnenstad, maar sluiten van de coffeeshops is geen optie. Dat kan alleen als het landelijk gebeurt.
Verplaatsen naar de rand van de stad is een oplossing om de boel in de gaten te kunnen houden.

Reactie: (capohoorn)
8-11-2010, 09:58
@Yvwijo er zijn er maar twee en beide geven overlast. De alcohol/kroegen discussie is een andere.

Reactie: (Yvwijo)
8-11-2010, 09:46
Misschien is het handiger om te kijken om welke coffeeshop het gaat.
Degene die het meest voor overlast zorgt zou verplaatst kunnen worden.

Er word hierboven door iemand gezegd "Maar ideaal en drugs gaan van oudsher nou eenmaal slecht samen. "

Dan vraag ik me dus af of diegene ook zo denkt over overlastgevende horecagelegenheden in Hoorn.
Die moeten dan ook maar verplaatst worden.

Ow nee, alcohol is gelegaliseerde drugs.........

Reactie: (CapoHoorn)
8-11-2010, 08:48
Voor de duidelijkheid, ik ben bewoner van het Kerkplein.

Reactie: (CapoHoorn)
8-11-2010, 08:41
doorverkopen aan minderjarigen, minderjarigen die mij vragen voor hen te kopen, áltijd op ieder moment van de dag dubbel geparkeerde auto’s voor ’t Keteltje, mensen die na ’t blowen weer vrolijk de auto besturen (soms met kind achterin), een continue stroom scooter- en autoverkeer die ook nog ’ns veel te hard rijden (daarbij voetganger die zebrapaden naderen negerend), crossmotors met lekke uitlaten om 23 uur... Nee hoor SP "erg relaxed" en "zogenaamde overlast"...droom lekker verder. Jullie hebben toch al geen realistisch wereldbeeld maar dit spant weer de kroon. En zoals @Matthijs terecht opmerkt, bij gehele sluiting zullen er in iedere wijk (nog meer) dealers opduiken.

Reactie: (nico1)
8-11-2010, 06:55
geachte

u staat er helemaal niet bij stil dat de zaak steeds meer verloederd
in de stad en dat we helemaal niet meer zitten te wachten op die halfzachte linkse oplossingen die tijd heb je zelf al gehad en er niks van opgesnoven zeker

Reactie: (h.schuurmansl)
7-11-2010, 23:27
Met samengeknepen billen heb ik tijdens de begrotingsvergadering het relaas van de SP over de coffeeshops aangehoord. Het kwam er kort samengevat op neer dat een in een buitenwijk woonachtige SP’er twee keer een inspectiebezoekje heeft gebracht aan de twee coffeeshops die de binnenstad rijk is en beide keren constateerde de man dat er beide keren niets aan de hand was. Hoe naïef kan een mens zijn.
De SP had er wijs aan gedaan zich bij de oordeelsvorming te baseren op de ervaringen en de kennis van zaken van centrumbewoners als Tinie Mulder-Smit.
Alles wat zij in haar reactie naar voren brengt is een getrouwe weergave van de werkelijkheid en verdient het om niet gebagatelliseerd te worden.
En tegen de SP zou ik willen zeggen: steek er nog een op.

Reactie: (Simon)
7-11-2010, 23:12
@Kees
Aan jouw reactie te lezen heb je de borrel thuis vandaag te overvloedig genuttigd...
Maar je blijft welkom!

Reactie: (kees)
7-11-2010, 19:57
al meer dan 10 jaart bezoek ik de vergaderingen van het olb.
Mijn ervaring is dat bewoners weinig aan het woord komen, met aangedragen klachten wordt weinig tot niets gedaan, (kwaliteit fietspad noorderveemarkt,fietsroute turfhaven, punt bij rodesteen)
en alle losse stenen in het wegdek in de binnenstad.
de overlast op bv. kerkplein zijn op zaterdagavond ook de vele taxi s en de auto s die tegen het verkeer in rijden in de binnenstad
behalve op de rode steen waar het HIT team in grote getalen rondhangt, is er weinig toezicht door de politie in straten in de directe omgeving, deze problemen worden steeds bij het olb door bewoners naar voren gebracht, maar er wordt weinig tot niets mee gedaan door het bestuur van het olb
als je de problemen weer op een volgende vergadering herhaald, wordt je door de voorzitter afgebekt omwille van de tijd.
het grootste gedeelte, van dit soort bijeenkomsten wordt, door de agenda commisie ingeruimd voor gemeentelijke sprekers en politicie, en aan het einde van deze bijeenkomst rond 22.00 uur mogen de bewoners hun klachten bij de rondvraag naar voren brengen
zo komen er al 10 jaar dezelfde opmerkingen door steeds weer andere bewoners naar voren, waar vervolgens niets aan gedaan wordt, zo ook de opmerking van de voorzitter s commandeur olb, dat de coffie shops, maar naar de rand van de stad moeten verhuizen, op vragen waar dan, geeft hij en de politiek geen antwoord.
des te schrijnerder is het, dat iedere maand de wijkagent, bij deze avonden aanwezig is, deze tijd kan hij ook de hangplekken langs lopen, de dubbelgeparkeerde auto s op het kerkplein voor de wietshop bekeuren, want de echte problemen in de binnenstad zijn al jaren bekend bij de politie en de politiek,
Deze maand, komt er een amtenaar praten over het inwendige van de riolering in de binnenstad( hoe vul je een avond) als agenda commisie zou ik me schamen om de bewoners uit te nodigen en dan tot 22.00 uur te laten wachten voor zij hun klachten naar voren mogen brengen onder tijds druk/

Die borrel na afloop zal ik niet missen, die kan ik thuis ook nuttigen

mij zie je er niet meer, meneer commandeur



Reactie: (dirkje)
7-11-2010, 18:56
Als oppasoma heb ik enige jaren een kleinzoon op de vrijdagmiddag van de Montessorischool Peperstraat/Wisselstraat opgehaald.
In een hoek áán de rand van het schoolplein staan soms jongens en meiden te roken en aan de geur merk ik dan dat het géén Peter Stuyvesant of Cabellero is. Ondertussen worden door hen per mobiele telefoon klasgenoten uitgenodigd om zich bij hen aan te sluiten.
Toen ik aan een vader op het schoolplein vroeg of hij daar niets tegen moest doen zei hij: "DOE HETZELF"!!!!!
Ook heb ik hierover een mail aan onze burgemeester gestuurd, hij mailde terug dat ik de politie had moeten bellen.
L.s. SP: helaas heeft mevr. Mulder dus gelijk.

Reactie: (Matthijs)
7-11-2010, 18:50
Begrijpelijke redenatietrant van de SP, maar natuurlijk een beetje kortzichtig. Met totale sluiting van coffeeshops, en dus op lokaal niveau afschaffen van het gedoogbeleid rond soft(?)drugs, zet je de deuren wagenwijd open voor de illegaliteit. En waar die zich gaat openbaren bepalen alleen de criminelen die zich in dat segment bewegen. Dan schieten de handelaren ineens als paddo’s uit de grond; door de hele stad.

Met verplaatsing van een coffeeshop naar een decentrale lokatie, hou je tenminste nog enig zicht op wat er met wietrokend Hoorn gebeurt. Ideale situatie? Nee. Maar ideaal en drugs gaan van oudsher nou eenmaal slecht samen.

Reactie: (Bob)
7-11-2010, 18:28
@Tinie

Wat Frans hier zegt klopt gewoon,het probleem wordt verplaatst en lost zich niet op.Ik begrijp heel goed dat je er last van hebt,maar ik denk dat de politie gewoon elke dag 20 keer langs moet gaan om die vervelende figuren keihard aan te pakken.Het verplaatsen naar een andere plek die meer geschikt zou zijn lost alleen de overlast op voor die mensen die nu in de buurt wonen van een van beide shops.De overlast gaat straks vrolijk verder op de nieuwe plek.
Moraal van dit verhaal..De enige manier om dit op te lossen is continue controle op het volk wat overlast veroorzaakt en deze lieden keihard aanpakken.Maar zoals uit jouw verhaal blijkt gaat dat niet gebeuren en ben ik bang dat dit soort ellendelingen blijkbaar de baas in de stad zijn,met dank aan het slappe optreden van degene die hier verantwoordelijk voor is.

Reactie: (Frans Douw)
7-11-2010, 18:17
Wim, Natuurlijk is er sprake van ernstige overlast voor bewoners in de binnenstad, op verschillende plekken en door diverse oorzaken. Maar als dat van de coffeeshop komt: waarom dan niet sluiten? Waarom verplaatsen?

Reactie: (tinie mulder-smit)
7-11-2010, 18:00
Heer Douw, u weet echt niet waarover u spreekt. Als bijna buren van de wietshop op het Kerkplein weten we als geen ander wat er allemaal aan de hand is.Vaak staan er bij de wietshops een portier en wordt er binnen goed gehandhaafd, met de eigenaar is heel goed te praten, maar dan houdt het ook op. Het zijn ook niet alle de bezoekers die de overlast veroorzaken, er zijn er die alleen een stickie komen kopen en weer vertrekken.De mensen (mannen, vrouwen, jongens en meisjes) die,in de omgeving rondhangen, mensen lastig vallen, voor derden hash of wiet kopen of handelen, die veroorzaken de overlast. Ook is het niet veilig in de stegen, straten en pleinen rondom de wietshops. Het is wel heel kort door de bocht om te stellen dat er geen overlast voor bewoners, bedrijven en toeristen zou zijn. De Horeca gelegenheden die in de buurt van de wietshops zitten b.v. op het Gedoogplein, hebben geen beleid zoals u schetst, in tegendeel zelfs. Ze sluiten eerder vanwege de overlast. Dat is alleen voor het Gedoogplein (Kerkplein), wat dacht u over de Vale Hen daar durft een fatsoenlijk mens zich ’s-avonds niet meer te vertonen.Voor uw informatie, het Overleg Leefbaarheid Binnenstad is al ruim 10 jaar, in overleg met de eigenaren van de wietshops, gemeente Hoorn en Politie bezig de wietshops te laten verplaatsen
naar een plek die meer geschikt is.
Dan komt er minder verkeer door de Binnenstad en heeft men minder last van scheurende brommers en scooters, worden er minder alcoholische dranken op straat genuttigd, wordt er minder gevochten en gescholden en kan men weer fatsoenlijk uitgaan. Ik denk dat u het OLB eens moet bezoeken, dan komt u te weten wat er in de Binnenstad van Hoorn echt bij de bewoners leeft en wat er aan de hand is. Overigens moet ik constateren dat van de SP nooit of bijna nooit iemand de vergaderingen van het OLB bezoekt.
Als u echt geïnteresseerd bent in het wel en wee van uw stadsgenoten
geef ik u ter overweging onze vergaderingen te bezopeken. En ik nodig u uit om op een zaterdagavond na 00.00 uur een rondje door de stad te lopen, dan zult u zien dat wij, de bewoners en eigenaren van bedrijven echt niet overdrijven.

Reactie: (Wim)
7-11-2010, 17:03
Hee @ Frans,

Kijk ook af en toe eens als je bij de C shop op de Vale Hen bent geweest even of je mogelijk enige figuren / klanten herkent, die niet zo cool rond de schouwburg het Park rondhangen.