Open brief Hoorns Belang over wantoestanden in flats Grote Waal

17-11-2010

HOORN - José Kamphuis, Fractievoorzitter van Hoorns Belang, doet in een Open Brief aan B&W en Intermaris/Hoeksteen een wanhopige oproep actie te ondernemen tegen de verloedering van delen van de Grote Waal. Een gezin bestaande uit 8 mensen in een te kleine flatwoning of een drugsverslaafde als lastige buur zijn voorbeelden die raadslid Kamphuis in haar brief noemt.

Verder schrijft zij in de Open Brief: ”Nu begin ik mij toch ernstig af te vragen of hier toch niet met de toewijzingen van de nieuwe huurders van de flatwoningen getracht wordt om de huidige bewoners weg te jagen.” En: ”Het woongenot van velen wordt opgeofferd aan het plaatsen van probleemgevallen.”

Lees hier de hele brief:

Open brief aan Intermaris/Hoeksteen en aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn
 
 
Geachte dames (ingeval van Intermaris/Hoeksteen) en heren (Intermaris/Hoeksteen en het College van Burgemeesters en Wethouders van de gemeente Hoorn),
 
Onlangs werd ik geattendeerd op een schrijnende situatie. Zowel in de Siriusstaat als in de Steenbokstraat staan lage flatwoningen. Deze bestaan uit gelijkvloerse woningen, één op de benedenverdieping, met daarbij bergingen voor alle bewoners van het portiek dat daarbij hoort. Vervolgens op de drie verdiepingen daarboven elk twee flatwoningen.
 
In één van deze portieken, bestaande dus uit 7 woningen, is men de wanhoop nabij. Onlangs is er nieuwe bewoning gekomen van een duidelijk drugsverslaafde, die ’s avonds en ’s nachts met zijn vrienden voor enorme geluidsoverlast zorgt. Bewoners durven niet bij deze bewoner zelf een klacht in te dienen, Intermaris/Hoeksteen komt niet verder dan het advies om maar een briefje in de bus te doen en de politie te bellen.
 
Tot overmaat van ramp is nu een andere woning toegewezen aan een gezin van maar liefst 8 personen. Hier komen dus 8 mensen in een flatwoning te wonen die hier beslist niet geschikt voor is. . Dat is absoluut een ongewenste situatie voor de omwonenden en zeker de onderwonenden. Dit gezin schijnt te komen uit een soortgelijke flatwoning aan de Siriusstraat. De nieuwe bewoners zijn op dit moment bezig om de nieuwe woning op te knappen, de kinderen zijn mee. Deze kinderen lopen constant te schreeuwen etc. Als er gevraagd wordt om wat rustiger aan te doen, komt er een antwoord van de kinderen terug waarvan ik de woorden hier niet op papier kan zetten, want dat is niet netjes.
 
Zoals bekend, heb ik enige tijd terug ook al aandacht gevraagd voor de woningtoewijzing bij de Sterrenflats, waar ook junks in lege woningen werden gezet.
 
Nu speelt dus hetzelfde in een ander deel van de Grote Waal. Al jaren doen de geruchten de ronde dat de flats aan de Siriusstraat en de Steenbokstraat op de nominatie zouden staan om gesloopt te worden. Destijds heb ik hierover inlichtingen gevraagd aan de voormalige directeur, die mij verzekerde dat hier geen sprake van was.
Nu begin ik mij toch ernstig af te vragen of hier toch niet met de toewijzingen van de nieuwe huurders van de flatwoningen getracht wordt om de huidige bewoners weg te jagen.
Wie zet er nu een junk in een flatwoning, waar je met heel veel medehuurders hebt te maken? En hoe valt het te rijmen dat een gezin van 8 personen vanuit een flatwoning in de Siriusstraat, geplaatst wordt in eenzelfde flatwoning in de Steenbokstraat? Dat is vragen om problemen en lijkt wel het verplaatsen van een probleem op niets af. Een gezin met veel kinderen hoort uiteraard niet thuis in een gehorige flatwoning, daarvoor moet een eengezinswoning met tuin ter beschikking worden gesteld.
 
Als fractievoorzitter van Hoorns Belang in de gemeente Hoorn heb ik niets te zeggen over het toewijzingsbeleid van Intermaris/Hoeksteen, dat is mij bekend.
 
Maar in diezelfde hoedanigheid heb ik wel te maken met wanhopige bewoners die geen kant meer op kunnen, en deze tendens niet zelf kunnen stoppen. Het woongenot van velen wordt opgeofferd aan het plaatsen van probleemgevallen.
 
Daarom, dames en heren van Intermaris/Hoeksteen, en heren van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn, doe ik een beroep op u.
 
Op de mensen van Intermaris/Hoeksteen om zo snel mogelijk, liefst per gisteren, een andere woning, en dan geen flatwoning, voor dit gezin ter beschikking te stellen en in de flatwoningen geen verslaafden of grote gezinnen meer een woning toe te wijzen. Voor een gezin met 2 kinderen is zo’n flatwoning net voldoende. Meer niet.
 
Aan het College van Burgemeester en Wethouders het verzoek om zo snel mogelijk met Intermaris/Hoeksteen om tafel te gaan zitten, om te bespreken hoe dergelijke situaties voortaan tot het verleden kunnen behoren.
 
Met vriendelijke groet,
 
José Kamphuis
Fractievoorzitter Hoorns Belang

Reacties
Reactie: (Kenner)
11-1-2011, 15:16
Ten eerste: iedereen die wil verhuizen en ingeschreven staat als woningzoekende, staat het vrij om op een woning te reageren. Op welke woning dan ook. Woningzoekenden zijn jongeren, ouderen, gezinnen, psychiatrische patiënten, minder validen maar inderdaad ook alcohol- of drugsverslaafden. Wie zegt dat een woningzoekende met verslavingsproblematiek geen recht heeft op een huurwoning? Of dat een gezin niet op een flat mag wonen? Soms heeft een gezin niet voldoende woonduur om in aanmerking te komen voor een eengezinswoning. Misschien wil dat gezin niet naar een eengezinswoning maar naar een flat maar kiezen ze alleen voor een (iets) andere woonomgeving. Laat iedereen in zijn of haar waarde. Een verhuurder heeft vrijwel geen invloed op waar iemand op reageert; ze kan slechts adviseren maar als een gezin per se op een flat wil wonen, kan een verhuurder dat niet verbieden. Ook IntermarisHoeksteen niet. En iedereen heeft evenveel recht op een woning! Ten tweede: IntermarisHoeksteen zal vast in veel gevallen kunnen of willen bemiddelen tussen buren in geval van (geluids)overlast maar dan moeten de klachten ook wel daar terecht komen. Met anonieme klachten bijvoorbeeld, zal ze niets doen. Begrijp me niet verkeerd: van brutale kinderen die schuttingtaal uitslaan ben ik ook niet gediend maar praat dan met de ouders, nodig ze uit voor een ’koppie’. Misschien zorgt dat voor een opening. Ten slotte: het is heel gemakkelijk om een woningstichting te veroordelen op haar toewijzingsbeleid maar een verhuurder is gebonden aan regels en wetten en moet bepaalde ’quota’ halen als het gaat om het huisvesten van ’bijzondere doelgroepen’.

Reactie: (Daniel)
2-12-2010, 10:32
@Sebas, heb je nu nog niet in de gaten dat het door jouw zo aangehangen (s)linkse beleid alleen maar meer stinkende wonden maakt. De tijd van brede ddiscussies en ingediende motie van linksaanhangende mensen niet meer van deze tijd is en dus direct bij het grofvuil gezet dient te worden. Mensen willen geen zachte oplossingen meer maar daadkrachtig optreden! dat heeft ten gevolg dat er dus steeds vaker mensen ala Wilders (niet mijn man!) opstaan die wel zeggen wat er onder de ruime meerderheid van de bevolking leeft. Vandaar dus ook het steeds rechtser stemmen van mensen die wel nadenken over de toekomst en die van hun kinderen. Als dat beleid inhoudt dat er meer en harder opgetreden moet worden dan moet dat maar, ik heb niets te verbergen!

Reactie: (Sebas)
18-11-2010, 13:33
Een reden temeer voor een brede discussie over het Hoornse volkshuisvestingsbeleid, ook aangaande de nieuwe of toekomende bouwplannen. Helaas werd een motie van GroenLinks - ingediend tijdens de Algemene beschouwingen - over deze thematiek "niet begrepen" door het College van B&W en daarom afgeraden. De collegae raadsleden begrepen ook niet waar het probleem ligt. Wellicht moet e.e.a. beter uitgelegd worden?

Experimenten (nieuwe) volkshuisvesting:
http://www.sev.nl/

Kennisplein KRIMP:
http://www.vanmeernaarbeter.nl/

Belangenbehartiging huurders:
http://www.woonbond.nl/

De Woonbond organiseert ook jaarlijks een verkiezing van de "slechtste verhuurder". Dit jaar 2010 is dat Beter Wonen uit Almelo; de laatste jaren (aldus een commentator) koos deze woningcorporatie voor investeren in commercie en het bouwen van luxe appartementen en een omstreden woontoren i.p.v. investeren in de sociale woningbouw.

Maar Intermaris kan zich binnekort bewijzen bij de plannen voor de renovatie en het bevorderen van de leefbaarheid in de Grote Waal Noord (juist het door klagers en door José Kamphuis genoemde probleemgebied). Het is alleen jammer dat de gemeente Hoorn begin dit jaar dankzij een onvoldoende onderbouwd plan een bijdrage van een paar toen vanuit het ministerie is misgelopen...

Reactie: (horinees)
18-11-2010, 13:13
Het gaat Intermaris slechts om 1 ding: het innen van de huurpenningen. ’’KLanttevredenheid’’ telt op geen enkele wijze. ’’De klant heeft toch geen optie’’. De ’’WBV’’ was een stuk aangenamer. Er waren toen ook minder ’’managers’’ (opvretende beroepszwetsers). Intermaris moet eens begrijpen dat de huurders KLANTEN zijn. En dat zij te vreten hebben dankzij de KLANTEN. Kwaadwillend tuig moet je uitzetten, geen pardon, donder maar op. De directie zou eens minder moeten ’’netwerken’’ bij allerlei ondernemersclubs (die ’’directieleden’’ en ’’managers’’zijn immers geen ’’ondernemers’’). Donder op, minder drukte, doe gewoon je werk. Minder kwekken, meer daadwerkelijk doen.

Reactie: (Karel)
18-11-2010, 12:52
Ondergetekende herkent dit probleem ook in zijn flat. Je krijgt steeds te horen dat je eerst je klacht moet melden bij de politie en vervolgens bij Intermaris Hoeksteen. Je kan klagen tot je een ons weegt voordat er adequaat gereageerd door bovenvermelde verhuurder. Mijn ervaring is dat medewerkers van de vehuurder de klachten niet echt serieus nemen waardoor er grote irritaties dreigt te ontstaan. Nogmaals ik kan het het weten vanwege de ( slechte) ervaringen die ik heb meegemaakt met een van de medewerkers van Intermaris Hoeksteen.