Beruchte ijscoman en autohandelaar uit Hoorn is nu lijsttrekker

24-11-2010 Sjaak Spruit noemt zich nu Johan Spruit

HOORN - Sjaak Spruit. Ooit ijscoman bij Hoornse scholen die er een aardige handel in softdrugs bijhad, ooit ook handelaar in tweedehands auto’s, zijn auto’s stond in heel Hoorn-Noord, ooit ook een brievenschrijver uit Thailand waarbij hij namens nietbestaande dames om geld vroeg. Sjaak Spruit was een begrip en Sjaak laat weer van zich horen. Nu als lijsttrekker van de Partij van de Bijstand in Sneek...

Maar Sjakie handelde in Hoorn ooit ook in goud en zilver en op het Jeudje boden zijn meisjes hun diensten aan. Zelfs in de verkoop van niet bestaande schuilkelders dook onze handelaar uit Hoorn-Noord. Kortom, overal zag Sjaak wel handel in.

Sinds enige tijd is Sjaak weer terug in Nederland en woont hij in een flat in Sneek. Samen met zijn Thaise vrouw en kinderen. Sjaak heeft een uitkering en wil het opnemen voor andere mensen met een klein inkomen. Daarom startte hij de Partij van de Bijstand met enkele bijzondere aktiepunten: Voor 50 cent een biertje of patatje in een sociale bar of sociale snackbar, een voedselbank en gratis internet.

Lees hier over de Hoornse historie van Sjaak en zijn familie:
http://www.hoornnoord.nl/spruit.html

Kijk naar Man bijt Hond:
http://www.manbijthond.nl/fragmenten/partij-bijstand

Kijk ook naar de video onder dit bericht.

Lees onderstaand artikel:

Lijsttrekker lijkt oplichter Sjaak Spruit
(bron Telegraaf.nl)

door Marie-Thérèse Roosendaal
SNEEK -  Als lijsttrekker van de Partij voor de Bijstand is hij een politieke nieuwkomer, al is hij een oude bekende van ons. Toen heette hij nog Sjaak Spruit, bekend als oplichter. Vandaag denkt Johannes Spruit bij de verkiezingen vijftien zetels te halen in de fusiegemeente Zuidwest Friesland, waar woonplaats Sneek een onderdeel van wordt.

 Johannes Spruit...
 ... en Sjaak Spruit?
Johannes en Sjaak Spruit hebben zo veel overeenkomsten dat zij wel één persoon moeten zijn: beiden opgegroeid in Hoorn, beiden miljonair geworden in de autohandel, met miljoenen belastingschuld naar Thailand gevlucht, in Bangkok een hotelletje gehad dat Kanita heette, na 25 jaar teruggegaan naar Nederland en dakloos geweest. Spruits partij vindt dat werklozen recht hebben op bier en patat voor 50 cent en een jointje voor een eurootje. Daarmee haalde hij van de week Man bijt hond en BNN. En daar deed hij ook nog zijn levensverhaal. Dat van Sjaak.


Hij zegt echter geen Sjaak Spruit te kennen. Wij wel, van de Thaise nep-bruidenaffaire, die in 1997 aan het licht kwam. Destijds wist Sjaak Spruit vanuit Bangkok heel wat Nederlanders centen af te troggelen. Mannen reageerden op een contactadvertentie en kregen aanminnige brieven van een Thaise schone. En ze stortten geld als de straatarme aanstaande daarom smeekte.

Honderden, zo niet duizenden mannen hadden op hun nachtkastje dezelfde foto staan - de boezem bedekt door orchideeën - en ze lazen allemaal dezelfde brieven stuk. Op een dag in 1997 stonden er op Schiphol zes mannen tevergeefs te wachten op diezelfde Thaise bruid. Alle zes hadden ze haar ticket bekostigd, op een rekeningnummer dat naar Spruit leidde, net als het brievenadres. Die ontkende dat hij er iets mee te maken had. Ook al waren zijn boze brieven aan De Telegraaf geschreven in hetzelfde handschrift en met dezelfde spelfouten als die van de nep-bruid. Spruit reageert nu aan de telefoon als een meesteracteur: ”Sjaak Spruit? Nee, dat ben ik niet. Nooit van gehoord. O, ook een hotel Kanita gehad in Bangkok? Alle hotels heten daar zo.” Op de achtergrond trekt zijn Thaise vrouw ongeduldig zijn aandacht met een luid en duidelijk: ”Sjaak! Sjaak! Sjáák!”
”Uw vrouw noemt u wel Sjaak?” Spruit is snel: ”Sjáng, ze noemt me Sjang.”


Heeft u herinneringen aan de Hoornse jaren van Sjaak Spruit?
Plaats uw anecdote hieronder. Reacties dienen wel te voldoen aan de basisregels, zie Colofon.
 
Nog meer Spruit-reportages:
http://www.youtube.com/watch?v=PvrpqRD4sfc&feature=fvsr
 

Reacties
Reactie: (Hanke)
8-8-2015, 23:16
Ik ben 1 van de exen van Sjakie --- en toch: het was een persoon waar je de rest van je leven niet mee wilde delen - maar toch je wenste hem zeer zeker niet het slechtste toe - hoewel ik heb veiliger vond dat hij in Thailand bleef --------

Reactie: (berend)
1-9-2011, 22:52
Af en toe kom ik deze man tegen in Leeuwarden,bij het Leger des Heils. Voor mij is het gewoon Monty Python,wat een klucht

Reactie: (Wally Ooms)
24-6-2011, 14:05
Op de website www.hoornnoord.nl is alles terug te lezen over de politieke aspiraties van Sjaak Spruit. De site staat bol van de verhalen over inwoners van de wijk Hoorn-Noord.

Reactie: (Uroen)
30-11-2010, 23:53
@Wally Ooms

Laat de pot nou niet de ketel verwijten, @Wally.

Ik heb ook de verhalen op hoornnoord.nl gelezen en die lopen als een trein. Ik denk dat je zelf heel goed in staat bent om die te bundelen en aan te vullen met nieuwe verhalen. Dat moet jouw persoonlijke project blijven; het is een fantastische geschiedenisbron voor een stukje Hoorn. Toen ik gisteren bij @Robert Vinkenborg wat exemplaren van Eén over twaalf kwam afgeven, zei hij: Blijf schrijven, wie schrijft die blijft. Daar kan ik in het geval van Hoornnoord-verhalen alleen maar in meegaan.

Reactie: (Wally Ooms)
30-11-2010, 23:43
Het Jeudje. Die naam! Er zat ook nog een bandenhandel, die adverteerde met de tekst: “Geen gelul, Jeudje 30 heeft goed spul.” Paste helemaal daar, dat bedrijf. Vlak bij Sjaak.

Ja, vertel eens, Hans. Hoe ging het er daar aan toe in het Sjakenpand?

Reactie: (Qwartje)
30-11-2010, 23:31

@Hans

Het Jeudje, @Hans? Ben jij daar binnen geweest? Alleen de nààm al. Wat deden die dames dan? Stofzuigen? Vertel! Vertel!

Reactie: (Hans)
30-11-2010, 23:18
Ik sluit mij graag aan bij de typering van Sjakie door Wally Ooms. (en inderdaad leuk om die family-story te lezen!) Ik leerde Sjakie als middelbaar scholier kennen. Was aanvankelijk in mijn ogen een gewone praatgrage ijscoman die in pauzes bij school stond... Later kreeg ik door dat hij in meer dan ijsjes handelde. Ooit nog zijn huisje op Jeudje bezocht: Sjaak wilde hulp bij zijn illegale radiozender en ik was de beroerdste niet. Herinner mij een rommelig, zoniet chaotisch huisje. Later hoorde ik dat daar ook dames diensten aanboden... Zie Hoorn-Noord nog vol staan met tweedehands auto’s van Sjaak. Hij had de grootste showroom van Hoorn...
Sjaak Kleurrijk. Wie volgt met anecdotes?

Reactie: (Wally Ooms)
30-11-2010, 23:14
@Qwartje

Een boek over de familie Spruit? Zal niet de eerste keer zijn, dat we tot iets moois komen op deze site. Het eerste en nog steeds in volle hevigheid bestaande gezamenlijke gedachtenspinsel was de inpoldering van het Hoornse Hop. Waarbij we er uiteraard van uit gingen, dat de lokale politiek hier onmiddellijk op zou inspringen. Maar vanwege mijn gebrekkige kennis van de plaatselijke politiek had ik dat helemaal mis. Geen politicus die daar indook. Wel veel enthousiaste reacties, ook van de ons helaas ontvallen Martin Mutter, maar niks concreets vanuit de politiek en dat blijft jammer. Waar ik stilletjes nog steeds op hoop, is dat onze burgervader weet krijgt van het plan en het ook gaat aankaarten. Naïef? Wellicht.

Het Spruitboek dan. Stof genoeg in ieder geval, maar op dit moment ontbreekt het mij aan tijd. Wellicht dat @Uroen, een gekend lokaal boekenschrijver, die nog wat lichtelijke problemen kent ten aanzien van omgangsvormen en dientengevolge nog even bijgespijkerd moet worden, mij nog eens een dienst kan bewijzen door mij zaken uit handen te nemen. Ga ik over nadenken.

De familie Spruit. Had iedereen maar zulke buren. De familie Broers aan de Lageweg (lees het verhaal van de familie Dontje aan de Drieboomlaan op www.hoornnoord.nl) was overigens ook buitengewoon kleurrijk. Kan ik ook een boek over schrijven. Maar ja, zelfde probleem.

Ooit zal ik de tijd vinden om daar aandacht aan te besteden. Ooit.

Reactie: (Qwartje)
30-11-2010, 22:45

@Wally Ooms

Je verhaal over de familie Spruit op de site hoornnoord.nl leest dan ook als ’n eh, hoe zeg je dat…, als een tiet, @Wally. Andermaal: chapeau. Boek?

Reactie: (Wally Ooms)
30-11-2010, 22:22
Beetje verlate reactie, maar dat had zijn reden.

Eén ding moet je Sjaak Spruit wel altijd nageven: never a dull moment met deze knaap. Sjaak zorgt altijd wel voor de nodige reuring, waarbij hij het over het algemeen niet al te nauw neemt met de wetgeving.

Sjaak heeft veel gedaan in zijn leven en voor zover mij bekend heeft ie nog nooit iets gedaan in loondienst. Hij heeft langdurig zelf in zijn onderhoud kunnen voorzien, maar nu is daar dus een eind aan gekomen. Sjaak moet zijn hand ophouden en doet ook dàt met de nodige overtuiging.
Hij vat het innen van bijstandsgeld gewoon op als een vorm van werk. En geeft daar op geheel eigen wijze ook weer vorm aan. Zijn bijstandspartij heeft het ondanks verwoede pogingen en met inzet van alweer een Thaise bruid niet kunnen redden.
Kleurloos kun je de man niet noemen. En boos kan ik nog steeds niet op hem worden.

Zijn broer Joop, alias Ironside, alias Meccanodoos, is al weer vele jaren geleden gewoon met zijn ouders meeverhuisd naar het Avondlicht en vertoeft daar nog steeds. Ik heb Joop enige tijd geleden ook nog even aan de telefoon gehad. Nog steeds die krakende stem, waarbij de hikkerige lach opvallend genoeg uitbleef. Ook broer Piet Spruit heb ik telefonisch nog even gesproken. Dit naar aanleiding van mijn artikel over de familie Spruit op de website www.hoornnoord.nl. Piet was naar eigen zeggen niet zo ‘computerig’, maar vertrouwde me toe, dat als het een verhaal was over zijn eigen familie, dat daar dan toch alleen maar goeie dingen in konden staan.
En Sjaak? Daar gaan we meer van horen. Hij is weer in het land, dus dat gaat goed komen. Ik zie er nu al naar uit.

Op de website heb ik het al eens aangehaald: wat hebben we - en niet alleen de buurtgenoten - veel aan de familie Spruit te danken.

Reactie: (Sebas)
25-11-2010, 19:43
Als we het toch over Hoornse exportproducten hebben: mevrouw R. Wilms (ooit raadslid voor de Hoornse PvdA) is NIET verkozen in de gemeenteraad van "groot" Medemblik. In de voorgaande vier jaar was zij wethouder te Wervershoof en werd bekend als "Lady Vlietlanden"...

Reactie: (Bob)
25-11-2010, 18:49
@Qwartje:

Ik zou zeggen,kom maar door met je verhalen!Ze zijn een genot om te lezen!

Reactie: (Karel)
25-11-2010, 13:45
Ja, in totaal 97 stemmen over alle kiesdistricten. Grappig is dat Yupha (zijn vrouw) 72 stemmen krijgt en Sjakie slechts 25!
Het is mij trouwens een raadsel hoe hij zich in kan schrijven als J.W.J. Spruit. Dat zijn volgens mij niet zijn echte initialen.

Reactie: (nomen nescio)
25-11-2010, 13:36
Nuchtere lieden die Friezen @Sebas.

Reactie: (G. de Jager)
25-11-2010, 13:16
Geef die man een taaipop!

Reactie: (Sebas)
25-11-2010, 12:48
Mooi verhaal, maar hier de verkiezingsuitslag:

De Partij van de Bijstand van de heer yohannes Spruit heeft 97 stemmen gehaald en daarmede 0 (zegge nul) zetels in de gemeenteraad van Sûd-West Fryslân.

Jammer voor Sjaak, gelukkig voor de Friezen?

Sebas.

Reactie: (Wally Ooms)
25-11-2010, 10:12
Gisteren ben ik geinterviewd door Radio Friesland over Sjaak Spruit. Kom ik op terug. Nu even korte reactie vanuit Internetwinkel en dus Frans toetsenbord.

Sjaak blijft bijzonder.

Reactie: (Qwartje)
25-11-2010, 00:14

@Hoorn

Ja, @Hoorn, daar ben ik wel eens getuige van geweest. Hij moet hebben gedacht: ‘Sla munt uit je misvorming’. Hing zeer enthousiast - anderen zouden zeggen: onbeschaamd - de karikatuur van een misdeelde uit. Zoals hij zich uit zijn auto (!) liet vallen en als een aan flarden geschoten vale gier, zwaar slagzij makend, zijn weg naar de kroegdeur strompelde… grandioos. En de prijs voor zijn variété was bescheiden: een of twee biertjes. Wie niets gaf priemde hij kakelend zijn speer-elleboog in de zij. Dan werd-ie vaak alsnog afgekocht.

Met mannen als Corrie ‘Oggegel’ Nottet, ‘Schele’ Frans Hoek, en nog zo wat van die sliklozen die elkaar pis-aap noemden droeg hij bij aan het veelkleurig palet binnen een bruin café. Schele Frans schepte er een periode lang groot behagen in om zaterdag ‘s middags om zijn Zündapp te stappen en - helmloos, het overhempie wijdopen, het hoofd een schuin beetje omhoog en de blik star op tien uur - met ’n rotgang naar de Alkmaarse Voordam te scheuren om aldaar een bepaalde dame zijn relatiegeschenkje te brengen. Met dezelfde koleregang racete hij dan weer terug. In tussentijd mocht er niemand op zijn plek aan de toog staan, en al helemààl niet met z’n tengels aan z’n biertje komen. Het kon gebeuren dat hij dan bij terugkomst verheugd constateerde: ‘Aahh! Het schuim staat ‘r nog op!’

Raggende manne, jawel. Maar mooie tijden.

Reactie: (hoorn)
24-11-2010, 21:53
he qwartje, die mecanodoos kon vooral lekker over zijn handicap praten als hij zag dat je centen op zak had.geef me een biertje en ik vertel je hoe ik gehandicapt werd.wat een ratje....

Reactie: (hoorn)
24-11-2010, 21:45
sjaak spruit, uitvreter eerste klas.geen dag gewerkt op andermans zak levend zal in de gemeente even vertellen hoe het moet.alleen uit op geld voor een enkele keer vergaderen.sneek pas op uw tellen. voor je het weet zet hij advertenties over alleenstaande vrijgezelle en hopeloze friese dames...hahahahaha elke hopeloze kerel een foto van fraukje fokkema...hahahaha

Reactie: (Wout Gerstel)
24-11-2010, 21:12
Spruit legde vandaag een bekentenis af voor mijn camera.
Sjaak en Johan zijn dezelfde persoon

Zie:
www.youtube.com/GPTVfriesland#p/u/0/_AhYB7PNsjU

Reactie: (chris en beb )
24-11-2010, 18:39
sjaak en kanita, banka pie, happie land ,12 huizen in een straat gekocht, je had daar moeten blijven dan had je geleefd als een koning onder de zon . stommerik groeten chris en beb.

Reactie: (Qwartje)
24-11-2010, 15:33

@Harry

Nee, heer @Harry: deze Sjaak Spruit was kastelein van ‘Het Wapen van West-Friesland’ aan Het Breed te Hoorn. Ook aan deze Spruit kleven schitterende en serieus ware levensverhalen. Zijn jongemanschap beleefde hij als doerak te Benningbroek. Een pittoreske negorij waar de later zo smartelijk aan haar einde gekomen Wijdenesser prostituée Ria B. ooit grootse plannen had voor het inrichten van een groot, prachtvol bordeel met een glazen zwembad voorzien van een glazen koepeldak. Hullie van Benningbroek zagen dat niet zo zitten. Maar verdraaid nog an toe: het pretpand verkeerde alras in nagenoeg gerede staat. Kompleet met glazen koepel.

Op een nacht werd vanuit de wallekant van gindse sloot het Glaspaleis van de Zonde zomaar aan diggelen geschoten. Ria in tranen. Plannen in duigen. Van de dader(s) nooit ofte nimmer een spoor. Wat dit allemaal met herbergier Sjaak Spruit te maken had?

Veul.

Reactie: (Qwartje)
24-11-2010, 15:03
Op de website van De Telegraaf een serie onthikte reacties op het Spruit-bericht van heden. Brave burgers die in hun wiek zijn geschoten. Anderen vragen zich af in welke mate de ‘campagne’ van Sjaak Spruit afwijkt van die van bestaande politieke partijen. Weer anderen zeggen dit spruitje wel te kunnen pruimen. Van die laatsten een kleine bloemlezing

‘Hahaha! Dit is Sjaak. Neem dat aan van een echte Horinees. Sjaak de pooier van vroeger. Zijn broer speelde mee als lilliputter in de film De Boezemvriend met André van Duin en Vanessa....’ Okkie, Hoorn.

‘Dit is 1000 procent Sjaak Spruit. Jullie hadden hem bijvoorbeeld ook even kunnen vragen naar Magda. Sjaak liet haar prostitueren en streek de centjes op vroeger. Hahaha, die Sjaak is weer boven water.’ 100% Horinees, Hoorn.

‘Hahaha, die Sjaak, hij blijft bezig. Ik ben ook in Kanita geweest en dat was een hele ervaring. Als je iets wilde ging je naar Sjaak, die zei dan: Geen probleem, wordt geregeld! En het werd geregeld. Die man kreeg alles voor elkaar. Veel met hem gepraat daar, en veel verhalen gehoord. Volgens mij kwam hij uit Hoorn e.o. Daar heeft hij naar zijn zeggen zelfs in huis een "kerk" gehad waar hij homostellen trouwde. Briljante man die Sjaak.’ Peter, Rotterdam.

‘Dat was nou eens een grappig verhaal. Heb er smakelijk om moeten lachen.’ Ikke, Noord Holland.

‘Laatst kreeg ik een folder van de Partij van de Bijstand in mijn handen gedrukt. Waarschijnlijk is de Thaise bruid met de orchideeën voor haar buste nu model voor deze partij, want ook op de folder stond een schaars geklede Thaise dame. Dit zaakje stinkt wel een beetje, en dat ik geen spruiten lust heeft hier niets mee te maken.’ T. de Graaf, IJlst.



Reactie: (Harry)
24-11-2010, 14:57
@Kees Boots
Toch niet het Sneeker Veerhuys? ;)

Reactie: (Qwartje)
24-11-2010, 12:58
Geweldig verhaal. Met name dat ‘Spruitstuk’ op de site hoornnoord.nl is lectuur van de bovenste plank over de onderste plank van het sociale bestel. Wally Ooms weet ongetwijfeld wie dat ooit geschreven heeft. Ooit heb ik te Bangkok aangescheld bij het gerenommeerde hotel Kanita van de heer Spruit in een poging om een lijstje vuige verdachtmakingen richting zijn persoon met hem door te nemen. Na enig aandringen deed Sjaak zich voor als ‘kamerbediende’ die mij middels even omslachtig als zwierig Engels probeerde Diets te maken dat de heer Spruit elders in het land op zakenreis vertoefde. De ‘bediende’ voegde mij een knipoog toe, alsmede een amicaal bedoelde elleboogstoot die ik me nog zeer goed kan herinneren.

Dat laatste had hij waarschijnlijk van zijn gehandicapte broer Joop geleerd. Die werd vanwege zijn fysieke wanorde binnen het Hoornse kroegenbestand niet alleen ‘Irondside’ genoemd, maar eveneens ‘Meccanodoos’ en voorts nog ‘Miskraam’. Joop was, ondanks alles, ten zeerste met zichzelf ingenomen. In mijn onschuld heb ik enkele malen naast hem aan de toog van café De Volendammer gestaan. Dan was je ‘van hem’ en ging je op zeker. Joop putte zich vriendelijk uit in een niet aflatende reeks moppen die hij me met zijn schel-krijsende meeuwenstem toegilde. Elke mop ging naadloos over in een langdurig, sinister gekakel waarmee hij iets nabootste wat andere mensen ‘lachen’ noemen. En bij elke afzonderlijke kakel boorde hij zijn zwaar gehavende rechter elleboog, die uitsluitend uit een door ’n puntenslijper gedraaid stuk bot bestond, vriendschappelijk in m’n linker zij. Een verrichting die hij wonderlijk krachtig en snel achter elkaar kon uitvoeren. Mijn linker nier is nog immer ontregeld door een reeks Spruit-cysten. Ach, je moet er wat voor over hebben. Joop gaf zich gaarne over aan een danssliert die hij ‘de polionaise’ noemde. Dusdoende raakte hij eens op een zoele zomeravond in zijn enthousiasme dermate uit de koers dat hij pardoes in de haven plonsde. Ze hebben hem er alleen maar uit gedregd om hem op de stamtafel neer te leggen en gillend van de lol te roepen: “Nou gaat-ie roesten! Je kunt er op wachten: nou gaat-ie roesten!’

Momenteel verplaatst Joop zich, enigszins dichtgegroeid, per scootmobiel door Hoorn. Older, sadder, and wiser, zo lijkt het. En Johannes aka Sjaak is dus nedergedaald in Sneek. Als hij daar vandaag onverhoopt een raadszetel binnensleept gaan die Friezen nog heul veul van hem vernemen.

In Hoorn-Noord heeft de spreekwoordelijke Hollandse spruitjesgeur nog altijd een uiterst vermakelijke bijsmaak. Zo veel is zeker.

Reactie: (Matthijs)
24-11-2010, 12:57
Ik wacht de reactie van @Wally af. Hij is de kenner volgens mij.

Reactie: (nomen nescio)
24-11-2010, 12:10
patat, bier € 0,50, joint €1,=
met deze ’’heer’’ de tijden van
Had(t)-je-me-maar(de Amsterdamse zwerver Cornelis de Gelder)en de Rapaljepartij weerom te keren.
die had rond 1921(!)borrel op kosten van de gemeente en vrij vissen in het Vondelpark in z’n programma staan. Had(t)-je-me-maar werd nog gekozen ook!

Reactie: (kees boots)
24-11-2010, 12:07
Het is goed dat er nu foto’s bij staan want ik ken ook een Sjaak Spruit uit Hoorn en deze heeft een cafe gehad en ik kon mij er al niets bij voorstellen.