Over gladheidbestrijding en antisemitisme ...

6-12-2010 COLUMN

HOORN - Over gladheidbestrijding en de bioscoop in Hoorn  heb ik wel wat te vertellen vond ik vanmiddag nog nadat ik dit weekend weer verstoken was van een lekkere knusse filmmiddag in een mooi theater met super dolby surround 5.1 aan het IJsselmeer ( ja dat gapend gat daar).

Onderuitgegaan op het zowel het voetpad van onze verdedigingswal de Draafsingel als ergens halverwege het Julianapark na een onbeheersbare glij- en struikelpartij (en dan heb ik het maar niet over de fietsvalpartij op de Gedempte Turfhaven), had ik ook acuut een mening over de gladheidbestrijding in onze stad. Heb er nog even stevig over getwitterd (niet dat dat veel zout opleverde). Maar beide onderwerpen vielen in het niet toen ik vandaag het Parool van een dappere krantenbezorger in de bus kreeg.

Met pijn in het hart las ik op de voorpagina van het Parool (wranger kan het niet ...) het advies van oud-VVD-leider Bolkestein dat Joden maar beter kunnen emigreren uit Nederland omdat het antisemitisme alleen maar erger zal worden in ons land. Met name vanwege de Turkse en Marokkaanse jongeren en het voortdurend conflict rondom Israel en Palestina in het Midden-Oosten. Gladheid en het ontbreken van een bioscoop in Hoorn vielen tijdelijk in het niet bij het lezen van Bolkesteins uitspraak.

Als kind van vlak na de oorlog komt dat binnen. Ik beleefde een gevoel van machteloosheid en angst dat zich vertaalt in “We gaan toch niet opnieuw de Joden uitmoorden mag ik hopen?”.

Hoe zit het eigenlijk met het antisemitisme in Hoorn? Hebben we tegenwoordig nieuwe Joodse medeburgers nadat  in de Tweede Wereldoorlog vrijwel de hele Joodse gemeenschap uit Hoorn is afgevoerd en vergast? En worden ze belaagd. Kunnen ze in vrijheid hun geloof beleven? Ik weet het niet.  We hebben in ieder geval een gedenksteen op de Italiaanse Zeedijk 122. Waarop de tekst “Deze steen weent van uit de muur”. Ik mag hopen dat er niet over 60 jaar een steen naast komt te hangen met “De geschiedenis herhaalt zich, opnieuw wenen wij uit de muur” Tot nu toe heb ik geen antisemitisme kunnen ontdekken in Hoorn. Wie het wel weet mag het zeggen. Vooral zeggen en onder de aandacht brengen zodat we het gezamenlijk te vuur en te zwaard kunnen bestrijden zodat er niet opnieuw Hoornse burgers uit onze stad verdwijnen. Vrijwillig of onder dwang. U mag het zeggen. U moet het zelfs zeggen!
 
En opeens besef ik dat er een wrange overeenkomst is in de thema’s die vandaag door mijn hoofd speelden: gladheidbestrijding, al acht jaar geen bioscoop in Hoorn en antisemitisme. De gemeenschappelijke deler is namelijk: geen verantwoordelijkheid nemen en geen leiderschap tonen.  Op de grote thema’s én de kleine thema’s. Slappe hap is al jarenlang het parool. Voor gladheidbestrijding neemt de gemeente geen verantwoordelijkheid voor de routes die buiten de strooiroutes vallen omdat ze er nu eenmaal buiten vallen (schijt aan de wandelaars en de bejaarden). En de bioscoop heeft het tot nu toe niet gered omdat geen enkele bestuurder heeft gezegd “In gelul kun je geen films kijken”
Voor wat het antisemitisme betreft citeer ik graag Henk van Randwijk (journalist en oprichter van de verzetskrant Vrij Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog): “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht ...

De boodschap van Van Randwijk aan ons in het heden is: neem verantwoordelijkheid, toon leiderschap en zorg er voor dat we in vrijheid kunnen leven met elkaar. Daar zijn we met samen verantwoordelijk voor. Wij, burgers en bestuurders, zijn het volk.

Laat bestuurders beseffen dat sociale onvrede over het te gemakkelijk accepteren van hufterigheid en vernielzucht op microniveau, het niet serieus nemen van het ongemak van burgers ten tijde van onguur winterweer en het categorisch jarenlang ontkennen van behoefte aan een bioscoop een signaal is van diepere lagen van ontevredenheid in Hoorn (en dat geldt ook voor de rest van t land waar soortgelijke processen zich afspelen). Het bestuur kan doen alsof er niets aan de hand is en met de woorden van voormalig minister-president Colijn (in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog) “U kunt gerust slapen” onze ogen proberen te sluiten. Maar dan vergist het bestuur zich deerlijk.

Want juist in dit tijdsgewricht toont de ware kracht van het volk zich in de moderne variant van vrijheid van drukpers zich genadeloos aan de macht: het internet in al haar onbeheersbare variaties. En dan is het niet alleen maar een nieuw communicatiemiddel, nee dan is internet een machtsmiddel. Of er in Hoorn een variant op Wiki Leaks zal komen weet ik niet maar dat de serieuze dreiging er van zich aan de horizon aftekent weet ik wel en dat is slecht voor de macht maar goed voor het volk. Want weet u nog: wij zijn het volk. En daar kan geen twitterende ambtenaar tegenop.

Dat een paar eenvoudige valpartijen opeens een column te weeg kunnen brengen. Ben ik soms op mijn hoofd gevallen..?

Cees Franke

Reacties
Reactie: (Gekke Henkie)
10-12-2010, 16:56
@ Robbie: Interessante cijfers. Ik zal mij er eens in verdiepen. Ik kan me niet voorstellen dat ze kloppen. Maar ik sluit het ook niet uit.

Reactie: (robbie.)
10-12-2010, 16:05
@ Gekke Henkie

Er is bij veel vaderlanders-ook bij u- een grote discrepantie tussen de werkelijkheid en beeldvorming.

De beeldvorming is: wij worden overspoeld met moslims, ze komen uit alle hoeken en gaten van de zandbak.

Voor de werkelijkheid wijs ik u op www.cbs.nl. De cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.
Wat blijkt hieruit?

Sinds 2003-toen Job Cohen van de Nederlandse immigratiewet de strengste van Europa maakte- is de import van moslims drastisch afgenomen.Vorig jaar kwamen er iets meer dan 4000 Marokkanen en een stuk minder Turken het land binnen.

Ter vergelijking over ditzelfde tijdvak. Uit het Ooostblok kwamen 53.000 mensen het land binnen. Polen, Bulgaren, Roemenen. Orthodoxe katholieken en grieken die de felste tegenstanders zijn van aborthus,euthanasie, het homohuwelijk en nog een paar verworvenheden.

Het CBS verwacht dat binnen 10 jaar wat moslims betreft het immigratiesaldo negatief zal zijn.De import van Oosteuropeanen gaat in redelijk snel tempo door.
Dat zijn de cijfers en de trends.

Nog een cijfer. De racisme en discriminatie monitor van de Anne Frank Stichting vertelt ons dat joden-en homogelateerd geweld voor 80 procent op rekening komt van autochtonen, slechts 20 procent op rekening van allochtonen.
Ook dit is de werkelijkheid en strookt niet met beeldvorming.

Reactie: (nomen nescio)
10-12-2010, 16:00
@Lucas: Ter aanvulling op jouw opmerking over de politie: De
reguliere politie deed wél moeilijk.
In een stad als Amsterdam zette de bezetter daarom de gekazerneerde eenheid(de Schalkhaarders) in.
En die Schalkhaarpolitie bleek na de oorlog tot de pensionering van de allerlaatste (sommige Schalkhaarders kwamen na de oorlog nl. gewoon in politiedienst) een heel heikel en dus moeilijk punt van omgang met elkaar.
maar om jouw bewering over hoorn te staven, zouden jij of ik ’ns in de archieven van het NIOD of de politie moeten ’’duiken’’.
@Gekke Henkie: Jou zou ik aanraden ’ns na te denken over de vraag waar zoveel moslims vandaan komen; da’s niet alleen immgratie.
Ook het geboortecijfer onder moslims speelt vast een rol: Wie uit een moslimouder geboren wordt(ook al doet die ouder niets meer aan de godsdienst), is automatisch moslim(a). En gelukkig zijn er moslims die -aangekomen in Nederland of een ander Westeuropees land- geboortebeperkende middelen aanvragen/kopen bij de huisarts en/of de apotheek/drogist.
En vwb de PVV: Geert kan, mede door zijn bewaking om zich heen, niet weten wat er bij het volk écht leeft. Dat weten andere politici vaak trouwens ook niet. Wil je je standpunt hen duidelijk maken, moet je ze gewoon persoonlijk gaan benaderen. Da’s binnen Hoorn makkelijk genoeg, mits je de weg weet.

Reactie: (Gekke Henkie)
10-12-2010, 15:28
Het is zoals Bolkestein gisterenavond zei in Pauw & Witteman: ’Het verleden heeft geleerd dat Nederlanders vaak wegkijken.’ Het geweld tegen joden (én homo’s) in de grote steden neemt toe. Maar we willen het niet zien. We durven al helemaal niet te zeggen dat dit komt doordat het aantal moslims snel toeneemt in diezelfde grote steden. Liever zeggen we (naar waarheid): de meerderheid van de moslims deugt. En vervolgens doen we niks en halen we fel uit naar Geert Wilders die als enige een oplossing aandraagt: een rem op de massale immigratie van moslims.

Reactie: (okkie)
8-12-2010, 13:45
wat kunnen jullie slap ouwehoeren. daar waar geloven elkaar tegenkomen word er gevochten.je past je aan of je rot op.duidelijker kan het niet.

Reactie: (Lucas)
8-12-2010, 12:04
Uit onderzoeken is overigens wel gebleken dat bij een (groot?) deel van de aanhang van de PVV zowel anti-semitisme als homohaat voorkomen. Zie ook de aanwezigheid van verkrachtende heterofascisitische types als meneer Lucassen in de fractie van de PVV in de Tweede Kamer. Of anti-semitische uitingen van PVV aanhang op internetfora tegenover bijvoorbeeld een Clairy Polak, rabbijn Soetendorp of Ed van Thijn.

De anti-semitische uitingen van de K*Tmarokkanen in onder andere Amsterdam Oud-west en de Tuinsteden, hebben weinig met de Islam te maken. Uit gebrek aan identificatie (vanwege gebrek aan kennis met de beginselen van de Islam), gevoed door radicale internetfora, en uit frustratie over slechte schoolresultaten of werkloosheid, uiten zij zich zo. Naast het op andere manieren rellen en overlast bezorgen is het Joodje pesten of Homorammen hun eigen, maar volledig verkeerde manier van het uiten van frustraties. En dat terwijl in Marokko zelf het (kleine) Joodse deel van de bevolking met groot respect wordt bejegend. Zelfs met méér respect dan de Joden van de doorsnee Nederlander krijgen.

En in Hoorn: zie naar de illegaal verplaatste Jodenbegraafplaats en de respectloos afgebroken synagoge. En dat de Hoornse politie zo makkelijk meewerkte met de deportatie van de joodse burgers van Hoorn...

Reactie: (Gekk Henkie)
8-12-2010, 11:29
@ Cees Franke:
Ik ben geen raadslid en ik geloof zelfs niet dat ik ooit het genoegen heb gehad u te ontmoeten.
En ja, wat is een PVV’er? Ik heb op die partij niet gestemd, maar toch maar fijn dat er een PVV is. Het houdt de andere partijen scherp.

U erkent dat het Marokkaanse en Turkse jongens zijn die zich schuldig maken aan geweld tegen joden, homo’s en andere door moslims gehate groepen in de grote steden. Maar u ontkent dat de grote steden islamiseren. Dat moet u dan maar uitleggen. Die bijna 1 miljoen moslims in Nederland leven voornamelijk geconcentreerd in de grote steden. Hun aantal daar is heel snel toegenomen. Het lijkt mij logisch dat een toename van het aantal moslims leidt tot een toename van het geweld tegen joden, homo’s en andere door moslims gehate groepen.
Overigens loopt Nederland in Europa voorop in de groei van het aantal moslims. Zie: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/5994045/A-fifth-of-European-Union-will-be-Muslim-by-2005.html

Reactie: (Cees Franke)
8-12-2010, 09:48
@Gekke Henkie. Als u mijn schrijfsel vaker heeft gelezen weet u dat dat mijn standaardreactie is tegenover voor mij nieuwe pseudo’s. Wat @Matthijs betreft kan de slimmer lezer er al snel achter komen wie dat is. Inmiddels hebben meerdere pseudo’s mij overtuigd van het nut van pseudoniemen. Maar dat neemt niet weg dat ik het zelf er niet mee eens ben. Maar dat mag ...nog steeds in Nederland.

U zult ongetwijfeld uw redenen hebben om onder pseudoniem te reageren. Stel nu eens dat u raadslid hier in Hoorn bent ...dan is het nogal raar natuurlijk om onder uw eigen naam als PVVer naar voren te treden. Overigens als u daadwerkelijk PVV-er bent: uw voorman Wilders doet het een en ander niet onder pseudoniem.

Wij zijn het met elkaar eens over de terreur tegenover joden, homo’s. Absoluut verwerpelijk en ook een zeer gevaarlijke trend. Het is als een mosterdzaadje..Ook dat dat wel erg opvallend vaak plaatsvindt door Marokkaanse en Turkse jongeren in de grote steden. Laat daar geen misverstand over bestaan. Maar dat houdt niet in dat er tegelijkertijd een Islamisering van Nederland dreigt. Voor de duidelijkheid hieronder de cijfers, wel van enkele jaren geleden maar de verhoudingen zijn nog ongeveer het zelfde (Bron: Kaski, 2006. copyright 2010 steemers.nl). en dan zult u zien waar misschien de ware dreiging ligt.

Overigens blijf ik open staan voor uw commentaar. Een mens is nooit te oud om te leren.

Christendom
• Rooms-Katholieke Kerk: 4.406.000 leden
• Protestantse Kerk in Nederland: 1.944.000 leden
• Orthodox gereformeerde kerken: 238.000 leden
• Bevindelijk gereformeerde kerken: 221.000 leden
• Evangelische en pinksterkerken: 148.000 leden
• Vrijzinnige kerken: 19.000 leden
• Overige kerkgenootschappen: 156.000 leden

Islam
• Turkse moslims: 428.000 leden
• Marokkaanse moslims: 296.000 leden
• Overige moslims: 220.000

Overige religies
• Hindoes: 100.000-215.000 leden
• Joden: 43.000
• Boeddhisten: 170.000 leden

Reactie: (Gekke Henkie)
8-12-2010, 01:06
@ Cees Franke:

Voor klachten over het gebruik van pseudoniemen verwijs ik u door naar de moderator van dit forum.
U roept mij op mijn echte naam te gebruiken, maar hetzelfde verzoek richt u niet aan de meneer uit dit draadje die zichzelf Matthijs noemt en die meende dat u wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Moet ik hieruit opmaken dat jullie elkaar kennen?

Maar goed, de boodschap is duidelijk: liever wordt u niet gestoord in uw verheven gedachten door iemand op dit forum die zichzelf Gekke Henkie noemt en die toch echt dacht u zich grote zorgen maakte over het toenemend geweld van moslims tegen joden en dat u aannam dat er een verband was de islamisering van de grote steden.

Ik zou zeggen: drink eens een kopje thee met uw politieke voorman Alexander Pechthold. Die kan u vast meer vertellen over het gewichtige thema dat u volgens uzelf aansnijdt: (ik citeer) "verantwoordelijkheid nemen en leiderschap tonen op kleine thema’s en grote thema’s. Beslissingen durven te nemen in plaats van slappe hap." Pechthold heeft daar vast alle ervaring mee.

Intussen blijf ik me nog even zorgen maken over wat er in de grote steden gebeurt met joden, homo’s, etcetera. Als u dat goed vindt. En vergeef me de simpele, verachtelijke gedachte dat er een verband is met het toenemend aantal moslims in diezelfde grote steden. Want ja, ik ben natuurlijk maar een simpele PVV’er, die als hij zijn gal niet spuwt op dit forum, wel ergens door een brievenbus staat te pissen.

Met andere woorden: van mij zult u geen last meer hebben. Ik zal voortaan beter mijn best doen door te dringen tot de essentie van uw schrijfsels en mij onthouden van commentaar.


Reactie: (Cees Franke)
7-12-2010, 22:24
@ G.de Jager Dank voor u bemoedigende woorden. Maar persoonlijk voel ik mij niet gefrusteerd of onmachtig. Ik ben prima in staat mijn zegje te doen. En voorlopig mag dat ook in dit land. En als het aan mij en mijn partij ligt dan blijft dat zo. D66 is mijn partij omdat de vrijzinnige en democratische uitgangspunten juist garant staan voor vrijheid van leven en ontplooiing. Tegen de behoudzucht en het regentendom. Tegen discriminatie van zowel moslims als wel joden. We zijn allemaal mensen. Voor iedereen gelijke kansen.
@Gekke Henkie. Ik weet bij God niet wie u bent. Maar u bent blijkbaar nu al bang om met uw echte naam hier te spreken. Is het al zo ver in NL? Overigens ben ik helemaal niet bang voor islamisering van de Nederlandse samenleving. Daar gaat mijn stukje ook niet over.
Het gaat over verantwoordelijkheid nemen en leiderschap tonen op kleine thema’s en grote thema’s Daarbij verwijs ik naar de lessen van de geschiedenis. Beslissingen durven te nemen in plaats van slappe hap. Dus als u nu eens beslist om met uw eigen naam te communiceren dan toont u karakter. Want daar draait het namelijk om.

Reactie: (Gekke Henkie)
7-12-2010, 19:47
@ Matthijs: Een Godwin van rechts inderdaad. Dat is weer eens wat anders. Die Godwins van links kennen we nu wel.
Over inhoud gesproken: wat was ook al weer jouw inhoudelijke reactie op de column van Cees Franke? Waar kan ik lezen wat volgens jou de oorzaak is van het door Franke beschreven probleem? En waar zoek je de oplossing? Kopje thee in de moskee?

@ Cees Franke: Je bent zeker niet op je hoofd gevallen. Mensen maken zich zorgen over de verkeerde zaken. Ze reageren hun boosheid over sneeuw en gladheid af op de gemeente. Maar over het toenemende geweld tegen joden, homo’s en andere door moslims gehate groepen durven ze zich niet te beklagen bij de autoriteiten, uit angst te worden geassocieerd met Wilders en consorten.

Reactie: (Matthijs)
7-12-2010, 17:55
@Gekke Henkie. Gefeliciteerd. Een Godwin van rechts. Geen inhoudelijke reactie, dus voor mij ook verder niks om op te reageren.

Reactie: (Gekke Henkie)
7-12-2010, 10:47
@ Matthijs: Heel voorkomend van je dat je het zo opneemt voor Cees Franke. En fijn ook om even te weten dat jij goed was na de oorlog en dus tot de mensen behoort die geen PVV stemmen.
En ja, natuurlijk doe ik niks voor de gemeenschap, zoals jij suggereert. En ook neem ik natuurlijk geen verantwoordelijkheid. Want dat kan niet als je van mening bent dat de PVV als enige een verband legt tussen de moslimisering en het straatgeweld tegen joden en homo’s.

Met andere woorden: Matthijs, wat heerlijk dat er toch nog zo veel fatsoenlijke mensen zijn zoals jij, die een mening hebben over de gladheidsbestrijding en die in het verzet zitten tegen de PVV.

Reactie: (G. de Jager)
7-12-2010, 10:07
Ik begrijp je frustratie en de onmacht. Het zal helaas voorlopig niet veranderen, de bestuurders zijn incompetent en de ambtenaren hebben de macht! Zolang daar geen verandering in komt zal het blijven zoals het is. Het gat van Hansen is er een schrijnend voorbeeld van.

Reactie: (Matthijs)
7-12-2010, 08:08
Nomen est omen. Je doet je naam eer aan Henkie. En je bewijst dat het probleem niet het overgrote deel van de samenleving is, dat het op de PVV gemunt heeft, maar de PVV-mentaliteit van het buitenspel zetten en diskwalificeren van de rest van de wereld, de linkse kerk, de knuffelaars, de D66-rechters, de moslims. Anderhalf miljoen mensen murmelen de geluiden, ontsproten in de onderbuik van hun leider echoend na.

D66 is niet de verkeerde partij als het gaat om de bescherming van onderdrukten. D66 is niet oorverdovend stil als er een Jood of homo in elkaar geslagen wordt. D66 loopt voorop in bestrijding van dit onrecht. Het is kennelijk de VVD de Joden adviseert de handoek te werpen, al of niet uit pure volksmennerij, naar voorbeeld van de partij Wilders en Lucassen (een kamerlid, dat zich jarenlang heeft schuldig gemaakt aan treiterij van zijn omgeving, edoch in de fractie welkom is).

Gekke Henkie, wat is jouw bijdrage aan onze lokale gemeenschap? Waar neem jij je verantwoordelijkheid? Waar gaat jouw eeuwigdurende klaagzang over in een helpende hand? Voor homo’s. Voor Joden. Voor Marokkanen of gewoon voor Horinezen? Wat vind je eigenlijk van de gladheidsproblematiek? Of heeft Wilders nog niet verteld wat je daar voor retorische mening over moet hebben?

Cees zit volkomen bij de juiste partij. Of niet, maar hij is zeker te intelligent voor jouw suggestie.

Reactie: (Gekke Henkie)
7-12-2010, 00:18
Ik vrees dat Frits Bolkestein gelijk heeft.
De ophef over het molesteren van joden en homo’s valt in het niets bij alle ophef over de PVV, de enige partij die de oorzaak van dit probleem durft te benoemen: de moslimisering van Nederland.
We zijn een volk van hypocrieten. De een verdringt zich voor de ander om schande te spreken over de PVV. Diezelfde mensen zijn oorverdovend stil als er weer eens een jood of homo in elkaar is geslagen of is weggepest uit zijn huis.
Cees Franke, jij bent lid van de verkeerde partij. Elke stem op multicultiknuffelpartij D66 is een stem voor het behoud van de ellende waar jij je terecht zorgen over maakt.