In februari 2011 meer bekend over toekomst Sterflats

7-12-2010 Bezwaar tegen monumentenstatus uitgesteld

HOORN - IntermarisHoeksteen en de gemeente willen eind februari 2011 een gezamenlijk plan hebben voor de Sterflats in Hoorn. Ook de bewoners worden betrokken bij het totstandkomen van dit plan. IntermarisHoeksteen heeft daarom besloten om de termijn van behandeling van het door de corporatie ingediende bezwaarschrift tegen de monumentenstatus van de Sterflats in Hoorn nogmaals uit te stellen.

Sinds de zomer zijn de corporatie en de gemeente in een ‘kwaliteitsteam’ met elkaar in gesprek om te bekijken in hoeverre de concrete plannen voor de Sterflats zijn te verwezenlijken binnen de mogelijkheden van een monumentenstatus. De termijn van afhandeling van het bezwaarschrift was daarom in overleg uitgesteld tot 30 november 2010. In het kwaliteitsteam is de afgelopen maanden gesproken over plannen voor de Sterflats waar de gemeente en IntermarisHoeksteen achter kunnen staan. In november bleek dat voor 30 november niet alle plannen tot in detail konden worden uitgewerkt.

Duurzame toekomst
Het doel van de gesprekken is dat de gemeente, de bewoners en IntermarisHoeksteen het gezamenlijk eens zijn over het uiteindelijke plan voor de Sterflats. Zowel IntermarisHoeksteen als de gemeente hechten aan het belang dat de sterflats een duurzame toekomst tegemoet gaan. “We streven naar een reële verlaging van het toekomstige energieverbruik. Maar de huur van de woningen moet wel betaalbaar blijven”, aldus Joktan Cohen, programmaregisseur Grote Waal.

De komende tijd moet helder worden welke energiebesparende maatregelen en onderhoudsmaatregelen binnen de monumentenstatus passen. Er wordt berekend met welke investering dit gepaard gaat en wat dit voor de huurprijs van de woningen betekent. En ten slotte of 70% van de huurders akkoord gaat met de plannen.

De huurdersvereniging Sterflats wordt ook betrokken bij de besprekingen. Zo kunnen de drie partijen een integraal plan maken. Uiteindelijk zal worden bekeken of alle plannen kunnen worden uitgevoerd. Het totaal aan investeringen moet in redelijke verhouding staan tot de levensduur en de verhuurbaarheid van de woningen in de toekomst.

In februari 2011 moeten de gesprekken in het kwaliteitsteam afgerond zijn en is duidelijk of een gezamenlijk plan haalbaar is. Joktan Cohen: “IntermarisHoeksteen besluit aan het einde van deze termijn de status te accepteren dan wel de procedure door te zetten”. Zodra er meer duidelijkheid is, organiseert IntermarisHoeksteen een informatiebijeenkomst voor de bewoners van de Sterflats. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Sterflats in de Grote Waal dit jaar op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De gemeente Hoorn vindt de drie flats en bijbehorende rijen drive-inwoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

Op 12 januari heeft het college besloten tot voorgenomen aanwijzing van de panden Astronautenweg 21-366 (“Sterflats”) op de gemeentelijke monumentenlijst. IntermarisHoeksteen is eigenaar van deze woningen en mocht haar bedenkingen indienen tegen deze aanwijzing. De adviescommissie voor Monumenten en Welstand heeft deze bedenkingen behandeld, maar zag geen argumenten om het advies tot plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst te herzien.

Op 6 april heeft het college besloten de panden Astronautenweg 21-366 definitief op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Hiertegen heeft IntermarisHoeksteen bezwaar aangetekend. Op 29 juni is er een gesprek gevoerd tussen gemeente en de woningcorporatie. Dit heeft geleid tot het uitstellen van de behandeling van het bezwaarschrift. Het college heeft besloten dat een gezamenlijk kwaliteitsteam van de gemeente en IntermarisHoeksteen gaat onderzoeken op welke wijze er een gezamenlijk plan kan worden ontwikkeld.