Antispeculatiebeding Bangert en Oosterpolder afgeschaft

14-12-2010

HOORN - Tot nu toe was in de wijk Bangert en Oosterpolder een antispeculatiebeding van toepassing. Het college van B en W heeft besloten dit met onmiddellijke ingang af te schaffen. In de huidige woningmarkt heeft deze maatregel geen betekenis.

Het antispeculatiebeding gold voor goedkope en middeldure woningen in de nieuwe woonwijk Bangert en Oosterpolder. De regeling bepaalde dat wie zijn woning binnen een aantal jaren weer verkocht, in de meeste gevallen een boetebedrag aan de gemeente moest betalen.
Een antispeculatiebeding is van belang in tijden van economische groei. Dan kunnen woningbezitters hun huis al gauw met winst verkopen. Dit drijft de prijzen op, met als resultaat dat er steeds minder betaalbare koopwoningen zijn.

In de huidige markt is er nauwelijks nog sprake van dat binnen een paar jaar koopwoningen in waarde stijgen. Om deze reden heeft het college besloten het antispeculatiebeding met onmiddellijke ingang af te schaffen. Ook worden dergelijke bepalingen niet meer opgenomen in nieuwe contracten. Dit besluit heeft te maken met het streven naar minder regels en het schrappen van regels die geen doel dienen.

Soepel toepassen
Het afschaffen van het antispeculatiebeding geldt vanaf nu voor nieuwe contracten. Hoe zit het dan met de bestaande goedkope en middeldure woningen in Bangert en Oosterpolder? Als u de afgelopen jaren zo’n woning heeft gekocht, blijft het beding formeel nog wel van toepassing. Het college heeft besloten aanvragen voor ontheffing soepel af te handelen, zonder inhoudelijke toets toestemming te verlenen en geen boete in rekening te brengen.

Reacties
Reactie: (Ron)
21-12-2011, 23:12
Sorry maar Lucas mag gewoon zijn mening verkondigen. Dat we het niet met hem eens zijn, dat moge duidelijk zijn.

Reactie: (Pierre)
15-2-2011, 16:18
Hoi Lucas, ik woon daar met veel plezier en met je fantasieloze gebabbel raak je nog geen kant of nog geen wal. Misschien kunnen je ouders nog een keer Star Wars voor je opzetten. luchtwandelaar

Reactie: (Matthijs)
16-12-2010, 13:04
Lucas, er zijn kennelijk duizenden mensen die die huizen wel mooi vinden. Moet het glas dan altijd half leeg zijn? Het mocht je wellicht ontgaan zijn, maar in heel Europa heeft de huizenmarkt betere tijden gekend.

Reactie: (Lucas)
16-12-2010, 11:36
Maar ja, als je de huizenmarkt, zoals in Bangert & Oosterpolder, volplempt met fantasieloze en niet duurzame woningen van de fantasieloze bouwfraudeprojectontwikkelaars, dan verkopen die woningen ook helemaal niet!