Beeld schipper Bontekoe op Houten Hoofd

21-12-2010

HOORN - Het college van B en W heeft opdracht gegeven voor het maken van een beeld van schipper Bontekoe op het Houten Hoofd in de haven van Hoorn. Kunstenaar Henk Visser gaat het beeld maken. Naar verwachting kan de gemeente het in het voorjaar 2011 plaatsen.

De verhalen van de Hoornse schipper Bontekoe en zijn scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf zijn alom bekend. De eerste uitgave van hun belevenissen verscheen in 1646. Het scheepsjournaal werd een bestseller. Scheepsjongens hadden in die tijd twee boeken in hun scheepskisten: de bijbel en het journaal van Bontekoe. Tegenwoordig is de reis van Bontekoe vooral bekend door Johan Fabricius’ bewerking voor de jeugd: De scheepsjongens van Bontekoe. In dit  boek zijn de scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf belangrijker dan de schipper die in het oorspronkelijke journaal de held is.

Bontekoe op Houten Hoofd
Op de kademuur van de Hoofdtoren bevindt zich al de bekende beeldengroep van de scheepsjongens van Bontekoe. Het beeld van schipper Bontekoe wordt op het Houten Hoofd, uitkijkend over het water en voor de beelden van ‘zijn’ scheepsjongens geplaatst. 

Henk Visser
Kunstenaar Henk Visser maakt onder meer beelden in brons, hoofdzakelijk mensfiguren. Hij maakte eerder een portret in brons van Jan Wolkers. Ook het beeld van Bontekoe zal in brons worden uitgevoerd. Op de sokkel komt een citaat van Bontekoe te staan.

Kosten beeld € 30.000,--
De redactie van HoornGids.nl heeft even nagevraagd welke kosten met het Bontekoe-beeld gemoeid zijn. De gemeente meldde ons dat voor de realisatie van het beeld een bedrag van € 30.000,-- beschikbaar is gesteld.
 
Historie opdracht
Het geven van de opdracht voor het maken van het beeld is een volgende stap in een proces dat door het vorige college in gang is gezet. In 2008 heeft het toenmalige college de wens uitgesproken een beeld van schipper Bontekoe te vervaardigen. In 2009 heeft de raad besloten een bedrag van 90.000 euro beschikbaar te stellen voor de realisatie van drie kunstwerken (De Korenbloem, Bontekoe, Turborotonde). In 2010 is het definitief ontwerp voor het beeld van schipper Bontekoe goedgekeurd door de Commissie Beeldende Kunst. Ook zijn in 2010 de benodigde monumenten- en bouwvergunningen verleend en onherroepelijk geworden. Dus nu was volgens de gemeente het moment gekomen om de opdracht te geven het beeld daadwerkelijk uit te voeren.
 

Reacties
Reactie: (plies)
23-12-2010, 09:54
bezuinigen ? wat is dat

Reactie: (Sebas)
21-12-2010, 22:15
Waarom het beeld van Bontekoe niet meteen compleet gemaakt met daarnaast zijn vrouw. Die jaren trouw op hem heeft gewacht toen hij in De Oost rondzeilde (en in opdracht van Coen Chinese kustplaatsen bombardeerde om handelsverdragen af te dwingen). Zij was bovendien actief in de bedeling (17e eeuwse armenzorg). En ze runde de beruchte herberg BonteKoe tegenover de Hoofdtoren!

Reactie: (rob bakker)
21-12-2010, 20:27
redactie ea
gaat mij niet om de kosten. en zeker zal mooi onder de hoofdtoren staan.
maar moest onmiddellijk aan onderstaande bericht denken.

http://binnenland.nieuws.nl/622427/bronzen_plaquettes_indie-monument_roermond_gestolen

Reactie: (redactie)
21-12-2010, 15:59
@Rob Bakker en anderen. Kosten staan nu in update van bericht vermeld.

Reactie: (nomen nescio)
21-12-2010, 15:27
Sorry @heerQwartje: Beeldhouster moet zijn beeldhouwster.
De W vergeten!

Reactie: (nomen nescio)
21-12-2010, 15:25
@heer Qwartje, afgezien van het "liev", hierbij een m.i. een
interessant artikel van jaren her:
www.trouw.nl/krantenarchief/1992/01/16/269730/Beeldhouster_Truus_Menger_door_Peter_de_...html

Reactie: (Qwartje)
21-12-2010, 14:13

@Rob Bakker

Gaat in zoverre wel meevallen, @heer Bakker, dat het een borstbeeld wordt. Anderhalf maal levensecht qua formaat, op een sokkel van anderhalve meter hoog. Het citaat wordt waarschijnlijk: ‘Pèddelen Padde! Pèddelen!’

Aardig om te weten dat Henk Visser geboortig is uit Sittard. Niet ver gelegen van de geboortegrond van onze geliefde wethouder Tonnaer, zijnde Maastricht-city. In een eerdere wethouders-portefeuille (2002) wapperden Kunst en Kultuur op zijn bewind van zaken. Godlof wordt die immateriële materie nu in banen geleid door de D66-er Peter Westenberg, anders kregen we weer gezeur over Limbotisme van het Houten Hoofd.

Westenberg heeft persoonlijk meer affiniteit met danstheater, klassieke muziek, lezen en golfen. Tonnaer niet. Die houdt van beelden. Is dan ook secretaris van de Stichting Truus Menger Fonds voor de Beeldende Kunst. Jawel! Wellicht heeft hij collega Westenberg collegiaal getipt over de skills van bronsboetseerder Visser. Dat mag. Is liev.

Visser staat bekend om zijn voorliefde voor peinzende, naar den einder starende manspersonen. Dat komt in het geval van Willem Ysbrants Bontekoe natuurlijk heel mooi te stade. Hij werkt altoos zonder model, wat in dezen eveneens aardig medegenomen is. Bontekoe is overleden. Bij leven vertoonde hij qua konterfeitsel opmerkelijk veel gelijkenis met Pieter Corneliszoon Hooft. Dat maakt het dan weer een stuk makkelijker.

Frappant en amusant, tenslotte, kan de omstandigheid worden genoemd dat een Visser een schipper kunstig te lijf gaat. Nee, dit is al met al leuk einderjaars-nieuws. Bronden Hoofd op Houten Hoofd. Yoho! Een roemer rum!

Reactie: (rob verhoek)
21-12-2010, 13:22
Klopt, dat was Ven Speijk!

Reactie: (Matthijs)
21-12-2010, 13:21
@SEBAS. Nee, dat was Borghouts toch, in antwoord op vragen over de bonnetjesaffaire?

Reactie: (Sebas)
21-12-2010, 13:13
Even tijdens de lunchpauze. Om misverstanden te voorkomen, het was NIET Bontekoe die zei: "Dan liever de lucht in"...

Reactie: (rob bakker)
21-12-2010, 11:25
oeps in brons? wat doet dat tegenwoordig in euro,s?

Reactie: (Smack)
21-12-2010, 11:04
Is dit niet overbodig? Gelukkig wordt het wel een bronzen beeld en niet iets raars en moderns gemaakt door een kunstgekkie.