Armoede in Hoorn?

28-12-2010 Column

ARMOEDE
Ieder jaar rond de kersttijd verwonder ik me weer over berichten in de media betreffende de toenemende armoede van o.a. bijstandsgezinnen in Nederland. Het aantal kinderen dat in ons land opgroeit in armoede is vorig jaar gestegen naar 311.000. Dit volgens het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat onlangs is verschenen. Het aantal verzoeken bij de Voedselbank stijgt en steeds meer gezinnen hebben niet voldoende geld voor een dagelijkse warme maaltijd met vis of vlees.


Ikzelf heb jarenlang door omstandigheden een bijstandsuitkering gehad. Al die jaren heb ik goed kunnen leven, mijn kinderen een verantwoord thuis kunnen bieden, kunnen sporten en vrijwilligerswerk kunnen doen en zo gauw het mogelijk was, betaald werk gevonden.
Hoe komt het dat veel (bijstands-)gezinnen niet genoeg hebben aan het maandelijks bedrag aan bijstand?

Weten zij niet de weg te vinden naar de loketten van de gemeente, die vangnetjes heeft voor bijna alle extra kosten voor de minima? Het Sport-en Cultuurfonds, de Bijzondere Bijstand, Huur- en Zorgtoeslag, Langdurigheidstoeslag etc.

Zijn het de schulden van deze huishoudens die er voor zorgen dat er niet altijd een warme maaltijd op tafel komt? Voor een paar euro staat er toch al gauw een voedzaam bord hutspot met een gehaktballetje klaar, lijkt me.

Als er beleid gevoerd moet worden om de armoede terug te dringen, dan zou er ook meer aandacht moeten zijn voor een mentaliteitsverandering bij veel mensen met een bijstands- inkomen.

Wat is er mis met tweedehands kleding, met meubels die door anderen al na korte tijd ingeruild worden? Waarom wordt er geld uitgegeven voor niet noodzakelijke dingen, zodat er te weinig overblijft voor de eerste levensbehoeften? Is het niet een kwestie van de juiste prioriteiten stellen? Met de gemeentelijke regelingen kan elk kind uit een bijstandsgezin naar een sportvereniging, met het schoolreisje mee, cursussen volgen, studeren en in het weekend is er vast wel geld voor chips en frisdrank.

Ik wil absoluut niet generaliseren; er zijn uiteraard schrijnende gevallen. De bijstand is geen vetpot, maar met de juiste mentaliteit kan elke Nederlander met een bijstandsuitkering een toereikende en verantwoorde ‘tussenstop’ maken om er later (nog) beter uit te komen.

Anna Weel
Hoorn

Reacties
Reactie: (Willem)
4-1-2011, 18:23
@Harry: ik hoop niet dat de nieuwjaarsreceptie een dergelijk bedrag heeft gekost. Maar op de dag dat jij met je rollator op stap moet zul je blij zijn als de gemeente toch wat strooizout voor je deur heeft gestrooid.

Reactie: (Harry)
4-1-2011, 18:04
@Frits

Gezien jouw reactie moet je je huiswerk beter doen.
Volgens mij heeft de SP al jaren geleden handtekeningen verzameld voor behoud van de Stoomtram, en steunen ze ook de lopende kapitaalinjectie. En willen ze ook zoveel mogelijk culturele instellingen op het Oostereiland, in plaats van meer lucratieve woningen die geld opleveren in plaats van kosten.
Dan blijft over Froger, en wie was daar nu eigenlijk vóór?

Dus ik weet niet aan welke publiciteitscampagne ik heb deelgenomen en tot welke ’jullie’ je mij rekent.

Reactie: (Frits)
4-1-2011, 17:21
@ Harry, gezien de onderwerpen die je noemt ben je van SP-huize, maar gelukkig gingen jullie wel voor de publiciteit goedkoop eten bij Judith...

Reactie: (Harry)
4-1-2011, 16:47
@Willem

Iets waar een groter deel van de andere 99,5% wat aan heeft.
Waar denk je dan aan, @Willem? Een optreden van René Froger á € 17K? Een reddingsplan voor de Museumstoomtram á € 369K? Een verhuizing van een paar culturele instellingen naar een kostenslurpend eiland in de haven á € 625K? Wil je even voor ons uitrekenen hoeveel mensen hier ‘wat aan hebben’?
Ik laat de fiets staan als het geijzeld heeft en ga lopen, dus laat dat strooizout wat mij betreft ook maar zitten.

Reactie: (Willem)
4-1-2011, 14:29
@Frans, zoals ik elders al schreef komt zo’n half procent van de Hoornse bevolking op dit feestje af. Dat zijn voornamelijk mensen die elkaar toch al kennen en waarschijnlijk regelmatig zien. Oftewel: een borrel voornamelijk voor het bekende kringetje op kosten van de gemeenschap.
Bedenk dan eens iets waar een groter deel van de andere 99,5% wat aan heeft. Populair gezegd "strooizout", volgens Okki bij een ander artikel.

Reactie: (Frans Douw)
4-1-2011, 14:17
Wellicht goed om te vermelden dat de nieuwe vorm van de stadsreceptie is om een bezuiniging ten opzichte van vorige jaren te boeken. Voorheen organiseerden verschillende instellingen in Hoorn van belastinggeld hun eigen nieuwjaarsreceptie. Dit jaar is besloten om slechts een enkele receptie voor iedereen te doen. Het was een eenvoudige, maar zeer druk bezochte en gezellige bijeenkomst, met een drankje en een borrelhapje. De levende muziek werd verzorgd door een leerlinge van de muziekschool en een koor van ambtenaren van het gemeentehuis.
Ik ben het met de burgemeester eens dat het goed is om met zijn allen bij elkaar te komen aan het begin van het jaar en elkaar het allerbeste toe te wensen. Ook dat past heel goed bij de menselijke maat zoals mijn partij, de Socialistische Partij, die voorstaat.

Die hartelijke wensen voor 2011 wil ik trouwens ook graag uitspreken naar alle betrokkenen bij deze site; lezers en schrijvers, al dan niet anoniem.

Reactie: (Bijstand)
4-1-2011, 09:01
Anna, het is knap dat je het allemaal zo hebt kunnen doen met de bijstand maar inderdaad, iedere situatie is anders en niet iedereen is debet aan zijn of haar situatie. Er staat alleen een hele kleine onjuistheid in je tekst. Schoolreisjes (of kamp) worden niet vergoed, ook niet door bijzondere bijstand. Het gaat namelijk om een zogenaamde ’vrijwillige’ bijdrage die de school vraagt, die je niet verplicht bent te betalen. Kun je die niet betalen, kan je kind dus niet mee. Jammer dan zegt de uitkeringsinstantie Gemeente Hoorn.

Reactie: (nomen nescio)
3-1-2011, 07:29
de Stadsreceptie van vanavond @Qwartje, wordt betaald uit gemeenschapsgeld, toch? Het is m.i. dé manier om wat in stoffelijke vorm terug te zien van uw zuur-betaalde belastingcentjes.
Het geeft SP-raadsleden en anderen de gelegenheid elkaar én een voorspoedig 2011 te wensen én te ’’netwerken’’ dwz afspraken te maken over wat men al dan niet in gezamenlijkheid zal gaan ondernemen in het nieuwe jaar.
Ik vertrouw erop dat u er vanavond ook bent!

Reactie: (Qwartje)
2-1-2011, 20:09

@Frans Douw

U voert hier een complex aan redenen op, heer @Douw, die het mensen er van zouden (kunnen) weerhouden om, gelijk @Anna Weel, voor zichzelf op te komen in pogingen de pantalon op te houden. Met alle respect: ik zie dat niet in. Mevrouw Weel zal een aantal van de door u opgesomde tegenslagen ook in hààr leven hebben moeten pareren. Sommige zijn zelfs welhaast universeel te noemen. Maar zijn de instanties en loketten daarmee plotseling verdwenen of onbereikbaar geworden?

Uw tegenwerpingen vormen een wat gemankeerd afgietsel van wat @Arthur Helling hier in dit verband eerder al opmerkte. Ze komen rethorisch over. Culminerend in de kennelijke drive van uw comment: de laatste alinea waarin u Geert Reuten opvoert. Sinds 2007 Eerste Kamerlid van de SP. Zelf stond u als nummer 4 op de kieslijst van de SP, afdeling Hoorn. Now we’re talking. De windrichting is bepaald.

Over de SP Hoorn gesproken. Op de afdelings-website nodigt SP-fractievoorzitter Nel Douw ‘…al onze leden en belangstellenden uit, om samen met ons het glas te heffen op de Stadsreceptie in de Park Schouwburg op 3 januari van 19.30 uur tot 21.30 uur.’ Hoe nu? Is dat dezelfde SP waarvan de fractie ostentatief weigerde deel te nemen aan het zogeheten ‘begrotings-diner’ van de gemeenteraad omdat zulks verwijtbare verkwanseling van gemeenschapsgeld zou zijn? Waar wordt die Stadsreceptie dan van betaald?

Misschien begrijp ik het verschil. In die schouwburg komen morgenavond wellicht ook ‘gewone mensen’. En nu de SP wegens ijs en weder zijn zaterdagse wervings-standje aan het Dal moet missen, vormt dit een warme gelegenheid voor een inhaalslag. Slim. Maar op kosten van de gemeenschap, dàt dan weer wel.


Reactie: (yvwijo)
2-1-2011, 10:24
als je 2 gehandicapte kinderen moet onderhouden, bezoeken etc is een bijstandsuitkering niet toereikend.
Weet ik helaas uit eigen ervaring.

Anna heeft grotendeels gelijk, maar als je maar 50 euro per week hebt, daar alles van moet bekostigen(eten, bezoeken, kleding etc) dan is het te weinig.

Vaak krijgen deze ouders te horen dat hun kinderen dan maar zelfstandig moeten leren reizen, wat niet altijd mogelijk is.

Men vergeet dat de bijstand voor iedereen gelijk is, alleen zijn niet alle bijstanders gelijk.
Men zou meer moeten kijken naar het besteedbaar inkomen ipv naar de hoogte van de uitkering.

Reactie: (Frans Douw)
2-1-2011, 06:18
Anna is een dappere dame, die goed met geld om kan gaan. Zij had de moed en de vaardigheden om haar weg te vinden in procedures voor regelingen en kon het opbrengen om het ambtenarenapparaat onder ogen te komen. Wat mij betreft verdient zij daarvoor ons respect en dat geldt ook voor haar moed om hierover een ingezonden stuk in te sturen.
Anna vraagt zich af waarom anderen het niet hetzelfde doen en meent dat iedereen met de juiste mentaliteit haar voorbeeld kan volgen.
Ik ben dat niet met Anna eens. Als ik lotgenoten van Anna spreek, blijkt dat ieders situatie verschillend is. Hoeveel huur betaalt u, heeft u schulden (na scheiding, faillissement, etc.), is sprake van ziekte in het gezin, verstandelijke beperkingen, psychiatrie? Heeft u een goed sociaal netwerk en krijgt u weleens iets van vrienden, familie? Stopt u met roken en een biertje drinken? Moet uw huisdier de deur uit? Moet de kachel op 15 graden, heeft u geen mobiele telefoon? Kunt u niet naar de voedselbank, omdat u (net) iets meer dan 200 euro per maand voor eten en kleding voor u en uw twee kinderen heeft? Niet meer in bus of trein, nooit meer naar theater? Heeft u tegenslag met apparaten, ongevallen, overlijden, aansprakelijkheid? Kunt u de stijgende kosten voor zorg, de boodschappen en kinderopvang betalen?
Als de rijkste 8 procent van de Nederlanders 3 procent meer belasting zou betalen dan hoefden we niets te bezuinigen (Prof. Reuten, Universiteit van Amsterdam). Die topinkomens merken dan nauwelijks iets. Maar de negatieve sociale effecten van de sinds 1960 steeds groter wordende inkomensverschillen zouden aanzienlijk minder worden.

Frans Douw
Hoorn

Reactie: (Lucas)
30-12-2010, 09:55
Waarom heeft niemand het over de GEESTELIJKE armoede in de Hoornse politiek. De politici die willen bezuinigen op cultuur en armoedebeleid, maar wel een dure tunnel willen aaanleggen, die nergens naar toe leidt?

Reactie: (Nomen Nescio)
30-12-2010, 09:26
@Olaf, het is wél zo dat jouw "rijke" Amsterdamse ziekenhuizen wél tot de beste in NL behoren. Twee academische (VUmc en AMC) en een al meer dan 100 jaar ’’oud’’ OLVG

Reactie: (olaf)
30-12-2010, 08:39
@Kees. Ik zou maar alvast naar de rijkste ziekenhuizen gaan wandelen (amsterdam) voor als je wat gaat mankeren. (niet te hopen). Of je verzekeringspremie verhogen. (net als advocaat uurloon) dat kan je niet betalen.

Reactie: (kees boots)
29-12-2010, 23:15
@jeanet, @ronald heeft gelijk en ga er zelf eens over nadenken over het "beperkte inzicht in de hedendaagse samenleving"
B.V. die vijfendertig chirurgen van het Hoorense ziekenhuis die 10 keer modaal krijgen uitbetaald bankmanegers hoge ambtenaren, Hoyting van de woningbouwverreniging allemaal geld wat door de gemeenschap opgebracht moet worden en dit is nog maar een stofje van het werkelijke aantal mensen die hun zakken overdadig vullen met gemeenschapsgeld waar jij en ik ook aan meebetalen.
En ga er ook eens over nadenken dat die werkende eigelijk meer zouden moeten verdienen want het minium loon is mede bepaald door die zakkenvullers.

Reactie: (Renata)
29-12-2010, 22:32
Ik zie zo veel...echte arme en behoevende mensen en "armen" die niks te kort komen. Zij die zelfs de gratis voorzieningen uitbuiten alleen omdat het "gratis" is, niet omdat het echt nodig is.
Sweekends iedere zaterdag de kroeg in kunnen en beesten, maar overal handje ophouden. Sorry, maar hier heb ik vreselijk veel moeite mee. Mensen die echt hulp nodig hebben en het vaak niet krijgen zoals ik eerder hier lees, lijden hieronder en dat is vreselijk. Maar vergeet ook niet de hard werkende mensen. Zij moeten het bovenstaande met leden ogen aanzien en vragen zich soms wel eens af....
Gemeente, overheden....doe hier wat aan.

Reactie: (jeanet)
29-12-2010, 22:26
Anna, petje af dat je het hebt gered met je uitkering en niet hebt lopen klagen als de meesten die in de bijstand zitten en je weer hebt opgewerkt door een betaalde baan te vinden. Begrijpen degene die deze reacties geven wel dat de gemeenschap die werkt de bijstand moet opbrengen. Het commentaar wat je krijgt vind ik zeer onterecht, er zijn niet veel mensen die niet klagen als ze in de bijstand zitten.Daarnaast zijn er een heleboel mensen die gewoon werken maar net boven die grens zitten en mischien maar tien euro meer ontvangen per maand, maar die moeten dan wel alle gemeentelijke belastingen en heffingen betalen. Ga dan is vergelijken wie er meer overhouden. Vraag me af wie er beter af is.Dus Ronald wie heet hier nu een beperkt inzicht, verwacht jij nou dat de mensen in de bijstand hetzelfde moeten krijgen als de mensen die werken, waar zit jouw verstand?????????????

Reactie: (ronald)
29-12-2010, 18:20
Kan iemand mij uitleggen wat de nieuwswaarde van deze zelfverheerlijking is? Moeten we samen klappen hoe goed mw. Weel het heeft gedaan??
Dit soort berichten slaan werkelijk nergens op, en geven blijk van beperkt inzicht in de hedendaagse samenleving

Reactie: (kreltje)
29-12-2010, 18:18
Anna moet even goed de foto inprenten welke bij dit collumn staat. Hier in Nederland gaan wij weer die kant op.

Anna kan hierna ook een collumn starten over de gijpgrage vingers van onze bank directeuren etc.

Sorry, nee dat kan zij niet, moet dat domme wicht eerst wat ervaring hebben (buiten komen) zien hoe het gaat in Nederland en dat er echt veel armoede is.

Reactie: (Olaf)
29-12-2010, 17:53
Nou Anna, ik ben erg blij voor je dat je eruit ben gekomen in de situatie waarin je zat. Maar oordeel en veroordeel geen mensen. Ik ben blij dat ik niet in deze positie verkeer. Het zou je maar gebeuren: om iedere keer je hand moeten ophouden, en verantwoording moeten afleggen bij elk loket.

Reactie: (kreltje)
29-12-2010, 17:10
@ Anna Weel, zelf zeker een leuke baan en geld over om nog een beetje van het leven te genieten?

Heel dom Anna Weel en vol onbegrip, zeker al jaren niet meer buiten tussen de mensen geweest.

Reactie: (ron)
29-12-2010, 15:29
@Mees: helemaal waar. Laten we 2 vliegen in 1 klap slaan: de voedselbank naar het Kerkplein en de coffeeshop(s) naar de Lageweg.

Reactie: (Mees)
29-12-2010, 14:50
En waar staat die beroemde voedselbank in HOORN? aan de Verlengde Lageweg 9 Daar komen ik en een aantal anderen die moeilijk lopen never nooit nog niet in de buurt!zelfs geen bus.Daarbij komt ook je kan maar beter arm zijn onder de armen dan arm in een rijk land. Ik ben chronisch ziek, niks aan te doen, maar je wordt er dubbel op gestraft. helaas geen scootmobiel, voor je eigen vrijheid.Dame van de wMO zegt, we geven ze niet voor een rondje hoorn, toen ik aangaf naar de voedselbank te willen er er ook voor in aaanmerking kwam. Moge alle onheil over u komen en ga u diep schamen...!

Reactie: (René)
29-12-2010, 13:31
Dit jaar ruim 65 miljoen aan vuurwerk weer de lucht in. Ik wil de woorden ’crisis’ en ’armoede’ helemaal niet meer horen hier in Hoorn en Nederland!!

Reactie: (Sebastiaan)
29-12-2010, 12:56
Even een reactie tijdens de lunchpauze, op de werkplek waar ik probeer met in acht neming van de wet- en regelgeving mensen in armoedeproblemen te helpen (in een grote gemeente in de Flevopolder, nog tot en met 31-12-2010). Ik heb hier veel mensen voorbij zien komen, en ik ben blij dat ik enkelen goed heb kunnen helpen. Anderen die proberen te sjoemelen (adresfraude, illegale autohandel, iemand met inkomsten uit giften voor zijn zelf opgerichte kerk) heb ik gelukkig de pas af kunnen snijden. Maar het blijft betrekkelijk, en soms een druppel op de gloeiende plaat.

Wat betreft het armoedebeleid en bijstandsbeleid van Hoorn, daar heb ik zo wel mijn opvattingen over. Maar die laat ik wel in andere gremia ter kennis komen van de beleidsmakers. Een brede discussie zou echter geen overbodige luxe zijn, over de bedragen, effectiviteit van de beleidsmaatregelen en de uitvoering. De focus op "werk, werk, werk" is onvoldoende, evenals die op handhaving (fraudebestrijding). Want juist die door Arthur Helling genoemde kwetsbare groep met grotere psychosociale problemen komen dan vaak niet meer in beeld van de hulpverlening en de dienst sociale zaken.

Reactie: (Rene Assendelft)
29-12-2010, 11:38
Naast het verzachten van armoede vind ik ook dat je armoede moet bestrijden. Op verzoek van het gemeentebestuur in Amsterdam heeft een commissie hierover aanbevelingen gedaan, helaas worden deze niet echt ter harte genomen door het gemeentebestuur in A’dam. Meer hier over lees je in onderstaande link:

http://www.rutgerkoopmans.nl/pg-16605-7-31334/pagina/armoede_in_nederland.html

Reactie: (Arthur Helling - D66)
29-12-2010, 09:19
Anna, een mooie column met een heldere boodschap. De bijstand is gemaakt, zeker met de extra bijzondere bijstand om er inderdaad van te kunnen leven. Sommige mensen zaken Sims toch even door het ijs: partner verlaat je met onbekende schulden, zaak gaat failliet inclusief privevermogen, een grote inkomensachteruitval en er wordt niet tijdig teruggeschakeld, zoon aan de drugs, iemand maakt iets ergs meeen is even de weg kwijt ... Allemaal incidentele zaken, waardoor het mis kan gaan in iemands leven. Daarnaast is er een toenemende groep met psychosocialeklachten die überhaupt steeds minder makkelijk zijn weg vindt in de complexe samenleving. Mijn ervaring en mening is dat als voormalig bestuurslid van een voedselbank, dat armoede van alle tijden is. Het is een complex vraagstuk. Geestelijke gezondheid en onderwijs zijn belangrijke voorwaarden om het zelfstandig te redden in de samenleving. Maar jouw column is een mooi bewijs dat de echte oplossing in jezelf zit!