Gemiste kansen in Hoorn: H&M, Deen, bioscoop en boulevard

8-1-2011 COLUMN

COLUMN
HOORN – Hoorn had al een vestiging van de populaire modezaak H&M kunnen hebben. Hoorn had sinds 2004 een ‘tijdelijke’ bioscoop kunnen hebben. Hoorn had een volwassen binnenstads-supermarkt kunnen hebben. Hoorn had al een mooie wandelboulevard langs de Westerdijk kunnen hebben.

Pats! Ja, dat is schrikken nietwaar? Waar is het dan allemaal mis gegaan in het Hoornse? Welke verkeerde besluiten zijn er genomen? Wat heeft u gemist?

Eerst een duik in het online-archief van HoornGids.nl:

“In juli 2004 verstrekten B&W van Hoorn een sloopvergunning voor de oude schouwburg Het Park. De sloop vond in het najaar van 2004 plaats. Een stukje verderop was 25 juni 2004 het nieuwe ‘schouwburg- en congrescentrum’ door koniningin Beatrix geopend. Een jaar eerder, juni 2003, sloot de laatste bioscoop (Victoria Theater) van Hoorn de deuren. Drie jaar eerder was de Winston bioscoop na een verdachte brand al definitief gesloten.”

“In december 2006 ondertekenden de gemeente Hoorn en De Peyler Projektontwikkeling bv een overeenkomst voor de herontwikkeling van de locatie van de oude schouwburg. Namens de gemeente ondertekent wethouder J. van Es en namens De Peyler de algemeen directeur de heer T. Decnop.”

‘Gat van Hansen’
En in december 2010 (4 jaar later….) gooit De Peyler de handdoek in de ring en haalt de appartementen uit de verkoop en geeft de economische malaisse de schuld. En zo hebben wij al sinds 2004 het ‘Gat van Hansen’, vernoemd naar voormalig wethouder Hansen. Een kaal gat vol onkruid waar nu al 6 jaar lang veel bezoekers (ook toeristen) van onze binnenstad van mogen genieten. Aan het water, het Hoornsche Hop. De waterkant waarvan de politiek al jaren roept dat wij die beter moeten benutten. Waar, als enkele jaren geleden de juiste keuzes waren gemaakt, een prachtige wandelboulevard had kunnen liggen.

modeketen H&M
De eerste week van 2011 kwam het ‘Gat van Hansen’ weer in de publiciteit. Directeur Fons Deen van Deen Supermarkten meldde dat als zij in 2005 wel medewerking van de gemeente Hoorn hadden gekregen, wij enkele belangrijke zaken rijker zouden zijn geweest. Hoorn had dan wel een vestiging gehad van modeketen H&M (een welkome versterking van ons winkelrondje) omdat H&M in het pand van de huidige Deen-supermarkt op het Grote Noord wilde. Hoorn had dan ook een volwaardige supermarkt gehad op de plek van het Hansen-gat en boven deze winkel hadden we een aantal appartementen gehad. Tel uit uw winst als de Hoornse politiek een beetje beter had geluisterd naar deze ondernemer.

Parijs aan het Hoornse Hop
Maar nee, onze politici wilden weer het beste van het beste, een stukje Parijs aan de Seine, sorry Hoornse Hop. En dus mocht de projectontwikkelaar 6 jaar lang niets doen met een prachtlokatie in onze stad. En steeds aangepaste plannen indienen van nog steeds te dure appartementen die gewoon niet te verkopen zijn in het Hoornse. We hebben immers al een overvloed aan projecten met te dure koop-appartementen die niet marktgericht worden gemaakt, maar slechts portomonnee-gericht zijn. Gelukkig kan zo’n projectontwikkelaar zich verbergen achter de slechte economische situatie en ‘veranderingen in de markt’.

Voor 20.000 euro een bioscoop?
Ik noemde ook nog de tijdelijke bioscoop. Dat was te duur riep de gemeente in 2004. Ambtenaren hadden op de achterkant van een viltje uitgerekend dat enkele noodzakelijke aanpassingen (lees eisen brandweer) aan de oude Parkschouwburg tussen de 20.000 en 80.000 euro zouden kosten. Peanuts natuurlijk als daarmee onze stad de afgelopen jaren een bioscoop had kunnen hebben en waarschijnlijk bij een goede exploitatie geheel terugverdiend. Bijkomend voordeel zou zijn geweest dat er niet jarenlang een lelijk onkruid-gat aan de Westerdijk had gelegen. En natuurlijk een versterking van de binnenstad, een effect dat de geplande bioscoop op de Blauwe Berg natuurlijk nooit kan geven.

Westerdijk-boulevard
Omdat grote bouwplannen altijd wel (helaas) een paar jaar voorbereiding, planning en procedures kost, zouden we wellicht van medio 2004 tot medio 2007 of 2008 wel over een bioscoop in Hoorn hebben beschikt. Aansluitend (dus niet met 8 onkruidjaren ertussen) zou Fons Deen een realistisch en praktisch plan van verkoopbare appartementen én een mooie supermarkt voor bezoekers en bewoners van de binnenstad gerealiseerd hebben. Dat zou dan globaal rond deze tijd geopend kunnen worden en wieweet had Deen dan ook nog enkele mooie bankjes gesponsored voor de Westerdijk-boulevard… Dan zouden we misschien eindelijk de boulevard krijgen waar de Hoornse politiek jaren over heeft gesproken om er vervolgens niets mee te doen.

De moraal van dit verhaal? Politici en ambtenaren moeten nog meer hun best doen om te weten wat er leeft onder inwoners en ondernemers. En projectontwikkelaars niet op hun blauwe ogen geloven. En niet altijd voor de mooiste en meest groteske plannen willen gaan, maar kiezen voor de Hoornse maat.

‘Gat van Van Es c.s.’
Is er nu niets meer aan te doen? Zitten we nog jaren met het ‘Gat van Hansen’ (in feite ook ‘Gat van Van Es c.s.’) of pikken we het niet meer? Gaan we doen wat wijlen VVD-fractievoorzitter Harry van Lunteren in 2005 voorstelde? Een referendum organiseren, zie onderstaande link.

”Supermarkt Deen-referendum”
Volgens wethouder Louwman, die nu verantwoordelijk is, heeft De Peyler nog 1 maand om met alternatieve plannen voor La Parisienne te komen. Ik hoop van harte dat ze dat niet doen! Stop ermee en geef nu de plannen van Fons Deen maar een kans. Dan hoeft het misschien ook niet zo lang te duren voordat er iets gebeurt zoals onze huidige wethouder nu al in het NHD suggereert: “We gaan dan opnieuw zorgvuldig alles afwegen. In dat geval moet er wel tijdelijk iets gebeuren, zoals een parkeerterrein.” Nééééé, niet jaren afwegen en een tijdelijk parkeerterrein. Geef nu een betrouwbare ondernemer de mogelijkheid om aan de slag te gaan en onze binnenstad te versterken. Volgens mij heeft de gemeente ook nog iets goed te maken bij deze kruidenier.

Aktie! Aktie!
”Supermarkt Deen-referendum”, zie onderstaande link.

Hans Stuijfbergen
(op persoonlijke titel)

 

Reacties
Reactie: (Manon)
1-2-2012, 23:20
Gat van Hansen of niet het is een vreselijk gezicht, maar misschien moet Fons ook eerst maar eens zorgen dat zijn winkels vol liggen met brood in plaats van om 16.00 uur al nee te verkopen....

Reactie: (Folly)
8-7-2011, 15:17
@Kip: in september a.s. drie zelfs: op het Oostereiland.

Reactie: (kip)
8-7-2011, 14:50
wanneer komt er nou is een bioscoop in hoorn?

Reactie: (Redactie)
27-2-2011, 14:26
Wat het ’Gat van Hansen’ aan de Westerdijk betreft: Er schijnt door De Peyler een nieuw plan voor La Parisienne te zijn ingediend, maar ... op het stadhuis wil men er nog niets over kwijt. Eerst moeten B&W het bespreken voordat de pers wordt ingeïnformeerd over het nieuwe (sobere?) plan voor appartementen met ....? Wordt vervolgd dus.

Reactie: (risdammer)
27-2-2011, 13:04
juli 2005: wijlen Harry van Lunteren doet een oproep tot een referendum en wordt daarin gesteund door José Kamphuis van Hoorns Belang.
Komt dat referendum er nog?

Reactie: (Björn)
27-2-2011, 11:54
Drie maanden later ... nog geen nieuws?

Reactie: (Frits)
12-1-2011, 21:29
Het NHD van woensdag lezend krijg ik de indruk dat deze column-schrijver gelijk heeft als het gaat om een grote Deen aan de Westerdijk. Zelfs Belangenvereniging Bewoners Havenkwartier steunt het plan.

Reactie: (Chris Bakker)
12-1-2011, 15:24
@Qwartje @Wally Ooms

Heren, hartelijk dank voor uw navorsingen.

Als oneigenlijke West-Fries mis ik in het lijstje van @Qwartjes hyperbolen wel de meest West-Friese: Zo dronken as ’n steertmolen. Maar wat dáár de etymologie van is...
@Wally?

Reactie: (Wally Ooms)
12-1-2011, 14:53
@Qwartje @Chris Bakker

De uitdrukking “dronken als een Spaanse hoer” vindt z’n oorsprong bij de Flamenco danseressen, die met gebruikmaking van hun castagnetten en door het maken van wulpse gebaren eruit zagen als Spaanse hoeren. Uiteraard maakten deze dames rondtollende bewegingen en niet zelden overkwam het ze daarbij, dat dit resulteerde in een buiteling, daar ze eenvoudigweg hun evenwicht verloren.

En omdat ook dronken mensen moeite hebben met hun evenwicht werd daar gekscherend de bovenbeschreven benaming aan toegekend: dronken als een Spaanse hoer.

Maar het kan ook zijn, dat Spaanse hoeren gewoon standaard straalbezopen zijn. Kan ook.


Reactie: (Qwartje)
12-1-2011, 14:35

@Chris Bakker

Hoewel @Xander hem aanvankelijk wat mult-interpretabel introduceerde, heer @Bakker, werd de kreet “Aannemen!” tot in de vijftiger jaren inderdaad nog gebezigd in de betekenis zoals @Wally Ooms hieronder uiteenzet. Vaak werd de kastelein, althans in Westfriesland, daarbij aangesproken als ‘herreberg’ (verbastering van ‘herbergier’). “Herreberg, aannemen!”

Wanneer een gelaggebruiker de opdracht tot beneveling toe herhaalde, dan stond voor omstanders zijn tijdelijk ziektebeeld weldra vast. Hij ‘had ’n snee in z’n neus’, of wel ‘was ladderzat’ dan wel ‘was zo dronken als ’n: tor, kanon, tierelier, duizend matrozen, of Spaanse hoer’. De oorsprong van die laatste gradatie van onbekwaamheid is mij tot de dag van vandaag een raadsel. @Wally?

Reactie: (Chris Bakker)
12-1-2011, 12:24
@Wally Ooms,

Al weeët ste zoe ood wie un kouw, me liert noch ummer tsouw.

Maar wij bedoelen hetzelfde, neem dat van mij aan.

Ik maak uit uw verduidelijking namelijk op dat het hier de imperatief betreft van de tweede betekenis zoals door mij eerder aangedragen: de ober dient de bestelling aan te nemen. Dan kan de bijdrage van @Xander de Groot ’Ik neem niets aan, behalve in het café’ dus enkel betekenen dat hij in het betreffende etablissement werkzaam is.

Reactie: (Wally Ooms)
12-1-2011, 10:36
@Chris Bakker

Het is exact zoals Xander de Groot het heeft omschreven.
In vroeger jaren, heel heel lang geleden, gaf de klant in een horeca-etablissement met de kreet “aannemen” te kennen dat hij een bestelling wenste te plaatsen.

En aars istniet.

Reactie: (Chris Bakker)
12-1-2011, 10:20
@Xander de Groot

Ha, een taalqwestie, Qwartje, kom d’r ’ns in!
Volgens mij kun je als klant wel een versnapering aannemen, van drinkebroeder of kastelein, en kun je als uitbater vervolgens de bestelling van de klant aannemen, maar kan de klant daaraan voorafgaand niet ook nog eens de uitbater ’aannemen’ dat hij/zij iets wenst te bestellen.
Welk woordenboek heeft u daarop nageslagen, heer De Groot?

Reactie: (Wally Ooms)
11-1-2011, 17:51
Er zijn zaken die op je klompen kunt aanvoelen. Zo ook de invulling van het gapende gat op de mooiste plek van Hoorn.

De Peyler heeft nog 1 maand. Wordt niets. De daadwerkelijke invulling wordt aansluitend overgelaten aan de gemeente Hoorn. Wordt ook niets. Het wachten is dan op een al dan niet uitgenodigde projectontwikkelaar, die er wel een gat in ziet.

Die projectontwikkelaar, die komt er. En zal komen met de meer dan fameuze combinatie van wonen en werken. Onderin werken. Bovenin wonen.

Ik ga ervan uit, dat deze zelfde projectontwikkelaar dan gewoon gaat uitkomen bij een supermarktbedrijf, waar de meesten geen dag zonder kunnen.

En hoezeer ik dit bedrijf en met name diens directeur ook een warm hart toedraag, het blijft zonde dat er geen allure-bedrijf komt, dat de lokatie verdient.

Reactie: (Xander de Groot)
11-1-2011, 15:39
@Frnk

"Aannemen" is een archaische term voor het attenderen van de uitbater op de wensch een versnapering te bestellen.

Reactie: (Frnk)
11-1-2011, 15:32
@ Xander
Een vrijdenker is iemand die tracht zo onafhankelijk mogelijk te denken. Dat is geen garantie voor goede ideeën en of hij/zij met z’n onafhankelijke gedachten zijn neus voorbij komt is de vraag. Ook goede ideeën worden pas uitgevoerd na stugge volharding. Maar ik ben het weer met u eens, met een open mind deze zaak benaderen is zeer gewenst. Ik stop met de discussie over dit onderwerp maar ik ben niet bekend met het verschil tussen aannemen in de horeca en het accepteren van een drankje. Wilt u mij dit uitleggen?

Reactie: (Xander de Groot)
11-1-2011, 14:49
Aannemen in het cafebedrijf is iets anders dan het accepteren van een drankje. Zeker wanneer het door een klant gebezigd wordt.
Maar dat terzijde.
Vrijdenkers hebben we in Hoorn nodig. mensen die van de gebande panden afgaan. Mensen die verder kijken dan hun neus lang is en bereid zijn weer vanaf "0" te beginnen indien nodig. Open Vizier, Open Mind en niet maar stug volharden op de ingeslagen weg.

Reactie: (Frnk)
11-1-2011, 13:48
@Xander.
Hopelijk geef je in het cafe ook wel eens iets weg (terug). Geen plan zonder aannames zeker als je daarin een ’overall visie’ wilt verwerken. Maar eigenlijk zijn we het met elkaar eens met dat verschil dat jij een super op die plek eventueel wel ziet zitten en ik niet. Er moet iets beters te bedenken zijn.

Reactie: (Xander de Groot)
11-1-2011, 13:19
Ik neem niets aan, behalve in het cafe :-)Een open blik, geen aannames. Ruimer denken dan alleen "supermarkt". Maar ja, dan refereer ik aan een eerder op dit topic door mij gemaakte opmerking: (Gebrek aan) Overall-Visie. Ik steun Hans met zijn oproep.

Reactie: (Frnk)
11-1-2011, 12:52
@Xander.
Je mag aannemen dat als Deen een nieuwe super neerzet dat die ’state of the art’ is. Als ik daar met een open blik naar kijk dan verwacht ik dat die groter wordt dan de super op het Grote Noord. Maar goed, ik ben het met je eens er moet iets moois gerealiseerd worden. In mijn visie is een supermarkt niet iets moois, daarom sluit ik een dergelijke bestemming uit. En het aantal autobewegingen moeten ook beperkt worden. Geen vluchtige bewegingen ivm het bezoeken van een super maar langparkeerders die uitgebreid de stad bezoeken, winkels, horeca en musea.

Reactie: (Xander de Groot)
11-1-2011, 12:34
@Frnk. Het een sluit het ander niet uit. Integendeel zou ik haast durfen stellen. En niemand heeft het over een grote(re) supermarkt gehad. Een open blik, dat is nodig om hier iets moois te realiseren.

Reactie: (Frnk)
11-1-2011, 12:15
Er wonen ca. 5300 personen in de binnenstad (bron gem Hoorn). Moet daar een grote(re) supermarkt voor komen? En dan ook nog op zo’n mooie plek? Bouw er een parkeergarage met (courante) woningen. Misschien wat daghoreca met terras. Warempel het begint op een soort boulevard te lijken.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
10-1-2011, 17:33
@ Peter Hemster

Beste Peter (ik vind een voornaam iets vriendelijker aanhef),

Ook welkom op dit forum.

-Hoezo eindelijk?
-Hoezo te grote nadruk?
-Hoezo Fons vriendje? Mocht ik willen!
-Hoezo raadslid? Ik niet hoor. Of bedoel je de uitspraken van wijlen Harry (ja, was wel vriend van me) uit 2005?

Voor de laatste maal leg ik uit waarom de naam Deen valt: Zij hebben concrete plannen ingediend voor deze lokatie, inclusief appartementen, parkeervoorzieningen en financiele onderbouwing.

Van mij mag elke grutter daar aan de slag, maar ik heb net zoals Xander, vertrouwen in Deen. Vertrouwen, geen belangen.

Veel reageerders op deze site denken dat mensen met ideeën of suggesties automatisch belangen hebben. Dat is een grote denk- en beoordelingsfout. Je kunt toch gewoon het beste met de stad waar je geboren en getogen bent ophebben? Of heb ik nu ineens aandelen gemeente Hoorn?

Reactie: (Xander de Groot)
10-1-2011, 16:29
Persoonlijk zou ik graag de firma Deen een kans willen geven aan de Westerdijk. Ik heb wel het vertrouwen in Fons cs om met respect voor de locatie iets moois te realiseren. Daarbij heb ik het idee dat de vestiging van een supermarkt een stimulerende uitwerking zal hebben op de verdere ontwikkeling van het gebied van de Westerdijk. En wanneer een en ander met een open blik benaderd wordt, zou het de leefbaarheid nog kunnen verhogen.

Reactie: (Harry)
10-1-2011, 15:58
@Hans,

Elk ziet door zijn eigen bril.
Zoals je je verschuilt achter ’Ik heb begrepen dat veel inwoners van oa de binnenstad heel blij zouden zijn...’, zo spreek ik alleen maar binnenstadbewoners die het belachelijk zouden vinden als Deen (of een andere supermarkt) op die locatie gehuisvest zou worden. Dat staat buiten de discussie over de wens van een grotere supermarkt, die kan ook elders terecht.
De binnenstadbewoners die een ruimer assortiment wensen hoeven daar overigens geen 8 kilometer voor te rijden, die kunnen naar de door @Xander genoemde Albert Heijn. Onze binnenstad is ook weer niet zo groot dat je kunt zeggen dat AH buiten het centrum ligt.

En dan de in iedere post aangevoerde aanval op de nickname van Bjorn en/of Punaise: die is nogal flauw. Ik zie jou als HoornGids-redacteur nooit de vaste forumschrijvers als @Qwartje, @Horinees of @Nomen Nescio aanvallen op het gebruik van hun schuilnamen.
En juist in het kader hiervan is het schermen met ’op persoonlijke titel schrijven’ een beetje misplaatst. Dat museumdirecteurschap zal in de kwestie van ’Het Gat van Hansen’ niet direct van belang zijn, maar je moet toegeven dat er via deze nieuwssite meer dan gemiddeld over je museum en de ontwikkelingen rond het Oostereiland wordt bericht. Dus waar houdt de ene functie op, en begint de andere? Want je wilt toch niet beweren dat je de column schrijft als redacteur, en reageert op Bjorn/Punaise als lezer van je eigen column?
Wij vragen de politiek om transparantie. Zo ook de pers, beste @Hans!

Reactie: (Peter Hemster)
10-1-2011, 15:28
Stuijfbergen,

je spreekt eindelijk uit eigen titel en benaderd mensen met een veels te grote nadruk hiermee.
1 vraag..

Is de heer Deen een vriendje van U of niet?
Hoe is het mogelijk dat een raadslid over Deen praat en niet over andere ondernemers? Schaamteloos bedrijft u de woorden Deen referendum. in Den Haag was u veel eerder de gemeente uitgezet!

Peter Hemster

Reactie: (Xander de Groot)
10-1-2011, 14:36
Zoals met veel van de problemen en uitdagingen die zich in onze stad voordoen, wordt er naar gekeken met oogkleppen.Gebrek aan overall-visie kun je het ook noemen.
Een gemiste locatie is het stationsgebied aan de Van Dedmstraat. Ik droom weleens van een lege vlakte, geen AH, geen Mol.... Wat een mooie parkeer-/bioscooplocatie hadden we daar kunnen hebben. Met een prachtige toegang tot onze binnenstad.

Reactie: (Pedro)
10-1-2011, 13:04
@Hans op bv zaterdag duurt het smiddags ongeveer een uur om met de auto via de pakhuis straat de stad uit te komen , als nu ook de wEsterdijk word vastgezet dan word het helemaal een drama, er zijn genoeg grote Deen winkels binnen 8 minuten vanuit de stad te bereiken zelfs met de fiets als je snel fietst ,

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
10-1-2011, 12:28
@ Björn (helaas weer geen achternaam, nickname?)

Waar haalt u de kennis vandaan dat "Hoorn geen supermarkt aan de Westerdijk wil". Ik heb begrepen dat veel inwoners van oa de binnenstad heel blij zouden zijn met een grotere vestiging van Deen (of andere supermarkt).

Jammer dat u niet leest (wilt lezen) dat ik schrijf op persoonlijke titel.

Wat het Oostereiland en parkeren betreft: Die parkeerplaatsen zijn voor bewoners en gebruikers van kantoren e.d. Niet voor bezoekers! Dus uw suggestieve opmerking raakt kant noch wal.

Uiteraard zullen met een extra winkel (H&M vs grotere Deen) er extra vrachtwagens rijden. Ik denk zelfs wel 1 per dag! Poeh poeh.

Ik praat echter over honderden autobewegingen per week door binnenstadsbewoners. Ik kom ze oa tegen bij de Deen aan de Stan Kentonhof, dat is zo’n 8 KM vanuit de binnenstad heen en terug!

Jammer dat mijn eerdere opmerking over ’welke supermarkt dan ook’ door u wordt genegeerd. Ik noem Deen omdat die partij serieuze plannen, incl. financiering, bij de gemeente heeft ingediend. Deze supermarkt heeft mijn steun heus niet nodig.

Reactie: (Björn)
10-1-2011, 12:01
Hoorn wil geen supermarkt aan de Westerdijk.

De vrachtwagens die nu dagelijks over de dijk en het Achterom rijden, bevoorraden onder andere een supermarkt. Indien deze kleine supermarkt zou worden vervangen door een H&M, dan zou het aantal vrachtwagens niet veranderen.

Als er echter een nieuwe, grote supermarkt aan de Westerdijk zou worden gerealiseerd, dan zal dit op jaarbasis juist een enorme toename van het aantal vrachtwagens naar de binnenstad met zich meebrengen. Tevens zal deze supermarkt meer auto’s aantrekken van bezoekers van buiten de binnenstad die er ook hun boodschappen willen doen. Niemand in Hoorn zit hier op te wachten. Laat dit verkeer buiten de binnenstad.

Gelet op het bovenstaande is het argument van de heer Stuijfbergen dat een vestiging aan de Westerdijk “alleen maar goed is voor het milieu” echt misleidend. Ik ga er maar vanuit dat hij zich heeft verschreven. Op het Oostereiland worden thans 80 (tachtig!) nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd. Die zullen ook niet voor bakfietsen bestemd zijn.

De meeste bootjesmensen vinden het huidige assortiment van de supermarkten in de binnenstad (Aldi en Deen) meer dan voldoende. Als deze mensen minder boodschappen van huis zullen meenemen, dan zal dat goed zijn voor het Deen-concern. Ik zie in dit argument van de heer Stuijfbergen wederom niet het belang van Hoorn en haar inwoners.

Het idee van een supermarkt mag dan realistischer zijn dan dat van een horecagelegenheid, maar er zijn meer realistische alternatieven te bedenken. Laten we inderdaad hopen dat dit college er verstandig mee omgaat. Zoiets simpels als een supermarkt doet geen recht aan de prachtige locatie die nu weer beschikbaar lijkt te komen.

De heer Stuijfbergen gebruikt argumenten in zijn column die niet alleen onjuist en tendentieus zijn, maar vooral als promotie lijken te dienen voor de heer Deen en zijn onderneming. Dat past niet bij een museumdirecteur.

Reactie: (G. de Jager)
10-1-2011, 09:05
Bestuurders van Hoorn, maak er nu eens iets van!
Mooie stukjes schrijven hoe het wel of niet zou moeten, en wij als bewoners van deze prachtige stad zitten opgescheept met het gat van Hansen. Nu even stoppen met mekkeren en aan het werk voor je centen (onze centen), even alle egootjes aan de kant en maak er iets moois van waar wij als bewoners trots op kunnen zijn.

Reactie: (cyclone)
10-1-2011, 09:04
@Sebas,

Er is toch sinds kort wikileaks voor Hoorn, ik zou zeggen stuur in.
Het is werkelijk ongelooflijk als je ziet wat ze in Medemblik voor elkaar krijgen met de vooroever als recreatie hebben we hier een zielig strandje naast het wanstaltige schouwburg. Het viel mij op dat toen de peyler het geheel in de verkoop deed al een paar Penthouses weg waren naar ik meen een paar figuren die een semi overheids instelling runnen. (Intermaris)

Reactie: (Weeking)
9-1-2011, 16:46
@jack van es
Ik snap niet zo waarom de ene supermarkt de andere moet uitsluiten. In steden waar per staddeel of wijk winkelcentra’s zijn zie je ook vaak meerdere supermarkten nog geen 100 meter van elkaar, en dat werkt daar al jaren goed.
Gaan binnenstadsbewoners minder dan 1x per week met de auto buiten de stad naar een andere supermarkt nu? Dat is niet het geval. Wij woonden in de binnenstad en gingen noodgedwongen meerdere keren per week (dan wel met de fiets omdat een auto nergens betaalbaar te parkeren is in de binnenstad)naar de Deen elders omdat het altijd verschrikkelijk druk is bij de Deen in de binnenstad en je kont niet kan keren mt een boodschappenwagen.

Reactie: (jack van es)
9-1-2011, 15:33
Heeft Hoorn echt deze kansen gemist, praten we over feiten of over gedachten. De toenmalige gemeenteraad en toenmalig college (inclusief de VVD en CDA) wilden op de Westerdijk geen supermarkt. Men vond deze plek te mooi en er is gekozen voor een belangrijke woonfunktie in combinatie met daghoreca. Het vorige college was zeer terughoudend m.b.t. supermarkt op Vale Hen, omdat dat grote consequenties zou hebben voor het wijkwinkelcentrum in Grote Waal. Ook in het distributisch planologisch onderzoek is gebleken dat er niet echt plek was voor extra vierkante meters supermarkt. (in Veenenlaan komt een nieuwe supermarkt en in de Poort van Hoorn neemt de huidige AH vestiging ook een prominente plek in )
Over H en M doen zich al jaren de wildste geruchten voor. Ik weet in ieder geval dat er op collegeniveau nooit gesproken is over een mogelijke vestiging. Ook met de heer Deen hebben wij hier nooit over gesproken.
De economische crisis zorgt ervoor dat alle plannen moeilijk haalbaar blijken te zijn. Het is de vraag of in de huidige omstandigheden op de plek van de oude schouwburg plannen economisch haalbaar zijn. Ook met andere plannen moet men rekening houden met de beoogde grondopbrengst.
Waar het gaat om de tijdelijke bioscoop denk ik dat de kosten echt hoger zijn dan de bedragen die in de column genoemd worden. De oude schouwburg is in de laatste jaren qua onderhoud zeer terughoudend geweest en naast de noodzakelijke kosten voor de veiligheid zouden er ook extra kosten in beeld zijn voor de continuiteit van het gebouw. Niemand had indertijd rekening gehouden met de enorme tijd die gemoeid bleek met ontwikkeling Blauwe Berg. Ook hier is de economische haalbaarheid de kritische faktor. Ik denk dat welk college of raad dan ook in deze tijden grote moeite zal hebben om plannen van de grond te krijgen. Een projekt lijkt wel te lukken en dat is het Oostereiland, maar daar heeft de gemeente ook alle risico’s op zijn schouders genomen.

vriendelijke groet,

Jack van Es

Reactie: (Qwartje)
9-1-2011, 15:11

@Xander de Groot

Schrander, @Xander. Ten zeerste mee eens. Zie je, op die maquette, dat ieniemienie puntmuts-piertje in het Hop? Dat suggereert een uiterst prudente benutting van die wezenloze plens water. Een blakke, brakke ondiepte waar de Hoornse gemeenschap veel en veel meer genot van zou kunnen hebben wanneer het eenmaal deels zal zijn ingepolderd dan wel drooggelegd. Lees er de columns van initiatiefnemer @Harry Hofland er hier nog maar eens op na.

Wie de 157 reacties daarop vertaalt als een alternatief referendum, die ervaart een warm applaus vanuit de bevolking voor die tachtig hectare extra ruimte. Een oppervlakte van compleet Hoorn-city. In zo’n geval zou een Deen-supermarkt de Holle Kies van Hansen heel prettig kunnen plomberen. Dat piertje-van-niks wordt dan een volwassen pier. Maar dan veul verderop, aan de buitenboulevard van de Hoppolder, als uitloop van die achttien zalen tellende mega-bioscoop, annex casino, annex Grote Heerenclub met ordentelijk bordeel. Vlakbij het Van der Valk-hotel ‘Hop Lala’, bereikbaar middels feestelijk overhuifde Toekan-tendertjes. Vlakbij het nieuwe Japanse restaurant ‘Hop Saké’ van Madame Chueng. En zie: ginds dobberen de Floating Vakantievilla’s van Ooms/De Peyler Vastgoed. Iets verderop raagt de mast van het geborgen Fluitschip naar het zwerk. Kadootje van de project-ontwikkelaars.

Ik noem nu maar wat voorbeeldjes uit een mere à boire aan mogelijkheden.

De polder, achter een dijk van Galgenbocht tot Visserseiland, wordt in elk geval doorsneden door een riante ontsluitingsweg vanaf De Hulk, uitkomend aan de Westerdijk. Niks tunnel aan het Keern. Niks ruimen en roeren van (een deel van) het knekelveld aan de Berkhouterweg. Aan- en afvoer van Oostereiland-verkeer (alsmede de complete middenstand) hoeft niet meer via de binnenstad. Onder andere het Havenkwartier wordt ontzien. Hoezo: Hopmeer? Hoezee Hoppolder!

Waar jij, @Xander, met recht en reden gewaagt van ‘stoeptegelpolitiek’, ben ik nieuwsgierig naar een authentieke T.Egelpolitiek in dezen. De gedaante @Thelonius Egel geeft er op dit forum vaak even ongezouten als realistisch blijk van een Horinees met een daverend Eenhoornhart te zijn. Kom er eens in, heer @Thelonius.






Reactie: (Hans Stuijfbergen)
9-1-2011, 14:22
@ Punaise, die helaas niet onder zijn echte naam reageert.

U ziet enkele zaken toch echt verkeerd:

-De gemeente wil geen supermarkt (meer) op de Vale Hen.
-Er rijden nu ook vrachtwagens van Deen over de Westerdijk om hun winkel via Achterom te bevoorraden.
-In het plan van Deen is de supermarkt uiteraard op de begane grond en zijn daarboven ook allemaal appartementen gepland waar men van het mooie uitzicht kan genieten. Misschien is Deen zelfs wel bereid om voor de klanten een parkeergarage te realiseren? Een supermarkt op deze lokatie is heel wat realistischer dan een horeca die nu gepland was maar waar dus geen exploitant voor gevonden kan worden.
-Voor het milieu is deze vestiging van Deen alleen maar goed: Nu gaan veel binnenstadsbewoners minimaal 1 x per week naar een supermarkt in een buitenwijk van Hoorn. Met hun auto uiteraard.
-Ook voor het toerisme is een knappe supermarkt een vooruitgang. Nu gaan bv bootjesmensen naar een Deen met een klein assortiment. En misschien worden er met een supermarkt op de route naar de haven minder boodschappen van huis meegenomen.
-En wat open kaart spelen betreft (ik gebruik mijn eigen naam trouwens, u niet): Deen is uiteraard een commericeel bedrijf en heeft aldus al veel voor de stad en regio gedaan, denk maar aan de werkgelegenheid. Helaas gaat men op het stadhuis soms slordig met dergelijke grote werkgevers om. Misschien dat dit college het wel beter gaat doen...
-De firma Deen heeft enkele jaren geleden een boekje bij een expositie in ons museum over Hoornse bedrijven gesponsored. Daar ben ik heel open in,u kunt er zelfs nog een bericht op deze site over vinden. Maar als Lidl of AH serieuze plannen had ingediend voor deze lokatie had ik deze plannen ook ondersteund.
-Soms heeft onze stad geen creatieve maar juist realistische plannen nodig.
-Ik zie niet veel erfgoed in het ’Gat van Hansen’ en ben er van overtuigd dat er voldoende controle is op een knap bouwplan.
-Ik houd niet van Carnaval, dus bedankt voor uw voorstel voor de Raad van Elf.

Hans Stuijfbergen
(dus wel op persoonlijke titel)

Reactie: (Xander de Groot)
9-1-2011, 13:27
Beste Hans,

Wat een geweldige column. In enkele zinnen de tragiek van onze Coenstad weergegeven. Daadkracht, dat is iets wat we al decennia missen. Daadkracht EN visie. Dat is waar we behoefte aan hebben. Niet het krampachtig blijven volgen van ooit ingeslagen wegen. Beter ten halve gekeerd....
Stoeptegelpolitiek is iets waar we in Hoorn goed in zijn.

Reactie: (hans)
9-1-2011, 13:03
Valt het al jarenlang niet aanpakken van de voetgangersbrug bij het station ook onder deze categorie? Het is echt onbestaanbaar dat deze dagelijkse aanfluiting voor velen niet wordt aangepakt. Ik meen dat het CDA al twaalf jaar bezig is met ach en wee te roepen,tot op heden zonder zichtbaar resultaat.En dat is zeer bedroevend om vast te stellen.

Reactie: (nomen nescio)
9-1-2011, 12:41
’n buitenzwembad? @Matthijs en @Okkie Pepernoot.
Dat hebben we in onze gemeente al nl. in Zwaag: De Wijzend. Helaas heb je daar in deze tijd van het jaar niks an -;), hoewel? daar dan ’n ijshockeyveldje van maken? Dat lijkt me wel wat.

Reactie: (Matthijs)
9-1-2011, 11:32
Is wel een erg mooie locatie voor een supermarkt ja. Een buitenzwembad dan? Dan is de cirkel pas echt rond.

Reactie: (jur)
9-1-2011, 11:11
@punaise,

Dat uitzicht is toch straks weg, als we het Hoornse Hop inpolderen... ;)

Maar je heb een punt, niet echt de goede plek voor een supermarkt, maar goed. Ik zal het wel verkeerd zien.

Jur

Reactie: (Punaise)
9-1-2011, 10:02
Wat een ludiek idee! Een supermarkt met uitzicht op het Hop!
Eenmalig aangeboden: de mooiste plek van Hoorn. Dat moet natuurlijk verbouwd worden ten behoeve van schreeuwende reclame-uitingen, piepende winkelwagens en dagelijkse toevoer vanuit kooldioxide dampende Deen-vrachtwagens.
Mijnheer Stuijfbergen, nog steeds is de Vale Hen de ideale locatie om zoiets te realiseren. Natuurlijk is Deen niet portemonnee-gericht (om in uw woorden te blijven), nee, het concern is uiteraard het goede doel zelve. Wordt uw museum door Deen gesponsord misschien? Graag open kaart spelen met uw zakelijke belangen.
Ik had ook wel een creatiever idee van een museumdirecteur verwacht. Een plan dat het erfgoed van deze stad respecteert. U solliciteert naar de functie van lid van de Raad van Elf.

Punaise
(niet op persoonlijke titel dus)

Reactie: (Johan)
9-1-2011, 08:20
Dat is Hoorn ten top. Grote plannen, maar als het erop aankomt,gebeurt er niets. En als er wat gebeurt, heeft het twintig jaar gekost,heel veel geld.Jammer van een prachtige stad.
Wij gaan al jaren naar Grootebroek voor onze boodschappen en grote inkopen.

Reactie: (Sebas)
8-1-2011, 22:47
Ik had ook zo’n gevoel toen ik de artikelen over dit "Gat van Hansen en Van Es"weer las. Bij het opruimen van krantenknipsels uit 2010 kwam ik het artikel tegen dat De Peyler de handdoek in de ring gooide. Ook ik kan me het goede initiatief van Van Lunteren nog herinneren om de binnenstadbewoners actieve inspraak te gunnen over deze plek. Helaas, in Hoorn gaan dit soort zaken anders. Ik ben wel benieuwd naar de wisseling van emails tussen betrokken wethouders, ambtenaren en projectontwikkelaars. Kan iemand eens wat Hoornse gemeentelijke mailboxen kraken, zoals in de (nieuwe) gemeente Medemblik is gebeurd, zie de rel rond de Vlietlanden-fraude.

Wat ik wel hoop is dat het verstand eindelijk doorbreekt in de gemeente Hoorn, als het gaat om stukjes grond in de stad, de bestemmingen, de ruimtelijke ontwikkeling in Hoorn en onze stadsvisie. Opdat het door bewoners opgebrachte belastinggeld eindelijk eens besteed wordt aan projecten die ten goede komen van de inwoners, en niet alleen aan een elitaite bovenlaag die zich dure koopappartementen kunnen veroorloven. Tijd voor een goede inhoudelijke discussie over ons beleid t.a.v. ruimtelijke ordening en volkshuisvestingsbeleid.

Sebastiaan (op persoonlijke titel).

Reactie: (cerie)
8-1-2011, 22:31
Het is dorp het blijft een dorp.

Reactie: (okkie)
8-1-2011, 21:29
hoorn ik hou van je. maar niet van jouw bestuurders.er is hier niks geen buitenzwembad,geen bios, geen discotheek of knappe club, geen knap casino helemaal niks.dankzij fossiele domkoppen met elk hun zielige eigenbelang...en toch hou ik van je.

Reactie: (Margret)
8-1-2011, 20:50
Stad van de onbegrensde onmogelijkheden.. En ik vraag mij af of er in de hemel bier is en of Harry en Martin met 2 handen op hun schuddebuikjes, genieten van het vervolg in Hoorn..