Wethouder Pijl monteert kattenklimtouwen in Kersenboogerd

11-1-2011

HOORN - Project ’Kat uit de gracht’ is succesvol in Hoorn. Michiel Pijl monteert zaterdagochtend 15 januari 2011 de eerste meters kattenklimtouwen persoonlijk in de gracht in de kersenboogerd. 

De wijk Kersenboogerd in Hoorn heeft een ringgracht rond het centrum. Deze gracht is 1600 m lang. Het is gebleken dat sinds het begin van  het bestaan van de Kersenboogerd er regelmatig katten in de gracht verdrinken.

De huisdieren hebben na een val in de gracht geen schijn van kans. Na een martelend gevecht om tegen de grachtmuur op te klimmen, gaan ze ten onder aan een verschrikkelijke verdrinkingsdood. Aan dit probleem is menig maal, door initiatief van bewoners, kleinschalig actie ondernomen. Uiteindelijk zijn deze oplossingen niet adequaat genoeg geweest om kattenverdrinking voorgoed tegen te gaan.
  
12 Katten verdronken, project Kat uit de Gracht geboren!
In oktober en november 2010 zijn er in de gracht 12 katten verdronken. Een buurtbewoonster, die haar poes verloren heeft op 1 oktober 2010, vond het na verdrinking van haar zevende kat genoeg. Vanuit haar buurtgroep de GSM-buurt (Groef, Stijl en Messing) startte ze, in samenwerking met Kat uit de Gracht Leiden en Stichting Netwerk, ”Project Kat uit de Gracht Hoorn” op. 
 
Samenwerking met buurtbewoners en andere instellingen
Mede doordat het onderwerp zo enorm leeft in de wijk is er ook een enthousiaste samenwerking ontstaan met veel buurtbewoners, met Stichting Netwerk (wijkcentrum), Gemeente Hoorn en uiteraard ”Kat uit de Gracht Leiden” en diverse andere instellingen en bedrijven.
 
Kat uit de Gracht Leiden
”Kat uit de Gracht” is een initiatief van buurtbewoners uit Leiden. Zij hebben een landelijke site opgezet, waar andere steden met dit probleem zich kunnen aansluiten en een eigen pagina hebben, waar buurtbewoners zich kunnen informeren over hun eigen stad.

Door aanmeldingsformulieren waarop bewoners kunnen aangeven waar katten zijn verdronken maar ook waar katten zijn gered, ontstaan er zogenaamde ‘hotspots’. Dit zijn de plekken waar het het meest urgent is om kattenklimtouwen te monteren.

Uit de ervaring van Leiden is gebleken dat de Kattenklimtouwen effectief zijn. Katten zijn goede zwemmers, maar zien een vlot 5 meter verderop niet. Ze zwemmen daarentegen wel naar de kant, alwaar hun redding nabij is, het kattenklimtouw. Voor meer informatie kunt u kijken op www.katuitdegracht.nl, pagina HOORN.
 
Colllecte-opbrengst
Met de buurtbewoners is ook een week lang een collecte gehouden. 
KUG Hoorn is trots op zijn buurtbewoners die met veel inspanning en trotsering van het koude weer maar liefst een bedrag
van ca. €1000,-- hebben opgehaald.
 
Complimenten van de Gemeente Hoorn
Het kattenklimtouwen project in de Kersenboogerd leeft enorm onder de buurtbewoners, maar zeker ook bij de rest van Hoorn.
In de Nieuwjaarsspeech van de burgemeester werd het buurtproject Kat uit de Gracht tevens nog als positief burgerinitiatief opgemerkt. Wethouder Michiel Pijl zal de eerste meters van het kattenklimtouw monteren. 

Reacties
Reactie: (Qwartje)
12-1-2011, 21:21

@Sebas

Right on, @Sebastiaan. Een steegje. Aan sommige gebeurtenissen kleeft een dermate groot en waardevol belang dat men geneigd is ze op te bergen in de kluis van de herinnering. Om het vervolgens te vergeten.

Reactie: (Sebas)
12-1-2011, 21:07
@ Qwartje: u vergeet het fotomoment van Michiel Pijl op een regenachtige dag in najaar 2010, toen hij een straatnaambordje onthulde van een steeg. Hier op Hoorngids ook terug te vinden.

Overigens zijn de afgelopen jaren méér katten verdonken 9en verdwenen) in de buurt vcan de grachten. Ik loop ondertussen al 15 jaar mee bij het Overleg leefbaarheid kersenboogerd, en in die 15 jaar kwam het onderwerp "verdrinkende katten" elk jaar wel een keer ter sprake.

Reactie: (Qwartje)
12-1-2011, 20:48

@Matthijs

Hilarisch, @Matthijs! Een meerkat of zeehondje zou ook kunnen, hoewel vis noch zoogdiertje hoogstaande alpinistische skills kunnen worden toegerekend.

Poeslief hoor, dit uit Leiden geïmporteerde initiatief van budgetcoach Jacqueline Raven uit de Groef. Een van haar drie katten, Misty, verzoop begin oktober in de Marquettegracht. Totaal zijn daar tot nu toe twaalf kattenkrengen uit opgevist. Twintig collectanten haalden 1000,38 touw-euri uit de buurt op. Vanuit het ‘potje’ Buurtbudget legde de Nieuwe Steen daar 1500 euri bij. Jij, ik, en iedereen, derhalve. Het touw werd geschonken door Fugro, zeg maar de wereldwijde dermatoloog van de aardkorst.

Hoera en miauw. Niks mis mee. Maar tòch… Dit pr-momentje van rookie Pijl heeft naar mijn bevinden ’n hoog gehalte van aggut en sneu. Het is zijn derde poging tot profilering. Eerst gaf hij een obscuur troepje Scientology-tippelaars een officieel handje. Vervolgens ging hij, in print en op film, bij een kinderboerderij uitgebreid staan ooien aaien. En nu dit.

Wat in dit kattenverband wellicht nuttig is om op te merken: Tijd voor een spindocter, Pijltje.

Hetzelfde poezenproject vormde overigens een highlight in de nieuwjaars-toespraak van dr. G. Onno van Veldhuizen. Hij betrok het als een van de zes prachtige, aansprekende voorbeelden van gebundelde burgerlijke verantwoordelijkheid binnen dit dorp. Toen ik hem dat, anno roerig 2011, hoorde zeggen dacht ik al: “O. En?”


Reactie: (Matthijs)
12-1-2011, 19:24
Is het trouwens een idee -ik denk aan een mooi fotomoment voor Dhr. Pijl- om dan als openingshandeling ook een kat in het water te mikken, om zodoende meteen de werking te demonstreren?

Reactie: (Sebas)
12-1-2011, 19:20
Hoe laat zaterdagochtend ???

Reactie: (Jenni)
12-1-2011, 18:55
Een prima iniatief! Ik heb al te vaak dode katten in de gracht zien drijven.

Reactie: (Willem)
12-1-2011, 16:52
Nomen N, ik geloof dat de essentie van het bericht van Okkie je ontgaat. Het gaat er om dat het belangrijker is dat een bestuurder (jouw vertrouweling?) zijn werk voor de burger doet in plaats van vooral de publicitair aantrekkelijke kantjes ervan af te lopen. Maar bij gebrek aan een wethouder op de foto lijkt me dat hier nog niet van toepassing. Misschien op de foto in het NHD?

Reactie: (nomen nescio)
12-1-2011, 16:35
Bespeur ik bij @Okkie Pepernoot een vorm van jaloezie, nl. dat niet
hij op de foto vooraan mag staan?
En als jouw mailtje niet beantwoord wordt @Okkie, kan je twee dingen doen:
1) een rappel sturen (met prioriteitsteken!)
2) Je vraag in de Commissievergadering mondeling stellen.
Daar bereik je misschien(?) meer mee dan met zo te hooi en te gras een negatief commentaartje in deze kolommen te plaatsen.

Reactie: (okkie)
12-1-2011, 16:20
als deze meneer op de foto kan staat hij vooraan.een mail met wat doodnormale vragen word nooit beantwoord. pijl doe je boekhouding man...

Reactie: (Dirk Minnebo)
12-1-2011, 15:25
@RiTCHiE007

De props gaan toch ook naar mensen die dit voor elkaar hebben gekregen, als bewijs van erkenning komt de wethouder dit openen.

Meer props en restectpa kun je niet geven :)

Reactie: (RiTCHiE007)
12-1-2011, 14:54
ROFL, Niks wethouders maar de mensen van netwerk doen al het harde werk! Dus dikke props naar hun :-)

Reactie: (Smack)
12-1-2011, 13:53
@Jatoss Als je doelt op de eerste foto: Dit is niet in de Kersenboogerd maar een foto van de Blekerskade in Leiden.

Reactie: (jatoss)
12-1-2011, 13:09
waar in kersenboogerd is dit?