Oostereiland tijdelijk verboden gebied

14-1-2011 Permanent hoogwerker en blusvoertuig gestationeerd

HOORN - Vanaf maandag 17 januari is het Oostereiland tijdelijk niet meer toegankelijk voor publiek. Overal op en naar het eiland wordt gewerkt. Met ingang van 17 januari is het gehele terrein aangewezen als bouwterrein en daarmee verboden voor onbevoegden. Omdat het terrein ook niet meer voor  auto’s bereikbaar is, zijn voorzorgsmaatregelen getroffen in geval van brand. Zo zijn er permanent een hoogwerker en blusvoertuig van de brandweer gestationeerd.

Op maandag 17 januari wordt definitief begonnen met het verwijderen van de toegangsbrug naar het eiland. Vanaf dat moment is het eiland alleen nog via de noodbrug toegankelijk voor fietsers en voetgangers en met de vaardienst vanaf de haven van Ooms aan de Schelphoek.

Uiterlijk 1 februari wordt begonnen met de vernieuwing van de kades en de aanleg van nieuwe riolering, kabels  en leidingen, wegen, parkeerterreinen en groen. Het gehele eiland wordt daarmee een grote bouwplaats waar verschillende aannemers tegelijk aan het werk zijn.
Het eiland is vanaf 17 januari officieel aangewezen als bouwplaats en daarmee verboden voor onbevoegden. Het eiland blijft wel bereikbaar voor klanten van het bunkerschip.

Voorzorgsmaatregelen bij brand
Naar verwachting is de nieuwe toegangsbrug naar het eiland in mei van dit jaar gereed. Zolang het eiland onbereikbaar is voor auto’s zijn op het eiland permanent een hoogwerker en blusvoertuig van de brandweer gestationeerd. Ook zijn permanent brandslangen aanwezig. Vier parkeerplaatsen aan het Hoofd worden doordeweeks en in de weekeinden vrijgehouden om bij calamiteiten bluswater te kunnen pompen. De vrijgehouden parkeerplaatsen worden ook gebruikt door de op het eiland werkzame bouwbedrijven. Bij onverhoopte ongelukjes met medewerkers is zo snel vervoer naar medische hulp beschikbaar. De overige werknemers worden met pendelbusjes naar het eiland vervoerd.

In juni is het belangrijkste deel van de terreininrichting klaar. Eind 2011 moet alles gereed zijn.