Verslaafd aan Letters (column)

20-2-2011

COLUMN

Alle teksten in de badkamer heb ik al gelezen. Op de tube tandpasta, de shampoo en de pot met hydraterende nachtcrème. Bij het ontbijt is er gelukkig de krant, maar er staat ook een interessante uitleg op het pak Brinta en de gepasteuriseerde melk. Mijn huis schilderen duurt eeuwig:  ik blijf steevast hangen in de oude krant waar mijn verfblik op staat.
Al die woorden, zinnen en alinea ’s verzamelen zich en tuimelen rond in mijn hoofd. Nemen nieuwe vormen aan en moeten er dan weer uit. Veel praten helpt, maar schrijven lucht pas echt op. Ik schrijf brieven, mails, sms- jes en stukjes en maak lustig aantekeningen en lijstjes. Ik ben letterverslaafd.


Vanaf 26 februari 2011 is er een vereniging voor mensen zoals ik. Voluit “Vereniging van Schrijvers en Postbesprekers Hoorn en omstreken” geheten. In de volksmond “Letterpoli” vanwege de onmiskenbare verslavingscomponent bij haar leden. Zij willen alles met letters lezen, liefst met geestverwanten, en dan schrijven. Overal in Hoorn is sprake van filialen van deze Vereniging, veelal herkenbaar aan de blauwe containers bezijden de verenigingsopstallen.

Dat van die containers komt, omdat Letterverslaafden  vrij algemeen lijden aan het Syndroom van Zwervertje. Dat is een hardnekkige allergie voor elke vorm van gedwongen afvalverwerving door Kerkelijke of andere door de Burgemeester gemachtigde papierophalers. Echte Letterverslaafden krijgen daar afstotelijke uitslag en een opgezette nek van. Dat is niet alleen vervelend maar zelfs buitengewoon ongezond. En tot nu toe onoplosbaar, want de burgemeester stuurt zijn ambtenaren er op uit om er op toe te zien dat U als burger uw papier niet door de daklozen van het Zwervertje laat ophalen. Een ongesubsidieerde Stichting die mensen opvangt die nergens terecht kunnen. En er wordt door de Sterke Arm streng gehandhaafd als het om deze onaangepaste papierverzamelaars gaat. Als onze burgervader een vergelijkbaar enthousiasme zou botvieren op de handhaving in de binnenstad dan zou het snel gedaan zijn met de overlast op vrijdagavond.

Maar vanaf volgende week kan het: u meldt zich aan bij de vereniging, leest en schrijft naar hartelust en deponeert uw papier vervolgens in een blauwe container. Voor dit stukje heb ik precies vijf kranten, een doos met theezakjes en de opdruk op het mens-erger-je-niet -spel gelezen. 

Frans Douw
Hoorn

Reacties
Reactie: (Evert Meilink)
22-2-2011, 17:36
Hoeveel bedraagt de contributie van de vereniging?

Reactie: (Folly)
21-2-2011, 10:10
@Frans, mooi stukje. Onbegrijpelijk dat de gemeente Hoorn voor zo’n rigide opstelling kiest. Misschien heeft het Zwervertje in het verleden niet altijd de meest gelukkige wijze van communiceren gehanteerd. Dat mag echter voor Hoorn geen reden zijn om op de botte wijze op te treden, waarvan al enige tijd sprake is. Waar zijn nu die lokale partijen die altijd het beste voor hebben met de minderbedeelden? Oorverdovend stil.