Hoe Tante Marie die ene Volendammer langzaam naar ‘De Volendammer’ leidde

Qwartjes Qwartiertje

Qwartjes Qwartiertje
.
In augustus 1987 bracht Qwartje een werkbezoek aan café De Volendammer. Hij verkeerde in het gezelschap van de flegmatieke Engelsman John Kelly, eermalig staffotograaf van The Beatles, en het Amerikaanse fotomodel Lynne Austin. Er moesten zo nodig foto’s worden gemaakt voor de Nederlandse Playboy. Tante Marie vond het goed. Toen Lynne uit de kleren ging vonden de stamgasten het ook goed. Het was na die shooting dat Qwartje tot tante Marie sprak en zei: “Marie: vroeg of laat ga ik over je schrijven.” De stamtafel schalde: “Dan mag je wel opskiete, skrèver! Hier doene elke week tien boeken gebeure.” Het zij zo. Hier volgt het eerste van een serie verhalen, regelrecht vanuit De Volendammer. Over hoe het allemaal begon.
.
Op dinsdagavond 20 november 1979 verscheurde tante Marie ten overstaan van haar bomvolle gelagkamer alle rekeningen van pofklanten over de laatste twintig jaar. Een vorm van natte ontwikkelingshulp die ongekend was binnen de Hollandse horecawereld. Zo zette ze haar 20-jarig jubileum als kasteleines van haar café aan de haven luister bij, en ging over tot de orde van de dag. Ome Dokie, die als inhalertje van het eerste uur verkleefd was met het vaste meubilair, legde een verbaasde vreemdeling uit wie die vrouw wel niet was: “Ze is onze Konegin! Tante Marie is zo roemjuchtig als de pest!” Hij sneed voorzichtig een plakje van zijn verse, bolstaande borreltje af, zakte terug in zijn stoel achter het hoektafeltje voor het raam, en liet uiterst vergenoegd het aanzwellend feestgedruis over zich heen lawaaien.
.
Roemjuchtig: dat was ze zeker. Dat ze in kromme lijn was afgebasterd van Johan Rudolph Thorbecke, grondlegger van ons huidige staatsbestel, zei haar niet veel. Ze droeg, vanachter de kist en vanuit de keuken, haar eigen staatsvorm uit. En die was uniek genoeg. Tante Marie was meer van de toenmalige slogan: ‘Koning, keizer, admiraal: Popla gebruiken ze allemaal.’ En dat schipper Willem IJsbrantszoon Bontekoe rond 1627 hetzelfde pand vanachter het uithangbord ‘In de Bonte Koe’ eveneens als kroeg liet uitbaten door zijn vrouw Eeltje Bruijns, ach… Nu was nu. Marie en haar man Bruining Kok, roepnaam Bruun, hadden het café destijds overgenomen van ome Karel Groenewoud. Die dreef de nering nog onder de naam “Het wapen van Amsterdam”. Daarvòòr heette het, onder ene Bakker, “’t Koetje’. Nu was het De Volendammer, en dat zou zo blijven.
.
Marie werd als Maria Wilhelmina Helena Kaasenbrood op 22 december 1915 in Velzen geboren. Toen ze tien was verhuisde ze naar Hoorn. Haar vader was iets hoogs in de hoogspanningsmasterij. Het gezin bewoonde het hoekhuis Gedempte Turfhaven-Achterstraat, tegenover hotel De Doelen. Marietje was, evenals haar zuster Truus, al vroeg ‘van de muziek’. Met schoenmaker/violist Cor Nannings vormden ze de kermisband Tex and Tex. Truus op de piano, Marie achter het drumstel. Ze speelden op de kermis van Ilpendam, toen daar vier Volendammers binnenstapten. Marie tikte Truus met ’n drumstick aan, en zei:
“Zie je die ene Volendammer?”
Truus: “Die magere?”
Marie: “Ja.”
Truus: “Wat is daar mee?”
Marie: “Daar ga ik mee trouwen.”
Ze was achttien jaar, zag ‘die Volendammer’ voor het eerst, maar was vastbesloten. “Ik wou ‘m, en ik zou  ‘m”, zou ze later eens omstandig aan Qwartje uitleggen.
.
Marie regelde voor de volgende week bij hoog en bij laag een optreden in Volendam. Aldus geschiedde in de eerste uitspanning op de Dijk, zijnde café Motje. Raak. Daar zat Bruun Kok, met zijn bloedvriend De Toren. De volgende week drumde Marie in Schardam. En wie kwam daar, lopend vanuit Volendam, op af? Bruun Kok and friends. Nou ja: toen hadden ze dus verkering. Bruun vaarde met ‘De Blauwe Vogel’ op Marken. Een toeristisch heen-en-weertje dat ’s zomers aardig geld opleverde. Hij had Marleen Pitriet (Marlène Dietrich) nog eens aan dek gehad. ’s Winters lag de vaart stil. Dan was Bruun platzak.
.
Op 16 april 1936 werd er in Hoorn getrouwd, bij Wijnstok op Het Hoofd. Ze gingen wonen in Volendam. Marie zag de eerste week geen loonzakje. De tweede ook niet. Ze ging, samen met Tinie Aay en Henk Droste, weer de muziek in. Vrijdag, zaterdag en zondag optreden voor 25 gulden de man. Een wereldgage. Na ’n paar maanden was ze zwanger. Het was het Pilloze Tijdperk, en de vrouwen van haar Roomse generatie betoonden zich ongemeen reproductief. Marie Kok-Kaasenbrood heeft, met twee miskramen en ’n gestorven kindje mee, in totaal veertien keer gelopen. Elf kinderen. Niet uitzonderlijk. Vrouwen werden in die tijd wel eens vergeleken met een Naco-bus; er zat altijd wel volk in. Achtereenvolgens gaf ze leven aan Bruining (Bruin), Ruud, Jan, Leen, Bruining (Ben), Lyda, Peter, Jeanet, Gerard, Lidy en Truus.
.
Bruun Kok wilde wel werken, maar er wàs geen werk. In de Grote Havensteeg van Hoorn stond een groot café leeg. Marie en Bruun pachtten dat voor 6 gulden in de week. Belachelijk veel geld. De vloer werd mooi bruin gemaakt met koffiestroop. Behang van ’n duppie de rol. De brouwerij Bavaria kocht zich in met een inventaris. De bedoening heette direct al De Volendammer. De eerste klant was Cor van der Gracht. Hij had een gulden. Die moest worden gewisseld bij bakker Smit. Ze verkochten zeven Lager-biertjes voor ’n gulden, en twee pilsjes voor ’n kwartje. Sterke drank was er nog niet. Krabben en bijten, maar het liep. Soms kwam er een groot jacht in de haven, met rijke patsers van de KLM. Die wilden in De Volendammer wel wat stukslaan. Bruun Kok floot dan snerpend op z’n vingers richting Roode Steen. Daar hingen altijd zo’n honderd werklozen rond. Die kwamen dan aangesneld. Geen geld, maar wel van de natte lip. Die jaggiesmensen verteerden dan zomaar voor ’n paar honderd gulden. Dan kon je de winter weer door.
.
De zaak ging al met al, mede door de malle fratsen van die Volendammer, lopen als ’n tiet. Heineken kreeg dat door, en kocht zijn biermerk in voor een briefje van duizend. Een biljet van duizend gulden! Goedverrrdòeme… Dat had nog nooit iemand gezien. Bruun Kok hing het overdag tentoon tegen de spiegel achter de kist. Dat trok klanten, die er naar kwamen staren. ’s Nachts lag het onder zijn kussen. Maar ja: toen volgde de grote Kladderadatsch. Oorlog. Dan kun je de tent wel sluiten. Deden ze ook. Terug naar Volendam. Woninkie boven de kruidenierszaak van Bruun’s broer. Ze bleven achttien jaar in het palingdorp. Het nest ritselde dag en nacht van de kinderen, en Bruun werkte zich het apelazarus om de open bekkies te vullen. Uit die barre tijd stamt zijn bijnaam Pilika. Volendams voor: pelikaan. Een vogel die in straffe tijden zijn eigen borst open pikt om z’n jongen zijn eigen bloed te laten drinken. Uiteindelijk raakte hij aan de gang bij Draka in Amsterdam. Dertig gulden in de week, plus kinderbijslag. Hè hè… Lucht.
.
Marie was de handelsgeest van het stel. Eentje ook, die vooruit dacht. Ze koesterde zo haar plannen, en stuurde haar dochtertjes Jeanet (10) en Lidy (7) naar de nonnen in Oegstgeest. Waarom? Omdat ze netjes, verstaanbaar moesten leren praten. Het Volendams dat ze
uitkraamden stond voor de rest van de wereld gelijk aan Russisch. En de meiden vormden pionnetjes op het schaakbord van Marie’s toekomstplannen. Die plannen kregen contouren toen ze Bruun op een zondagochtend meetroonde naar de haven van Hoorn. Effies anzitten met ome Karel Groenewoud van ‘Het Wapen van Amsterdam’. Die was 84. Of het niet eens tijd werd? En wat vroeg-ie? Nou, ome Karel vroeg 10.000 gulden goodwill. Het bij het café behorende huis had-ie al aan Heineken verkocht. Mooi. Bruun Kok in z’n beste Volendammer kostuum naar Heineken in Amsterdam. Daar kreeg-ie warempel zó die 10.000 gulden mee, en een contract. Op 19 november 1959 begonnen Bruun en Marie Kok café De Volendammer aan de Hoornse haven.
.
En toen brak er een leven aan dat honderdmaal bruiner zou worden dan de voornaam van de eigenaar.
.
De allereerste kermis gingen de ramen er al uit. Er waren heul veul Volendammers op af gekomen, maar ook heul veul Horinezen. Die moesten nog ’n beetje aan elkaar wennen. Grote stukken in de krant. Marie, die al vrij snel tante voor haar naam kreeg, was danig verbouwereerd. Maar ze had ook snel doorgeleerd. Ze liet de grote raamsponningen vervangen door gesegmenteerde ramen met kleinere ruitjes. De tent ging van kiet af aan lopen. Om zes uur ’s morgens open, om twee uur ’s nachts dicht. Zeven dagen in de week. Geen dàg per jaar dicht. Er was al heel rap sprake van een vast klantenbestand waarvan sommige leden ruim voor zessen stonden te trappelen voor deze Apotheek voor de Volksgezondheid. Wanneer de deur dan bij hoge uitzondering eens om vijf over zes van het slot ging keften die vaste jongens, zeer in hun wiek geschoten: “Goeiemìddag!…”
.
Tante Marie was de spil waar gans het meewerkende Kokkenbestand om draaide. Geld kwam met bàkken tegelijk binnen, maar ging er ook met bàkken tegelijk weer uit. Met name Bruun-senior betoonde zich uitermate vrijgevig. Wanneer tante Marie even haar hielen had gelicht begon-ie uit te delen. Met een motivatie die in zùlk rad Volendams werd uitgesproken dat niet iedereen er op durfde te zweren dat hij zei: “Zuip op! Zuip op! Die ouwe kut van mijn is van boord! Zuipen! In de kerk kun je bidden. Straks komt die ouwe soepkip weer an dek en moet je betalen.” Hij bedoelde het ruimhartig en goed. Bovendien is het Volendams dialect nog altijd doorspekt van tamme soepkippen en keurig bedoelde genitaliën. “Je kùùùt! Je klóótzak!” De jongste generatie twittert het nu. Betekent gewoon “Tjeempie”, of  “Tjongejonge”. Wat niet wegneemt dat Bruun in onbewaakte momenten zomaar de splinternieuwe kleurentelevisie weggaf. Of dat de melkbus met gespaarde guldens opeens was leeg gegeven. Of het complete fust om niet was opgeslempt (waarop de klanten naderhand berouwvol tegen Marie zeiden: “We kònden niet anders, tante Marie. Het moest van Pilika…”).
.
Met uw welnemen laat Qwartje het nu even bij deze helicopter-view van de beginjaren en de aftrap. In volgende Qwartiertjes, De Volendammer entwegen, zal worden ingezoomd op naam en faam, aard en inborst, lach en traan van het kleurrijke klantenbestand.
.

===========
Mooi verhaal?
Mail dit dan door naar uw kennissen/vrienden. Klik op envelopje rechtsboven artikel. U kunt het ook op Facebook of Twitter plaatsen door met uw muis over het PLUS-symbool rechtsboven te gaan...

Kijk voor alle verhalen hier in Qwartjes Qwartiertje:

Reacties
Reactie: (d wijnstok)
28-8-2013, 12:56
mijnheer geweldig om dit te lezen mijn oom kees wijnstok zat in het cafe aan de overkant waar vaderabraham het liedje heeft geschreven het kleine cafe aan de haven de huidige eigenaren hebben nog een kaartje waar de handtekening opstaat van het koop kontract in 1932 van kees wijnstok hele goede herinneringen aan hoorn mijn vader was een broer van kees wijnstok met vr gr dick wijnstok 81 jaar jong

Reactie: (Ronald EZ)
13-4-2012, 13:38
Het zou heel erg leuk zijn als Qwartje de pen weer eens ter hand zou nemen. Altijd goed gedocumenteerd en met de nodige humor. Maar ja..misschien is hij of zij dat oeverloze gezwets wel zat op dit forum.

Reactie: (Anna-Marie Lub)
13-4-2012, 12:18
@nomen nescio Dat mag je zeggen, word dat tijd dat hij of zij, de pen weer eens ter hand pakt, een zeer leuk item en goed leesbaar.

Reactie: (nomen nescio)
13-4-2012, 12:14
Zit @Qwartje met een schrijversdip? Dit item is ruim een jaar oud. Daarna nog enkele columns maar nu helemaal niets meer!

Reactie: (Anna-Marie Lub)
13-4-2012, 11:23
Ik ben ook zeer benieuwd naar het vervolg, van de verhalen over de Volendammer. Geweldig café, mijn ouweheer was er ook altijd een graag geziene gast, Jaap Lub,werkte eerst bij de Hoornse snoepfabriek en later bij De Ridder, aan de haven. Ik heb ze ook allemaal voorbij zien komen, iedereen was welkom, niks was te gek. Als Klaas Papa speelde, ging Tante Marie nog weleens achter het drumstel zitten, dan ging het hele cafe uit zijn dak. Leuk, kom maar op met die verhalen.

Reactie: (G.L.Kaasenbrood)
17-4-2011, 15:05
Verrast door het lezen over "De Volendammer". Wacht op vervolg .

Reactie: (Wandelaar)
22-3-2011, 14:16
Ik weet nog dat het draaiorgel van Cor Selie (Corselie) van de vrachtwagen werd gehaald om in de Volendammer te spelen. Onvergetelijk moment.

Reactie: (Ab de jong)
20-3-2011, 17:05
Ik kwam begin jaren 70 op een zondagmorgen tussen 2 ritjes op de bus van alphatours een bakkie halen ( je kon toen nog een bus parkeren voor de deur), bakkie gehad en een broodje, wilde afrekenen en kreeg als antwoord: klootzak, je bent toch aan het werk? Je betaalt niks!! wegwezen!

Reactie: (Jamos Tan / Geesje Hoornstra)
1-3-2011, 14:49
@ Jacques Wester en @ Qwartje

Dank voor jullie waardevolle aanvullende informatie. Wij wisten al dat het huis ooit toebehoorde aan de PEN. Het is in 1969 aangekocht door de Gemeente Hoorn voor 12.500 gulden. In 1987 is mevrouw Spoelder gaan verhuizen naar het Visserseiland. In april 1987 zijn wij hier komen wonen en en hebben mevrouw Spoelder toen een keer ontmoet, zij sprak de woorden: "dat jullie in dat oude, koude, grote huis willen wonen !" Haar, toen al overleden man, was meen ik congierge op de Ireneschool. Hij zat hier vaak voor het half open raam met een bordje waarop de tekst stond "wisselen voor de parkeerautomaat". In het verleden zijn er weleens mensen (o.a. ene Siderius) aan de deur geweest die ooit hun voetstappen hier hebben gezet en nog even wilde "ruiken en proeven".

Reactie: (Qwartje)
27-2-2011, 15:23

@Jamos Tan/Geesje Hoornstra

Met dank voor de informatie van @Jacques Wester kan ik daar nog aan toevoegen dat de vader van tante Marie inderdaad hoofdambtenaar van de PEN was. Het echtpaar had vier dochters (zie de familiefoto, met schoonzoon Bruining Kok in het midden. De heer Kaasenbrood had de beschikking over een automobiel, jawel! Daarmee bracht en haalde hij zijn dochters Truus en Marie (eersten van links naar rechts op de foto) naar en van hun kermispodia. Naderhand stroopten de meiden, compleet met het drumstel, per fiets de kermissen af.

Het gezin betrok omstreeks 1925 het huis in Hoorn (Marie was tien). Hoe lang de Kaasenbroods er gewoond hebben is mij niet bekend, maar naar mijn inschatting zeker tot en met de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk heeft de PEN er voor gekozen om de woonvergunning op naam van hoofdmonteur O. Bruin te laten staan. Frappant, inmiddels, dat er in ‘huize Bruin’ een schoonzoon werd ingehaald wiens roepnaam Bruin was.

Truus is naderhand naar Frankrijk geëmigreerd. Tante Marie is enkele keren bij haar op vakantie geweest. Ze ondernam die enorme reis achterin de auto van haar jongste dochter Truus en haar man Jan Spel, dus dat zat wel goed…

Tante Marie heeft geruime tijd in de Grote Waal een Sterflat bewoond, als buurvrouw van de toenmalige burgemeester Tjaberings. Toen ze eens een bezoek bracht aan een van haar zoons (ik denk Ruud), die in Beneden-Leeuwen aan de boorden van de rivier een horecabedrijf bestierde, keerde ze terug met het verhaal dat haar zoon een terras had met uitzicht over de Grote Waal.

Reactie: (Jacques Wester)
27-2-2011, 14:31
@Jamos Tan / Geesje Hoornstra: inmiddels gevonden in HHSM; Gedempte Turfhaven nr. 27. 1928, Bewoner R.P. Kaasenbrood, monteur PEN.
Blijft nog steeds over jouw vraag: wanneer is tante Marie komen wonen in het hoekhuis Ged. Turfhaven 35?

Reactie: (Jacques Wester)
27-2-2011, 13:02
@Jamos Tan / Geesje Hoornstra: In het verleden woonde men soms "clandestien" op een adres. Officieel moest je een huisvestingsvergunning aanvragen als je een zelfstandige woning wilde betrekken. In het boek Hoorn, huizen, straten, mensen, staan dus hoofdzakelijk de bewoners mét vergunning vermeldt.
Dus kan je er vanuit gaan dat de fam. Kaasenbrood daar(zonder vergunning)mocht wonen van de PEN en hierdoor dus niet vermeld in het archief. Het hoekhuis was nl. een dienstwoning van de PEN van +/-1914 tot 1969.
In die periode hebben daar dus diverse PEN-medewerkers gewoond. In 1969 is het pand gekocht door de gemeente Hoorn en is de fam. Spoelder daar in getrokken. Mevrouw Spoelder was destijds de kokkin van de arrestanten die "tijdelijk" in de arrestantencel zaten van het politiebureau aan de Muntstraat. Zij was ook de gangmaker op elk feest waar ze was uitgenodigd. Voorzien van een heuse tas vol met feestartikelen was het dan lachen geblazen. Ook bij haar thuis was het af en toe de zoete inval. Kortom, een humorvol mens die met haar fratsen bij menig arrestant een glimlach heeft doen verschijnen.

Reactie: (okkie)
27-2-2011, 10:04
piet oerlemans beter bekend als ,, de bekkentrekker,,

Reactie: (Ted)
26-2-2011, 22:06
Mooi verhaal weer! Halverwege de jaren 80 werkt ik in de ’Krententuin’ ofwel de gevangenis op het Oostereiland.

Een deel van de gedetineerden werkte overdag buiten de gevangenismuren om de terugkeer in de maatschappij na hun straf soepel te laten verlopen.

Als een gedetineerde zich te laat binnen meldde aan de poort wisten de bewaarders 10 tegen 1 dat deze nog even een laatste pilsje dronk bij tante Marie die daarmee eigenlijk de grootste gevangenisbewaarder was van crimineel Nederland....

Reactie: (Jamos Tan / Geesje Hoornstra)
26-2-2011, 19:29
@ qwartje: wat een prachtig verhaal ! Op 2 april aanstaande is het 23 jaar geleden dat ik in het "hoekhuis" Gedempte Turfhaven / Achterstraat geboren ben. Daar waar tante Marie ooit, als kind, ook heeft gewoond. Ik stap nog dagelijks binnen in mijn ouderlijk (hoekhuis) en woon sinds ruim een jaar op de andere hoek van De Volendammer met uitzicht op de Italiaanse Zeedijk. Ik heb ooit informatie gehaald uit het boek "Hoorn, Huizen, Straten, Mensen.....maar de familienaam Kaasenbrood ben ik niet tegengekomen ....wel ene O.Bruin (hoofdmonteur PEN) die in het hoekhuis in 1920 is komen wonen. Tante Marie waant hier nog steeds rond, ze komt af en toe even kijken als ik piano speel... of zit te drummen. Toch mooi dat het muzikale voortgezet wordt. Kan iemand mij de jaartallen aangeven dat tante Marie in het hoekhuis is komen wonen en weer verhuisd is ?
Het (mijn ouderlijk) hoekhuis heeft een rijke historie die ik graag tot in de finesse wil weten.Bij voorbaat mijn dank.

Reactie: (joke oerlemans)
26-2-2011, 16:12
Mijn vader Peter Oerlemans speelde jaren lang samen met Klaas Papa in de Volendammer op de drums en als kind kwamen we vaak kijken en dan zag je Ome Dook en Schele Fransie Hoek aan het bier en zware shag geweldig je vond ze stoer maar ook een beetje eng vaak al een flink in de olie in mijn beleving woonde ze daar.

Reactie: (maria kok)
26-2-2011, 14:22
mooie foto en mooi om te laten lezen aan mijn vriend en kinderen, die eigenlijk helemaal niet van mijn voorgeschiedenis afweten, ga zo door.
Groetjes Maria, ook een puleka (Volendams voor pelikaan)

Reactie: (Wally Ooms)
26-2-2011, 11:59
De Volendammer. “Daar kun je een boek over schrijven”. Heel vaak hoor je deze uitdrukking en net zo vaak gebeurt het dan niet. Aan Qwartje de eer om daar nu eens wel gevolg aan te geven en dat dan ook weer op een manier, die niet alleen geschiedkundig helemaal juist zal zijn, maar ook boeiend en meeslepend.

Als er een inburgeringscursus gegeven moet worden om een echte Horinees te worden, dan kan de inburgeraar volstaan met het regelmatig bezoeken van de Volendammer. Wat kun je daar veel leren over Hoorn en de gewoontes van de mensen die er wonen.

In een grijs verleden speelde ik iedere zondagmiddag met een bandje in de Volendammer, waardoor we al vroegtijdig aanwezig waren en er laat in de avond nog steeds vertoefden. En wat maakte je dan een hoop mee. Een komen en gaan van de meest vreemde snuiters, toeristen en ander volk, waarbij iedereen het erover eens was, dat dit toch wel een heel bijzondere gelegenheid was.
Klaas Papa speelde er ook regelmatig, Piet Oerlemans was er veelvuldig te vinden en een bonte rij aan echte muzikanten en quasi-muzikanten, waaronder ikzelf.

Ik zie nu al weer uit naar het volgende hoofdstuk over de Volendammer, the place to be, de familie Kok en de lange rij gasten.

Reactie: (okkie)
26-2-2011, 11:01
tante marie schreef met de vork, als je aangeschoten was en er stonden er 20 rekende ze er rustig 25 af..ja jongen je hebt het echt besteld hoor?!

Reactie: (Wendy Kok)
26-2-2011, 09:17
Is een mooi stukje geworden en leuk om te lezen.

Ik stuur u van de week de beloofde foto’s toe.

Groetjes Wendy(ook een Pilika)

Reactie: (Nico Kok)
26-2-2011, 00:51
Leuk om te lezen Qwartje vooral omdat het om mijn oma gaat ga zodoor groet van een Pilika

Reactie: (harry stam)
25-2-2011, 20:26
echt een mooi verhaal, kwam er vroeger ook wel vaak, welke horienees niet trouwens ,ga er maar gauw weer is een biertje halen.

Reactie: (Daan)
25-2-2011, 19:34
Leuk leesvoer!

Reactie: (Harry de Best)
25-2-2011, 19:19
Ik vind het ook een mooi verhaal, zat er zelf vroeger en nu af en toe ook nog wel.

grt harry

Reactie: (kees boots)
25-2-2011, 19:17
Mooi verhaal en de koffie was er gratis.

Reactie: (Margret)
25-2-2011, 18:41
suk allejézus mooi skrève Qwartje...!