Heddes kapot door hotelproject, niet door ingestorte toneeltoren

1-3-2011 ”Desastreus hotelproject nekte Heddes Bouw”

HOORN - Niet het instorten van de toneeltoren van schouwburg Het Park in Hoorn is de aanleiding voor het failliet gaan van bouwbedrijf Heddes. Volgens vakblad Cobouw ging de aannemer over de kop door een desastreus hotelproject in Lijnden.

Onder de kop ”Desastreus hotelproject nekte Heddes Bouw” bericht Cobouw: ”Niet de ingestorte Hoornse toneeltoren, maar een desastreus hotelproject in Lijnden heeft de ondergang van bouwbedrijf Heddes ingeleid. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw naar het faillissement van de bouwer. Eind 2009 werd Hotel Lijnden BV, de vennootschap waarin Heddes het hotel had ondergebracht, failliet verklaard. Als gevolg daarvan moest de bouwer een verlies nemen van 30 miljoen euro.
Heddes bouwde het hotel met een hypothecaire lening van de Duitse Aareal Bank van bijna 40 miljoen. Ook leende het bouwbedrijf zelf 25 miljoen aan Hotel Lijnden. In 2009 werd het hotel voor 28 miljoen euro verkocht. Ook nu nog achtervolgt hotel Lijnden het bouwbedrijf en zijn bestuurder Kees van Iwaarden. Curator Michel Moeijes van Hotel Lijnden BV heeft bij hen een claim neergelegd van 1,2 miljoen euro.” Aldus Cobouw.nl

Claim tegen Heddes-baas na mislukt hotelavontuur
Een bedrag van 1,2 miljoen euro is ten onrechte doorgesluisd van Hotel Lijnden BV naar bouwbedrijf Heddes. Dat zegt curator Michel Moeijes van het failliete hotel.

 
Volgens Moeijes is het bedrag - een teruggave van de belastingdienst - van de rekening van het hotel gehaald en doorgesluisd naar het bouwbedrijf. Dat gebeurde in de maanden voorafgaande aan het faillissement van het hotel. ”Op dat moment was al duidelijk dat het niet meer goed ging. De Aareal Bank zag het toen al niet meer zitten en drong aan op verkoop van het hotel”, aldus Moeijes.
 
Het verweer van Van Iwaarden dat de 1,2 miljoen bestemd was voor het bouwbedrijf zelf, gelooft de curator niet. ”Ik heb gevraagd om bewijzen, maar die nooit gekregen. Voor mij staat vast dat het geld beschikbaar had moeten zijn voor de crediteuren van Hotel Lijnden.”
 
De rechtszaak over de kwestie zou eind maart dienen, maar nu Heddes Bouwgroep zelf ook failliet is, ligt uitstel voor de hand. Moeijes: ”De vraag is ook of Heddes nog verhaal biedt. Ik denk het eerlijk gezegd niet. Ik onderzoek daarom nu of het geld bij Van Iwaarden persoonlijk te halen is.” Van Iwaarden wilde gisteren geen commentaar leveren. Hij verwijst naar curator Alfons Dunselman, die momenteel het bewind voert over Heddes. Dunselman was niet bereikbaar.
 
Op de dag dat het faillissement over Heddes uitgesproken werd, gaf Van Iwaarden toe dat Hotel Lijnden voor Heddes een ”grote bleeder” was geweest. Hij zei toen dat Heddes pech heeft gehad dat de huurder failliet ging en het door de crisis niet lukte om een koper voor het hotel te vinden.
 
Heddes Bouwgroep werd twee weken geleden failliet verklaard. Van Iwaarden gaf de Deutsche Bank de schuld van de val van zijn bedrijf. De huisbankier zou de geldkraan hebben dichtgedraaid nadat een schikking tussen de gemeente Hoorn en de bouwer over de ingestorte toneeltoren was mislukt.
 

Bankgarantie
Hoorn claimde 10 miljoen euro. Heddes wilde een deel betalen, maar op een later moment. Van Iwaarden stelde als voorwaarde dat de gemeente een bij het schouwburgproject behorende bankgarantie van 5 miljoen euro vrij zou geven. Dat wilde Hoorn echter niet.
 
Momenteel wordt hard gewerkt aan een doorstart van de onderneming. De curator van Heddes is in gesprek met meerdere grote bouwers over een overname. Hij achtte vorige week de kans van slagen groot.
 
De uiteindelijk koper van Heddes hoeft volgens Moeijes in ieder geval niet bang te zijn voor een claim. ”De overnemende partij koopt de projecten, de inventaris en misschien de naam van Heddes, maar neemt de schulden niet over.”


Bron: Cobouw.nl

Reacties
Reactie: (Louis Nijboer)
6-3-2011, 16:00
is er albekend welke projecten van Heddes in Amsterdam worden overgenomen b.v de Zorgtoren van de Alliantie in de Otto Heldringstraat?????

Reactie: (Linda Langeslag)
1-3-2011, 22:46
Je zal net in december een huis van ze gekocht hebben wat nog gebouwd moet worden... :-(

Reactie: (Qwartje)
1-3-2011, 13:28

@Harold

Op de middag van 16 februari jongstleden, @Harold, hebben jij en ik al vastgesteld dat aan het omwaaien van Heddes andere, of op z’n minst meer, oorzaken ten grondslag lagen dan de Hoornse claim alléén.

Citaat: ‘Volgens de voorlopige jaarrekening over 2009 leed de Heddes Bouwgroep een verlies van €25 miljoen op de verkoop van een hotel in Lijnden, dat in 2007 door Heddes was gebouwd en waarvan de exploitant failliet was gegaan.
‘De impact van dit verlies op het eigen vermogen van Heddes Bouwgroep is van dien aard dat er een onzekerheid met betrekking tot de continuïteit van de groep bestaat’, schrijft het bedrijf.’

Het enige wat me nu bevreemdt, is dat Cobouw nu opeens melding maakt van vijf miljoen meer verlies op Hotel Lijnden.

Reactie: (Sebas)
1-3-2011, 12:11
@Harold: in de eerste berichtgeving leek het alsof de nasleep van het instorten van de toneeltoneren en de wederzijdse schadeclaims van gemeente en Heddes de nekslag waren voor Heddes Bouw. Maar in een rtikel in TROUW (misschien wel de beste krant van Nederland) stond al duidelijk vermeld dat het megalomane hotelproject de grootste lastenpost vormde voor Heddes Bouw. Overigens wordt verwacht dat in de loop van 2011 nog enkele bouwbedrijven zullen omvallen. Vooral die te groot zijn, in risicovastgoed hebben geïnvesteerd of te eenzijdig en kwalitatief slecht bouwen (de eenheidsworsten in de woningbouw). Is de volgende Zeeman Vastgoed, of hebben J.R. Zeeman en zijn navolgers het kapitaal slimmer geïnvesteerd en gespreid?

Reactie: (Harold)
1-3-2011, 11:42
Goed dat Hoorngids ook dit bericht heeft geplaatst!

Maar zijn er ook Hoornse Helden die hun negatieve reacties richting de gemeente op het ’ineenstorten’ van Heddes willen terugnemen....??


Reactie: (Folly)
1-3-2011, 11:28
AMSTERDAM (Dow Jones)--Als Ballast Nedam (BALNE.AE) inderdaad het bijna failliete bouwbedrijf Heddes overneemt, versterkt het zijn positie in de regio Noord-Holland Noord, zegt analist Edwin de Jong van SNS Securities. Deze versterking is positief, maar er kleven ook risico’s aan de overname, vanwege mogelijke claims bij projecten die van Heddes worden overgenomen.

Reactie: (Folly)
1-3-2011, 10:46
AMSTERDAM (Dow Jones)--Ballast Nedam nv (BALNE.AE) is in onderhandeling over de doorstart van Heddes Bouwgroep bv, maakt het bouwbedrijf dinsdag bekend.

Heddes moest op 14 februari surseance van betaling aanvragen, nadat Deutsche Bank Nederland nv besloot een kredietfaciliteit niet uit te breiden. Daardoor werd voortbestaan van het bedrijf onzeker. Heddes was in de problemen geraakt vanwege de slechte marktomstandigheden in de bouwsector.

Ballast Nedam meldt nu een van de partijen te zijn die met de curator van Heddes in onderhandeling is over een doorstart.

Een woordvoerder van Ballast wilde geen aanvullende details verstrekken.


Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst +31 20 57 15 201; levien.defeijter@dowjones.com