Breaking news: Jezus leefde na de kruisiging nog erg lang en gelukkig (2)

22-4-2011 Qwartjes Qwartiertje

Vervolg van deel 1
.
Het was diezelfde Jozef van Arimatea die, bevestigd door alle vier de evangelisten Mattheüs, Johannes. Lucas en Marcus, naar stadhouder Pontius Pilatus snelde om hem het lichaam van Jezus te vragen. Pilatus vond het vreemd dat de veroordeelde al zo snel gestorven was, en zond eerst een hoofdman uit om dat vast te stellen. Toen het werd bevestigd mocht Jozef  het lichaam hebben. Deze hoofdman, overigens, heette Longinus. Hij was het die Jezus de wonderdrank via die spons toediende. Het was zijn lans waarmee hij naderhand Jezus ‘doorboorde’ om de dood zeker te stellen (in werkelijkheid bleek het slechts een niet-dodelijke snede met de zijkant van de langwerpige pilum-punt te zijn geweest). En het waren zijn woorden die door zowel Mattheüs als Marcus werden overgeleverd: ‘Waarlijk, dit was een zoon Gods!’ En hij was het die de grafwake controleerde. Na de ‘opstanding’ van Jezus kreeg hij het kostbare grafdoek dat was achtergebleven cadeau. Later schopte Longinus het tot een van de eerste bisschoppen van de vroeg-christelijke gemeenschap.
.
Jozef van Arimatea had nieuw linnen gekocht, alsmede een mengsel van honderd pond (= 32,7 kilo) aloë en mirre, dat zeer kostbaar was. Samen met zijn vertrouweling en mede-raadsheer Nikodemus verzorgde hij de kruisafneming van ‘het lijk’, en zorgde dat de in coma liggende Jezus naar een nieuw rotsgraf dichtbij de ‘schedelberg’ Golgotha werd gebracht. Daar werden de 38 open wonden van Jezus met het genezende mengsel van aloë en mirre behandeld - een medicatie die al 3.000 jaar voordien in India werd toegepast - en werd het lichaam in linnen windsels gewikkeld. De zwaargewonde had absolute rust nodig. Een rust, die niet alleen werd gegarandeerd door de aanhoudende werking van de verdovende sponsdrank, maar ook nog eens door een zware steen die voor het rotsgraf werd gerold. Jezus lag in de intensive care.
.
Toen na ‘drie dagen’ Maria Magdalena, Salomé, en Maria (de moeder van Jacobus) met specerijen bij het graf kwamen om ‘het lijk’ te zalven, bleek dat graf leeg. Er scharrelden mannen in witte pakken rond. Essenen, die altijd in het wit gekleed gingen. Ondanks alle tegenstrijdigheden over de gebeurtenissen na de lijdensweg wordt in de evangeliën een aantal dezelfde getuigen genoemd die Jezus na ‘de verrijzenis’ in levenden lijve hebben ontmoet. De periode waarin zich de gebeurtenissen na de opwekking afspelen is zo tegenstrijdig overgeleverd, dat er geen exacte conclusies mogelijk zijn. Jezus kan, op een onderduikadres, heel goed langer verpleegd zijn voordat hij zich geleidelijk weer aan zijn aanhangers vertoond heeft. In elk geval waren die ontmoetingen steeds van korte duur en geheim. Een tweede arrestatie en executie zou hij zeker niet overleefd hebben.
.
‘Daarna verscheen hij aan de elven zelf (de twaalfde apostel, Judas Iskariot, had zich uit wroeging over zijn verraad verhangen, Q.) terwijl zij aanlagen, en hij verweet hen hun ongeloof  en hun hardheid van hart omdat zij hen niet geloofden die hem aanschouwd hadden nadat hij opgewekt (sic) was. (Marcus 16:14-16) ‘En hij leidde hen naar buiten tot bij Bethanië en hij hief de handen omhoog en zegende hen. En het geschiedde, terwijl hij hen zegende, dat hij van hen scheidde.’Lucas, 24:50-52). De overlevering wil dat hij op dat moment rechtstandig ‘ten hemel steeg’. Van de stadsgrens van Jeruzalem stijgt de weg naar Bethanië over de laatste zuidelijke uitlopers van de Olijfbergketen tot aan de ‘hemelvaarts-top’ tamelijk steil. Wie over de top heen aan de andere kant weer naar beneden loopt verdwijnt als bij toverslag uit het gezicht van achterblijvers. Voor de mogelijkheid dat Jezus niet opsteeg maar afdaalde zijn de omstandigheden terplekke ideaal te noemen.
.
En toen?
.
Nou: twee jaar na de kruisiging ontmoette de rabiate christenvervolger Saulus (de latere Paulus) in het Syrische Damascus niemand minder dan Jezus de Nazareeër. Damascus was in die tijd het geestelijk centrum van de Essenen. Nauwelijks driehonderd kilometer ten noorden van Jeruzalem moet Jezus, nog steeds met beide voeten op de aarde, zich temidden van zo’n negenhonderd Esseense volgelingen tamelijk veilig gevoeld hebben voor zijn vijanden. Eeuwenoude overleveringen zoals die vooral in de kloosters van Tibetaanse lama’s liggen opgeborgen verhalen van de even avontuurlijke als heroïsche tocht die Jezus van Damascus naar India maakte. Dat hij tegenover zijn Palestijnse volgelingen niet zelden over ‘het paradijs’ sprak moge in dit verband des te opmerkelijk worden genoemd als we weten dat de naam van zijn geliefde land Kashmir niets anders betekent dan ‘Het paradijs op aarde’. Tot zeer hoge leeftijd trok Yuz-Asaf oftewel Issa predikend rond. En hij verwekte vele nazaten. In de Koran van onze islamitische planeetgenoten getuigen veel Soera’s van Isa bin Maryam (Isa, zoon van Maria) die verkondigend rondtrok. Hadrad Fatimah Al-Zahra, een familielid van Mohammed, heeft een mondelinge uitspraak van deze profeet overgeleverd volgens welke Jezus de mooie ouderdom van honderdtwintig jaar bereikt zou hebben.
.
Zo. Wie vindt dat Qwartje zich door dit Qwartiertje tot Qetter heeft gedegradeerd, die staat zulks vrij. ‘Geloven’, had hij op achtjarige leeftijd maar uit zijn hoofd te leren, ‘is aannemen op gezag van een ander.’ Hij heeft zijn ongeloof zeven jaren braaf uitgesteld. Toen viel het qwartje. 

Reacties
Reactie: (Ted van der Zalm)
7-9-2015, 05:56
Lang geleden hierover een gepubliceerd boek gelezen. En toen wist ik het echt zeker: de christelijke leer is immer hardnekkig EEN GROTE LEUGEN geweest. Het Vaticaan voorop wil dat graag zo houden!!

Reactie: (Hans Langbroek)
26-4-2011, 23:02
Goed verhaal, duidelijk neergezet door Q! Wat er kwetsend aan Q's verhaal is begrijp ik niet. De boodschap van de heer Jezus van Nazareth is feitelijk als omgangsregel voor mensen met elkaar nog steeds zeer actueel. Dat staat los van de historische (on)werkelijk omtrend de man. Wat veel mensen ermee gedaan hebben aan onverdraagzaamheid en rariteit, en nog doen, is nummer twee. Dat geldt in de huidige tijden evenzozeer voor de islam, welks door velen als autorisatie gebruikt wordt voor het gebruik van geweld om mensen te vermoorden en verwonden. Aan de andere kant: euro's worden ook als reden gebruikt om te mogen moorden, of sex, of het verkrijgen van drugs, of het politieman zijn, of het de baas zijn in een land. Religies zijn een mensenproduct, en worden in die hoedanigheid dan ook gebruikt voor waar mensen dingen voor gebruiken. Maar de boodschap van Jezus is samen met die van Boeddha (wel of niet echt bestaan, dat is niét het punt van essentie) één van de betere van de afgelopen duizenden jaren wat mij betreft.

Reactie: (Van der steen)
26-4-2011, 20:15
Dit verhaal wordt inderdaad ondersteund door de Qraan. Wat ook nog dit verhaal bevestigd is dat Jezus dit zelf aankondigden. Hij zei ík geef jullie niets anders dan het teken van Jona ' Jona is die profeet die voor drie dagen de walvis in ging en na drie dagen er "levend"uit kwam. Jezus ging ook voor drie dagen het graf in en kwam er na drie dagen uit. Bovendien is het vreemd dat de Christenen altijd de verschuiving van het grafsteen als een teken zien van de ‘geestelijke’ opstanding. Als hij een geest was is het toch onnodig om de steen te verplaatsen? Wat moslims en met name Ahmadiyya moslims dus betogen is dat Jezus een man van vlees en bloed was en geen half god of iets dergelijks, en toch onderging hij dit alles, dus dat is alleen maar meer lofwaardig. De Ahmadiyya moslim gemeenschap propageert al langer dan 110 jaar de bovenstaande these. http://www.alislam.org/topics/jesus/ Maar zoals een filosoof het zei in die BBC documentaire die hierover gaat. "men wil dit verhaal niet ontvangen, omdat anders niemand voor de zonden van de Christenen is gestorven en men dus zelf verantwoordelijk is voor zijn daden" Als iemand zich gekwetst voelt door mijn opvatting of die van Qwartje dat kan en mag, maar het is zeker niet smakeloos. Smakeloos is dat je niet mag zeggen wat je wilt op wetenschappelijke manier, omdat, dat niet in overeenstemming zo zijn met de huidige opvattingen.

Reactie: (Willem)
26-4-2011, 09:44
Heel vroeger gebeurde er veel onverklaarbare dingen voor de mensen. De zon kwam op en ging onder, het donderde en bliksemde, men werd ziek en ging dood. Men bedacht het goden moesten zijn die dit alles regelden. Slimme heersers maakten hiervan gebruik en wisten hun macht op te leggen aan anderen door zichzelf plaatsvervangers of tussenpersonen (priesters, imams) van de goden te noemen. Bovendien konden ze zo de regels aanpassen in hun eigen voordeel. Mensen die niet naar hun luisterden zouden gestraft worden. En uiteraard moesten ongelovigen bekeerd, dan wel gedood worden. Zo hadden ze ook vaak behoefte aan mensen die zich dood vochten in de oorlogen. Maar wie wil dat nou als je maar één leven hebt? Dus kwam er een hiernamaals, soms zelfs met beloning als je voor de heilige zaak stierf. En omdat nieuw vlees voor de oorlogen nodig was moesten vrouwen onderdanig zijn, want er moest gefokt worden en aan tegenspartelende vrouwen had men dus geen behoefte. Dat men dit een paar honderd jaar geleden geloofde, prima, maar een modern mens die beetje leert en nadenkt die zou anno 2011 toch beter moeten weten.

Reactie: (Willem)
26-4-2011, 08:49
@Risdammer: die kruistochten zijn meer dan duizend jaar geleden. Het overgrote merendeel van de mensen wiens voorvaderen bekeerd zijn door die kruistochten heeft al lang ingezien dat geloof, onwetendheid, angst en macht akelig dicht bij elkaar liggen. Des te frusterender is het dat intolerante groepen in de samenleving ons weer zo'n 500 jaar terug willen zetten.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
24-4-2011, 16:48
Sommige mensen zijn moreel van een hogere rangorde dan wij gewone stervelingen @Qwartje. Zij zijn zo superieur dat zij als pavlov van hun morele gelijk ‘kwetsend’ roepen tegen alles wat hen niet welgevallig is. Argumenten zijn onnodig, daar zijn ze gewoon te groot voor. Misschien moet Qwartje Du Jardin de andere wang toekeren?

Reactie: (Qwartje)
24-4-2011, 15:42
@Leonie Dignum et justum est, Leonie. Gebenedijd zij in deze context de familienaam uwer stam. Inmiddels heeft paus Benedictus XVI op 10 maart jongstleden deel 2 van zijn boek ‘Jezus van Nazareth’ het licht doen zien. De Vaticaanse krant Osservatore Romano publiceerde daar enkele passages uit die handelen over de ‘kruisdood’. De kerkvorst schrijft dat in de geschriften geen enkel bewijs te vinden is dat ‘het Joodse volk als geheel’ daarvoor de verantwoordelijkheid draagt. Daar blijft tegenover staan dat hij de aanvankelijk geëxcommuniceerde Holocaust-ontkenner bisschop Richard Williamson weer in genade heeft aangenomen. Voor wat hoort wat, zullen we maar denken. Het Nieuwe Testament wil vastgesteld hebben dat de Nazareeër bij leven zou hebben gezegd: ‘Laat de kinderen tot mij komen’. Deze opwekking nu, werd en wordt door heel veel celibatair-droogstaande aardse personeelsleden van hem nogal onbetamelijk in praktijk gebracht. In dat licht bezien is de koosnaam ‘Onze Lieve Heertje’ tot wie de Bijbelvasten hun avondgebedjes richten wellicht voor herbezinning vatbaar. Het wachten is, wat dit aangaat, op een nieuw Salomons Oordeel van de CDA-voorganger binnen de Hoornse Sanhedrin. Die heeft het, in al zijn onfeilbare geborneerdheid, in zich om alle smakeloosheid om te duiden tot wat het is: kwetspraat. Heeft u even, Monseigneur Du Jardin?

Reactie: (risdammer)
24-4-2011, 09:41
Vrolijk en zonnig Pasen allemaal. @Willem, onverdraagzamen zijn christenen op kruistocht.

Reactie: (Leonie)
23-4-2011, 21:49
Wat ook de waarheid moge zijn: Ik heb het net gelezen en het geeft weer een heel verhelderende kijk op iets wat eeuwenlang door zovelen geloofd wordt. Voor mij persoonlijk doet het niets af aan het 'geloof', 'religie' of hoe we het ook willen noemen, dat staat los van de gebeurtenissen rondom personen voor mij. Het gaat erom wat de boodschap is van die mensen die zich inzetten om de mens wakker te schudden en ons de weg te wijzen. Dank je wel Petit Quart, voor dit schrijven. Heel interessant en het vraagt om verder te denken over heel veel dingen. Fijne paasdagen toegewenst. Groetjes van Leonie

Reactie: (Robert Vinkenborg)
23-4-2011, 11:31
De heer Van der Tuin gebruikte de grote woorden “kwetsend”en “smakeloos” waarschijnlijk zonder het artikel gelezen te hebben. Qwartje geeft in dit schitterende essay op wetenschappelijk verantwoorde wijze zijn visie op een historische gebeurtenis. Niet dé waarheid, maar zijn visie. De door hem aangehaalde bronnen bestaan echt. Terloops legt Qwartje ook nog even de ‘officiële’ Christelijke lezing uit. En dat is zeer nuttig in een tijd dat velen niet meer weten wat Pasen is. Ik daag de heer Van der Tuin uit om op deze plek uit te leggen maar eens uit te leggen wat hier kwetsend aan is. Twitter: RoxyRobert

Reactie: (Sebas)
23-4-2011, 10:17
@ Matthijs, dat was Jezus' vrouw Maria van Magdala, in verwachting van een tweeling, verwekt door die timmermanszoon uit Nazareth...

Reactie: (Willem)
23-4-2011, 10:15
En ik denk dat HoornGids een dergelijk artikel over Mohammed ook niet had durven plaatsen ...... En dat zegt eigenlijk al genoeg over de hedendaagse verdraagzaamheid.

Reactie: (Willem)
23-4-2011, 09:47
@NN: ik geloof niet dat de column is bedoeld om boodschappers van de Koran zoals jij je nu voordoet een dienst te bewijzen. Met het zelfde gemak kan Q de Koran fileren, maar helaas lijkt dat tegenwoordig vooral te leiden tot dreigementen van onverdraagzamen.

Reactie: (krel)
23-4-2011, 07:47
Er bestaat geen jesus, god alah of wat dan ook, de vrije dagen zijn wel lekker.

Reactie: (Nomen nescio)
23-4-2011, 01:31
Als Essenen in witte pakken ''kwetsend en smakeloos'' zouden zijn, hoe kwetsend is dan een bruidje in het wit? By the way: In Arabische landen (dus ook Palestina) is wit de kleur bij de rouw en bij grote feesten, du zó gek is de gedachte aan Essenen in het wit niet.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
23-4-2011, 01:19
CDA-raadslid Johan van der Tuin twitterde: 'Smakeloos en kwetsend.' Of dat slaat op dit Paasverhaal of op mijn witte pakken post, is onopgehelderd. Ik vind het woord kwetsend dom en getuigen van een kort lontje. De kwalificatie 'smakeloos' is kwetsend, maar dat mag. Kunnen we dan nu weer een beetje relativeren svp?

Reactie: (Robert Vinkenborg)
23-4-2011, 00:06
Mannen in witte pakken ook hier? De Bijlmerramp heeft ons geleerd dat we dan zeer op onze hoede moeten zijn.

Reactie: (nomen nescio)
22-4-2011, 23:33
@Qwartje zou met zijn bewering nog wel eens gelijk kunnen hebben. Die vindt nl. in de Koran zelfs enige grond. Soera 4 vs.157 schrijft (in NL-vertaling): "Zij (de joden) hebben hem niet gedood, en niet hebben ze hem gekruisigd, voor hem werd een schijnbeeld gemaakt"

Reactie: (Qwartje)
22-4-2011, 23:18
@Matthijs De Encyclopedie der Onwaarachtigheden telt evenveel delen als er letters in het alfabet zijn, @Matthijs.

Reactie: (Matthijs)
22-4-2011, 23:03
Dus het hele verhaal dat J van N met de heilige graal onder de arm naar Zuid-Frankrijk vertrok, is niet waar? Dat baart opzien.