Gevangenis Oostereiland wordt misschien studentenflat

ingevoerd op 18-11-2005

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil leegstaande rijksgebouwen laten ombouwen tot studentenflats. In aanmerking komt onder meer de voormalige gevangenis op het Oostereiland in Hoorn.  
  
Het GroenLinks-Kamerlid Van Gent wil de leegstaande gebouwen voor maximaal vijf jaar jaar verhuren aan studenten. Zij krijgt daarvoor steun van de PvdA en de VVD, bleek woensdag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Als studenten geen interesse tonen, moeten de leegstaande kantoren worden verbouwd tot woningen, aldus Van Gent.

Uit onderzoek van VROM blijkt dat de Rijksgebouwendienst met aanzienlijke leegstand kampt. Ongeveer 232 duizend vierkante meter aan kantooroppervlak (3,3 procent van de totale oppervlakte) wordt niet gebruikt. ‘Dat is voor pakweg 20 duizend studenten het verschil tussen wel of geen kamer’, aldus Van Gent.

De leegstand van rijksgebouwen zal de komende jaren toenemen door de afname van het aantal ambtenaren. Veel gebouwen zijn geschikt om verbouwd te worden tot studentenkamers of woningen. Ze bevinden zich doorgaans in stadscentra en bij openbaar vervoer.
Minister Dekker van VROM vindt het ombouwen van rijksgebouwen op zich een goed idee. Voorwaarde is dat de gebouwen in de toekomst niet meer nodig zijn en dat de gemeente instemt met het voornemen. Ook moeten marktpartijen, waaronder woningcorporaties, de gebouwen aankopen en ombouwen. De rijksgebouwendienst mag niet zelf commerciële activiteiten ontplooien.
Uit een eerste inventarisatie van VROM blijkt dat ook het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, het belastingkantoor in Haarlem en het voormalige rijkskantoor in Middelburg in aanmerking komen voor de plannen.

 

Reacties
Reactie: (Daniël)
19-11-2005, 12:17
Helemaal met de vorige schrijver eens,al jaren word er geroepen en gediscussieerd over een goede en lucratieve bestemming voor de krententuin.Wat te denken van een hotel voor de jaarlijkse bezoekers van de oude haven? Dan sla je 2 vliegen in een klap,de bootjesgasten blij dat zij niet zover van hun bootje af een goede kamer vinden,omdat er toch enig toezicht moet blijven op HUN spulletjes (die de gemeente niet kan bieden omdat de politie dat niet kan/wenst te doen omdat die het te druk hebben met controleren op fietsverlichting en op de stoep geparkeerde taxibusjes) ,en op de tweede plaats hoeft er dan niet weer een enorm bedrag over de balk te worden gegooid om het schelpenstrandje op te offeren waar jaarlijks vele een goed alternatief vinden om op warme zomerdagen lekker aan het water te liggen omdat zwemmen in de waterhoorn of wijzend een te uitje is wat alleen nog te betalen is voor de vvd stemmers onder ons..

Reactie: (w.devries)
19-11-2005, 10:44
Beste Harry,

Natuurlijk wilt jij als VVDér geen betaalbare woningen voor wie dan ook in Hoorn, alles moet stinkduur worden, wat heeft Hoorn de afgelopen jaren aan sociale woningbouw en goedkope koopwoningen gebouwd ? Nee inderdaad bijna niets, Intermaris heeft alleen de huren verdubbeld in Hoorn en bouwd rustig op de laatste stukjes vrijgekomen grond volop Dure Koopwoningen om de kas te spekken, waarmee ze hun doel natuurlijk compleet voorbij schieten en de gemeente Hoorn laat dat allemaal toe. De bangert Oosterpolder helemaal propvol gebouwd met dure en middeldure koopwoningen ook door Intermaris net als de streektuinen, Geen oog voor de behoeftes die het grootste zijn maar alleen maar voor de gemeentekas die dmv torenhoge grondprijzen behoorlijk gespekt wordt, Nee het is dan ook geen verrassing dat jullie tegen zijn om ergens waar dan ook echt betaalbare woonruimte te verzorgen. Veel succes met de verdere afbraak en het onbetaalbaar maken van de eerste levenbehoefte ! Op naar de verkiezingen !

Reactie: (Harry van Lunteren)
18-11-2005, 08:47
Uiteraard is dit een volslagen nonsens verhaal. In de eerste plaats gaat de Tweede Kamer hier helemaal niet over. Een bestemming voor het Oostereiland zal in een bestemmingsplan moeten worden vastgelegd en de enige die daar over gaat is de gemeenteraad van Hoorn (met na vaststelling een goedkeurende verklaring van de provincie)
In de tweede plaats blijkt uit het hele verhaal dat het natuurlijk om heel ander soort panden dan die op het Oostereiland gaat. Leegstaande kantoorpanden in (studenten-)steden zijn iets heel anders dan het Oostereilandcomplex.
Er is geen reden om aan te nemen dat de ingeslagen weg, waarbij gemeente en rijk gezamelijk de kaders stellen voor de herontwikkeling van het Oostereiland (met een gemengde bestemming voor wonen, culturele en commerciële voorzieningen) ter hand zullen nemen.