Ontsluitingsweg naar binnenstad gaat Carbasiusweg heten

13-5-2011

HOORN - De nieuwe ontsluitingsweg naar de binnenstad die de gemeente Hoorn gaat aanleggen, krijgt de naam Carbasiusweg. De familienaam Carbasius kwam van de 15e tot de 19e  eeuw regelmatig in Hoorn voor. Artsen, rechters, notarissen en zelfs een burgemeester droegen de naam Carbasius.
Het bekendst is Henrica Carbasius, uit wier erfenis de Hoornse basisscholen nog ieder jaar een kleine financiële bijdrage krijgen voor het sinterklaasfeest. De Hoornse tak van de familie is uitgestorven. Het familiegraf is te vinden op de begraafplaats aan het Keern.


De naam Carbasius (Latijn voor zeildoek) kwam in gebruik toen Jan Seylmaecker, geboren rond 1560, zich als arts in Hoorn vestigde. Zoals mensen met een wetenschappelijke opleiding vaker deden, nam hij een Latijnse naam aan. Tot zijn nazaten behoorden Gerard Carbasius (1791-1835), burgemeester van Berkhout en rechter in Hoorn, en Henrica Carbasius (1830-1906), echtgenote van Willem de Vicq, burgemeester van Hoorn.

Beloning voor trouw schoolbezoek
Henrica was regentes van het protestantse weeshuis. Omdat zij geen kinderen had, liet ze haar forse collectie porselein en zilver na aan het Westfries Museum. Van een geldbedrag van 26.050 gulden bestemde zij de rente voor de beloning van Hoornse kleuters voor trouw schoolbezoek. Sinds 1945 wordt dit geld gebruikt als bijdrage voor het sinterklaasfeest op de Hoornse basisscholen.

Nieuwe ontsluitingsweg
In het kader van het project Poort van Hoorn komt er een nieuwe ontsluitingsweg voor gemotoriseerd verkeer van en naar de binnenstad. Deze weg zal de bereikbaarheid van de binnenstad vergroten en komt te liggen tussen de Provincialeweg en De Weel.
B en W willen in deze bestuursperiode starten met de aanleg van de nieuwe weg. In april 2011 heeft de gemeenteraad het budget voor de voorbereiding en aanbesteding vrijgegeven.

Reacties
Reactie: (jhope)
14-5-2011, 14:48
En wat kost het? Is het echt nodig? Is het eigenlijk een probleem? Dacht het niet. Ik sta alleen op zaterdag even in de "wacht" en kan mijn auto altijd kwijt in dé parkeergarage. Ik heb dan toch ook meer tijd. Bovendien gaan automobilisten binnenkort toch naar het runshopping centre? Is dit echt net zo nodig als bijvoorbeeld een vestiging van de bieb?

Reactie: (Lex)
14-5-2011, 14:10
Wacht even, waar komt deze weg precies? Het wordt via deze weg makkelijker om met de auto in de stad te komen? En dan? Waar moet je de auto parkeren?? Ik ben nog steeds van mening dan de gemeente destijds het vervuilde P&R terrein bij het station had moeten afgraven om ruimte te maken voor een grote parkeergarage. Via die plek zit je zo in de de stad, op het station en ben je zo weer op de provinciale weg.

Reactie: (risdammer)
14-5-2011, 12:14
Het was "dus" geen Carbasius die burgemeester van Hoorn was, maar een aangetrouwd familielid, en dat was natuurlijk geheel conform de gewoonte in die tijd.Maar wel aardig van het college, ook Dampten en de Weel zijn "historische namen" die dan door carbasius met elkaar verbonden worden. @Sebas zou er een hele column aan kunnen wijden, denk ik zo.