Minimum leeftijd alcoholverkoop moet naar de 18 jaar

10-6-2011

HOORN - De leeftijd dat er alcohol kan worden gekocht, moet naar 18 jaar. Dat is het standpunt van de burgemeesters (waaronder Onno van Veldhuizen) en wethouders van vele tientallen gemeenten, GGD Nederland en de artsen van de 4 alcoholpolies. Zij schreven vandaag een brief naar de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer die de Drank- en Horecawet komende week gaat behandelen. De brief treft u bijgaand ter informatie aan. 
Aan:
Aan de leden van de
Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Tweede Kamer der Staten-Generaal,
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

10 juni 2011

Geachte dames en heren,

U ontving in afschrift onze brief van 3 december 2010 aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarin schreven wij dat gemeenten tegen grenzen oplopen om overmatig en onverantwoord alcoholgebruik door jongeren tegen te gaan. Daarbij hebben we gewezen op drie essentiële onderwerpen die van belang zijn bij de wijzigingen van de Drank- en Horecawet:

- voldoende handhavingscapaciteit en decentralisatie daarvan;
- de mogelijkheid om met supermarkten tot niet vrijblijvende afspraken te komen;
- de invoering van 18 jaar als leeftijdsgrens voor de verstrekking van alle alcoholhoudende dranken.

Nadien hebben meer gemeenten zich achter deze brief geschaard.
In de wijzigingsvoorstellen die het kabinet in februari aan u heeft voorgelegd is de verhoging van de verkoopleeftijd van alcohol naar 18 jaar verdwenen. Wij zijn daarvan geschrokken en richten ons daarom nu tot u, met ook een aantal nieuwe inzichten.

Als argument geeft het kabinet dat ”de huidige leeftijdsgrenzen eerst beter gehandhaafd en nageleefd moeten worden. Volstrekte helderheid over de leeftijdsgrens is dan belangrijk.”

In dat laatste heeft het kabinet volkomen gelijk. En dan biedt één leeftijdsgrens de meeste duidelijkheid voor verstrekkers om die na te leven én voor controleurs om daarop toe te zien. Zeker nu juist de naleving van de wet tot op de dag van vandaag een groot probleem blijkt. Recent onderzoek van de Universiteit van Twente heeft dat helaas opnieuw aangetoond. Uit het onderzoek blijkt dat de jongeren die de opdracht krijgen om alcohol te kopen ”daarin altijd slagen en dat dit voor hen minutenwerk is. In 75,8 % van de gevallen slaagden de jongeren daarbij in één keer”.

De huidige wetgeving heeft er toe geleid dat 16 jaar de ’norm’ is voor het drinken van alcohol. Campagnes bevestigen dat bovendien. Het effect zien we terug in onze projecten. Interventies gericht op preventie leiden gelukkig tot een afname van het aantal alcohol drinkende jongeren onder de zestien jaar, maar daarboven lukt dat niet of nauwelijks.

Daarbij leggen onze projecten het af tegen de op jongeren gerichte programma’s op televisie en andere media, en de steeds ruimere keus aan (zoete) alcoholische dranken.

Kort na onze brief van 3 december heeft het Partnership Vroegsignalering Alcohol1 gerapporteerd over de ervaringen van de bij de ’pilot alcoholpoli’ betrokken ziekenhuizen. Men signaleert dat het aantal jongeren dat wordt opgenomen met een alcoholintoxicatie nog steeds toeneemt. Ronduit zorgelijk is de constatering dat veel van de behandelde jongeren hun CITO-score op hogere leeftijd niet verzilveren: ”41 % behaalt niet het intelligentieniveau dat past bij het verwachte schoolniveau op grond van de CITO-score/schooladvies van de basisschool, maar passend bij één of zelfs twee schoolniveaus lager.”
Deze zorgelijke ontwikkelingen staan op gespannen voet met de Nederlandse ambitie om tot de top vijf van kenniseconomieën te behoren.

Ook op de alcoholpoli’s signaleert men het effect van de huidige wetgeving: ”Er blijkt een groot verschil te zijn voor jongeren jonger dan 16 jaar en voor de jongeren van 16 jaar en ouder. (...) Het nazorgtraject blijkt minder effectief in het bereiken van een gedrags-verandering bij ouders van jongeren > 16 jaar(48,4%). Zij blijken moeilijker te beïnvloeden o.a. door de huidige wetgeving.”

Op 28 maart maakt het CBS melding van de ongezonde leefstijl van veel Nederlandse jongeren: ”Ruim twee derde van de jongeren beweegt te weinig, rookt, drinkt overmatig of gebruikt cannabis.” En: ”Eén op de vijf jongeren is een zware drinker.”

Wij houden vol dat met de medische inzichten van nu het hanteren van twee leeftijdsgrenzen, waarbij 16 jaar de ondergrens is, volstrekt onhoudbaar is. Handhaving kan en mag niet hét criterium zijn om van de verhoging van de leeftijdsgrens af te zien.

Het gaat om de gezondheid van onze jeugd. Ook de Gezondheidsraad ontraadt het gebruik van alcoholische dranken door jongeren in de leeftijd tot 18 jaar. Het vestigen van een nieuwe ’norm’ is daarom dringend noodzakelijk. Daarvoor bestaat groot draagvlak. Het NCRV televisieprogramma Altijd Wat heeft dat onlangs laten onderzoeken. Uit de representatieve steekproef blijkt dat 82%van de Nederlanders vindt dat de verkoopleeftijd naar 18 jaar moet worden verhoogd.
Het is maatschappelijk niet langer verantwoord te blijven meten met twee maten. Wij vragen u met klem om 18 jaar als leeftijdsgrens voor de verstrekking van alle alcoholhoudende dranken in de wet vast te leggen.

Hoogachtend,

A. Aalberts,
burgemeester gemeente Dantumadiel

R. Baldewsingh,
wethouder gemeente Den Haag
’Een frisse blik op alcohol’

G. Boeve,
wethouder gemeente Amersfoort ’Amersfoort Fris’

D.R. van der Borg,
burgemeester gemeente Graafstroom en voorzitter van ‘Verzuip jij je toekomst?!’
(16 gemeenten)

O.E.T van Dijk,
wethouder gemeente Doetinchem en projectbestuurder van ‘Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek’
(5 gemeenten)

H.J. Dannenberg,
wethouder gemeente Zwolle en projectbestuurder ’Minder drank Meer Scoren IJsselland’
(12 gemeenten)

V. Everhardt,
wethouder Volksgezondheid gemeente Utrecht ’Nuchter over alcohol’.

M.A.A. de Goeij-van der Klugt,
wethouder gemeente Westland

E. K. Horstman,
wethouder gemeente Voorst en projectbestuurder van ‘Alcoholmatiging onder jongeren in de Stedendriehoek’
(6 gemeenten).

M.L. Hagen,
wethouder gemeente Alkmaar en voorzitter van ’Naar een nuchter Noord-Kennemerland’
(8 gemeenten)

H.M. de Jonge,
wethouder Onderwijs, Jeugd en Gezin, Rotterdam.

E. van Oosterhout,
burgemeester gemeente Aa en Hunze en voorzitter van ‘Makluk Zat’
(alle 12 gemeenten in Drenthe)

M.F.L.A. van Oosterhout,
wethouder gemeente Drimmelen en voorzitter van ‘Think before you drink’
(26 gemeenten in Midden- en West-Brabant)

G.C.G.M. Rabelink,
burgemeester gemeente Schouwen-Duiveland en voorzitter van ‘Laat ze niet (ver)zuipen’
(alle 13 gemeenten in Zeeland)

E. Roest,
burgemeester gemeente Laren,

E. Boog,
wethouder gemeente Hilversum

N. van Ramshorst,
wethouder Bussum
stuurgroep ‘Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd in de Gooi en Vechtstreek’

M.H.F. Schuurmans-Wijdeven,
burgemeester gemeente Millingen aan de Rijn en voorzitter van ’Alcoholopvoeding Durf Nu!’
(8 gemeenten)

G.J.W. Toonen,
wethouder volksgezondheid gemeente Zandvoort

G.O. van Veldhuizen,
burgemeester gemeente Hoorn en voorzitter van ‘West-Frisland’
(7 gemeenten)

H.J.C. Vreeswijk,
wethouder gemeente Scherpenzeel en voorzitter van ’FrisValley’
(8 gemeenten)

H.H. de Vries,
burgemeester Lingewaard en voorzitter van ‘Jongeren, alcohol en drugs in Gelderland-Midden, district Rivierenland’ (6 gemeenten)

G. Westerink,
burgemeester gemeente Schagen en voorzitter ’Helder in de Kop’
(9 gemeenten)

drs. J. Wienen,
burgemeester gemeente Katwijk

L. Wijnhoven-Dirckx,
wethouder gemeente Horst aan de Maas Projectbestuurder van ’Lekker Friz!’
(7 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg)

L. de Vries,
directeur GGD Nederland

Namens de Alcoholpoli’s in Nederland:
Dr. N. van der Lely, kinderarts
Reinier de Graaf ziekenhuis, Delft
Dr. T.W. de Vries, kinderarts
Medisch Centrum Leeuwarden
Dr. A.J. Verboom, kinderarts
Westfriesgasthuis, Hoorn
Dr. R.A.A. Pelleboer, kinderarts
Catharina Ziekenhuis, Eindhoven

Reacties
Reactie: (k-rel)
11-6-2011, 16:06
@ Tim inderdaad, thuis is wel drank en anders hebben ze wel iemand van 18 + welke even drank voor ze haalt. De heren/dames in het gemeentehuis weten dat ook maar die heren/dames denken dat de burger achterlijk is en het net lijkt dat deze heren/dames er wat mee doen, de onnozele zielen op het pluche.

Reactie: (okkie)
10-6-2011, 16:39
zeggen de moraalridders met hun uitgestreken smoelwerken

Reactie: (Lenie)
10-6-2011, 16:20
ik zeg 21.... dan zijn ze wat "manser"en hopelijk verstandiger.

Reactie: (Sebas)
10-6-2011, 15:48
Heden vrijdagmiddag was de leeftijdsverhoging voor alcoholconsumptie ook onderwerp in het Radio 1 programma Vrijdagmiddag Live. De voorstander had goede argumenten, de tegenstandster kwam niet verder dan dat het te betuttelend is. Het gaat natuurlijk om het belang van de volksgezondheid versus de economische belangen van de alcoholproducenten en de supermarktketens. Maar gezien de landelijke bezuinigingen op de zorg (waarvan de kosten de pan - of de fles - uit rijzen) lijkt het me goed die leeftijdverhogong ook als een preventieve maatregel te zien.

Reactie: (anoniem)
10-6-2011, 15:43
die onno spoort van geen kant, met ze domme ideeen. padvinder!

Reactie: (Nico)
10-6-2011, 15:04
De wetgever moet ook (minderjarige) kopende partij strafbaar stellen en niet alleen de horeca, slijterij en supermarkten bij overtreding.

Reactie: (Tim)
10-6-2011, 14:20
Wat een onzin, ze drinken omdat ze het mogen van hun ouders. Die halen het toch wel voor ze. Het is een opvoedprobleem, geen leeftijdsprobleem.

Reactie: (Jan)
10-6-2011, 13:59
Volgens mij zou alcohol houdende drank om te beginnen niet in een supermarkt verkrijgbaar moeten zijn. Alles via de slijter en die wat minder makkelijk toegankelijk laten zijn voor (te) jonge mensen. Een leeftijd ophogen gaat niet helpen, het maakt het 'stiekum' doen alleen maar interessanter.