Hoorn wil zijn dijk terug

2-7-2011 Weer vertraging bij dijkverzwaring

COLUMN

HOORN – Het wonder is geschied: Na jaren is er een tweede bordje geplaatst op de Willemsweg, waar ooit een fietspad onder de dijk begon. Bij de hekken die het Hoogheemraadschap plaatste worden (brom)fietsers nu tenminste gewaarschuwd. Ik heb op HoornGids.nl al vele malen geschreven over de levensgevaarlijke situaties, de laatste maal op 5 juni met als subtitel “Levensgevaarlijke situaties dankzij Waterschap en Gemeente”. Eindelijk is er nu een bordje voor de ter plekke niet bekende fietser. Of simpelweg voor diegene die het enige bordje tegenover de Oosterpoort miste… Maar we zijn er natuurlijk nog niet: HOORN WIL ZIJN DIJK TERUG!

Want er is wederom vertraging opgetreden bij de versterking van onze dijk en wij, inwoners van Hoorn, willen nu eindelijk, na jaren wachten, weer eens onze dijk kunnen gebruiken en er bezoekers van onze regio ook van laten genieten. En we willen veilige en logische fiets- en wandelroutes. Toch niet te veel gevraagd anno 2011, zou je denken.

Enkele citaten uit mijn laatste column over dit onderwerp.
 
Deze zondagochtend zag ik het voor de zoveelste keer gebeuren: Een groep fietsers stak, manoevrerend tussen auto’s, ter hoogte van de Willemsweg de Provinciale Weg over. Voor de zoveelste keer was ik getuige van levensgevaarlijke situaties met fietsers.
 
Dankzij het Waterschap, dat Hoorn nu ook letterlijk de rug toe heeft gekeerd, en dankzij de gemeente Hoorn die de situatie al die jaren accepteert. Het is wachten op de eerste dode of zwaargewonde…
 
Of dit nu de 3e of 4e zomer is durf ik zelfs niet meer te zeggen. Feit is dat er al jaren ‘gewerkt’ (dijkverhoging) wordt aan onze Schellinkhouterdijk en dat al die jaren er dagelijks levensgevaarlijke situaties ontstaan dankzij de afsluiting van de dijk naast de Willemsweg en Hoorn80.
 
Dat deze rampzalige situatie dankzij een traagwerkend Waterschap (tegenwoordig noemen ze zich Hoogheemraadschap HNNK) en een niet echt in aktie komende gemeente Hoorn nu al jaren duurt is diep en dieptriest.
 
Los van de gevaarlijke situaties die door de dijkperikelen ontstaan, zijn er ook nog andere redenen om nu echt eens aan de slag te gaan en de klus snel af te ronden. Al die jaren konden toeristen en inwoners niet over deze mooie dijkroute fietsen, zijn een dierenasiel en stadspark en -strand slecht bereikbaar, en ondervinden ondernemers overlast.
 
Het is te hopen dat het Waterschap eens stopt met het zoeken van excuses (stormseizoen, fouten aannemer, weer, asbest, etc.) en dat de Gemeente Hoorn echt met de vuist (of schoen) op tafel slaat. Hoorn wil zijn dijk terug en heldere en veilige fietsroutes!

Tot zover enkele fragmenten uit mijn vorige column, nu naar de laatste ontwikkelingen.

HOORN WIL ZIJN DIJK TERUG!
OK, er is nu dus een waarschuwingsbord bij geplaatst maar onze dijk hebben we nog steeds niet terug. Terwijl het Hoogheemraadschap in de krant van heden roept “de komende maanden Vol Gas te willen geven”…. Maar duidelijk is dat we ook volgend jaar 2012 letterlijk in de modder zitten. Na het ‘asbest’ is er nu sprake van een “vervuilde onderlaag van de oude dijkweg”. De Arbeidsinspectie wil dat dit met beschermende maatregelen voor de dijkwerkers wordt aangepakt en in een afgesloten werkgebied gebeurt. De hekken blijven dus staan, sterker er komen extra hekken bij…

Vertraging en nog eens vertraging
Het begint er op te lijken dat de verzwaring van een dijk anno 2007 t/m 2011 langer moet duren dan de AANLEG van de dijk in de 16e eeuw. En de communicatie verliep toendertijd waarschijnlijk ook beter dan in tijden van Internet en Twitter. Vandaag kopt het NHD: “Frustratie om dijkverzwaring”. Niet vreemd want ons Hoogheemraadschap communiceert slecht met de inwoners van Hoorn (en Schellinkhout en verder…). We willen niet alleen droge voeten, we willen ook een Hoogheemraadschap dat sneller werkt en beter informeert. HOORN WIL ZIJN DIJK TERUG!

HOE ZIET UW LEVEN ERUIT ZONDER DIJKEN?
Met deze titel ontvingen we allemaal een foldertje van het Waterschap. Zie ook de foto bij deze column. In de folder wordt uitgelegd waarom we allemaal Waterschapsbelasting moeten betalen... Hoe ons leven er zonder dijk uitziet? Nou, beroerd, waardeloos, te gek voor woorden, meneer de dijkgraaf. Moeten we nu echt betalen voor deze waardeloze ’dienstverlening’ van deze gedateerde ’democratische’ instelling van een Hoogheemraadschap? Zullen we onze betaling allemaal laten terugboeken tot we onze dijk terugkrijgen...?

Hans Stuijfbergen

Meer Waterschap-verhalen hier:

Reacties
Reactie: (c.van.engelenhoven.)
11-8-2011, 11:52
Wij willen onze dijk terug want het voelt nu net alsof er een stuk van onze wijk is geamputeerd, want het park achter de dijk hoort toch een beetje bij ons.

Reactie: (Hans)
3-8-2011, 21:19
dijkbijhoornopen.petities.nl staat nog steeds open voor ondertekening! Teken deze petitie en maak duidelijk dat ook u uw dijk terug wil... Meer dan 800 mensen gingen u voor.

Reactie: (B Dijkman)
3-8-2011, 20:12
Het is schandalig wat rijkswaterstaat ons aandoet met de dijk.en dat voor als het water stijgt, eens in de zoveel miljoen jaar.Wat een verkwisting.

Reactie: (cees van wissen)
3-8-2011, 16:14
Het Hoogheemraadschap is een publiekrechtelijke organisatie, géén private onderneming! Het heeft een democratisch gekozen bestuur (gekozen door ons, ingelanden). Wanneer geeft dit bestuur eens een open verantwoording? En dan vooral toegespitst op de hopeloze communicatie en het waarschijnlijk nog veel hopelozer management van dit project. Hoeveel belastinggeld (ja, van mij en van ons allen!) is er nu weer verspild? Dat er zo hard gewerkt aan de dijk, betwijfel ik. Ik kijk nagenoeg elke dag even op de dijk bij Wijdenes - zelden zie ik méér dan een kraan aan het werk! Dus Bestuur: verantwoord je! Dijkgraaf: je bent wat de Engelsen noemen een 'public servant'! Juist: dienaar van de publieke zaak! Waarom blijven incompetente ffiguren gewoon zitten? Tenslotte: ik geloof niet dat de nieuwe opleverdatum gehaald wordt.

Reactie: (nomen nescio)
7-7-2011, 17:25
Laten we ons en passant ook voorbereiden op het volgende stuk dijkverzwaring: Van Hoorn richting Edam. Hoe lang zal dat gaan duren? Kunnen we dan nog naar Ootje's pannenkoekenrestaurant voorbij Scharwoude? Hore zit het met de entree naar de schouwburg? Op die laatste vraag kan de gemeente ons vast wel een antwoord geven!

Reactie: (Lex Last)
7-7-2011, 16:02
Wat nou Arie Sijm? Afgeven op Volendam? Kan Hoorn nog wat van leren. Altijd druk en gezellig op die Dijk. Voor een gereformeede sfeer moet je naar de Veluwe Arie.

Reactie: (Eric)
7-7-2011, 14:28
@Arie Sijm, ja dat was tijdens jouw periode als wethouder nooit gebeurd hé Arie? Oude Doelenkade wordt klein Volendam? Alleen omdat 3 geweldige restaurants een groter terras mogen plaatsen? wat een stemmingmakerij, zijn de druiven nog steeds zuur sinds 1994 toen je niet werd herkozen? Jij moet toch als geen ander weten dat de gemeente helaas niets kan doen aan de wanprestaties van het Hoogheemraadschap.

Reactie: (nomen nescio)
7-7-2011, 14:23
Laten we ook een boek schrijven: "Hoe overleven we een dijkverzwaring?" met een voorwoord erin van de dijkgraaf!

Reactie: (Arie Sijm)
7-7-2011, 12:26
Fietsen over de dijk, het deed ons altijd een groot plezier, fietsen door de stad is ook onmogelijk, de Doelenkade wordt klein volendam, waar blijft het plezier van de wandelaars en de fietsers? De dijk is een aanfluiting, voor Hoorn en zeker voor het wNoordhollands noorderkwartier. Arie Sijm

Reactie: (Harry de Best)
6-7-2011, 21:48
Wij willen onze dijk al ......jaren terug!!

Reactie: (redactie)
6-7-2011, 16:12
Teken ook de petitie Hoorn wil zijn dijk terug: dijkbijhoornopen.petities.nl

Reactie: (Renata)
5-7-2011, 00:02
Het is idd van de zotte. Ik heb niets toe te voegen aan wat hier al is geschreven. Nederland staat bekend om zijn succesvol gevecht tegen het water wat we al eeuwen doen en daar ben ik trots op. Ik ben trots een nederlander te zijn. Maar dit? Ik schaam me nu. Het waterschap zou zich goed moeten schamen en beseffen dat ze met deze instelling geen respect meer verdienen laat staan serieus genomen worden. Ja ook ik wil onze dijk terug! En snel! Bekende uitspraak: God schiep de wereld, wij Nederlanders schiepen Nederland. Het waterschap laat ons anno 2011 verzuipen.

Reactie: (Gekke Henkie)
4-7-2011, 20:56
Ten overvloede wellicht, voor al uw klachten, het mailadres van de dijkgraaf is: l.kohsiek@hhnk.nl Betaalt u uw waterschapsbelasting automatisch aan het Waterschap? Zeg dan uw automatische betaling op, om vervolgens helemaal te stoppen met betalen. Het formulier dat u hiervoor nodig heeft, vindt u hier: http://www.hhnk.nl/digitale_balie/inwoners/inwoners/item_56471/item_57217#Leeg6 Dient u liever een bezwaarschrift in? Klik hier: http://www.hhnk.nl/digitale_balie/bezwaren#Hoedientueenbezwaarschriftin

Reactie: (rob verhoek)
4-7-2011, 17:18
@ derek the fox: Laatste update op hun site is van maart: dat sluit dus regelrecht aan bij mijn kwalifikatie "incompetent, lui en ongemotiveerd" van deze lieden, enig gevoel voor aktuele informatieverstrekking is hen dus ook volkomen vreemd.

Reactie: (Derek the Fox)
4-7-2011, 12:57
Ik heb gisteren nog een stuk over de dijk gefietst; van Schellinkhout naar Wijdenes.De dijk richting Hoorn is bij Schellinkhout hermetisch afgegrendeld; waarschuwingsborden ontnemen je alle lust om over dat stuk te fietsen; levensgevaarlijk wegens asbest en PAK- verontreiniging. Op de dijkstie van HHNK wordt die PAK verontreiniging mnog niet gemeld, laatste update is van maart...

Reactie: (rob verhoek)
4-7-2011, 12:17
Al vanaf de afsluiting van de dijk in 2007 heb ik via brieven aan het HHNK en reacties op diverse sites regelmatig blijk gegeven van mijn ongenoegen, irritatie (en erger) over de gang van zaken rond dit projekt. Na vier jaar blijkt dat deze organisatie, die ik eerder al eens "autistisch" heb genoemd, zich helemaal niets aantrekt van welke kritiek, welk protest dan ook. Het is dus trekken aan het bekende dode paard, (zeg maar nijlpaard). De ambtenaren die met dit project zijn belast, zijn incompetent, lui en ongemotiveerd. Het grootste probleem in het geheel is, dat geen enkele instantie is die het HHNK ter verantwoording kan roepen. Het HHNK is een zelfstandig lichaam die zelf bepaalt wat en hoe men dingen doet (of niet doet), en het tempo waarin. Waar een gemeentebestuur of de regering verantwoording schuldig zijn aan resp. gemeenteraad of parlement, kan deze club lekker achteroverleunen met de gedachte: "wie doet me wat?" En dat doen ze dus ook. Ik ben er helemaal klaar mee om deze lieden nog met argumenten te bestrijden. Misschien is het inderdaad een goed idee om ieder die van de dijk gebruik maakt op te roepen om die dijkgraaf maar eens te bedelven onder een stortvloed van e-mails. De tekst kan heel kort zijn: WIJ WILLEN ONZE DIJK TERUG!

Reactie: (sjaak trekhaak)
3-7-2011, 18:52
misschien moeten jullie ook eens kijken naar de arbeidsinspectie en de andere clubjes die controleren welke dingen er in de dijk zitten, neem nou asbest: HELP! we zetten de dijk af voor 6 weken en na onderzoek is het te verwaarlozen. ja er zit nog meer andere rommel in. vraag het de aannemers die er zitten, ook zij moesten er op wachten.

Reactie: (nomen nescio)
3-7-2011, 13:15
@Daniël: IK heb begin april een kritische brief gestuurd waarin ik nog langwer weiger wegens de vertragging mnijn waterschapsbelasting te betalen. De stand van zaken is als volgt: Uit een ontvangstbevestiging blijkt dat ze mijn brief als klacht afhandelen. Denk je dat er binnen de termijn nu eindelijk antwoord is? Nee, zelfs dát kunnen ze niet behoorlijk binnen de termijn af te handelen, er is dus nog geen antwoord. @SebaS: zo'n naamlijstje is natuurlijk handig enleuk, maar daar koopt de burger niets voor. Die wil aktie, harde aktie tegen vertraging nummer zoveel met weer een k-smoesje. Wat dat betreft is het idee van @Daniël stukken beter: Zelfs dat kunnen de ambtenaren niet binnen de voor de overheid geldende termijn afhandelen. Zeker vertraagd door de verhuizingen naar Heerhugowaard en wie weet wel in de prullenbak terecht gekomen of onder het schietloodje of te kritisch. Mijn conclusie: Het HHS functioneert niet eens. Het geld dat wij opbrengen kan misschien niet eens behoorlijk aan ons verantwoord worden en communicatie ho maar! We moeten dus aktie voeren, liefst (kei)harde aktie, want ook de waterschappen zitten in het roemruchte bestuursakkoord dat "Den Haag"koste wat kost zal doorvoeren, waardoor ook het HHS zal moeten bezuinigen. Kortom, wij burgers zijn de klos, die dijkverzwaring kunnen we wel op onze buiken schrijven.

Reactie: (Daniel)
3-7-2011, 12:18
Heel eenvoudig een oproep aan iedere inwoner om GEEN belasting te betalen aan het Hoogheemraadschap voor de dijk in zijn geheel weer begaanbaar is.. dat zal wel werken maar ben bang dat de meeste mensen alleen maar van schreeuwen houden en niet van daden..

Reactie: (Sebas)
3-7-2011, 12:03
Het algemeen bestuur, het college van hoofdingelanden (CHI), bestaat uit 30 leden. 23 leden zijn gekozen tijdens de Waterschapsverkiezingen van november 2008. Daarnaast zijn er 3 leden aangewezen door de Kamer van Koophandel (namens het bedrijfsleven), 3 door de LTO Noord (namens de agrariërs) en 1 door het Bosschap (namens de terreinbeheerders). De vergaderingen van het CHI worden voorgezeten door de dijkgraaf. Uw verkozen Hoofdingelanden zijn: Water Natuurlijk •L.E. (Lydia) Snuif-Verweij •G.J. (Hans) van Os •I.A. (Sjaak) van der Bliek •B. (Ben) Schrieken CDA •T. (Tjerk) Doornenbal •A. (Arie) Lap •J.D. (Jan) Kramer PvdA •C.J.M. (Kees) Stam •M.A. (Marjan) Leijen •C.J.A. (Kees) Borst VVD •S.A. (Siem) van Balen Blanken •S. (Siem) Groot •C. Streefkerk Groen Waterland •R. (Rob) Veenman •K. (Klazien) Hartog •L.J.M. (Leo) Schagen Boeren Burgers Waterbelang •E.A. (Elly) Koning-Bruijn •J.C.M. (Jos) de Boer •K. (Kees) Francis Algemene Waterschapspartij •P. (Peter) Vonk •J.P. (Jaap) Leek Gewest NH / U KNSB •A.T. (Toon) Steltenpool Lijst bedrijfsleven Meer met Water •I.B.F.M. (Inico) Geels Ik zou zeggen, mail ze eens, of spreek ze aan als u ze tegen komt.

Reactie: (piet boerka)
3-7-2011, 11:07
dankzij de rijken zijn er dijken en dus niet dankzij waterschap hoogheenraadschap politiek enz

Reactie: (Gekke Henkie)
3-7-2011, 02:36
Voor klachten over onze dijk, doe eens een leuk mailtje sturen naar de aan de Schoorlse duinen woonachtige dijkgraaf Luc Kohsiek: l.kohsiek@hhnk.nl

Reactie: (Wally Ooms)
2-7-2011, 21:19
Zo’n Hoogheemraadschap heeft niet alleen een ontzettend ouwerwetse en oubollige naam, het gaat er ook nog eens ouwerwets en oubollig aan toe. Ondanks dat hypermoderne nieuwe gebouw waar ze nu in zitten. Ouwerwets dan in de zin van ouwerwetse snelheid, oftewel langzaam. Tegenwoordig gaat alles immers een stuk sneller dan vroeger. Maar daar is in het geval van de uit te voeren taken van het Hoogheemraadschap niets, maar dan ook niets van te merken. Ik weet inmiddels niet beter meer, dan dat de Schellinkhouterdijk gewoon niet toegankelijk is. Gewoon gestopt. Is niet meer mogelijk. Vroeger wel. Nu niet meer. Die werkzaamheden duren zo onbeschrijfelijk lang, daar kan een eenvoudig burger met z’n pet niet bij. Wat ik nu eens zou wensen, is dat de verantwoordelijke van dit schap, een heerschap waarschijnlijk met een saai grijs pak, zich nu eens zou verantwoorden en, belangrijker nog, nu eens met een slotdatum zal komen: “Januari 2013 is alles klaar. Alles. Dan kan iedereen ook weer gebruik maken van de dijk.” Zoiets. Zou zo’n persoon bestaan binnen die organisatie, of verschuilt iedereen zich achter iedereen en is het gewoon een laffe kliek, die het geen reet interesseert of we naast droge voeten ook nog wat anders willen: de dijk terug. Heerschap of vrouwschap van het Hoogheemraadschap: meld u zich eens. Kom met een verklaring. We hangen aan uw lippen.

Reactie: (Sebas)
2-7-2011, 20:26
@Hans, Ik mis nu al een jaar of drie, vier mijn favoriete fiets- of wandeltochtje naar Schellinkhout (via de dijk). Dit zou in de zestiende eeuw nooit gebeurd zijn. Maar in die tijd was er nog de echte Zuiderzee, met eb en vloed en onder andere de Allerheiligenvloed. We hebben nu een IJsselmeer en Markermeer met "beheersbare waterstanden". Dit getreuzel toont eigenlijk aan dat de ophoging tot "Deltahoogte" van de binnendijken onzin is. Of althans, blijkbaar heeft het onvoldoende prioriteit bij het Hoogheemraadschap om echt door te pakken. En het blijft stil bij de gemeente en bij de verkozen Hoogheemraden...

Reactie: (Monique)
2-7-2011, 16:25
Het hele stuk ziet er daar al jaren niet meer uit....echt een visitekaartje voor Hoorn voor mensen die over de Provinciale Weg richting Willemsweg rijden. De populieren zijn weg, de dijk ziet er niet uit. Ja, ik wil ook de dijk terug!!