Stel nu eens dat……..!

11-7-2011

COLUMN
Afgelopen twee donderdagen konden we op Radio Hoorn luisteren naar instellingen die in vijf minuten hun zegje mochten doen over de voorgenomen bezuinigingen. In hun stemmen klonk een berustende zekerheid: “Dit haalt niets uit. Dit college heeft allang besloten.” Voor de echte liefhebber was er na afloop een deelnemersmarkt, waar nog eens twee keer zoveel deelnemers zich presenteerden. Een tekengenootschap, een a capella koor en nog veel meer. Allemaal Horinezen, allemaal vrijwilligers. Sommigen krijgen tweehonderd euro per jaar, anderen duizend. Ze hebben vooral gemeen dat ze huur moeten betalen aan de gemeente of aan Intermaris voor de ruimte die ze gebruiken. Veelal in wijkcentra, maar vaak ook in monumentale, historische panden in de binnenstad.  Hun andere grote kostenpost is de inhuur van professionele krachten.  Soms een dirigent of musicus voor een paar uur per week. Of, in het geval van grotere instellingen de beeldend kunstenaars of andere beroepskrachten die zich bezig houden met, bijvoorbeeld, lesgeven. Al deze instellingen, al deze vrijwilligers, zorgen voor een geweldige vrijetijdsbesteding voor jong en oud, geven workshops en voorlichting op scholen en treden op in bejaardenhuizen, in kerken en op feesten in de binnenstad. Of trekken vele tienduizenden bezoekers vanuit Hoorn, maar vaak ook uit de hele wereld.

Stel nu eens dat alle instellingen weigeren om Hoorn te subsidiëren en geen huur meer gaan betalen voor de Hoornse panden? Ik bedoel: de instellingen voegen zoveel waarde toe aan die panden en de samenleving. Daar moeten we toch dankbaar voor zijn? Ze zorgen bovendien dat de Horinezen geestelijk en lichamelijk gezond blijven, maar trekken ook publiek waar zij met zijn allen een hoop geld aan verdienen. En ongelofelijk veel plezier aan beleven. Ik bedoel: in die historische panden kun je toch geen marktpartijen zetten die marktconform betalen: veel te duur. En die buurtcentra: die zijn van de burgers van Hoorn. Laat iedereen er gratis gebruik van maken!
Een directeur stelde donderdag dat de korting op zijn museum gelijk staat aan de prijs van ongeveer een millimeter van de tunnel die de Weg van Niets naar Niets naar de Grote Waal moet leiden. Het totaalbedrag van wat deze avonden voorbijkomt maximaal een meter. Om over de tonnen voor beveiligingscamera ’s, de elektronische reclameborden bij de stadstoegang en de 73.000 euro die één van de nieuwe “troubleshooters” per jaar kost maar te zwijgen.

Stel nu dat niemand meer die huur betaalt. Worden de “huurders” dan door de ME uit de schouwburg geslagen? Van het Oostereiland gehaald en over de brug de stad in gejaagd. En uit het museum gesleurd? En uit de buurtcentra gedragen? En met ladders naar de hogere etages uit al die mooie panden gehaald? En worden die dan bij gebrek aan huurders dichtgespijkerd? Geen muziek meer, geen koren, geen kunstenaars, geen musea, geen filmhuis en geen Radio Hoorn. Geen muziekles meer voor de kinderen en geen boetseren in de Blauwe Schuit.
Kijk, de mensen die geld hebben die huren gewoon alles in bij aanbieders in de markt. Voor zichzelf en hun kinderen.

Stel nu eens dat dat allemaal gebeurt. Gaan de gewone mensen daarna dan thuis zitten en wachten op betere tijden? Is dat wat jullie denken in de gemeenteraad?

Jos van Tilburg, Berkhout

Reacties
Reactie: (Willem)
12-7-2011, 18:38
@Jeroen, als Hoorn niet investeert in bijvoorbeeld goede infrastructuur wordt Hoorn een asgrauw stadje zonder toekomstperspectief. Dan is er geen toerisme, middenstand en werkgelegenheid meer. Laat staan geld voor cultuur of wat daarvoor door moet gaan. De kosten gaan voor de baat, is het niet?

Reactie: (Jeroen)
12-7-2011, 14:44
@Willem Ik snap dat het twee verschillende budgetten zijn, maar dit is niet de tijd om grote projecten op te starten als er moet worden bezuinigd. Zorg er eerst voor dat je schoorsteen blijft roken, voordat je een erker aan je huis bouwt.

Reactie: (Willem)
12-7-2011, 13:36
@Ed Wagemaker: om nog even op die paar mm tunnel terug te komen: Op 17 mei 2005 sprak diezelfde heer Wagemaker in de raad namens de PvdA de volgende woorden: "Die tunnel onder de spoorlijn is dus gewoon een kwestie van tijd."

Reactie: (Willem)
12-7-2011, 13:05
@Jeroen, goed verhaal en ik ben het grotendeels met je eens. Maar vergelijk geen tunnel (een investering voor de komende 50 jaar) met jaarlijkse subsidies. Velen schijnen zo'n vergelijking graag te maken, maar dat toont alleen aan hoe weinig men van een financiële huishouding weet.

Reactie: (ed wagemaker)
12-7-2011, 13:04
Het artikel van Jos van Tilburg is mij uit het hart gegrepen.

Reactie: (Jeroen)
12-7-2011, 12:24
Het gaat hier voornamelijk om creatieve instellingen die 5% moeten inleveren. Laat ze 5% creatiever worden. De filmsector is al jarenlang bezig met een ontwikkeling waarbij de overheid faciliteert, maar niet meer bakken met geld naar binnen smijt (28 miljoen euro om het Nederlands Fonds voor de Film aan de praat te houden, een bolwerk van vriendjes uit het kleine filmwereldje). Dat werpt nu zijn vruchten af. Zojuist is de eerste thriller Claustrofobia gelanceerd, dat zonder subsidie is gemaakt. RTL Entertainment maakte films als Komt een vrouw bij de dokter, Moordwijven, Sint en nu Nova Zembla (eerste NLse 3D-film) mogelijk. Dat zijn nu je reinste culturele exportproducten, wat je er persoonlijk ook van mag vinden. Wat helemaal de inventiviteit van deze culturele sector toont, is hoe de ervaren producente Petra Goedings van Phanta Vision de veelbelovende nieuwkomer Edwin Goldman met 10.000 euro de kans biedt om zijn eigen productiemaatschappij te starten. Dit alles om maar aan te geven: iets meer onafhankelijkheid zorgt voor meer inventiviteit en kan een instelling zelfs gezonder maken. Zo schijnt er een museum in Hoorn te zijn dat nog nooit subsidie heeft ontvangen... Heb ik gemakkelijk praten? - Koren: Introduceer "2 euro concerten" in gebouwen verspreid door de stad, bij voorkeur in kerken die gerestaureerd moeten worden. De gemeente kan hierbij faciliteren. Doe iets speciaals. Westfries Mannenkoor goes rock n roll met showband, bijvoorbeeld. Doe gek! - Blauwe Schuit: zeg jullie gebouw aan de Vredehof op en ga de wijken in door vanuit buurtcentra en basisscholen te werken. Logistiek iets lastiger, maar het werkt een subsidieverlaging voor Blauwe Schuit en Stichting Netwerk heel erg plezierig in de hand. - en zo voorts.... Bovendien heb ik liever dat de Hoornse Potlodenfederatie en de Kleuterkleurplatenverening 5% worden gekort dan dat bijvoorbeeld de Wijzend wordt gesloten. Wat dat betreft heeft Lucas meer dan gelijk: Hoorn moet het Arnhemse voorbeeld volgen. Want het is wel zo: een zwembad moet wijken voor een tunnel. Welke politicus gaat dat uitleggen?

Reactie: (Willem)
12-7-2011, 10:24
@Lucas, je bent daar in Arnhem letterlijk en figuurlijk wel erg afgedwaald van dit bericht.

Reactie: (Lucas)
12-7-2011, 08:49
Landelijk nieuws over J.P. Coen vorige week, en vandaag op het landelijke nieuws dat provincie Noord-Holland alle projecten van frauderende VVD gedeputeerde Ton Hooijmaijers gaat doorlichtend, n.a.v. de ontwikkelingen rond Distriport bij Berkhout (vlakbij Hoorn). Hooijmaijers tekende in 2007 een geheime overeenkomst met de projectontwikkelaars van Distriport (onder andere Zeeman Vastgoed) dat zij geen risicodragers hoeven te zijn maar wel de winst mogen opstrijken. Provincie en de gemeente dus indirect de belastingbetalers dragen dus de risico's. Inplaats dat de heren @Willem en @Okkie hun "verstandige" uitspraken met ons delen alsof zij spreken namens de meerderheid van de Hoornse of West-Friese bevolking zouden zij zich beter kunnen verdiepen in de financiële risico's van de beruchte Poort van Hoorn en die tunnel onder het spoor. Dat plan dateert van 2007 en wie was er toen de drijvende kracht achter ruimtelijke ontwikkelingen: juist, Ton Hooijmaaijers! Hier in Arnhem is door het gemeenstebestuur - met SP en een veel verstandiger VVD - een streep gehaald door alle megalomane megaprojecten en de verbanden met dubieuze projectontwikkelaars zijn doorgesneden. Tijd dat Hoorn zich ook weer eens gaat herbezinnen op de megalomane projecten. En als daar niets aan wordt uitgegeven, kan dat heel kleine beetje subsidie voor de culturele organisaties (waar héél veel Hoornse inwoners, en ook geboren en getogen Horinezen van genieten, ga maar eens echt goed tellen!) in stand blijven... In Arnhem weet men de cultuur namelijk wel te waarderen. Of laat anders Hoorn maar verzinken in het Hoornse Hop. WQat wel zonde zou zijn voor de mooie historische gebouwen, waar we nog steeds graag voor terug komen (en waardoor wij als dagjesmensen geld besteden in hoorn, dus de economie een beetje mee helpen schragen). Een groet vanuit Arnhem Zuid, en de Hoornse politiek en inwoners veel wijsheid toegewenst, Lucas.

Reactie: (okkie)
11-7-2011, 21:14
netwerk moet al helemaal niet zeuren met 2.6 miljoen per jaar en waarvoor? allochtonen leren zwemmen en fietsen.stoppen met die onzin.zelf creatief zijn met je koters en puzzelen is ook leuk. ahmed stoppen met dobbelen en het zadel van fatima vasthouden,het gaat vanzelf..

Reactie: (Willem)
11-7-2011, 21:05
Stel dat alle kunstenaars, a-capellakoren en tekengenootschappen in Hoorn zouden stoppen, alle buurtcentra zouden sluiten en de Blauwe Schuit en Netwerk werden opgeheven, zou dat dan worden betreurd door meer dan 5% van de Horinezen? Hoeveel opgeheven organisaties zouden door helemaal niemand (behalve hunzelf) gemist worden? En zou 95% niet blijer zijn met lastenverlichting of althans geen lastenverhoging waardoor ze zelf kunnen kiezen welke cursus of vrijetijdsbesteding ze willen hebben (die dan misschien ietsje duurder is dan nu)?